Gość: Karolina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:09 Ja polecam coś takiego www.winiary.pl/przepis.aspx?id=1&idg=2&idp=986 a Wy co serwujecie rodzinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nisar Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 12:12 wczoraj była sałata z wątróbkami drobiowymi dzisiaj zupa owocowa z makaronem, grillowany bakłażan z mozzarellą i tzatziki. Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka tylko i wyłącznie ... 27.06.06, 11:17 zsiadłe mleko (bardzo zimne) i młode ziemiaczki - pycha! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: 213.17.227.* 26.06.06, 12:17 Ja to chyba dziś zrobie makaron z zimnymi truskawkami, a na deser lody ... Odpowiedz Link Zgłoś
balbinkaxyz Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 29.06.06, 00:30 Ja robię makaron z białym serem i do tego dodaję truskawki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f dziś było tak: 29.06.06, 00:44 kotleciki cielece przekrojone wzdłuz na cieńsze - zamarynowane w oliwie, mięcie suszonej, occie białym. cała noc. Potem smażone mocno i szybko po 2 minutki strona i na bok. Reszta marynaty dodana do smażonej na oliwie szalotki(4) i czosnku(4 ząbki)... odparowana mocno. Teraz do pieca na 200 na 10 minut mięso wraz z sosem. do tego ziemniaki gotowane w mleku, odlane, odparowane, potem 30 g masła solonego i pęczek skrojonego koperkudodane i potrząsane długo az się "oblepi". do tego sąłata lodowa z normalna porwana palcami - do miski. na wierzch ogórek zielony cienko. W słoiczku po oliwkach - oliwa, balsamico, sól, cukier, pieprz, zmiażdżony czoansek - wytrzęsione mocno i długo na emulsję. Na sałaty 10 truskawek w cienkie plastru, pieprz czarny i polewa ze słoiczka vinegretowa. Zamiszac iod razu na talerz. Na sałate kotleciki, obok ziemniaki. Wcześniej miska bobu z koprem gotowanego i imbirem. Potem - jagody z jogurtem nat zmrozonym plus kleks miodu. ach. wchłaniane z :-) dodatkami i laaaampami na balkonie.... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f :-) tylko potem głowa boli od takiego gotowania, b 29.06.06, 12:47 o przeciez nie od skrzynki Corony z limonami wpitej,,nie?! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 12:23 Nawet serwowac sie nie chce... Wklejam przepis na makaron, ktory robie najczesciej wlasnie latem. Makaron nie jest zimny / jak do salatki: takiego nie lubie /. Makaron na upalne dni Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni. Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym tylko zyskac. Postawe dania stanowi oczywiscie: makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. / Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy spora miske / salaterke itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu. Ja lubie nastepujace: pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone / ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki, gotowane w rosole; moge podac wloskie firmy, ale nie wiem, czy sa dostepne w Polsce / kapary oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka / kilka kropli octu balsamicznego sol pieprz bazylia oregano troche oliwy extravergine Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron, odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem, szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp. No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego. Moze z tym konkurowac tylko makaron z brokulami. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 17:30 Linn_linn, ja tez mam podobny ulubiony przepis. Pomidory, szalotki i ewentualnie co sie tam jeszcze ma, pokroic w kostke. Do tego posiekane nie za drobno wszelkiej masci swieze zielone: natka pietruszki,tymianek, bazylia, majeranek itd. To wszystko zalac duza iloscia bardzo dobrej oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i wymieszac. Odstawic na ok. pol godziny, zeby sie te wszystkie smaki przegryzly. Ugotowany, odcedzony i leciutko schlodzony makaron (ja lubie do tego spaghetti) wylozyc na odpowiednio gleboki talerz i na wierzch polac te cala zalewe. Idealne do ryb z grilla... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 17:50 Sporo jest takich zimnych sosow: musze je pozbierac. Z iloscia oliwt to lepiej jednak uwazac: szczegolnie jesli ktos zweaca uwage na kalorie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 17:53 Makaron z sosem pomidorowym na surowo 4 pomidory 4 zabki czosnku 4 lyzki bazylii 4 lyzki tartego parmigiano reggiano sol pieprz oliwa extravergine - pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic w kostke - zmiksowac z reszta skladnikow - makaron ugotowac i polaczyc z sosem Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: makaron na upalne dni 26.06.06, 20:11 Oh, ten pomidorowy brzmi jak poezja. Juz wiem, co bedzie dzis na obiad, dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 12:29 U mnie dzisiaj pierogi z borówkami(czarna jagoda w innych regionach). Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 12:37 Najczęsciej wszelkie sałatki np. grecka, tunezyjska itp. Grillujemy po 18, wówczas zarzucamy różne warzywa i boczniaki oraz sery i ciut mięsa lub ryb. NA DESER banany lub brzoskwinie - także z grilla. Chłodnik nie cieszy się niestety popularnościa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 13:12 Mlode ziemniaki polane maslem z duza iloscia kopru, do tego kefir, mozna ugotowac kalafira polac bulka tarta podsmazona na masle jajo sadzone, Odpowiedz Link Zgłoś
koni42 Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 14:51 A ja w ciągu dnia sałata. Wieczorem pasta (włoskie makarony) różnej maści i rodzaju. Kto mówił, żę od włoskiej kuchni się tyje? Może od bollognese, ale ja takiej nie jem. Aha, kalafior, fasolka, szpinak z jajkiem sadzonym i zsiadłe mleko to też mój faworyt. Generalnie mało mięsa, chociaż zbiera mi się na polędwicę z grilla. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murphy Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 19:20 Ja jadam taki oto omlecik: gotuję fasolkę szparagową, robię jajko sadzone, na to ugotowaną fasolkę, na to mozarellę lub fetę i trzymam na gazie aż ser się lekko rozpuści. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najedzona Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.zgb.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 10:18 Hej, wczoraj dokładnie takie danie jadłam, pycha młode ziemniaczki z masełkiem i kalafior, w zastępstwie kalafiora może być fasolka szparagowa podsmażana z bułką hmmmm mniam ..... Odpowiedz Link Zgłoś
ladyas Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 15:05 Piszesz o serach z grilla. jakie to sery i jak je przyrządzasz? A sałatka tunezjska, bardzo skomplikowana :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 09:41 ladyas napisała: > Piszesz o serach z grilla. jakie to sery i jak je przyrządzasz? A sałatka > tunezjska, bardzo skomplikowana :) ? sałatka: www.islam.fora.pl/ptopic65.html serem najczęściej lądującym na ruszcie jest camembert, podajemy go z borówkami. Przygotowuję tez fetę lub plaster twarogu, na to plaster pomidora, bazylia, oregano, oliwa - całośc w folię alu i na ruszt. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 16:50 no własnie - ja chłodnik :-) kiedyś był na tym forum przepis na makaron z cukinią w soku cytrynowym był mniaaam! właśnie taki odświerzający na gorące dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 19:45 Smaku mi narobiłaś tym makaronem z cukinią, szukam przepisu, ale nie mogę znależć, może masz link lub przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron z cukinia 27.06.06, 08:59 Jak to sie dzieje, ze ja z polska klawiatura znajduje, a Ty nie? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26143417&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: makaron z cukinia 27.06.06, 15:02 o tak to ten !!!! Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę ostrą. Cukinię pokroić w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i wcisnąć sok z 1/2 cytryny (cytryny jest duzo bo lubię .. dla wrazliwych podniebień sugestia - wkropić mniej cytryny ). Porwać kilka listków bazylii i dodać. Posolić, popieprzyć. Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca. 3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski razem z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić Makaron ugotować Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami Posypać listkami rucoli (niekoniecznie). Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: makaron z cukinia 27.06.06, 15:05 my w ramach wariacji dawaliśmy zmiażdzony czosnek do sosu pomidorowego i nie bawiłam sie w wycinanie pestek. cięłam pomidory całe, dzięki tem sosu wiecej i bardziej mokry był :-) wrażenie potęguje odstawienie sosu do lodówki na troche przed podaniem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 19:44 pierozki z truskawkami ryz z truskawkami młode ziemniaki z cebulka i koperkiem do tego kefir ratatuję- moje ulubione danie Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 22:55 Chłodnik, sushi, sałatki. Wczoraj risotto z karczochami, dzisiaj penne z oliwą, czosnkiem, papryczkami, parmezanem i bazylią. Kluski i ryż zawsze, niezależnie od upału :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INŻ.TŁUSZCZ Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:58 Polecam golonkę z frytkami, sałatkę z ziemniaków, ogórków i śledzia, na zupę żur z białą, tłustą kiełbasą. Do tego oczywiście seta gorzały. Dość lekkostrawnie i pobudzająco, w sam raz na letnie popołudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Hu hu hu, Karolinko 26.06.06, 23:05 A nie jestes Ty przypadkiem aby pracownica marketingu Winiar albo prowajdera strony? Bo, rozumiesz, zastanawia mnie, czemu sposrod tysiecy przepisow na chlodnik wybralas akurat ten ze strony Winiar? Ani on pierwszy w przegladarce, ani najlepszy, ani zdjecie nie wyjatkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Hu hu hu, Karolinko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 08:51 Niestety nie pracuję tam :-( A ten przepis poprostu kiedyś wpadł mi w rękę i mi zasmakowała, ale równie dobrze w sklepie sięgam po barszcz w paczce innych firm, bo samej mi się nie chce robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Hu hu hu, Karolinko IP: *.chello.pl 27.06.06, 21:13 barszcz z torebki: PRAWIE jak barszcz Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 26.06.06, 23:10 chłodnik, tylko i wyłącznie: kefir, starty ogór, rzodkiewka starta, czosnek, koperek, pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: 217.96.15.* 26.06.06, 23:36 Mama małą dzialkę i przerywam marchewke. A więc młode marchewki duszę na odrobinie masełka, dodaję keczupu do smaku, pieprzu, soli i świeżej (najlepiej) bazylii. Mniammm! Smakuje do ryby i młodych ziemniaków. Do piersi z kurczaka równiez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.06.06, 00:00 To wy coś jecie w takie upały? :) Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 03:10 ceviche, BBQ, rybne tacos i salatki cobb. Wietnamska beef underdone (wolowina jak ceviche). Prosze o przepis na salatke z watrobkami wymieniona u gory (Toskania? winegret balsamiczny z szalotkami w tymze marynowanymi??? ) Umieram z ciekawosci i pozdrawiam z Texasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sda Tylko miesko ! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 27.06.06, 05:28 Ja wczoraj na obiad zjadlem: 1 danie: Zupa -Flaczki wolowe 2 danie: Mozdzki krowie w sosie imbirowym, ziemniaczki, kefir, surowka z selera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Tylko miesko ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 08:35 Ja nic nie jem, tylko piję kefir.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.06, 08:55 obiad 1. 1/2 kg czereśni obiad 2. mrożona kawa z lodami obiad 3. sałata z pomidorami i papryką + zioła (bazylia, pietruszka) + sos z cytryny i oliwy z czosnkiem obiad 4. fasolka szparagowa i maślanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ski Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: 62.93.49.* 27.06.06, 09:24 Teraz trafiło na upały, ale zawsze w sezonie truskawkowym, omlet biszkoptowy polany koktailem truskawkowym. Koktajl z truskawek rozgniecionych, zmiksowane maja do tego chyba gorszy smak. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:37 Ja to w tym roku nie jem nic, bo jestem w ciąży i mdli mnie strasznie. Ale mężowi, z klamerką na nosie, robię na zmianę chłodnik, gazpacho, caprese i mlode ziemniaczki z gzikiem. Dla siebie robiłabym jakieś penne z zimnym sosem, ale nie robię bo okazuje się, że sa indywidua, które nie lubią makaronu (że się niby ślizga na podniebieniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.seka.warszawa / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 20:21 goloneczka+2piwka Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 09:39 wersja 1: bob wersja 2: czeresnie wersja 3: jagody wersja 4: truskawki wersja 5: nektarynki(bo mam ostatnio na nie smaka) przewaznie jedna wesja mnie nie zaspokaja,wiec nastepuja po sobie:> na tak zwana 'dobitke' czasami jeszcze jest wersja 6: lody:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.globalconnect.pl 27.06.06, 10:14 Kapuśniak, golonkę z chrzanem, piwo Odpowiedz Link Zgłoś
praptak Chłodnik / gazpacho 27.06.06, 10:18 > Ja polecam coś takiego www.winiary.pl/przepis.aspx?id=1&idg=2&idp=986 > a Wy co serwujecie rodzinie? Chłodnik, tylko że zamiast barszczu z proszku wolę koncentrat buraczany - taki z butelki, mniej z tym roboty (gotować wodę w taki upał?! :-) ). Za to ogórka zamiast kroić w plasterki wolę utrzeć na grubej tarce - fajnie chrupie w zębach. Jajka też wolę pokroić drobniej niż w ćwiartki. A zamiast jogurtu czasem używam kefiru. Aha, na upały nie ma to jak gazpacho: 4 pomidory - naciąć skórkę, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, posiekane wrzucić do miski 1 ogórek - obrać, posiekać i do miski 1 cebula - j.w. 1 ząbek czosnku - j.w. 1 czerwona papryka - posiekać i do miski zawartość miski zmiksować, dodająć tak z łyżkę oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i z pół łyżki octu winnego. Doprawić solą. Wstawić do lodówki, schłodzić i zjeść. Można dosypać grzanek/posiekanych warzyw żeby chrupało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak lody IP: *.k635.webspeed.dk 27.06.06, 11:07 podstawa to schłodzić organizm, lody są najlepsze :) jak się znudzą, to koktajlz truskawek Odpowiedz Link Zgłoś
malpolud1 Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 11:42 Letnie zupy z owoców. Bardzo dobre! Babcia mi je zawsze robiła na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.kolonianet.pl 27.06.06, 12:26 Codziennie chłodnik, mam ugotowaną i zamrożoną botwinę, tylko wyciągam kolejne pudełko. Mam tez zamrożoną duszoną kapustę, moment na podgrzanie, a dziś zrobię gar gołąbków i rosół i też zamrożę, do odgrzewania.Tak kombinuję, żeby postać przy kuchni raz w tygodniu, a później góra pół godziny dziennie razem ze zmywaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 12:30 Jem mieszankę owocwą z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orany Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:42 matko! jak mozna jesc w taki upal. ludzie. ja cos tam skubne - truskawke jakas, kawalek arbuza, wczoraj plasterek twarogu nawet ale to po dwudziestej drugiej dopiero. dżizas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bzzz Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.4web.pl 27.06.06, 12:56 nic nie jesz? a ile masz nadwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orany Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 19:24 waze 51 na 164 wzrostu Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? 27.06.06, 13:06 kalafiora z bułka tarta lub salatke, pierogi z truskawkami tez ok! Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Nic 27.06.06, 13:15 Śniadanie kontynentalne, kolacja śródziemnomorska. Obiad? A po co? Mróz jest, żebym miał być w środku dnia głodny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ford Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 13:18 bigos, schab i górę pyrów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felek zdankiewicz Re: Co jecie na obiad w takie upalne dni? IP: 195.94.193.* 27.06.06, 15:06 W upały jem to na co mam ochotę,zupełnie tak samo jak w zimie na wiosnę i podczas jesieni Odpowiedz Link Zgłoś