magdalena2lbn 29.05.06, 23:08 Czy w tradycyjnej szarlotce (kruche ciasto podpiekane przed wyłozeniem upryczonych jabłek)) mozna zastapic jabłka brzoskwiniami z puszki ? Moze ktos probował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: malutkie pytanie szarlotkowe 30.05.06, 00:39 Oczywiscie, ze mozna. Jak i kazdymi innymi owocami. Z brzoskwiniami najlepiej wychodzi ta szarlotka : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28105851&a=42131781 Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: malutkie pytanie szarlotkowe 30.05.06, 00:45 Dzieki,pewnie zrobilabym nawet wtedy gdyby nikt nie potwierdził,ale tak bedzie mi raźniej :-) Dwa wdzieczne cmoki w oba poliki. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: malutkie pytanie szarlotkowe 30.05.06, 01:17 Cala przyjemnosc po mojej stronie :) Aha, ja nie podpiekam ciasta przed wylozeniem owocow. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: malutkie pytanie szarlotkowe 30.05.06, 15:05 Moje kruche ciasto jednak lepiej wychodzi,gdy przed wylozeniem dosyc mokrych,upryczonych na jesieni antonowek,podpieke je 10-15 minut. Gdybys miala ochote kiedys sprobowac ciasta,ktore sie rozplywa,pieknie wyglada i nie twardnieje,....gwizdnij a wkleje Ci przepis.To moje cudo nazywa sie szrlotka skubana. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: malutkie pytanie szarlotkowe 30.05.06, 15:45 naczytalam sie i naogladalam pieknych fotek, no i naszla teraz na mnie ochota aby to cudo zrobic. jednak czegos mi brak w tym przepisie, nie ma krzty prosztu do pieczenia, czy to aby taka miala byc tej szarlotki uroda? czy moze ja cos przeoczylam? wdziecznie dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Bagatello ! 30.05.06, 19:51 Nie kazde ciasto kruche wymaga dodania proszku. Moja "skubana" na 3 szklanki maki dostaje 6 jajek i proszek jest zbedny. .....uderz w nożyce,a stół się odezwie..... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bagatello ! 30.05.06, 19:55 Kruche nie wymaga w ogole: proszek jest skladnikiem ciasta polkruchego. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Bagatella dziekuje 30.05.06, 21:36 dziekuje wam dziewczyny za odzew, no nie powiem ale troche sen z powiek ten brak proszku mi spedzal, no ale jak tak mowicie to poddam sie bezwiednie i 'zaryzykuje' w ten weekend ta misiankowata szarlotke i dam znac jak wyszlo, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: krucha szarlotka polana ciastem biszkoptowym 30.05.06, 15:31 Ja robie czasem taka na kruchym ciescie, pieczona w 2 ratach, ale ciasto kruche jest pieczone razem z jablkami: Krucha szarlotka polana ciastem biszkoptowym 75 g masla 75 g cukru pudru 1 jajko 200 g maki 1250 g jablek 50 g rodzynek 75 g siekanych orzeszkow laskowych / orzeszkow piniowych / sok i otarta skorka z 1 cytryny 1 lyzeczka imbiru 1 lyzeczka cynamonu 3 jajka 3 lyzki cukru 3 czubate lyzki maki 3 lyzki cieplej wody cukier waniliowy 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia - wymieszac ocieplone maslo z cukrem pudrem, dodac jajko i zagniesc, dodac przesiana make i znowu zagniesc, ciasto w formie kuli zawinac w przezroczysta folie i wlozyc do lodowki na 30 minut - jablka umyc, obrac, pokroic na plasterki, rodzynki namoczyc w cieplej wodzie, odsaczyc i osuszyc, do jablek dodac rodzynki, sok i skorke z cytryny, cynamon, imbir i orzechy - ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac, wyciac forme wieksza od tortownicy o 4 cm i zlozyc na czworo - forme wylozyc ciastem przyciskajac jego brzegi do tortownicy, ciasto pokluc widelcem - do srodka przelozyc jablka z dodatkami - piec w temperaturze 180°C przez 20 minut - bialka zmiksowac z ciepla woda, posypac cukrem pudrem, dodac zoltka i make przesiana z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac - ciasto wyjac z pieca i polac masa biszkoptowa - piec jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180°C - ciasto wyjac z piekarnika i posypac cukrem pudrem Mozna podawac z bita smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: malutkie pytanie szarlotkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:21 Dobra szarlotka wychodzi też z gęstą konfiturą morelową. Odpowiedz Link Zgłoś