Dodaj do ulubionych

Metody jedzenia ziemniaków

IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.06, 19:05
Teraz jeszcze chętniej poczytam..
Można bez noża podusić i dogadzać sobie widelczanym puree z sosem, mięsem i
warzywami.
Albo na małe kawałki - delikatnie mamaczy w sosie. Hi hi.
Można zjeść suche ziemniaki, potem jarzynkę a na koniec mięso. Sos
zostawiamy - tuczy!!! ;)
Pomijamy kluski...

To jak dama je ziemniaki?

A kto jest normalny i ziemniaki je, przy okazji gada a na koniec widzi, że
wzystko zrobił 'rencami"? ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: wiedzma Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.3web.net 21.06.06, 19:39
      Nie jadam...
      • kszynka Re: Metody jedzenia ziemniaków 23.06.06, 06:05
        ja też nie nie jadam, wolę ryż i kaszę
        :-)
    • chihiro2 Re: Metody jedzenia ziemniaków 21.06.06, 19:42
      Na poczatku uprzedzam - nie wiem czy jestem dama.
      A ziemniaczki robie tak: przede wszystkim nigdy nie jem ziemniakow jako dodatku
      do czegos (nie jem miesa), zawsze sa wmieszane w cos - z reguly jakas indyjska
      potrawe, czasem robie ziemniaki razem z fasolka szparagowa, porem i feta z
      koperkiem.
      Kupuje organiczne malutkie ziemniaki (nie kojarze teraz odmiany), myje, kroje
      na pol albo cwiartki (nie uznaje obierania ziemniakow), gotuje na parze.
      Ugotowane dodaje w odpowiednim momencie do konkretnej potrawy.
    • Gość: Xena Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.access.telenet.be 21.06.06, 20:01
      Jadam ziemniaki tylko w jednej postaci tzn gotowane w skorach , posypane
      zielskiem i sola na wzor mlodych i sadzone jajko
      Te zjadam przy pomocy noza i widelca
      Niedawno ogladalam holenderski reportaz o zlym odzywianiu i stwierdzono , ze
      ziemniaki tylko w skorach , tak serwowano do lat 60 i byly najzdrowsze
      a teraz jedza glownie frytki :-)
      Jadam tez w zupie i w salatkach ale nigdy jako dodatek do obiadu
      wole inne jarzyny zamiast albo ryz , kasze , makarony .

Ogladalam nawet niedawno reportaz o Holendrach jak w latach powojennych
      tez jedli w skorach i takie byly podobno najzdrowsze , teraz glownie
      jadaja frytki
      • Gość: lolita79 Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.stg.pl 23.06.06, 11:59
        Smażone, pokrojone w plasterki ziemniaczki maczam w maślance. Mmmmm, pycha
    • illiterate Re: Metody jedzenia ziemniaków 21.06.06, 20:28
      Ziemniaki wciagam nosem. W postaci piure z dzemem.
    • Gość: emaliowa Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: 83.238.174.* 22.06.06, 13:27
      Ziemniaki można wszystko jedno z czym, byle nie kroić nożem, bo to obciach;)
      • Gość: Xena Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.access.telenet.be 22.06.06, 17:51
        Jak to obciach kroic nozem ?
        Nie kazdy jada papke z kartofli , co zrobisz jak masz na talerzu mieso do
        krojenia i kartofle w calosci ?
        Chyba odkrawasz i nadziewasz na widelec , co innego jak nie uzywasz noza
        wtedy mozesz sobie dziabac widelcem i rozgniatac .
        • ich11 ziemniaki dzielimy na talerzu widelcem, nigdy 22.06.06, 18:09
          nożem!
          • Gość: Xena Re: ziemniaki dzielimy na talerzu widelcem, nigdy IP: *.access.telenet.be 22.06.06, 18:15
            Jak masz widelec w lewej i noz w prawej to przekladasz widelec z lewej do
            prawej i dzielisz kartofle ?
            Takie typu puree mozna nabierac na widelec nozem wiec tez jest noz w uzyciu .
            Komu przeszkadza uzycie noza ?
            Jadam je rzadko ale tak mi wygodnie nawet nie wiedzialam , ze to problem :-)
            • Gość: adam_(t)czewski Re: ziemniaki dzielimy na talerzu widelcem, nigdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:56
              nożem przeszkadza savoir vivrowi, ale że on rzadko towarzyszy nam przy stole, możemy sobie pozwolić na dosłownie wszystko
              (żeby nie było: ja też nożykiem sobie pozwalam zaszaleć przy ziemniaczkach)
    • ilekobietamalat Re: Metody jedzenia ziemniaków 22.06.06, 13:58
      zdecydowanie rencami:)
      • Gość: Sulineczka Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.res.east.verizon.net 23.06.06, 01:37
        Nie, nie rencami, a rencyma !!!!!
        Nie, nie nie !!!! Na bardzo eleganckich kolacjach ( Holandia, Francja,
        Argentyna, Chile ) ziemniaki kroilo sie nozem, tak jak mieso. Jesli sa to
        zimniaki rozgotowane to mozna kroic je widelcem. Piure naklada sie na grzbiet
        widelca. Ziemniaki nie obrane obiera sie nozem, jesli sa male je sie ze skorka.
    • Gość: negato Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 01:37
      Kilka sposobów, których sam uzywam:
      -Obrać, zetrzeć surowe na tarce (grube oczka) i podsmażać na patelni "kupki": większe lub mniejsze.
      Mniejszych można użyć jako alternatywy dla tradycyjnych "dodatkowych" ziemniaków.
      Większe mogą być platformą dla innych elementów, np. miękkich bakłażanów, kawałków cukinii itp. (chrupkie na dole, miękkie na górze)
      -Mozna pokroić obrane w cienkie paseczki, lekko podsmażyć (ale niekoniecznie do chrupkości) na patelni z masłem i czosnkiem.
      Na koniec posypać parmezanem. Cudowny niewyrafinowany "zapychacz".
      -Dwa razy w restauracjach japońskich widziałem je na surowo, drobno utarte, jako dodatek. Raz z odrobiną kawioru, raz z sosem musztardowym.

I jeszcze co do technik:
      Jasne, że ze skórką najlepsze, ale tylko gdy są naprawdę dobre. Zwykle jak je obieram to z 1/4 wycinam z powodu skaz. Dobrze czyścić np. szczotką ryzową.
      Jeżeli już tradycyjnie gotowane, to polecam gotować w rosole - absorbują dużo smaku.
      Obierki, o ile dobrze oczyszczone, można smażyć (najlepiej na głębokim tłuszczu) i dodawać jako chrupkie zakąski.

• ich11 ziemniaki nie tuczą!!!!! 23.06.06, 08:11
      w postaci frytek czy smażone owszem. Ale ziemniaki z wody nie zawierają
      tłuszczu, sycą i są niskokaloryczne.
      • bielinka Re: ziemniaki nie tuczą!!!!! 23.06.06, 12:19
        ich11 napisał:
        > w postaci frytek czy smażone owszem. Ale ziemniaki z wody nie zawierają
        > tłuszczu, sycą i są niskokaloryczne.

ALe mają wysoki indeks glikemiczny ;-)
    • patman Ja jem bardzo dużo ziemniaków 23.06.06, 09:30
      I jakoś nie sposób się u mnie dopatrzyć na brzuchu najmniejszej fałdki tłuszczu.
      Nie ma to jak pyszne młode ziemniaki polane śmietaną i posypane koperkiem. Mniama.
      • kardynal_pacelli1 Re: Ja jem bardzo dużo ziemniaków 23.06.06, 18:28
        patman napisał:

> I jakoś nie sposób się u mnie dopatrzyć na brzuchu najmniejszej fałdki
        tłuszczu
        > .
        > Nie ma to jak pyszne młode ziemniaki polane śmietaną i posypane koperkiem.
        Mnia
        > ma.
        >
        Pogratulować przemiany materii.
    • Gość: Mufsa Re: Ziemniaki to syf, Problemem nie sa frytki ! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 23.06.06, 09:30
      Problemem nie sa frytki tylko brak umarkowania w jedzeniu, oraz totalny brak jakiejkolwiek aktywnosci fizycznej kobiet.
      Diety - nie tedy droga, wlasciwa droga jest madrze jesc (nawet ulubione frytki) w rozsadnych ilosciach i uprawiac jakakolwiek aktywnosc fizyczna.

Przeciez wystarczy poswiecic te 4.5godziny w niedziele na 20km spacer w okolicznym lesie lub szlaku pttk.
    • Gość: mayen Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.stacje.agora.pl 23.06.06, 10:54
      ja najbardziej lubie ziemniaczki z piekarnika.
      Ziemniaki myję i obieram (albo nie jak mi się nie chce), kroję na kawałki (np
      ćwiartki, mieszam z łyżką oliwy i przyprawami np. tymiankiem, ziołami
      prowansalskimi, i wysypuje na posmarowana oliwa blachę (można z papierem do
      pieczenia), do pieca na 40 minut na 180 stopni (zawsze staram sie przemieszac
      je w trakcie pieczenia). Pycha z dipem czosnkowym :)
      • Gość: EB Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 11:55
        pyszne są ziemniaki pieczone w całości na ruszcie w piekarniku (wcześniej
        dobrze wyszorowane szczotką) z solą i masełkiem lub sosem z jogurtu, świeżych
        ogórków i czosnku... mniam :)
        • Gość: megi Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:26
          Zgadzam się, że z piekarnika są świetne, ale naj,naj,najlepsze to są takie z
          ogniskowego popiołu, lekko 'zwęglone' :) Wtedy nikt się nie przejmuje
          ubrodzonymi rękami i buźką, i na takich ogniskach czy grillach, ziemnieczki
          poeczone zawsze schodzą w pierwszej kolejności, zostawiając daleko w tyle
          wymyślne szaszłyki czy inne rybki z rusztu. :)
          • Gość: EB Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:29
            zgadzam się w stu procentach :):) w ogóle często grillowane warzywa (jeśli są
            dobrze zrobione) znikają szybciej niż wszelkie mięsiwa :):)
    • Gość: titta Re: Ziemniaki to syf, pasza dla swin. IP: *.botany.gu.se 23.06.06, 12:09
      Ziemnieki sa:
      -zdrowsze i mniej kaloryczne niz makaron,
      -stanowia glowne zrodlo witaminy C w naszym klimacie (o czym wiekszasc "wrogow"
      zapomina).
      To co tuczy to olej w ktorym sie ziemniaki smazy i geste sosy z maka. No i
      barak umiaru: jak ktos nie zna granic to i na ryzu z gotowana marchewka utyje
      jak mloda foka.
      Powyzsze nie wplywa na fakt, ze ja gotowanych ziemniakow nie lubie i jem
      wylocznie mlodziutkie jako dodatek do hurtowych ilosci mlodej kapusty oraz w
      biryani (gotowane z ryzem :)
    • Gość: Krysia Re: Metody jedzenia ziemniaków IP: *.ca.pw.edu.pl 23.06.06, 12:49
      Młode, małe ziemniaki oczyścić, wrzucić go garnka, zalać wodą i gotować 2
      minuty.Wodę odlać, do garnka z ziemniakami wlać trochę oleju lub oliwy, zakryć
      pokrywką i na duży gaz. Potrząsać garnkiem co kilka miut.Ziemniaczki są w
      całości i mają piękna, brązowa skórkę.Do tego maślanka - pychota.
    • earlyyears Re: Metody jedzenia ziemniaków 23.06.06, 17:31
      dama nie je ziemniakow ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka