Dodaj do ulubionych

Co zrobic by polubić gotowanie?

26.04.06, 10:08
Musze gotować a bardzo tego nie lubię (((((
A jak jest z wami i czy można to jakoś zmienić ?????
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:11
      Po prostu zacznij :-) Od prostych potraw. Zachwyt rodziny lub znajomych
      skutecznie nakręcają :-) Tak samo komentarze zdjęć w Galerii Potraw:-)

Gotuj z książką kucharską,w której będziesz mieć opisane wszystko krok po kroku.
      Tak czy tak konieczniej zacznij. Gotowanie to oasjonująca przygoda i ogromne
      wyzwanie.
      • b-beagle Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:18
        Niby takie proste ale jak sie wie ,że sie musi to jakoś nie wychodzi.
        Moja mama gotowała fatalnie i może dlatego to przeszlo na mnie.
        • Gość: też nie lubiłam Re:przepi na łatwą zupę IP: *.lodz.mm.pl 29.04.06, 19:17
          zacznij od potraw ,ktore lubisz jeść np.pizza,naleśniki,lub zupa.
          Łatwe są dania jednogarnkowe.Postaraj się o sprawdzone przepisy.podaję przepis
          na zupę cebulową łatwa,tania, szybka.
          2 cebule pokroić w plasterki/krążki
          1 kostka bulionu jaki lubisz.
          1 łyżka maki
          1/2 łyżeczki suszonego tymianku
          troche startego żóltego sera.
          2 łyżki masła

do garnka włożyć masło, rozpuścić dodać krżzki cebuli, smazyć aż będzie lekko
          złota,zaraz dodać mąkę, wymieszać zrobi się gęsta zasmazka,dolać wrzatek ok.
          1/5 litra w którym rozpusciłaś kostkę bulionową,.Garnek przykryj pokrywką gotuj
          na małym ogniu ok. 40 minut.
          podaj w miseczkach i posyp serem ,dodaj grzanki zrobione w tosterze z chleba
          tostowego.
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:16
      Hę, chyba nie zrozumiałam za pierwszym razem Twojego wpisu :-) Tzn. jest tak...
      gotujesz i potrafisz to robić ale nie lubisz tak??? :-)
      W takim razie aby Ci pomóc musimy wiedzieć dlaczego nie lubisz? Bo znam takich,
      co na przykład nie lubią gotować bo potem trzeba sprzątać :-)
      • b-beagle Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:20
        Nie lubie bo pochłania to bardzo dużo cennego czasu. Codziennie musze myślec co
        ugotuję dzisiaj i jutro i ma weekend i tak w kółko ((((
        Jestem niewolnikiem tego gotowania ((((
    • Gość: leda10 Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:27
      w sumie..pytanie: dlaczego musisz? Z poczucia obowiązku?
      • b-beagle Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:29
        Ktoś musi i tym kimś jestem ja czyli z poczucia obowiąku
        • Gość: leda10 mi tez czasami sie nie chce... niby nie muszę, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:34
          nie chcę jeść w barach mlecznych..Spróbuj robić potrawy w miarę szybkie, jakies
          makarony, zapiekanki, zupę na 2 dni.Pomyśl sobie, ze lepiej jest w domu, bo
          przynajmniej wiesz, co do gara wkładasz. Zagoń domownika/domownikow do pomocy,
          np do krojenia warzyw, mycia naczyń
          • b-beagle Re: mi tez czasami sie nie chce... niby nie muszę 26.04.06, 10:37
            Z tym zaganieniem to nie jest takie proste i jak ja nie zrobie to nikt nie zrobi
            • b_a_l_b_i_n_k_a Re: mi tez czasami sie nie chce... niby nie muszę 26.04.06, 10:46
              Znasz angielski? Zajrzyj na tą stronę: www.flylady.net i rozdział Flying in the
              kitchen. Tam są super porady jak sobie zorganizować codzienne gotowanie tak,
              żeby nas za bardzo nie obciążało psychicznie i fizycznie:-)
            • Gość: leda10 a dlaczego nie da rady zagonić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 13:04
              masz sama zapylać na dwa etaty? to nie gotuj i juz :):)to nie jest karalne
    • a50 Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 11:32
      Kiedyś w wywiadzie Maryla Rodowicz powiedziała, że bardzo lubi gotować, ale
      chyba dlatego, że robi to rzadko :-). Popieram tę opinię. U mnie jest jeszcze
      tak, że każdy lubi co innego, a jest na 4 sztuki + pies. Kiedy pytam co mam
      ugotować, słyszę że wszystko jedno. Że nie mam na to przepisu, gotuję co
      wymyślę. Pewnie nie pocieszy cię fakt iż nieco polubiłam gotowanie po przeszło
      20 letnim stażu. Z tym, że początkowo nie znosiłam wręcz gotowania, jak zresztą
      pozostałych prac tzw. domowych. Moim zdaniem dużo zależy od konsumujących, ich
      zadowolenia i udzielania się. A żeby nie spędzać resztek młodości w kuchni
      robię często tzw. dania jednogarnkowe. Łączę się z Tobą w bólu :-)
    • k.anklewicz Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 13:38
      Zawsze sobie włączaj muzyczkę z radia w kuchni, proś domowników o wyręczenie
      np. w krojeniu, jeśli tego nie lubisz, czasem wypij w kuchni lampkę wina,
      oczywiście gotując...ja Uwielbiam gotować.
      • wiorka_mrau Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 14:29
        O tak. Muzyka w kuchni musi być;-) Plus teraz otwarte okno, słonko za oknem, kot
        wylegujący się na parapecie i czekający czy dziś będzie może jakieś mięsko na
        obiad?;-)
        Poza tym wybierz się na zakupy na targ warzywny - ja to uwielbiam, może też
        polubisz? Mnogość kolorów, dorodne warzywka i owoce (nie to co z
        hipermarketu;-). No i zmywarka - o wiele bardziej lubię spędzać czas w kuchni
        jak wiem, że mogę sobie wszystko ładnie przygotować, na wielu talerzykach
        (jeszcze pół roku temu gnana oszczędnością czasu na późniejsze zmywanie bardzo
        się ograniczałam z tymi naczyniami - jak najmniej pobrudzić!;-), potem ładnie
        podać i kochana zmywareczka grzecznie umyje.
        Pozdrawiam ciepło.
        P.S. Ugotowałam właśnie gulasz, a kot przespał to na parapecie;-)
        • Gość: a,s, Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: *.merinet.pl 26.04.06, 14:34
          Czy mogłabyś podać swoich 5 najbardziej ulubionych ( pomimo że nie lubisz
          gotować) potraw i 5 tych najgorszych?
          Może przyczyna tkwi w monotonii?
    • nihiru Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 14:49
      ja nie lubię gotować bo muszę:)

nie lubię gotować zimą, bo jedzenie jest monotonne - w kółko mięso: gulasze,
      kotlety, pulpety itd.
      latem jest fajnie bo można iść na bazarek i cieszyć się zakupami warzyw a potem
      wybierać co nowego się z nich wypróbuje:)

i zgadzam się z opinią, że najbardziej męczące z całego procesu jest podjęcie
      decyzji: CO ZROBIĆ NA OBIAD:)
      • ba_nita Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 16:53
        nihiru napisała:

> ja nie lubię gotować bo muszę:)
        >
        > nie lubię gotować zimą, bo jedzenie jest monotonne - w kółko mięso: gulasze,
        > kotlety, pulpety itd.
        > latem jest fajnie bo można iść na bazarek i cieszyć się zakupami warzyw a
        potem
        >
        > wybierać co nowego się z nich wypróbuje:)
        >
        > i zgadzam się z opinią, że najbardziej męczące z całego procesu jest podjęcie
        > decyzji: CO ZROBIĆ NA OBIAD:)
        Nie wierzę w to co czytam. Monotonia zimą? A z jakiego powodu? Trudno wybrać
        chociażby mrożonkę kolorowych warzyw - stoiska warzywne nagle znikają ze
        sklepów czy co? A gdzie ryby, a gdzie inne owoce morza, ptactwo, no i mimo
        wszystko warzywa. Chociaż nie jesteśmy Japonią z jej różnorodnością tychże to
        mimo wszystko można gotować prosto, kolorowo, smacznie i niekoniecznie
        opierając się tylko na mięsiwie i zawiesistych sosach.)))
      • aiczka Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 17:00
        A takich mączno-serowo-ciastowych rzeczy to nie ma? A nie można ziemniaków
        zapiec w beszamelu? Wcale nie trzeba jeść mięsa dzień w dzień.
    • Gość: zadumana Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: 83.238.166.* 26.04.06, 14:53
      Zrobić wszystko, żeby zorganizować sobie sensownie pracę i nie szwendać się
      bezrozumnie po kuchni.
      Zanim się do kuchni wejdzie też dobrze wiedzieć po co się tam wchodzi. Buszując
      choćby po tym forum można w końcu poszerzyć sobie repertuar dań na każdą porę
      roku i na każdą okazję tak, żeby nie krążyć wokół paru dań w kółko.
      Dania wybierać zgodnie z ilością posiadanego czasu. Używać zamrażarki,
      mikrofalówki, miksera, malaksera.

Wbrew potocznemu mniemaniu traktującemu gotowanie jak pracę oczywistą, łatwą
      (bo niby każda baba gotuje, a i paru chłopów też), nic nie wartą, a żadnej
      wiedzy nie potrzebującą - wbrew temu mniemaniu jest to ogromna dziedzina mająca
      bezpośredni wpływ nie tylko na rodzinne smaki, ale na zdrowie całej rodziny i
      do tego będąca częścią kultury każdego narodu, każdego człowieka.
      Stąd nie należy oczekiwać, że błyskawicznie da się temat zgłębić, bo to nie
      byle jaki egzamin na uczelni typu zakuć, zdać, zapomnieć. Jest to temat
      rozleglejszy: i teoretycznie i praktycznie. Podejrzewam, że jak ktoś z tym się
      nie pogodzi, ciągle (nawet przez 20 lat) będzie oczekiwał cudów - nic mu nie
      wyjdzie zachęcającego z takiego podejścia. Można się szarpać i miotać
      wewnętrznie latami, bez smacznych rezultatów i kompletnie bez satysfakcji.

Po przeszukaniu netu oraz paru książek kucharskich, po obejrzeniu większej
      liczby programów kulinarnych, które pozwalają podpatrzeć profesjonalną technikę
      gospodarowania z patelnią, co jest cenniejsze od podpatrywania metod mam, cioć
      i babć, bo często jest bardziej osadzone w realiach dnia dzisiejszego, po tym
      wszystkim poznaje się lepiej temat, a przez to łatwiej z nim zmaga.
      I wtedy, jeśli ktoś do tego sam lubi jeść ze smakiem, wzrasta szansa na
      polubienie całej tej historii, która jest nie kończąca się, codzienna, na
      okrągło i jeszcze raz w kółko.
      Wprowadzając nowe dania uciekamy od monotonii. Jest pytanie, czy domownicy
      polubią zmiany na talerzu, bo przyzwyczajeni latami do siedmiu dań i siedmiu
      zup mogą 'odmówić współpracy'. Tu padlibyśmy ofiarą naszego dotychczasowego
      postępowania kulinarnego. Sami w kuchni, sami w piekielnym kieracie bez
      zmian... :))))
      • kasiulek_mysiulek Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 15:34
        A ja Wam napiszę, że najpierw mój facet się zarzekał, że on lubi tylko
        tradycyjne dania typu kurczak pieczony ale już mu serwowałam tyle różnych
        odmian kurczaka i za każdym razem jakoś mu bardzo smakuje. Czasem ci nasi
        domownicy są tylko na pozór tradycjonalistami.
    • Gość: Gosia Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: 62.29.137.* 26.04.06, 16:36
      1. Rzucić robotę-niech mąż/żona się męczy i zarabia na wszystko
      2. Wysypiać się (w końcu jak nie pracujesz nic nie stoi na przeszkodzie)
      3. Kupić sobie odbajerzony sprzęt kuchenny
      4. Na zakupy jeździć wyłącznie samochodem
      5. Kupować w najlepszych(czyt. najdroższych) sklepach nie stojąc w kolejkach

Nie pracujesz - masz czas eksperymentować. Nie zarabiasz-nie szkoda Ci marnować
      cudzych pieniędzy jeśli coś nie wyjdzie. Takie gotowanie można polubić. Szybko,
      bardzo szybko:)
      • Gość: zadumana Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: 83.238.166.* 27.04.06, 09:37
        Gosiu, na niewielkie eksperymenty można znaleźć czas w weekend. Rzeczy
        zaakceptowane a proste powoli przesuwać na dni poniedziałek-spiątek.
        Nie robić od razu eksperymentów szalonych i całkowicie odbiegających od
        dotychczasowych przyzwyczajeń, żeby nie prowokować sytuacji zmuszających do
        wyrzucania całkowicie niejadalnych dań.
        Pierwszych eksperymentów nie nalezy robić na drogich produktach. Chyba, że ktoś
        chce kupić kilogram krewetek, a potem nakarmić nimi śmietnik:)
        Szukaj nowych przepisów dotyczących znanych ci i używanych w twojej kuchni
        produktów. Nawet zwykłe kartofle dają duże pole do popisu wykraczając daleko
        poza polskie standardy.
        Jeśli będziesz chciała zmienić wszystko z dnia na dzień, to raczej drogo
        zapłacisz. Ale jeśli powoli zaczniesz zmieniać z głową i wyczuciem, to jeśli
        trafisz na parę smacznych rzeczy, powoli wciągnie cię cała ta zabawa.

Sęk w tym, że tak naprawdę wysokie koszty i wymóg wolnego czasu w dużych
        ilościach, to pozór. Co ci szkodzi zrobić w niedzielę do mięsa jakiś nowy sos?
        Jak wyjdzie smaczny to następnym razem zrób go więcej, schowaj do lodówki i
        użyj również w poniedziałek albo we wtorek itd., itd.:)))
        • renebenay Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 27.04.06, 09:46
          Uwielbiam gotowanie poniewaz lubie takze dobrze zjesc,dobrze to nie znaczy duzo
          a pozatym mam ogromna slabosc do potraw francuskich jak rowniez i wina.
    • aiczka Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 16:56
      Rób tylko to, co lubisz (jeść).
    • Gość: arzy Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: 213.155.177.* 27.04.06, 17:16
      nie wiem, ale poczułam się lepiej jak sie dowiedziałam że ktoś też NIE ZNOSI
      gotować.kiedyś lubiłam gotowanie i jedzenie, teraz mi wszystko jedno, byleby
      nie być głodną. pozdrawiam i zyczę powodzenia.
    • b-beagle Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 05.05.06, 06:57
      Dziękuje wszystkim za słowa wsparcie )))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka