Dodaj do ulubionych

ciasto Pijany Izydor

IP: 80.51.222.* 22.06.06, 13:10
Kiedyś w Domowej Kawiarence pokazywano i podawano przepis na ciasto
orzechowe -Pijany Izydor - ma ktoś może ten przepis w zandarzu i mógłby się
podzielić.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • multiaga Re: ciasto Pijany Izydor 22.06.06, 13:18
      Ja mam , mogę wklepać wieczorem jeśli chcesz .
    • waderka Re: ciasto Pijany Izydor 22.06.06, 13:26
      Ja mam przepis, skopiowany z netu - ale już wypróbowany i dla wielbicieli mocno
      alkoholowych ciast moge go polecić z czystym sumieniem:

Tort opity Izydor

Składniki:
      Ciasto:
      5 jajek
      15 dag cukru
      15 dag masła
      10 dag mielonych orzechów włoskich
      5 dag mąki
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      2 łyżki kakao

Masa orzechowa:
      40 dag zmielonych orzechów włoskich
      200 ml rumu
      200 ml czystej wódki
      dżem (np. wiśniowy)

Masa czekoladowa:
      25 dag masła
      1 kieliszek spirytusu
      2 łyżki kakao
      15 dag czekolady mlecznej
      3 jajka
      15 dag cukru

Polewa:
      15 dag czekolady gorzkiej lub deserowej
      mleko
      1 łyżeczka masła.

dowolne ozdoby do tortu

Przygotowanie:
      Ciasto: Ubić na sztywno pianę z białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z
      cukrem, dodać po jednym żółtka cały czas ucierając. Następnie dodawać po kolei
      kakao, mąkę przesianą razem z sodą i orzechy. Na samym końcu dodać ubitą pianę z
      białek i delikatnie ją wmieszać. Wylać do tortownicy średnicy ok. 26 cm. z
      natłuszczonym i wysypanym bułką tartą samym spodem. Upiec w temp. 180˚C. Wyjąć z
      piekarnika i jeszcze gorące posmarować dżemem. Ciasto jest troszkę wybulone
      pośrodku, ale opadnie i się wyrówna. Wystudzić.

Masa orzechowa: Orzechy przesypać do dużej miski i zalać alkoholem. Uwaga! Wlać
      cały rum, a wódkę wlewać porcjami. Zależy od suchości orzechów, ile alkoholu
      przyjmą. Masa ma być jednolita, w miarę zwarta. Orzechy rozłożyć na cieście z
      dżemem.

Masa czekoladowa: Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej, aż do chwili, gdy staną
      się gęste i puszyste. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką
      masę. Zdjąć z ognia. Musi to być czekolada dobrej jakości. Kakao wymieszać ze
      spirytusem na gładką papkę bez grudek. Masło o temperaturze pokojowe utrzeć
      dokładnie z kakao na krem, dodać przestudzoną, ale dalej płynną czekoladę,
      ucierać dalej. Następnie dodawać po łyżce przestudzoną masę jajeczną, za każdym
      razem ucierając na puch. Gotowy krem wylać na masę orzechową, wyrównać i wsadzić
      do lodówki na ok. 2 godz.

Polewa: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Zdjąć z ognia i
      dolewać łyżkami mleko, za każdym razem rozcierając trzepaczką na gładki krem.
      Mleka dodać tyle, aby polewa była w miarę gęsta, ale dała się rozsmarować.
      Całość wylać na tort i rozprowadzić szerokim nożem lub szpatułką na gładko,
      można i łyżką, i gdy zaczyna tężeć robić łyżką maziaki. Odstawić do
      zastygnięcia. Udekorować wedle uznania.

Kiedy piekłam ten tort, w moje orzechy nie "wszedł" cały ten alkohol, a i tak
      było to naprawdę mocne. Ale przepyszne:)
    • Gość: aga Re: ciasto Pijany Izydor IP: 80.51.222.* 22.06.06, 13:45
      Czy to ciast przy tak małej ilości mąki a więcej zmielonych orzechów nie
      wychodzi zbyt twarde?
      • waderka Re: ciasto Pijany Izydor 22.06.06, 14:12
        No way ;) Zdecydowanie nie wyszło mi twarde, zresztą nie ma prawa - moja babcia
        robi tort orzechowy, gdzie do ciasta nie dodaje się ani odrobiny mąki, tylko
        właśnie same orzechy zmielone - one same są jak mączka, tylko smakowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka