Dodaj do ulubionych

COŚ z soji

07.07.06, 22:27
poszukuje przepisów z wykorzystaniem soji lub produktów z niej (kostki sojowej, granulatu, mleka, tofu itpd.). przepisy mogą być na cokolwiek - byleby zjadliwego ;P do tej pory jadałam jedynie od czasu do czasu gotowe kotlety "schabowe" sojowe, a lekarz zalecił mi spożywanie dużej ilości soji i jej przetworów. poradźcie mi co moge jeść!
Obserwuj wątek
    • metal_fish dzięki 08.07.06, 15:57
      dziękuje za przepisy szczególnie inviccie1 (niewiem jak odmienić :)) zainspirowana tymi wszystkimi przepisami zrobiłam taki obiadek: podsmażyłam cebulkę i czosnek do tego dodałam paprykę różnokolorową w paseczkana w kostkę. poddusiłam do miękkośći dodałam przecier pomidorowy i ugotowaną wcześniej kostke sojową. podprawiłam ziółkami i pyha!
      • martvica Re: dzięki 09.07.06, 10:57
        Ja się powtórzę częściowo z innego wątku :)
        Generalnie to przetwory sojowe, te 'suche' nieprzyprawione mają smak tektury
        (stąd masa komentarzy: 'jak możesz to jeść? Przecież to nie ma smaku!' i
        wieeelkie oczy jak pytam czy mięsa też nie przyprawiają;))
        Moim faworytem jest kostka sojowa (może byc granulat ewentualnie) przygotowana
        wg zmodyfikowanego przepisu mojej mamy (na kurę:P).
        Kostkę moczymy lub gotujemy, w zależności od tego, co piszą na opakowaniu. Na
        patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, smażymy aż zapachnie. Dorzucamy
        łyżkę miodu, albo i dwie, i przyprawę '5 smaków' - wedle gustu i uznania.
        Smażymy chwilkę, wrzucamy soję, skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy.
        Ewentualnie w trakcie mozna dolewać stopniowo wodę z moczenia. Jako że lubię na
        ostro, traktuję jeszcze to wszystko pieprzem cayenne, a co:P Do tego jakaś
        łagodna surówka i 'wypełniacz skrobiowy', mmmmmm:)
        pozdrówki
        Martva

        --
        Fotoblog Woli Justowskiej
        Forum mieszkańcówWoli Justowskiej
    • bombeza pieczarki faszerowane tofu z orzechami wloskimi 10.07.06, 12:46
      Podsmażyć cebulkę i czosnek na oliwie, dodać posiekane tofu, smażyć dalsze 5
      minut. Dodać rozmaryn, pomidora i troche pasty pomidorowej, smażyć około 10
      minut, doprawić sola i pieprzem do smaku, dodac posiekane orzechy, pastę miso,
      ocet winny. Napełnić grzyby farszem i piec 20 minut. Posypać szczypiorem
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka