Dodaj do ulubionych

Ozdoby na tęczowy tort

20.07.06, 14:40
Witajcie, urodziny mojej córci w tym roku to bal u tęczowej wróżki. Z
ozdobami pokoju jakoś sobie poradzę ale tort też przydałby się z motywem
tęczy. Widziałam piękne na angielskich stronach, ale one całe były wyłożone
np niebieskim marcepanem. Nigdy tego nie robiłam i obawiam się czy taka ilość
marcepanu nie jest za słodka. Bo przecież tort ma być zjedzony.Może macie
jakieś pomysły aby tort wyglądał i smakował super i był tęczowy. Inne tęczowe
sugestie mile widziane. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: Ozdoby na tęczowy tort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:49
      może taki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32230085&v=2&s=0
      • Gość: dośka Re: Ozdoby na tęczowy tort IP: *.chello.pl 21.07.06, 09:11
        • Gość: dośka Re: Ozdoby na tęczowy tort IP: *.chello.pl 21.07.06, 09:12
          za wcześnie się wysłało;
          ta twierdza mnie po prostu powaliła, szukam w rodzinie dzieciaka, któremu
          mogłabym takie cudo stworzyć
    • podyanty Re: Ozdoby na tęczowy tort 20.07.06, 14:59
      Ja bym sie raczej martwila o ilosc farby w tym marcepanie :)
      Mozesz tez uzyc farbowanych na rozne kolory makaronikow cukrowych jezeli takowe sprzedaja w Polsce
      (kazdy kolor oddzielnie zapakowany). Tez straszne swinstwo, ale jak mus to mus.
      Ciasto zrob z bardzo mala iloscia cukru. Posmaruj wierch kremem cytrynowym (cieniutko) i na tym zrob
      tecze z cukrowych farbowancow.

Torty wyklejane marcepanem pozostaw fachowcom od tortow weselnych, itd. Mam znajoma, ktora sie tym
      para hobbystycznie wiec wiem jak to wyglada od podszewki.
    • turbacz68 Re: Ozdoby na tęczowy tort 20.07.06, 15:34
      A może na wierzchu poukładaj róznych kolorów owoce w formie tęczy - musza być
      ciasno ułożone, zachodząc na siebie. Banany , brzoskwinie trzeba skropić
      cytryna. Masz do wyboru całą game kolorów. To wszystko smaruje się tężejącą
      galaretką, by ładnie błyszczalo - ja przybierałam zielonymi listkami melisy,
      mietyczy. Zawsze wygląda rewelacyjnie i wzbudza ogólny zachwyt. Masę robie
      maślana z musem truskawkowym.
      • fridolino Re: Ozdoby na tęczowy tort 20.07.06, 21:04
        mozesz tez lukier zabarwic na rozne kolory namalowac nim tecze na wierzchu lub zrobic galaretkowa tecze, jak bylam mala uwielbilam takie niby ciasto. Owoce zalane kolorowa galaretkowa tecza
    • Gość: Aga Re: Ozdoby na tęczowy tort IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 20.07.06, 22:42
      a może ułożyć tęczę z kolorowych cukierów (chodzi mi o takie okrągłe cukierki
      jak lentilki, m&m'sy albo skittles). Na pewno ozdoba będzie jadalna :)
      • Gość: turzyca Re: Ozdoby na tęczowy tort IP: *.dynamic.dsl.tng.de 21.07.06, 18:11
        Zawsze jeszcze pozostaje galaretka owocowa: rozne smaki, rozne kolory wylane
        cienka warstwa, pokrojone na odpowiednie kawalki i polozone na tort.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka