Gość: malanija IP: 80.51.222.* 22.06.06, 13:10 Kiedyś w Domowej Kawiarence pokazywano i podawano przepis na ciasto orzechowe -Pijany Izydor - ma ktoś może ten przepis w zandarzu i mógłby się podzielić. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
multiaga Re: ciasto Pijany Izydor 22.06.06, 13:18 Ja mam , mogę wklepać wieczorem jeśli chcesz . Odpowiedz Link Zgłoś
waderka Re: ciasto Pijany Izydor 22.06.06, 13:26 Ja mam przepis, skopiowany z netu - ale już wypróbowany i dla wielbicieli mocno alkoholowych ciast moge go polecić z czystym sumieniem: Tort opity Izydor Składniki: Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 15 dag masła 10 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Masa orzechowa: 40 dag zmielonych orzechów włoskich 200 ml rumu 200 ml czystej wódki dżem (np. wiśniowy) Masa czekoladowa: 25 dag masła 1 kieliszek spirytusu 2 łyżki kakao 15 dag czekolady mlecznej 3 jajka 15 dag cukru Polewa: 15 dag czekolady gorzkiej lub deserowej mleko 1 łyżeczka masła. dowolne ozdoby do tortu Przygotowanie: Ciasto: Ubić na sztywno pianę z białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtka cały czas ucierając. Następnie dodawać po kolei kakao, mąkę przesianą razem z sodą i orzechy. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie ją wmieszać. Wylać do tortownicy średnicy ok. 26 cm. z natłuszczonym i wysypanym bułką tartą samym spodem. Upiec w temp. 180˚C. Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posmarować dżemem. Ciasto jest troszkę wybulone pośrodku, ale opadnie i się wyrówna. Wystudzić. Masa orzechowa: Orzechy przesypać do dużej miski i zalać alkoholem. Uwaga! Wlać cały rum, a wódkę wlewać porcjami. Zależy od suchości orzechów, ile alkoholu przyjmą. Masa ma być jednolita, w miarę zwarta. Orzechy rozłożyć na cieście z dżemem. Masa czekoladowa: Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej, aż do chwili, gdy staną się gęste i puszyste. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę. Zdjąć z ognia. Musi to być czekolada dobrej jakości. Kakao wymieszać ze spirytusem na gładką papkę bez grudek. Masło o temperaturze pokojowe utrzeć dokładnie z kakao na krem, dodać przestudzoną, ale dalej płynną czekoladę, ucierać dalej. Następnie dodawać po łyżce przestudzoną masę jajeczną, za każdym razem ucierając na puch. Gotowy krem wylać na masę orzechową, wyrównać i wsadzić do lodówki na ok. 2 godz. Polewa: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Zdjąć z ognia i dolewać łyżkami mleko, za każdym razem rozcierając trzepaczką na gładki krem. Mleka dodać tyle, aby polewa była w miarę gęsta, ale dała się rozsmarować. Całość wylać na tort i rozprowadzić szerokim nożem lub szpatułką na gładko, można i łyżką, i gdy zaczyna tężeć robić łyżką maziaki. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować wedle uznania. Kiedy piekłam ten tort, w moje orzechy nie "wszedł" cały ten alkohol, a i tak było to naprawdę mocne. Ale przepyszne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ciasto Pijany Izydor IP: 80.51.222.* 22.06.06, 13:45 Czy to ciast przy tak małej ilości mąki a więcej zmielonych orzechów nie wychodzi zbyt twarde? Odpowiedz Link Zgłoś
waderka Re: ciasto Pijany Izydor 22.06.06, 14:12 No way ;) Zdecydowanie nie wyszło mi twarde, zresztą nie ma prawa - moja babcia robi tort orzechowy, gdzie do ciasta nie dodaje się ani odrobiny mąki, tylko właśnie same orzechy zmielone - one same są jak mączka, tylko smakowa. Odpowiedz Link Zgłoś