Dodaj do ulubionych

soki w butelkach

IP: 212.160.172.* 27.06.06, 11:54
Chcialabym zrobic sok z truskawek i zamkanac go w butelkach (takich z
porcelanowym korkiem -jak kiedys oranzada). Nie wiem czy wystaczy nalac
bardzo goracego soku i zamknac , czy trzeba jakos zapasteryzowac? czy ktos z
was juz probowal zamykac przetwory w takich butelkach ?
Obserwuj wątek
    • Gość: dalloway Re: soki w butelkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 11:57
      zawsze pasteryzuje, nie wiem, czy by się nie zepsuło bez
      pasteryzowania nauczyła mnie babcia, która twierdziła, że przed wojną były inne
      truskawki i nie pleśniało bez pasteryzacji, a teraz trzeba
      nie wiem czy to sentyment czy prawda
      • Gość: szadoka Re: soki w butelkach IP: 212.160.172.* 27.06.06, 12:17
        ale chodzi mi o te szczegolne butelki. Pasteryzowac juz zamkniete ( i czy
        uszczelki szlag nie trafi)?
        • Gość: dalloway Re: soki w butelkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:23
          czasem może trafić, ale generalnie nie. w wekach też są uszczelki. ja mam kilka
          takich butelek i pasteryzuję. raz na jkiś czas uszczelka idzie do piachu, ale w
          granicach normy
          • jacek1f w butelkach zamknietych, przeciez nie 27.06.06, 12:29
            wsadzasz ich calych tylko 3/4 w wode.
            • Gość: szadoka Re: w butelkach zamknietych, przeciez nie IP: 212.160.172.* 27.06.06, 12:30
              dzieki, bede probowac :)
              • basiek_78 Re: w butelkach zamknietych, przeciez nie 13.07.06, 09:16
                test
                • basiek_78 Re: w butelkach zamknietych, przeciez nie 13.07.06, 09:18

• Gość: anka Re: soki w butelkach IP: *.fso-sa.com.pl 13.07.06, 17:17
      Źle z waszą wyobraźnią butelki paseryzować ale dziwię się babci że źle uczy
      kobieto zagotój truskawki lub inne owoce wcześniej muszą puścić sok przedcedź
      to wszystko,wcześniej naszykuj te butelki (pożądnie umyj) możesz
      spażyć,przekręcić niech ociekną z wody,jak już się sok gotuje dodaj cukier ile
      trzeba wg uznania cukier konserwuje pilnuj aby nie uciekł i kubkiem z uchem
      nalewaj gorący sok najlepiej przez lejek ale nigdy nie baw się w pasteryzowanie
      butelek od zawsze tak robię nie dodaję wody wtedy sok jest100% i gęsty
      smacznego
      • veterinario Re: soki w butelkach 13.07.06, 18:29
        Ja robię tak że, zasypję cukrem maliny/wiśnie/czerwoną porzeczkę/ i czekam
        około tygodnia aż puszczą sok. Potem gotuję i wlewam do butelek. Nie
        pasteryzuję.
        • Gość: szadoka Re: soki w butelkach IP: *.cst.tpsa.pl 14.07.06, 12:54
          ja wlasnie zrobilam taki 100% . Truskawki zasypane cukrem, jak puscily sok to
          zagotowalam i wlalam do butelek. Czesc jest pasteryzowana, czesc nie. Zobacze
          efekty za czas jakis pewnie. Reszte (truskawki) przerobilam na konfiture.
          Wyszla pyszna. Tez niepasteryzowana...
    • metnia Re: soki w butelkach 14.07.06, 00:35
      od lat moi rodzice a teraz ja robimy soki z truskawek właśnie. w sokowniku. goracy sok wlewamy do sloikow(wczesniej wypazonych w piekarniku) i zamukamy. stawiamy toto na wieczku i jak do rana nie przecieknie to ok - laduje w piwnicy. takie soczki pijemy przez okragly rok - do kolejnych truskawek - pycha! zadnych konserwantow, wszystko super zdrowe, polecam :)
      • Gość: dorusia Re: soki w butelkach IP: *.kom / *.os1.kn.pl 14.07.06, 15:08
        ja sterylizuje słoiki i butelki w kuchence mikrofalowej ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka