Dodaj do ulubionych

czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania??

13.07.06, 13:00
hej. Mam 25 lat i wlasciwie to nie umiem gotowac. Wogle nie mam do tego
zapalu. czesto moj maz gotuje ale tez duzo stoluje sie poza domem, a ja sobie
jakos radze - platki, jogurty, gotowe dania.

Ehhhh chcialabym sie nauczyc gotowac dla niego. Wogle nie mam polotu. Umiem
ugotowac tylko ziemniaki (chociaz zawsze mam problem z podjeciem dezcyzji czy
juz sa wystarczajaco miekkie) lub ryz, ubic kotleta z kurczaka. Za to jestem
mistrzem salatek i surowek , bo wlasciwie to nie lubie miesa wiec ciagle
wymyslam jakies salatki.

Czy mozecie polecic gdzie moge nauczyc sie jakis podstwowych rzeczy tj. sosy,
pieczenie itd.

Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • momas Re: czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania?? 13.07.06, 13:36
      Iskierko - tu masz taki kurs. Wejdz do Galerii potraw i poogladaj. I nie bój
      sie pytac. Jest tu mnóstwo życzlliwych osób, które odpowiedzą na Twoje
      wątpliwości.
      Nooo, czasami odesla do wyszukiwarki ;), ale tym się nie zrażaj. Swoją drogą,
      było tu kilka osób uczących się od podstaw - dlatego warto też wyszukiwarki
      czasmi uzyc.
    • tadek-niejadek Nauka gotowania 14.07.06, 14:03
      Iskierko - zapraszam! Metodą wymiany informacji "na skrzynkę" nauczysz się nie
      tylko podstawowych, ale i nieco trudniejszych rzeczy potrzebnych w domowym
      gotowaniu. Pisz - a ja i moi stali korespondenci postaramy się byś kucharskim
      kunsztem zachwyciła męża i swoje otoczenie.
      Pzdr - tn (tadek-niejadek@gazeta.pl)
    • yatsec Pytanie czy chcesz czy musisz? 14.07.06, 14:59
      Bo jeśli to drugie to sobie odpuść. Zapomnij o kursach. Kup sobie książki,
      oglądaj programy i probuj robić to na co masz ochote a nie to co umiesz.

Jak cie wciągnie to nie trzeba ci bedzie żadnych kursów.
      • karmin-cynober Re: Pytanie czy chcesz czy musisz? 14.07.06, 19:14
        Na co ci sosy jak jestes surowkowcem? Przytyc chcesz?
        Jak nie twoje zarcie to nie bedziesz mistrzem. Mistrzem sie jest tam gdzie sie
        cos lubi. Pouczyc sie mozna, owszem, ale forum, ksiazki, programy a jest tego
        masa...
    • elfia4 Re: czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania?? 14.07.06, 23:00
      Szkoda, że teraz zanika tradycja, ze rodzice (częściej mamy) uczą dzieci
      gotować. Dzieci pomagając w kuchni obserwują i uczą się jednocześnie, potem
      jest im łatwiej eksperymentować w swojej kuchni. Znajomi, ktorzy maja problemy
      z gotowaniem to często osoby, których mamusia w trosce o to, żeby się nie
      skaleczyły, nie przypaliły garnka itp. wyganiały z kuchni, bo same przecież
      zrobia to szybciej i lepiej. Znam brata koleżanki, który ma dużo ponad 30lat i
      nadal mieszka z rodzicami, którzy zanim gdzieś wyjadą gotują mu jedzenie i
      zapełniają szafkę zupkami chińskimi. Niestety chłopak umie sobie co najwyżej
      podgrzać bigos lub pokroić chleb na krajalnicy (notabene kupionej rodzicom w
      prezencie dlatego, że miał problemy z krojeniem chleba na śniadanie)
      Ale to chyba zbyt duża dygresja. Bardziej na temat:) w kuchni trzeba
      eksperymentować, wymyślać i nie bać sie. Dużo daje oglądanie programów
      kulinarnych, czytanie książek i gotowanie wybranych potraw.
      • Gość: Alik Re: czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania?? IP: 86.67.66.* 15.07.06, 04:23
        Mnie nikt nie uczył. Owszem, coś tam przy okazji w domu podejrzałam, ale
        wyprowadziłam się w wieku 15 lat (liceum w innym mieście) i prowiant przywożny
        na wiele nie wystarczał, trzeba było samemu kombinować. A zresztą kuchnia moich
        rodziców/dziadków szybko przestała mi odpowiadać, bo zamiast "tradycyjnego"
        schabowego/mielonego/mięcha w sosie + ziemniaki ja wolę mięsko/rybę pieczone +
        warzywa i trochę ryżu, a zamiast polskich zup wybieram warzywne kremy z żółtym
        serem (wyjątek grochówka ;)

Ogólnie: wchodzisz np. na Kuchnię na portalu Wyborczej, wpisujesz główny
        składnik potrawy, wybierasz przepis, który Ci odpowiada i robisz. Musi wyjść co
        najmniej jadalne, jeśli nie pyszne ;)
        • Gość: AnkaK Re: czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania?? IP: *.pl / *.enterpol.pl 15.07.06, 12:17
          kochana,metodą prób i błędów i ...do przodu!
          Dasz radę,jeśli tylko będziesz chciała się nauczyć.Przecież nigdzie nie jest
          powiedziane,że np.schabowy to musi być robiony tak a nie inaczej.Sama się
          nauczysz.Powodzenia.
          Anka,też samouk.
          P.S. Podobno jestem dobrą kucharką.
          • Gość: ania Re: czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania?? IP: *.biz / *.biz 17.07.06, 14:29
            hej.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, rady i pomoc.

W google szukalam kursow ale nic nie znalalzlam.

hmm.... nie jestem jakims smakoszem jedzenia, moj maz mowi ze wogle mam smak
            skrzywiony bo do wszystkiego dodaje mnostwo pieprzu bo lubie ostre ;-)

szczerze mowiac boje sie gotowac. hmm... staje, patrze i nie wiem od czeo
            zaczac. Brak mi wyobrazni i polotu, jestem bezradna jak dziecko. A naprawde
            chcialabym si nauczyc gotowac dla mojego meza. Poza tym tzreba umiec gotowac.
            Za pare lat beda dzieciaczki i nie bede ich cale zycie karmic zupami ze
            sloiczkow.

chcialam isc na kurs gdzie ma sie bezposredni kontakt z kucharzem, bo wtedy
            wydaje mi sie ze jest latwiej. Mam mnostwo przepisow z gazet ktore chcialabym
            zrobic, ogladam tez programy tv, ale zawsze zapominam co bylo, albo stwierdzam
            ze nie potrafie i jest to zbyt trudne ehhh... musze sie przelamac.

Dzieki Wam zaczne probowac. Jesli bede miala jakies problemy bede pytac. hmm...
            musze znalezc tylko cos prostego. Mam w domu zamrozona surowa szynke.. ciekawe
            co uda mi sie z niej zrobic??? ;-)

DZiekuje i pozdrawiam
            • karmin-cynober Re: czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania?? 18.07.06, 04:53
              jak beda dzieci to si9enauczysz gotowac a poki co...niech sie twoj maz nauczy.
            • linn_linn Re: mozna sie nauczyc bez kursu 18.07.06, 09:50
              Mysle, ze po prostu nie wierzysz w swoje sily i umiejetnosci. Kurs gotowania
              zajmie Ci wiele czasu, a i tak nie ma pewnosci, czy bedzie wart zachodu / moim
              zdaniem maja sens te specjalistyczne: np. robienia ciast, pieczenia chleba
              itp. /.
              Nie mysl o wszystkim, czego nie umiesz. Jedno danie na raz: np. musze ugotowac
              zupe. Wybieraj rzeczy proste, z mala iloscia skladnikow. Teraz latem jest pora
              wlasnie na takie rzeczy.
              Przyklad z wczorajszej Galerii potraw / ktora Ci polecam: zawsze mozesz
              zapytac, jesli bedziesz miala watpliwosci /:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=45253165&v=2&s=0
              Nie moze sie nie udac: nie ma co prawda dokladnych skladnikow, ale w razie
              czego zapytaj o nie. Na pewno uda sie je ustalic.
              Inne strony, ktore moga Ci pomoc:

Czarna Oliwka:
              www.kuchnia.o2.pl/ kliknij po lewje dania glowne, zupy itp. / wszystko
              na zdjeciach /

Elementarz gotowania, czyli dania krok po kroku
              kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/0,51400,1831890.html / mozesz otworzyc
              wiecej zdjec /

Tajniki kuchni:
              kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/0,69706,2968244.html
              Najwazniejsze to nie zaczynac od dan trudnych: szybko sie zniechecisz, a nie o
              to chodzi.
    • beta75 Re: czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania?? 18.07.06, 13:09
      hej wejdź na galerię potraw i w wyszukiwarce wpisz krzysztof_wandelt i wybierz
      opcję autor. Ten pan podaje duż o fajnych przepisów i zdjęcia jak co się robi
      naprawdę robi to "łopatologicznie" nawet ktoś kto nie potrafi zrobic herbaty
      załapie wszystko. Moze inni też tak pisza nie wiem zwróciłam uwage na jego
      przepisy. Sa ciekawe. POzdrawiam zycze sukcesów. Ja juz mam 30 lat i przez 5
      lat czegos sie nauczyłam alejak zaczynałam to tez byłam zielona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka