b-beagle 26.04.06, 10:08 Musze gotować a bardzo tego nie lubię ((((( A jak jest z wami i czy można to jakoś zmienić ????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:11 Po prostu zacznij :-) Od prostych potraw. Zachwyt rodziny lub znajomych skutecznie nakręcają :-) Tak samo komentarze zdjęć w Galerii Potraw:-) Gotuj z książką kucharską,w której będziesz mieć opisane wszystko krok po kroku. Tak czy tak konieczniej zacznij. Gotowanie to oasjonująca przygoda i ogromne wyzwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:18 Niby takie proste ale jak sie wie ,że sie musi to jakoś nie wychodzi. Moja mama gotowała fatalnie i może dlatego to przeszlo na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też nie lubiłam Re:przepi na łatwą zupę IP: *.lodz.mm.pl 29.04.06, 19:17 zacznij od potraw ,ktore lubisz jeść np.pizza,naleśniki,lub zupa. Łatwe są dania jednogarnkowe.Postaraj się o sprawdzone przepisy.podaję przepis na zupę cebulową łatwa,tania, szybka. 2 cebule pokroić w plasterki/krążki 1 kostka bulionu jaki lubisz. 1 łyżka maki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku troche startego żóltego sera. 2 łyżki masła do garnka włożyć masło, rozpuścić dodać krżzki cebuli, smazyć aż będzie lekko złota,zaraz dodać mąkę, wymieszać zrobi się gęsta zasmazka,dolać wrzatek ok. 1/5 litra w którym rozpusciłaś kostkę bulionową,.Garnek przykryj pokrywką gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. podaj w miseczkach i posyp serem ,dodaj grzanki zrobione w tosterze z chleba tostowego. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:16 Hę, chyba nie zrozumiałam za pierwszym razem Twojego wpisu :-) Tzn. jest tak... gotujesz i potrafisz to robić ale nie lubisz tak??? :-) W takim razie aby Ci pomóc musimy wiedzieć dlaczego nie lubisz? Bo znam takich, co na przykład nie lubią gotować bo potem trzeba sprzątać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:20 Nie lubie bo pochłania to bardzo dużo cennego czasu. Codziennie musze myślec co ugotuję dzisiaj i jutro i ma weekend i tak w kółko (((( Jestem niewolnikiem tego gotowania (((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:27 w sumie..pytanie: dlaczego musisz? Z poczucia obowiązku? Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 10:29 Ktoś musi i tym kimś jestem ja czyli z poczucia obowiąku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 mi tez czasami sie nie chce... niby nie muszę, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:34 nie chcę jeść w barach mlecznych..Spróbuj robić potrawy w miarę szybkie, jakies makarony, zapiekanki, zupę na 2 dni.Pomyśl sobie, ze lepiej jest w domu, bo przynajmniej wiesz, co do gara wkładasz. Zagoń domownika/domownikow do pomocy, np do krojenia warzyw, mycia naczyń Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: mi tez czasami sie nie chce... niby nie muszę 26.04.06, 10:37 Z tym zaganieniem to nie jest takie proste i jak ja nie zrobie to nikt nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: mi tez czasami sie nie chce... niby nie muszę 26.04.06, 10:46 Znasz angielski? Zajrzyj na tą stronę: www.flylady.net i rozdział Flying in the kitchen. Tam są super porady jak sobie zorganizować codzienne gotowanie tak, żeby nas za bardzo nie obciążało psychicznie i fizycznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 a dlaczego nie da rady zagonić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 13:04 masz sama zapylać na dwa etaty? to nie gotuj i juz :):)to nie jest karalne Odpowiedz Link Zgłoś
a50 Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 11:32 Kiedyś w wywiadzie Maryla Rodowicz powiedziała, że bardzo lubi gotować, ale chyba dlatego, że robi to rzadko :-). Popieram tę opinię. U mnie jest jeszcze tak, że każdy lubi co innego, a jest na 4 sztuki + pies. Kiedy pytam co mam ugotować, słyszę że wszystko jedno. Że nie mam na to przepisu, gotuję co wymyślę. Pewnie nie pocieszy cię fakt iż nieco polubiłam gotowanie po przeszło 20 letnim stażu. Z tym, że początkowo nie znosiłam wręcz gotowania, jak zresztą pozostałych prac tzw. domowych. Moim zdaniem dużo zależy od konsumujących, ich zadowolenia i udzielania się. A żeby nie spędzać resztek młodości w kuchni robię często tzw. dania jednogarnkowe. Łączę się z Tobą w bólu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
k.anklewicz Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 13:38 Zawsze sobie włączaj muzyczkę z radia w kuchni, proś domowników o wyręczenie np. w krojeniu, jeśli tego nie lubisz, czasem wypij w kuchni lampkę wina, oczywiście gotując...ja Uwielbiam gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
wiorka_mrau Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 14:29 O tak. Muzyka w kuchni musi być;-) Plus teraz otwarte okno, słonko za oknem, kot wylegujący się na parapecie i czekający czy dziś będzie może jakieś mięsko na obiad?;-) Poza tym wybierz się na zakupy na targ warzywny - ja to uwielbiam, może też polubisz? Mnogość kolorów, dorodne warzywka i owoce (nie to co z hipermarketu;-). No i zmywarka - o wiele bardziej lubię spędzać czas w kuchni jak wiem, że mogę sobie wszystko ładnie przygotować, na wielu talerzykach (jeszcze pół roku temu gnana oszczędnością czasu na późniejsze zmywanie bardzo się ograniczałam z tymi naczyniami - jak najmniej pobrudzić!;-), potem ładnie podać i kochana zmywareczka grzecznie umyje. Pozdrawiam ciepło. P.S. Ugotowałam właśnie gulasz, a kot przespał to na parapecie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a,s, Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: *.merinet.pl 26.04.06, 14:34 Czy mogłabyś podać swoich 5 najbardziej ulubionych ( pomimo że nie lubisz gotować) potraw i 5 tych najgorszych? Może przyczyna tkwi w monotonii? Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 14:49 ja nie lubię gotować bo muszę:) nie lubię gotować zimą, bo jedzenie jest monotonne - w kółko mięso: gulasze, kotlety, pulpety itd. latem jest fajnie bo można iść na bazarek i cieszyć się zakupami warzyw a potem wybierać co nowego się z nich wypróbuje:) i zgadzam się z opinią, że najbardziej męczące z całego procesu jest podjęcie decyzji: CO ZROBIĆ NA OBIAD:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 16:53 nihiru napisała: > ja nie lubię gotować bo muszę:) > > nie lubię gotować zimą, bo jedzenie jest monotonne - w kółko mięso: gulasze, > kotlety, pulpety itd. > latem jest fajnie bo można iść na bazarek i cieszyć się zakupami warzyw a potem > > wybierać co nowego się z nich wypróbuje:) > > i zgadzam się z opinią, że najbardziej męczące z całego procesu jest podjęcie > decyzji: CO ZROBIĆ NA OBIAD:) Nie wierzę w to co czytam. Monotonia zimą? A z jakiego powodu? Trudno wybrać chociażby mrożonkę kolorowych warzyw - stoiska warzywne nagle znikają ze sklepów czy co? A gdzie ryby, a gdzie inne owoce morza, ptactwo, no i mimo wszystko warzywa. Chociaż nie jesteśmy Japonią z jej różnorodnością tychże to mimo wszystko można gotować prosto, kolorowo, smacznie i niekoniecznie opierając się tylko na mięsiwie i zawiesistych sosach.))) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 17:00 A takich mączno-serowo-ciastowych rzeczy to nie ma? A nie można ziemniaków zapiec w beszamelu? Wcale nie trzeba jeść mięsa dzień w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: 83.238.166.* 26.04.06, 14:53 Zrobić wszystko, żeby zorganizować sobie sensownie pracę i nie szwendać się bezrozumnie po kuchni. Zanim się do kuchni wejdzie też dobrze wiedzieć po co się tam wchodzi. Buszując choćby po tym forum można w końcu poszerzyć sobie repertuar dań na każdą porę roku i na każdą okazję tak, żeby nie krążyć wokół paru dań w kółko. Dania wybierać zgodnie z ilością posiadanego czasu. Używać zamrażarki, mikrofalówki, miksera, malaksera. Wbrew potocznemu mniemaniu traktującemu gotowanie jak pracę oczywistą, łatwą (bo niby każda baba gotuje, a i paru chłopów też), nic nie wartą, a żadnej wiedzy nie potrzebującą - wbrew temu mniemaniu jest to ogromna dziedzina mająca bezpośredni wpływ nie tylko na rodzinne smaki, ale na zdrowie całej rodziny i do tego będąca częścią kultury każdego narodu, każdego człowieka. Stąd nie należy oczekiwać, że błyskawicznie da się temat zgłębić, bo to nie byle jaki egzamin na uczelni typu zakuć, zdać, zapomnieć. Jest to temat rozleglejszy: i teoretycznie i praktycznie. Podejrzewam, że jak ktoś z tym się nie pogodzi, ciągle (nawet przez 20 lat) będzie oczekiwał cudów - nic mu nie wyjdzie zachęcającego z takiego podejścia. Można się szarpać i miotać wewnętrznie latami, bez smacznych rezultatów i kompletnie bez satysfakcji. Po przeszukaniu netu oraz paru książek kucharskich, po obejrzeniu większej liczby programów kulinarnych, które pozwalają podpatrzeć profesjonalną technikę gospodarowania z patelnią, co jest cenniejsze od podpatrywania metod mam, cioć i babć, bo często jest bardziej osadzone w realiach dnia dzisiejszego, po tym wszystkim poznaje się lepiej temat, a przez to łatwiej z nim zmaga. I wtedy, jeśli ktoś do tego sam lubi jeść ze smakiem, wzrasta szansa na polubienie całej tej historii, która jest nie kończąca się, codzienna, na okrągło i jeszcze raz w kółko. Wprowadzając nowe dania uciekamy od monotonii. Jest pytanie, czy domownicy polubią zmiany na talerzu, bo przyzwyczajeni latami do siedmiu dań i siedmiu zup mogą 'odmówić współpracy'. Tu padlibyśmy ofiarą naszego dotychczasowego postępowania kulinarnego. Sami w kuchni, sami w piekielnym kieracie bez zmian... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 15:34 A ja Wam napiszę, że najpierw mój facet się zarzekał, że on lubi tylko tradycyjne dania typu kurczak pieczony ale już mu serwowałam tyle różnych odmian kurczaka i za każdym razem jakoś mu bardzo smakuje. Czasem ci nasi domownicy są tylko na pozór tradycjonalistami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: 62.29.137.* 26.04.06, 16:36 1. Rzucić robotę-niech mąż/żona się męczy i zarabia na wszystko 2. Wysypiać się (w końcu jak nie pracujesz nic nie stoi na przeszkodzie) 3. Kupić sobie odbajerzony sprzęt kuchenny 4. Na zakupy jeździć wyłącznie samochodem 5. Kupować w najlepszych(czyt. najdroższych) sklepach nie stojąc w kolejkach Nie pracujesz - masz czas eksperymentować. Nie zarabiasz-nie szkoda Ci marnować cudzych pieniędzy jeśli coś nie wyjdzie. Takie gotowanie można polubić. Szybko, bardzo szybko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: 83.238.166.* 27.04.06, 09:37 Gosiu, na niewielkie eksperymenty można znaleźć czas w weekend. Rzeczy zaakceptowane a proste powoli przesuwać na dni poniedziałek-spiątek. Nie robić od razu eksperymentów szalonych i całkowicie odbiegających od dotychczasowych przyzwyczajeń, żeby nie prowokować sytuacji zmuszających do wyrzucania całkowicie niejadalnych dań. Pierwszych eksperymentów nie nalezy robić na drogich produktach. Chyba, że ktoś chce kupić kilogram krewetek, a potem nakarmić nimi śmietnik:) Szukaj nowych przepisów dotyczących znanych ci i używanych w twojej kuchni produktów. Nawet zwykłe kartofle dają duże pole do popisu wykraczając daleko poza polskie standardy. Jeśli będziesz chciała zmienić wszystko z dnia na dzień, to raczej drogo zapłacisz. Ale jeśli powoli zaczniesz zmieniać z głową i wyczuciem, to jeśli trafisz na parę smacznych rzeczy, powoli wciągnie cię cała ta zabawa. Sęk w tym, że tak naprawdę wysokie koszty i wymóg wolnego czasu w dużych ilościach, to pozór. Co ci szkodzi zrobić w niedzielę do mięsa jakiś nowy sos? Jak wyjdzie smaczny to następnym razem zrób go więcej, schowaj do lodówki i użyj również w poniedziałek albo we wtorek itd., itd.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 27.04.06, 09:46 Uwielbiam gotowanie poniewaz lubie takze dobrze zjesc,dobrze to nie znaczy duzo a pozatym mam ogromna slabosc do potraw francuskich jak rowniez i wina. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 26.04.06, 16:56 Rób tylko to, co lubisz (jeść). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arzy Re: Co zrobic by polubić gotowanie? IP: 213.155.177.* 27.04.06, 17:16 nie wiem, ale poczułam się lepiej jak sie dowiedziałam że ktoś też NIE ZNOSI gotować.kiedyś lubiłam gotowanie i jedzenie, teraz mi wszystko jedno, byleby nie być głodną. pozdrawiam i zyczę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Co zrobic by polubić gotowanie? 05.05.06, 06:57 Dziękuje wszystkim za słowa wsparcie ))))) Odpowiedz Link Zgłoś