Dodaj do ulubionych

wódka czy spirytus

IP: *.elsat.net.pl 08.06.06, 08:24
do nasączenia tortu?Jeśli spirytus to jaki?Z czym to wymieszać?Proszę o
pomoc!Tort ma być czekoladowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: zadumana Re: wódka czy spirytus IP: 83.238.166.* 08.06.06, 09:29
      Obojętne jakiego użyjesz alkoholu - zrób herbatę, dolej alkohol.
      Może być spirytus - będzie przecież rozwodniony, nie użujesz samego.
      Ilość płynu - wypróbuj w pierwszym torcie mniej niż pół szklanki. Po pierwszym
      eksperymencie będziesz wiedziała ile dawać.
      Liczy się wielkość tortu. Za dużo płynu spowoduje, ze będzie płynął. Bez płynu
      będzie suchy i niearomatyczny.

Ja dodaję rumu. Dlaczego? Bo moja babcia tak robiła:)))))))
      • horpyna4 Re: wódka czy spirytus 08.06.06, 11:08
        Ale w tym rumie dobrze jest przedtem namoczyć trochę rodzynek (najlepiej takich
        większych). Potem odcedzić, do rumu dodać wody z cukrem, żeby nie było to za
        mocne. Tort nasączyć, a spęczniałych rodzynek użyć przy dekorowaniu.
    • Gość: limba Re: wódka czy spirytus IP: *.mos.gov.pl 08.06.06, 11:07
      Jeszcze jedna rada - jeśli nasączasz jasny biszkopt nie rób tego herebatą, bo
      zabarwi go na brzydki brunatnawy kolor.
      Po prostu: woda z cukrem [np.1 szklanka wody + 2 łyżeczki cukru] i alkohol
      [jeśli dodajemy wódkę, to więcej niż spirytusu].
      Ewentualnie sok z cytryny [żeby zaostrzyć słodki smak biszkoptu], ulubiony
      aromat.
      Nie wiem dlaczego w przepisach występuje herbata [nie jest to tradycyjny poncz
      do picia], smakowo nic do tortu nie wnosi - natomiast tak jak pisałam, zabarwia
      jasny biszkopt.
      • horpyna4 Re: wódka czy spirytus 08.06.06, 11:09
        Do jasnego biszkoptu najlepsza jest pigwówka. Mniam, mniam...
    • Gość: zadumana Re: wódka czy spirytus IP: 83.238.166.* 08.06.06, 11:57
      Herbata używana do nasączania tortu jest dość mocną, ale normalnie zaparzoną
      herbatą. Po dolaniu alkoholu daje całkiem jasną ciecz, której na torcie nie
      widać. Pierwszy raz słyszę o takim problemie.

Może pojawia się wtedy, kiedy ktoś parzy bardzo mocną herbatę. Poczęstowano
      mnie parę razy w życiu herbatą zaparzoną jak smoła, czyli nie do picia. Skrajny
      przypadek - znajomy z pracy do szklanki wrzucał dwie torebki liptona.

Herbata nadaje całości tego płynu lekki odcień smakowy, ale przecież generalnie
      nie chodzi o coś co ma być zdecydowane w smaku. Nie może to być zdecydowany
      smak alkoholu czy herbaty czy rodzynek, tylko mokre tło dla biszkoptu. Tło,
      które nie jest zwykłą wodą.

Rodzynki nasączone rumem, to temat sam w sobie:)))))) Moc zastosowań. Wszystkie
      smaczne.

• Gość: limba Re: wódka czy spirytus IP: *.mos.gov.pl 09.06.06, 12:21
        To o czym pisałam nie jest chyba zwykłą wodą, bo woda jest posłodzona i z
        alkoholem, a często też z sokiem z cytryny [do biszkoptu z owocami]. I lekkie
        nasączenie takim roztworem nadaje właśnie wyrazistości biszkoptowi.

A jeśli chodzi o herbatę, to nie tylko słyszałam o problemie, ale sama go
        miałam.
        Ciasto po upieczeniu miało piękny kremowy kolor, a po nasączeniu herbatą [z
        dodatkiem 3 łyżek spirytusu na 1 szklankę] zmieniło kolor i wyglądało jakby
        było brudne. A herbata zwykła - nie była mocna, ale też nie zmieniła koloru po
        dodaniu alkoholu. Natomiast zmieniła kolor ciasta bardzo niekorzytnie.

• Gość: Matylda Re: wódka czy spirytus IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 17:11
      Nigdy nie dodaję żadnego alkoholu do nasączenia biszkoptu tylko 2-3 łyżki
      spirytusu do kremu. Tort powinien być mocno wilgotny ale nie "przeciekać" więc
      potrzebuję 3/4 do 1 litra wody mineralnej bez gazu (może być chłodna
      przegotowana), 3-4 łyżki cukru i sok z jednej cytryny. Żadnych olejków.
      Wszystkie aromaty, które nadają smak tortowi powinny być zawarte w kremie.
      Nieskromnie powiem, że goście na przyjęciu nie mogą doczekać się na mój tort,
      pożerają do ostatniego kawałka (niech im idzie na zdrowie). Często robię też
      torty dla nich lub ich znajomych. Tort to jedyne ciasto, co do którego zawsze
      jestem pewna, że będzie smakowało.
    • ocean.niespokojny Re: wódka czy spirytus 08.06.06, 17:17
      ja daję spirytus z wodą i aromatem, dodaję go też do kremu ale nie owocowego
      a zapach wódki wywołuje we mnie mdłości
    • Gość: wir Re: wódka czy spirytus IP: *.acn.waw.pl 09.06.06, 16:35
      Do nasączania tortu czekoladowego najlepsza jest wiśniówka. Do przybrania tortu
      wiśnie, i jedna z warstw kremowych np czekoladowa z wiśniami (mogą być mrożone).
      Wiśnie oczywiście bez pestek.
      Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka