anna.belle 11.05.06, 11:40 czy macie może przepis na włoską pizzę z ziemniakami? wiem, że to całkiem popularna wersja w Italii i chciałabym ją wypróbować. ziemniaki surowe, podgotowane? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: pizza z ziemniakami 11.05.06, 11:48 Zwykle gotowane, ale ta np. ma i gotowane, i surowe. www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=1166 Nie mam niestety nic gotowego do wklejenia. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle Re: pizza z ziemniakami 11.05.06, 12:48 hmm, mój włoski w skali 0-10 jest na poziomie 0,01, czyli rozumiem piąte przez dziesiąte bazując na innych znanych mi językach, więc jeśli będziesz miała coś po ang lub niem będę wdzięczna :) ale dzięki i za to! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pizza z ziemniakami 11.05.06, 13:56 Wklejalam w pospiechu. Nie tlumaczylam, gdyz nie jest ona typowa: te maja jednak tylko ziemniaki w ciescie. Znajde cos godnego polecenia i wstawie. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: pizza z ziemniakami 11.05.06, 12:57 Taką znalazłam: vegetarian.allrecipes.com/az/PotatoPizza.asp Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pizza z ziemniakami 11.05.06, 14:09 Jeszcze jedno: jaka ona ma byc? Najlepsza jest chyba focaccia apulijska z pomidorkami / ziemniaki wchodza w sklad ciasta /. Jest tez pizza apulijska z ziemniakami, ale bez drozdzy. Neapolitanska jest pieczona z gotowanych ziemniakow. Nie wykluczam, ze sa jeszcze inne. Trudno mi powiedziec, ktorej szukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pizza di patate 12.05.06, 08:52 Oto jedna z nich: Pizza di patate, czy li pizza z ziemniakami 600 g starych ziemniakow 200 g sera wedzonego typu scamorza 100 g maki 50 g startego sera parmigiano reggiano 1 jajko 300 g pomidorkow koktajlowych 1 lyzka kaparow w soli pol lyzeczko suchego oregano 10 listkow bazylii 10 oliwek typu "taggiasche" oliwa extravergine sol - ziemniaki ugotowac, obrac i zmiazdzyc - wyrobic ciasto z ziemniako, maki, jajka i parmigiano - forme o srednicy 24 cm posmarowac oliwa i wylozyc przygotowanym ciastem - rozgrzac piekarnik do 200°C i piec pizze przez 20 minut - na ciescie ulozyc plasterki sera scamorza, polowki pomidorkow, oplukane z soli osuszone kapary - posypac oregano, polac 2 lyzkami oliwy extravergine i wstawic do piekarnika na dalsze 20 minut - ozdobic oliwkami listkami bazylii Pomidory mozna zastapic 2 zgrilowanymi paprykami / pokrojonymi w paseczki / i 20 g sardeli w oliweie. Odpowiedz Link Zgłoś