Dodaj do ulubionych

Fondue mięsne

IP: *.krakow.pl 10.02.03, 20:04
Bardzo lubię fondue serowe, ale chciałabym też spróbować mięsnego. Niestety
nie mam bladego pojęci jak je zrobić. Może ktos wie i mógłby mi pomóc????
Proszę i z góry dziękuję!
Pozdrawiame
Obserwuj wątek
    • tamatka Re: Fondue mięsne 10.02.03, 20:27
      Nie ma w tym nic trudnego.Mozesz je zrobic na tluszczu albo na rosole.Nie wiem
      czym dysponujesz.Czy masz zestaw do fondue? Najlepiej nadaja sie do tego drob
      np.piersi z kurczaka albo mieso z indyka.Mozna wziac tez poledwice wieprzowa
      lub wolowa. Mieso musi byc pokrojone w drobne kawalki.Mam mase przepisow jezeli
      jestes naprawde zainteresowana to napisz do mnie .
      • Gość: meg Re: Fondue mięsne IP: *.chello.fr 10.02.03, 21:17
        U mnie wczoraj na obiad bylo:)bylo to fondue wolowe ( maz tylko takie uznaje:-))
        poledwica wolowa pokrojona na male kawaleczki takie ok.1,5cm; smazone w goracym
        oleju, jak mozesz to kup taki specjalny do smazenia ( pozniej troche mniej w
        domu go czuc:-)) ja jeszcze do tego goracego oleju na chwile wkladam galazke
        tymianku i estragonu(?)bo wtedy ma taki ladny zapach :-)
        olej musi byc caly czas bardzo goracy i mieso wolowe trzeba smazyc bardzo
        krotko bo bedzie twarde;
        do tego wczoraj podawalam miseczke chipsow i sosy: curry, chili,
        tartare.....moze tez byc jakas lekka salatka;
        zycze smacznego:-)
        Pozd.
    • Gość: Mimi Re: Fondue mięsne IP: *.krakow.pl 10.02.03, 21:45
      Dziękuję za taką szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
    • Gość: bolewora Re: Fondue mięsne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 10:06
      U mnie w domu ulubionym mięskiem na founde są kuleczki z tatara: 1 kg mielonej
      wołowiny na tatar + 25 dkg żółtego sera ostrego startego na drobniejszej tarce
      jarzynowej + jajko wymieszać na jednolitą mase i formować kulki wielkości
      orzecha do tego masełko czosnkowe i sossy. Pychotki
      • dagg Re: Fondue mięsne 11.02.03, 10:41
        Czy te kuleczki z mięsa oblepiasz na patyczku i smażysz w rozgrzanym oleju? Czy
        to się nie rozpada? I jakiej wielkości powinny być te kuleczki?
        Pozdrawiam
        Dagmara
        • Gość: bolewora Re: Fondue mięsne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 12:13
          Kuleczke po nadzianiu na widelczyk trzeba troszkę docisnąć i wtedy nie
          rozpadają się bo w masie jest jajko ściągające całość w trakcie smażenia jak
          jajka małe to można dać 2 masy nie należy niczym przyprawiać ani solą ani
          pieprzem
        • Gość: bolewora Re: Fondue mięsne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 12:51
          Kulki po nadzianiu na widelczyk należy troche scisnąć w palcach, masa jest
          wymieszana z jajkiem więc pod wpływem temperatury ścina się. Kulki powinny mieć
          wielkość małego włoskiego orzecha i najlepiej przygotować je pare godzin
          wcześniej i schłodzić w lodówce. Masy nie należy niczym przyprawiać jak jajka
          są małe to można wrzucić dwa.
    • Gość: bolewora Re: Fondue mięsne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 12:54
      Sorry za to echo ale komputer mi się przyciął i najpierw nic nie chciał puścić
      a potem wywalił wszystko hurtem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka