Dodaj do ulubionych

Przepis na pierogi-szukam

27.05.06, 21:32
Mialam kiedys przepis na pierogi ale go zapomnialam.
Pamietam tylko,ze oprocz maki,bylo jeszcze maslo.
Czy zna ktos ten przepis a moze jakis inny dobry.
Obserwuj wątek
    • Gość: bozena Re: Przepis na pierogi-szukam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 21:44
      Ja pierogi robię następująco:mąka,ciepła woda i masło lub margaryna.Mąkę
      mieszam z tluszczem i dodaje ciepłą wode,proporcje - to zależy ile ma być
      pierogów,ja robię na oko,rutyna bądż co bądż,nigdy nie dodaję jajka,ciasto jest
      miekkie i super się wyrabia,pozdrawiam.
    • Gość: Inka Re: Przepis na pierogi-szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 21:45
      Moje przepisy zawsze mówiły, że optócz mąki jest tylko gorąca (!) woda... I
      potem pierogi zawsze wychodziły. :)
      Jajko tylko do makaronów - odpowiednio dla nich stwardnia ciasto... :)

Więc syp mąkę, posól z lekka i dodawaj gorącej wody po odrobinie, by
      elastyczność uzykało odpowiednią... ;)
    • takasobiekobietka Re: Przepis na pierogi-szukam 27.05.06, 21:51
      Dzieki,to chyba bylo tak jak Bozena podala.Czy mozesz podac przyblizone
      proporcje?
      Czym nadziewacie pierogi i jak je podajecie?
      Pytam bo chce poczestowac zagranicznych gosci.
      • Gość: BOZENA Re: Przepis na pierogi-szukam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 18:18
        PROPORCJE PODAM CI TAK MNIEJ WIECEJ:4 SZKLANKI MAKI,1/2 MASLA LU MARGARYNY,A
        WODE DOBRZE CIEPLA TO JUZ MUSISZ SAMA DODAC TAK ZEBY CIASTO BYLO PO WYROBIENIU
        ELASTYCZNE,WIEM ZE TO MOZE TRUDNO DLA KOGOS CO ROBI DOPIERO PIERWSZY RAZ ALE
        POTEM JUZ BEDZIE SZLO JAK PO MASLE,
      • Gość: Ela Re: Przepis na pierogi-szukam IP: *.ec.kalisz.pl 29.05.06, 13:29
        3 szkl. mąki, 2 łyżki oleju i szkl. gorącej wody. Gdy ciasto trochę przestygnie
        można wrobić żółtko. Ja tak robię i dobrze się zlepia.
      • morepig Re: Przepis na pierogi-szukam 30.05.06, 11:21
        ja przygotowuje dwie szkl mąki i kubek wrzątku, wrzucam szczypte soli, make i
        maslo, dolewam wody i patrze czy juz. jak doleje za duzo to wiadomo- dodaje
        maki. ciasto jest czadowe, nie lepi sie do blatu= nie musisz podsypywac maką ;-)
        • morepig Re: Przepis na pierogi-szukam 30.05.06, 11:23
          aaa, nadziewam farszem na ruskie- ziemniaki, ser bialy w ilosci 1/2 ilosci
          ziemniakow, ze dwie przesmazowne porzadnie cebule, pieprz i sol, miele i tyle,
          pyszotka. jak wolissz na ostro bardziej to wiecej cebuli i pieprzu, ja robie
          delikatniejsze bo dziecko z nami je 15 miesieczne ;-)
    • Gość: KrAk Re: Przepis na pierogi-szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 07:03
      Polecam sprawdzony od dziesięcioleci przepis na ciasto pierogowe.
      Gotuję jednego ziemniaka w małej ilości wody, pod przykryciem. Gdy jest miękki
      robie z niego pure, razem z wodą, w której się gotował. Tą gorącą ciaplą zalewam
      mąkę i szybko wyrabiam (dość ciepłe ale się da). Gdy trochę przestygnie dodaję
      jajko, jak trzeba wodę i wyrabiam ostatecznie. Ciasto musi trochę odpocząć (z
      pół godziny) i wtedy wałkuję, wykrawam i daję nadzienie.
    • Gość: saba Re: Przepis na pierogi-szukam IP: *.satfilm.net.pl 30.05.06, 10:29
      Ciasto na pierogi.
      2,5 szkl. mąki
      szczypta soli
      1 łyżka twardego masła
      1 szkl. wrzącej wody
      1 żółtko, lekko ubite
      Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać , aż utworzą się małe
      grudki.Zalać wrzącą wodą i miksować mikserem ok. 5 min., aż ciasto będzie
      bardzo gładkie. Zostawić do wystygnięcia , dodać żółtko , wymieszać ( wyrobić).
      Przykryć , schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. Wyjąć , podzielić ciasto
      na części , każdą część wałkować cienko, wykrawać szklanką kółka , kłaść na to
      farsz i zlepiać.
      To nie jest mój przepis, ja go spisałam ( nie pamiętam z jakiegoś forum). Ale
      robiłam już kilka razy pierogi wg tego przepisu. Ciasto jest bardzo
      mięciutkie.Pierogi zrobione wg tego przepisu je nawet mój 92-letni ojciec,
      który nie ma nie tylko zębów ale ma też usunięty żołądek.Pierogów wg
      tradycyjnych przepisów nie chciał jeść , bo dla niego były za twarde, nawet
      gdyby sie gotowały i pół godziny.Farsz robię różny, w zależności co mam pod
      ręką. np ugotowana kasza gryczana + resztki ugotowanego mięsa + cebula
      przesmażona + mączka grzybowa ( suszone grzyby zmielone) , ewent. podsmażone
      pieczarki - razem to zmielone , dosolone i popieprzone do smaku, ew. mozna dać
      jajko surowe do masy i wyrobić.Jak za rzadkie - to dodać troszkę tartej bułki.
      Możliwości jest wiele.Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka