Gość: Mimi IP: *.krakow.pl 10.02.03, 20:04 Bardzo lubię fondue serowe, ale chciałabym też spróbować mięsnego. Niestety nie mam bladego pojęci jak je zrobić. Może ktos wie i mógłby mi pomóc???? Proszę i z góry dziękuję! Pozdrawiame Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamatka Re: Fondue mięsne 10.02.03, 20:27 Nie ma w tym nic trudnego.Mozesz je zrobic na tluszczu albo na rosole.Nie wiem czym dysponujesz.Czy masz zestaw do fondue? Najlepiej nadaja sie do tego drob np.piersi z kurczaka albo mieso z indyka.Mozna wziac tez poledwice wieprzowa lub wolowa. Mieso musi byc pokrojone w drobne kawalki.Mam mase przepisow jezeli jestes naprawde zainteresowana to napisz do mnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Fondue mięsne IP: *.chello.fr 10.02.03, 21:17 U mnie wczoraj na obiad bylo:)bylo to fondue wolowe ( maz tylko takie uznaje:-)) poledwica wolowa pokrojona na male kawaleczki takie ok.1,5cm; smazone w goracym oleju, jak mozesz to kup taki specjalny do smazenia ( pozniej troche mniej w domu go czuc:-)) ja jeszcze do tego goracego oleju na chwile wkladam galazke tymianku i estragonu(?)bo wtedy ma taki ladny zapach :-) olej musi byc caly czas bardzo goracy i mieso wolowe trzeba smazyc bardzo krotko bo bedzie twarde; do tego wczoraj podawalam miseczke chipsow i sosy: curry, chili, tartare.....moze tez byc jakas lekka salatka; zycze smacznego:-) Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Fondue mięsne IP: *.krakow.pl 10.02.03, 21:45 Dziękuję za taką szybką odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Fondue mięsne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 10:06 U mnie w domu ulubionym mięskiem na founde są kuleczki z tatara: 1 kg mielonej wołowiny na tatar + 25 dkg żółtego sera ostrego startego na drobniejszej tarce jarzynowej + jajko wymieszać na jednolitą mase i formować kulki wielkości orzecha do tego masełko czosnkowe i sossy. Pychotki Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Fondue mięsne 11.02.03, 10:41 Czy te kuleczki z mięsa oblepiasz na patyczku i smażysz w rozgrzanym oleju? Czy to się nie rozpada? I jakiej wielkości powinny być te kuleczki? Pozdrawiam Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Fondue mięsne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 12:13 Kuleczke po nadzianiu na widelczyk trzeba troszkę docisnąć i wtedy nie rozpadają się bo w masie jest jajko ściągające całość w trakcie smażenia jak jajka małe to można dać 2 masy nie należy niczym przyprawiać ani solą ani pieprzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Fondue mięsne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 12:51 Kulki po nadzianiu na widelczyk należy troche scisnąć w palcach, masa jest wymieszana z jajkiem więc pod wpływem temperatury ścina się. Kulki powinny mieć wielkość małego włoskiego orzecha i najlepiej przygotować je pare godzin wcześniej i schłodzić w lodówce. Masy nie należy niczym przyprawiać jak jajka są małe to można wrzucić dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Fondue mięsne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 12:54 Sorry za to echo ale komputer mi się przyciął i najpierw nic nie chciał puścić a potem wywalił wszystko hurtem Odpowiedz Link Zgłoś