Dodaj do ulubionych

Komunia-proste i efektowne?Pomocy!

01.06.06, 14:46
Za tydzień mam komunię córki a nie jestem dobrą gospodynią, Będzie około 15
osób (4 dzieci)- czy macie jakieś doświadczenie i moglibyście pomóc mi
ustalić menu- tak abym nic nie sknociła i nieprzepracowała się zarazem?
Jakieś ciekawe pomysły, co do mięsa na obiad, może? Nie chciałabym tej
uroczystośći spędzać w kuchni przy smażeniu, raczej nie będę miała pomocy,
więc dużo rzeczy muszę przygotować wcześniej.Z góry dziękuję za rady!
Obserwuj wątek
    • cipcipkurka Takie pytania były, 01.06.06, 16:44
      wklep w wyszukiwarkę "komunia" i zapewne znajdziesz, co trzeba. Powodzenia :-)
    • Gość: leda10 albo jeszcze tu: www.kuron.com.pl pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 17:22
      aktualnościami znajdziesz menu komunijne - propozyje dwóch pełnych zestawów wraz
      z przepisami. Fajne niektóre :)
      • Gość: Anka Re: albo jeszcze tu: www.kuron.com.pl pod IP: *.skynet.net.pl 02.06.06, 11:55
        Warto wykorzystać stronę Kuronia, bo zestawy są fajne.

Jeśli jesteś nie wprawną gospodynią, to proponuję rzeczy łatwe
        - tatar z łososia - łososia mielesz w maszynce do mięsa i doprawiasz - dzień
        wcześniej
        - zupy krem - trudno je zepsuć: może faktycznie szparagowa albo porowa z
        zielonym gorszkiem mrożonym, ma wtedy ładny zielony kolor, do tego groszek
        ptysiowy albo grzanki na oliwie
        albo rosół - zupy też dzień wcześniej, może ew, zmiksować przed podaniem

- kilka sałatek - też dzień wcześniej
        - upiecz mięsa - karkówka jest łatwa, bo nie wysycha, może pierś indyka dołożyć
        do tego - w rękawie, może nadziej śliwką, będzie mniej wysychała
        do tego wędliny

- na obiad młode ziemniaki z koperkiem i kotlety z drobiu albo schabowe -
        smażysz przed podaniem i do tego jeszcze - np. pieczone udka kurczaka -
        przyprawione sosem sojowym - będą mialy ladny kolor - łatwe do zrobienia

do tego ze 2 surówki - może z młodej kapusty, i jeszcze jakaś

deser - lody, może tort lodowy, ciasta, owoce, tort śmietankowy

• Gość: Anka Re: prosty deser IP: *.skynet.net.pl 02.06.06, 12:16
          Kupujesz w sklepie z ciastkami, bywaja na bazarkach, pudełko gotowych babeczek
          Przed podaniem ubijasz śmietanę kremówką z cukrem, napełniasz babeczki i
          dekorujsze truskawkami - są drogie, ale potrzebujesz niewiele, a efekt murowany
          • lilla34 Re: prosty deser 02.06.06, 13:37
            Dziękuję za podpowiedzi, z deserami i przystawkami to na pewno sobię poradzę ,
            na pewno zrobię pałki kurczaka pieczone z frytkami- taki standart ulubiony dla
            dzieci- i właśnie myślę jakie mięso upiec?
            • siostraheli Re: prosty deser 02.06.06, 16:34
              wszystko, co mozna dzień wczesniej czyli pieczenie wszelkie (było kilka
              propozycji w tym watku), rolady lub roladki jakieś (jest kilka propozycji
              nietypowych w galerii), łosoś lub inna delikatna ryba - mozna przygotowac
              wczesniej, a w piekarniku upiec tuz przed obiadem (trwa to góra 20 minut).
    • paewlek Re: Komunia-proste i efektowne?Pomocy! 02.06.06, 21:13
      Ja robiłam zupę - krem z brokułów, łatwe i wszystkim smakowało. Mięso jakie
      chcesz, liczy się przybranie, jesz oczami. Dodawałam na półmiskach np.
      brzoskwinie w śroku żurawina, do innego mięsa duszony por z ananasem, wszysko
      było kolorowe. Duże plastry szynki zawijałam w rożki i nadziewasz sałtka
      przewiązujesz szczypiorkiem ukłdasz równiutko - łatwe a odświętnie, itd, itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka