magdalenkaaa78 31.07.06, 12:52 mam pytanie. Woda do zalania ogórków ( na kiszone ) ma być zimna. letnia czy gorąca? Bo spotkałam się z kilkoma wersjami i nie wiem :( A moze w ogóle nie ma to znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: kiszone ogórki 31.07.06, 13:13 Kiedyś zalewałam gorącą (ale nie wrzątkiem). No i potem kiedyś zalałam zimną (przegotowaną, wystudzoną) i zauważyłam, że nie robi się wtedy ten paskudny kożuch na wierzchu, ponadto ogórki nie miękną, tak jak zalaniu gorącą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
gokaz Re: kiszone ogórki 31.07.06, 13:34 Tylko gorącą wodą. Mam 30 lat doświadczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kiszone ogórki 31.07.06, 16:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=45798258 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrAk Re: kiszone ogórki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 10:36 Od zawsze zalewam gorącą solanką (4 dkg soli na 1l wody). A żeby nie miękły dodaję listek i mały kawałek gałazki dębowej z korą oraz gałązkę zielonego estargonu (poza tym po liściu z wiśni, czarnej porzeczki, winorośli oraz baldachę kopru, kawałek charzanu i oczywiście czosnek). I od razu wynoszę do chłodnej piwnicy. Jeśli tylko słoik trzyma szczelnie to nie ma prawa nic się stać z ogórkami do najbliższej wiosny - oczywiście poza ich zniszczeniem poprzez zjedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś