Dodaj do ulubionych

Co jecie na obiad w takie upalne dni?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:09
Ja polecam coś takiego www.winiary.pl/przepis.aspx?id=1&idg=2&idp=986
a Wy co serwujecie rodzinie?
Obserwuj wątek
    • nisar Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 12:12
      wczoraj była sałata z wątróbkami drobiowymi
      dzisiaj zupa owocowa z makaronem, grillowany bakłażan z mozzarellą i tzatziki.
      • Gość: Gość ZaLeWaJkA IP: *.hsd1.il.comcast.net 27.06.06, 05:28
        • kszynka tylko i wyłącznie ... 27.06.06, 11:17
          zsiadłe mleko (bardzo zimne) i młode ziemiaczki - pycha!
          :-)
    • Gość: Madzia Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: 213.17.227.* 26.06.06, 12:17
      Ja to chyba dziś zrobie makaron z zimnymi truskawkami, a na deser lody ...
      • balbinkaxyz Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 29.06.06, 00:30
        Ja robię makaron z białym serem i do tego dodaję truskawki.
        • jacek1f dziś było tak: 29.06.06, 00:44
          kotleciki cielece przekrojone wzdłuz na cieńsze - zamarynowane w oliwie, mięcie
          suszonej, occie białym. cała noc.
          Potem smażone mocno i szybko po 2 minutki strona i na bok.
          Reszta marynaty dodana do smażonej na oliwie szalotki(4) i czosnku(4 ząbki)...
          odparowana mocno.
          Teraz do pieca na 200 na 10 minut mięso wraz z sosem.

do tego ziemniaki gotowane w mleku, odlane, odparowane, potem 30 g masła
          solonego i pęczek skrojonego koperkudodane i potrząsane długo az się "oblepi".

do tego sąłata lodowa z normalna porwana palcami - do miski. na wierzch ogórek
          zielony cienko.
          W słoiczku po oliwkach - oliwa, balsamico, sól, cukier, pieprz, zmiażdżony
          czoansek - wytrzęsione mocno i długo na emulsję. Na sałaty 10 truskawek w
          cienkie plastru, pieprz czarny i polewa ze słoiczka vinegretowa. Zamiszac iod
          razu na talerz.

Na sałate kotleciki, obok ziemniaki.

Wcześniej miska bobu z koprem gotowanego i imbirem.

Potem - jagody z jogurtem nat zmrozonym plus kleks miodu.
          ach.
          wchłaniane z :-) dodatkami i laaaampami na balkonie....
          • siamlady Re: dziś było tak: 29.06.06, 12:23
            jacku, gotujesz bombowo.
            • jacek1f :-) tylko potem głowa boli od takiego gotowania, b 29.06.06, 12:47
              o przeciez nie od skrzynki Corony z limonami wpitej,,nie?! :-)))
    • linn_linn Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 12:23
      Nawet serwowac sie nie chce...
      Wklejam przepis na makaron, ktory robie najczesciej wlasnie latem. Makaron nie
      jest zimny / jak do salatki: takiego nie lubie /.

Makaron na upalne dni

Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni.
      Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale
      takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym
      tylko zyskac.

Postawe dania stanowi oczywiscie:

makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. /

Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy spora miske / salaterke
      itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka
      wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu.

Ja lubie nastepujace:

pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone /

ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony

tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki,
      gotowane w rosole; moge podac wloskie firmy, ale nie wiem, czy sa dostepne w
      Polsce /

kapary

oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka /

kilka kropli octu balsamicznego

sol

pieprz

bazylia

oregano

troche oliwy extravergine

Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie
      skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron,
      odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem,
      szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp.

No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego.
      Moze z tym konkurowac tylko makaron z brokulami.

• kwiatek_leona Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 17:30
        Linn_linn, ja tez mam podobny ulubiony przepis. Pomidory, szalotki i
        ewentualnie co sie tam jeszcze ma, pokroic w kostke. Do tego posiekane nie za
        drobno wszelkiej masci swieze zielone: natka pietruszki,tymianek, bazylia,
        majeranek itd. To wszystko zalac duza iloscia bardzo dobrej oliwy z oliwek,
        sokiem z cytryny i wymieszac. Odstawic na ok. pol godziny, zeby sie te
        wszystkie smaki przegryzly. Ugotowany, odcedzony i leciutko schlodzony makaron
        (ja lubie do tego spaghetti) wylozyc na odpowiednio gleboki talerz i na wierzch
        polac te cala zalewe. Idealne do ryb z grilla...
        • linn_linn Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 17:50
          Sporo jest takich zimnych sosow: musze je pozbierac. Z iloscia oliwt to lepiej
          jednak uwazac: szczegolnie jesli ktos zweaca uwage na kalorie.
          • linn_linn Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 17:53
            Makaron z sosem pomidorowym na surowo
            4 pomidory
            4 zabki czosnku
            4 lyzki bazylii
            4 lyzki tartego parmigiano reggiano
            sol
            pieprz
            oliwa extravergine
            - pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic w kostke
            - zmiksowac z reszta skladnikow
            - makaron ugotowac i polaczyc z sosem

• kwiatek_leona Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 20:11
              Oh, ten pomidorowy brzmi jak poezja. Juz wiem, co bedzie dzis na obiad, dzieki!
    • jagoda85 Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 12:29
      U mnie dzisiaj pierogi z borówkami(czarna jagoda w innych regionach).
    • marghot Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 12:37
      Najczęsciej wszelkie sałatki np. grecka, tunezyjska itp.
      Grillujemy po 18, wówczas zarzucamy różne warzywa i boczniaki oraz sery i ciut
      mięsa lub ryb. NA DESER banany lub brzoskwinie - także z grilla.
      Chłodnik nie cieszy się niestety popularnościa ;)
      • mnkra Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 13:12
        Mlode ziemniaki polane maslem z duza iloscia kopru, do tego kefir, mozna
        ugotowac kalafira polac bulka tarta podsmazona na masle jajo sadzone,
        • koni42 Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 14:51
          A ja w ciągu dnia sałata. Wieczorem pasta (włoskie makarony) różnej maści i
          rodzaju. Kto mówił, żę od włoskiej kuchni się tyje? Może od bollognese, ale ja
          takiej nie jem. Aha, kalafior, fasolka, szpinak z jajkiem sadzonym i zsiadłe
          mleko to też mój faworyt. Generalnie mało mięsa, chociaż zbiera mi się na
          polędwicę z grilla. Pozdrawiam.
          • Gość: murphy Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 19:20
            Ja jadam taki oto omlecik: gotuję fasolkę szparagową, robię jajko sadzone, na
            to ugotowaną fasolkę, na to mozarellę lub fetę i trzymam na gazie aż ser się
            lekko rozpuści. Pycha.
        • Gość: najedzona Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.zgb.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 10:18
          Hej, wczoraj dokładnie takie danie jadłam, pycha młode ziemniaczki z masełkiem
          i kalafior, w zastępstwie kalafiora może być fasolka szparagowa podsmażana z
          bułką hmmmm mniam .....
      • ladyas Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 15:05
        Piszesz o serach z grilla. jakie to sery i jak je przyrządzasz? A sałatka
        tunezjska, bardzo skomplikowana :) ?
        • marghot Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 09:41
          ladyas napisała:

> Piszesz o serach z grilla. jakie to sery i jak je przyrządzasz? A sałatka
          > tunezjska, bardzo skomplikowana :) ?

sałatka:
          www.islam.fora.pl/ptopic65.html
          serem najczęściej lądującym na ruszcie jest camembert, podajemy go z borówkami.
          Przygotowuję tez fetę lub plaster twarogu, na to plaster pomidora, bazylia,
          oregano, oliwa - całośc w folię alu i na ruszt.
    • kiwigirl Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 16:50
      no własnie - ja chłodnik :-)
      kiedyś był na tym forum przepis na makaron z cukinią w soku cytrynowym
      był mniaaam!
      właśnie taki odświerzający na gorące dni
      • Gość: kasia Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 19:45
        Smaku mi narobiłaś tym makaronem z cukinią, szukam przepisu, ale nie mogę
        znależć, może masz link lub przepis?
        • linn_linn Re: makaron z cukinia 27.06.06, 08:59
          Jak to sie dzieje, ze ja z polska klawiatura znajduje, a Ty nie?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26143417&v=2&s=0
          • kiwigirl Re: makaron z cukinia 27.06.06, 15:02
            o tak to ten !!!!

Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku
            Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę
            ostrą. Cukinię pokroić w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i wcisnąć
            sok z 1/2 cytryny (cytryny jest duzo bo lubię .. dla wrazliwych podniebień
            sugestia - wkropić mniej cytryny ). Porwać kilka listków bazylii i dodać.
            Posolić, popieprzyć. Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca.

3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski razem
            z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką
            oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić

Makaron ugotować
            Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami
            Posypać listkami rucoli (niekoniecznie).
            • kiwigirl Re: makaron z cukinia 27.06.06, 15:05
              my w ramach wariacji dawaliśmy zmiażdzony czosnek do sosu pomidorowego i nie
              bawiłam sie w wycinanie pestek. cięłam pomidory całe, dzięki tem sosu wiecej i
              bardziej mokry był :-) wrażenie potęguje odstawienie sosu do lodówki na troche
              przed podaniem :-)
    • viinga Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 19:44
      pierozki z truskawkami
      ryz z truskawkami
      młode ziemniaki z cebulka i koperkiem do tego kefir
      ratatuję- moje ulubione danie
    • hania55 Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 22:55
      Chłodnik, sushi, sałatki. Wczoraj risotto z karczochami, dzisiaj penne z oliwą,
      czosnkiem, papryczkami, parmezanem i bazylią. Kluski i ryż zawsze, niezależnie
      od upału :-)
    • Gość: INŻ.TŁUSZCZ Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:58
      Polecam golonkę z frytkami, sałatkę z ziemniaków, ogórków i śledzia, na zupę żur
      z białą, tłustą kiełbasą. Do tego oczywiście seta gorzały.

Dość lekkostrawnie i pobudzająco, w sam raz na letnie popołudnie.
    • illiterate Hu hu hu, Karolinko 26.06.06, 23:05
      A nie jestes Ty przypadkiem aby pracownica marketingu Winiar albo prowajdera
      strony? Bo, rozumiesz, zastanawia mnie, czemu sposrod tysiecy przepisow na
      chlodnik wybralas akurat ten ze strony Winiar? Ani on pierwszy w przegladarce,
      ani najlepszy, ani zdjecie nie wyjatkowe?
      • Gość: Karolina Re: Hu hu hu, Karolinko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 08:51
        Niestety nie pracuję tam :-(
        A ten przepis poprostu kiedyś wpadł mi w rękę i mi zasmakowała, ale równie
        dobrze w sklepie sięgam po barszcz w paczce innych firm, bo samej mi się nie
        chce robić
        • Gość: rysiek Re: Hu hu hu, Karolinko IP: *.chello.pl 27.06.06, 21:13
          barszcz z torebki: PRAWIE jak barszcz
          • gingers73 Lody truskawki i kefir 27.06.06, 21:18

• drinkit Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 23:10
      chłodnik, tylko i wyłącznie:
      kefir, starty ogór, rzodkiewka starta, czosnek, koperek, pieprz.
      • Gość: beata Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: 217.96.15.* 26.06.06, 23:36
        Mama małą dzialkę i przerywam marchewke. A więc młode marchewki duszę na
        odrobinie masełka, dodaję keczupu do smaku, pieprzu, soli i świeżej (najlepiej)
        bazylii. Mniammm! Smakuje do ryby i młodych ziemniaków. Do piersi z kurczaka
        równiez.
    • Gość: FreakyMisfit Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.06.06, 00:00
      To wy coś jecie w takie upały?
      :)
    • doris-ek Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 03:10
      ceviche, BBQ, rybne tacos i salatki cobb. Wietnamska beef underdone (wolowina jak ceviche).

Prosze o przepis na salatke z watrobkami wymieniona u gory (Toskania? winegret balsamiczny z
      szalotkami w tymze marynowanymi??? )

Umieram z ciekawosci i pozdrawiam z Texasu.
    • Gość: sda Tylko miesko ! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 27.06.06, 05:28
      Ja wczoraj na obiad zjadlem:

1 danie:
      Zupa -Flaczki wolowe

2 danie:
      Mozdzki krowie w sosie imbirowym, ziemniaczki, kefir, surowka z selera.
      • Gość: kika Re: Tylko miesko ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 08:35
        Ja nic nie jem, tylko piję kefir..
    • Gość: Mała Mi Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.06, 08:55
      obiad 1. 1/2 kg czereśni
      obiad 2. mrożona kawa z lodami
      obiad 3. sałata z pomidorami i papryką + zioła (bazylia, pietruszka) + sos z
      cytryny i oliwy z czosnkiem
      obiad 4. fasolka szparagowa i maślanka
      • Gość: ski Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: 62.93.49.* 27.06.06, 09:24
        Teraz trafiło na upały, ale zawsze w sezonie truskawkowym, omlet biszkoptowy polany koktailem truskawkowym. Koktajl z truskawek rozgniecionych, zmiksowane maja do tego chyba gorszy smak.

Pycha
        • Gość: dalloway Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:37
          Ja to w tym roku nie jem nic, bo jestem w ciąży i mdli mnie strasznie. Ale
          mężowi, z klamerką na nosie, robię na zmianę chłodnik, gazpacho, caprese i
          mlode ziemniaczki z gzikiem. Dla siebie robiłabym jakieś penne z zimnym sosem,
          ale nie robię bo okazuje się, że sa indywidua, które nie lubią makaronu (że się
          niby ślizga na podniebieniu).
      • Gość: kris Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.seka.warszawa / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 20:21
        goloneczka+2piwka
    • ilekobietamalat Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 09:39
      wersja 1: bob
      wersja 2: czeresnie
      wersja 3: jagody
      wersja 4: truskawki
      wersja 5: nektarynki(bo mam ostatnio na nie smaka)

przewaznie jedna wesja mnie nie zaspokaja,wiec nastepuja po sobie:>
      na tak zwana 'dobitke' czasami jeszcze jest wersja 6: lody:)
    • Gość: Lehoo Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.globalconnect.pl 27.06.06, 10:14
      Kapuśniak, golonkę z chrzanem, piwo
    • praptak Chłodnik / gazpacho 27.06.06, 10:18
      > Ja polecam coś takiego www.winiary.pl/przepis.aspx?id=1&idg=2&idp=986
      > a Wy co serwujecie rodzinie?

Chłodnik, tylko że zamiast barszczu z proszku wolę koncentrat buraczany - taki z
      butelki, mniej z tym roboty (gotować wodę w taki upał?! :-) ). Za to ogórka
      zamiast kroić w plasterki wolę utrzeć na grubej tarce - fajnie chrupie w zębach.
      Jajka też wolę pokroić drobniej niż w ćwiartki. A zamiast jogurtu czasem używam
      kefiru.

Aha, na upały nie ma to jak gazpacho:

4 pomidory - naciąć skórkę, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, posiekane wrzucić
      do miski
      1 ogórek - obrać, posiekać i do miski
      1 cebula - j.w.
      1 ząbek czosnku - j.w.
      1 czerwona papryka - posiekać i do miski

zawartość miski zmiksować, dodająć tak z łyżkę oliwy z oliwek (z pierwszego
      tłoczenia) i z pół łyżki octu winnego. Doprawić solą. Wstawić do lodówki,
      schłodzić i zjeść. Można dosypać grzanek/posiekanych warzyw żeby chrupało.

• Gość: ak lody IP: *.k635.webspeed.dk 27.06.06, 11:07
        podstawa to schłodzić organizm, lody są najlepsze :)
        jak się znudzą, to koktajlz truskawek
    • malpolud1 Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 11:42
      Letnie zupy z owoców. Bardzo dobre! Babcia mi je zawsze robiła na lato.
      • Gość: iś Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.kolonianet.pl 27.06.06, 12:26
        Codziennie chłodnik, mam ugotowaną i zamrożoną botwinę, tylko wyciągam kolejne
        pudełko. Mam tez zamrożoną duszoną kapustę, moment na podgrzanie, a dziś zrobię
        gar gołąbków i rosół i też zamrożę, do odgrzewania.Tak kombinuję, żeby postać
        przy kuchni raz w tygodniu, a później góra pół godziny dziennie razem ze
        zmywaniem.
    • serwal Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 12:30
      Jem mieszankę owocwą z puszki.
      • Gość: orany Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:42
        matko! jak mozna jesc w taki upal. ludzie. ja cos tam skubne - truskawke jakas, kawalek arbuza, wczoraj plasterek twarogu nawet ale to po dwudziestej drugiej dopiero. dżizas.
        • Gość: Bzzz Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.4web.pl 27.06.06, 12:56
          nic nie jesz? a ile masz nadwagi?
          • Gość: orany Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 19:24
            waze 51 na 164 wzrostu
    • monjan Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 13:06
      kalafiora z bułka tarta
      lub salatke, pierogi z truskawkami tez ok!
    • ppo Nic 27.06.06, 13:15
      Śniadanie kontynentalne, kolacja śródziemnomorska. Obiad? A po co? Mróz jest,
      żebym miał być w środku dnia głodny?
    • Gość: ford Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 13:18
      bigos, schab i górę pyrów :)
    • Gość: felek zdankiewicz Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: 195.94.193.* 27.06.06, 15:06
      W upały jem to na co mam ochotę,zupełnie tak samo jak w zimie na wiosnę i
      podczas jesieni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka