marcel_prostak 02.02.03, 18:17 gdyby komus cos wpadlo do oka to prosze zapodac glownie lagodne dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Elwira Re: sosy do salatek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.02.03, 20:28 Ja używam gotowych sosów surówkowych Knorr lub Winiary. Uważam,że w domu nie osiągnie się takiego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kira Re: sosy do salatek IP: *.proxy.aol.com 08.02.03, 18:19 mam prostego ale sprawdzonego hita: balsamico bianco, oliwa z oliwek, pokrojona szalotka, pieprz i tu niespodzianka: odrobina sosu sojowego zamiast soli. Pyszne jest tez dodanie odrobiny oleju sezamowego: ma zupelnie inny smak, smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcel_prostak Re: Elwira IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 14:34 wlasnie ja nie znosze gotowych, sa zbyt naoctowane, akurat tych firm nie kupowalam, chyba ze w proszku Knorra ale w butelce gotowe sa do dupy, sam ocet Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: sosy do salatek 03.02.03, 04:48 Marcee sprobuj tak -zgniec 2 zabki czosnku z sola, daj ze 4 lyzki oliwy,2 balsamic vinegar, 1 musztardy /moze byc francuska ale saperska tez jest OK/ posyp ziol prowansalskich i tym polej zielona salate np grecka czy jakakoliwiek mieszanke salat i warzyw jesli dodasz do tego sosu rozgniecione anchovies a balsamic zastapisz worechestershire sos polejesz tym sosem rzymska salate i posypiesz parmezanem to masz pycha ceasar sal;ad do tego bagietka i butelka dobrego wina, jakas swieczka w kacie ......:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: sosy do salatek IP: *.prem.tmns.net.au 03.02.03, 10:28 Marcel, Ja polecam to samo, co aniutek, tylko ze prostsze - takie bardziej "na codzien" tzn. Oliva z oliwek, ocet balsamiczny, sol i pieprz (mozna szczypte cukru dla fantazji). do zielonej salaty - z pomidorem, ogorkiem albo samej zielonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patefon Re: sosy do salatek IP: *.elcompzu.com.pl / 192.168.0.* 03.02.03, 13:49 przepis spoko tylko gdzie mam kupic musztarde saperska? heh a moze snajperska?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: sosy do salatek 03.02.03, 11:06 No wiec moim skromnym zadniem balsamico nie nadaje sie do wszytkich salatek. Moj najprostszy przepis na normalny salatke (pomidor, salata, cebula) to: olej, ocet (winny), troszeczke musztardy, szczypta cukru lub miodu, do tego sol, pieprz i rozne ziola, najlepiej swieze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorisek Re: sosy do salatek IP: *.houston.rr.com 04.02.03, 05:50 1. do mesclun gruszki orzechow wloskich i stilton: 4T ocet champagne'ski 1/4 cup olej z orzechow wloskich 1/8 cupsyrop klonowy 1T dijon 1T szalotka sol/pieprz 2. do aruguli z figami i orzechami laskowymi 1/4cup oliwa z oliwek 1/3cup porto 1T ocet balsamiczny 2oz ser kozi szalotka Ugotuj figi surowe w porto, wylowic i pokrajac, dodac szalotke i ocet oraz ser az do roztopienia, dodac pokrajane figi, polac arugule kiedy ciepla, posypac orzechami. 3. orientalna (moze byc z owocami morza tempura zamiast chrupek) Podobnie jak jeden ale te skladniki: 1/4 cup olej peanut i 1/2Tsezamowy 2T sos sojowy bezglutenowy 1/8 T wasabe (zamiat musztardy dijon) (optional) 1T ocet ryzowy lub z wina ryzowego 1/2T tarty imbir Odpowiedz Link Zgłoś
anna_wu Re: sosy do salatek 04.02.03, 15:26 Jest to sos w rodzaju pesto i bardzo go lubie dodawac do zielonej salaty. Potrzebujesz: - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - 1 lyzke soku z cytryny - 1 duzy zabek czosnku - 1 lyzeczke suszonej bazylii - 1 lyzeczke suszonego oregano - 1/4 szklanki sera romano, moze byc rownie dobrze parmezan - sol i pieprz Wymieszac i uzywac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: sosy do salatek IP: *.we.client2.attbi.com 04.02.03, 16:38 Wpadl mi bardzo do oka dressing podawany w mexykanskiej restauracji El Torito!! Nie znam przepisu , tzn scislych proporcji ( nigdy zreszta nie uzywam) i moge tylko domyslac sie skladnikow , wiec moze ktos mi tu pomoze ale ale dressing jest pycha!! Mozna ten sam dressing kupic w pojemniczkach w sklepie ale to juz ie jest "TO". Dressing jest zrobiony z peppitos ( tak, chyba poprawnie, ale nie recze) czyli z pestek z dyni!! Ma piekny zielonkawy kolow. Sadze, ze ma w sobie majonez, zmielone pestki, parmezan, cilandro, moze troszke ostrego sosu i....nie wiem , co dalej . Zrobilam kiedys sama ale naprawde nie pamietam, co jeszcze dolozylam. W kazdym bardz razie pycha!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: cilandro???????????????????????????????? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 14:38 a co to takiego??? ale ten przepis wyprubuje pierwszy, czuje ze moze mi pzrypasc do gustu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annamaria Re: cilandro???????????????????????????????? IP: 148.246.70.* 24.02.03, 03:42 Gość portalu: marcee napisał(a): > a co to takiego??? ale ten przepis wyprubuje pierwszy, czuje ze moze mi > pzrypasc do gustu to kolendra, cilantro to nazwa meksykanska. mysle, ze chodzi o natke cilantro (kolendry),- a propos w krakowie do nabycia w geant w dziale warzywno-owocowym, jako ziola swieze -, a nie o nasiona, ktore w polsce wykorzystuje sie czesciej niz w meksyku ( cilantro jest jednym z podstawowych surowcow w kuchni meksykanskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: sosy do salatek 04.02.03, 16:52 mały jogurt naturalny (lub śmietana) + łyżka majonezu + cukier i sól do smaku. Nadaje się do kapusty pekińskiej ze startą marchewką i posypanym koperkiem. Pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: sosy do salatek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 17:16 Spoko PATEFON [uśmiałam się bardzo],Aniutce zapewne chodziło o musztardę sarepską. To była po prostu zwykła literówka. Pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek balsamico & sarepska 04.02.03, 18:19 Gość portalu: Maria napisał(a): > Spoko PATEFON [uśmiałam się bardzo],Aniutce zapewne chodziło o musztardę > sarepską. To była po prostu zwykła literówka. > Pozdr. - Maria heheheheh dzieki Maria, jasne, ze o sarepska chodzilo, sadzilam , ze nie tylko u mnie w domu tak sie zwyklo ja nazywac . a balsamico, no coz kazdy ma jakas slabosc - ja do balsamico i wysokich blondynow : ) pozdrawiam aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: sosy do salatek IP: *.athens.access.acn.gr 08.02.03, 06:46 Ja z takim prostym zapytaniem - co to są /jest anchovies??? Bede wdzieczna za oswiecenie. Sos do salatki przy okazji: majonez, jogurt o%, musztarda, ale koniecznie o pieknym żółtym kolorze, a nie taka szarobura, cukier, pieprz, sol, czerwona slodka papryka w proszku - sporo, posiekana zieleninka - nie za duzo. Wyjdzie nam z tego pomaranczowy sos z zielonymi elementami, bardzo dekoracyjny do kazdej salatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorisek Re: sosy do salatek IP: *.houston.rr.com 08.02.03, 22:39 W Polsce widzialam anchovies (rolled) pod nazwa "koreczki Helskie". Nie wiem dlaczego bo wcale nie sa piekielne. Anchovies to nieodzowny sklad do sosu caesarowego (nie wiem czy tak si emowi po polsku): Zmiksuj w blenderze: 4 czosnku 1 puszka anchovies 1T musztarda dijon 1/4 cup oliwa (extra virgin) sok cytrynowy lub ocet (sherry lub red zinfandel) tarty parmezan mozna zagescic majonezem 1 T to do salaty. z kurczakiem lub owocami morza to wlasciwie posilek. W restauracjach jest czesto podawana do posilku ktory zamawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: sosy do salatek 09.02.03, 01:01 anchovies- koreczki lub filety z anszua /napisalam fonetycznie/, po polsku chyba sardela sie ta rybka zowie, strasznie slone i aromatyczne, zwykle sa w podluznych plaskich puszeczkach czsem w sloiczku, produkcji Hiszpanskiej, Wloskiej etc Polskie nazywaja sie koreczki helskie - od polwyspu Helskiego a nie piekla : ) ale nie polecam sa slodkawe i nijak nie zastapia oryginalu, ktory jest do dostania w PL puszka okolo 8-10zl . Cezar derssing do salaty - absolutnie nie mixowac w zadnym automacie, miska i dwa widelce do rozdziabania rybek wystracza w zupelnosci /mniej mycia : )/ a sos zdecydowanie zyskuje na smaku, bedzie mial lekka konsystencje a mixer zrobilby z niego ciezki sos majonezopodobny. pozdrowienia aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorisek Re: sosy do salatek IP: *.houston.rr.com 09.02.03, 01:53 zgadzam sie ze lepiej w drewnianej misce rozgniesc widelcem (tez drewnianym), nie zgadzam sie ze robienie na zapas robi z tego majonez. Polecam ksiazke Joie Warner Ceasar Salads ktora swietnie tlumaczy ktore dressingi mozna a ktore trzeba robic na talerzu a ktore nie. Jest w niej ponad dwadziescia przepisow. Jak tam z ta restauracja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: sosy do salatek !!!!!!!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 14:50 Bardzo dziekuje za wspaniale pzrepisy, niektore sa olsniewajace wrecz. Szok. Dorisek nawet jakas ksiazke podala, pewnie w polsce nie do kupienia. Zaczynam to wszystko wyprobowywac i bede skrzetnie relacjonowac. Wstyd sie przyznac ale moj sos do salatki wygladal zawsze tak: 1 lyzka oliwy z oliwek, 1 lyzka soku z cytryny, 2 lyzki przegotowanej wody i do tego so smaku pieprz i slodka papryka sproszkowana. Ha ha ha . Ewentualnie jakis susz salatkowy do tego z torebek ale raczej nic interesujacego nie wychodzilo z tego z dodatkiem suszu wiec popzrestawalam na takim czyms tylko jak powyzej. Jeszcze raz dziekuje i rownizcesnie pozdrawiam Aniutka, sabbe , Senin, internautki z innych forumow. I dalej prosze o wpisy z ulubonymi sosami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: sosy do salatek !!!!!!!!! IP: *.tele2.pl 22.02.03, 18:39 miodowo-musztardowy: oliwa, miod, musztarda, sok z cytryny, szczypta bazylii, sol i pieprz. Albo salata z mandarynkami i orzechami polana samym jogurtem plus cukier, sol i peprz. No a do salaty to lubie po prostu: oliwa, sok z cytryny, musztarda, miod, czosnek, pieprz, sol, troszke wody. Odpowiedz Link Zgłoś