niusia5 01.08.06, 17:08 Mam pytanie co robicie z pomidorów? Z tych koktajlowych też. Znacie może przepis na pomidory przechowywane w całości w słoiczkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: przetwory z pomidorów 01.08.06, 20:12 Co roku robię sok pomodorowy. Wyciskam sok z pomodorów w sokowirówce, przelewam do słoiczków i pasteryzuję. Zimą mam sok do picia, wykorzystuję sok również do zupy pomodorowej i do sosów. Super metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP-S Re: przetwory z pomidorów IP: *.crowley.pl 01.08.06, 20:40 W ubiegłym roku miałam dużo pomidorów.Nie miałam już siły ich przerabiać.Obrałam ze skorki (po sparzeniu) i pokroiłam w plastry.Ucisnęłam w słoikach,żeby weszło jak najwięcej i zawekowałam.Bardzo dobre do sosów i zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiko A to nie za wcześnie? będą tańsze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 22:29 Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: A to nie za wcześnie? będą tańsze. 02.08.06, 13:59 Ja kupiłam na placu hurtowym po 0,95 gr za kilogram. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: A to nie za wcześnie? będą tańsze. 02.08.06, 14:00 Przepraszam, pomyliłam się 0,95 zł, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: przetwory z pomidorów 02.08.06, 09:31 ja koktajlowe zapakowalam do sloika z czosnkiem i ziolami. zobaczymy co z tego wyjdzie. a z normalnych zrobie sobie sosiki i przeciery. no i moze w tym roku sie zabiore za zielone,tylko jak tu namowic dziadka zeby mi dal zielone pomidory...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: przetwory z pomidorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:06 Bodaj cztery lata temu miałem klęskę urodzaju na pomidory. Zrobiłem więc z nich "wino" w 120 litrowej beczce. Następnie wzmocniłem go poprzez dwókrotne podgrzewanie i skroplenie uchodzącej pary. Wyszedł bardzo, bardzo przyzwoity surowiec (moc ok. 87%) do nalewek. Co ciekawe "wino" z pomidorów jest białe a nie czerwone, jakby się tego można spodziewać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turzyca Re: przetwory z pomidorów IP: 134.245.165.* 02.08.06, 23:12 nasze lenistwo podpowiada nam, ze najleniwsza forma przechowywania pomidorow jest ich zamrazanie. Poniewaz juz pozbawienie pomidorow skorki zajmuje sporo czasu reszta czynnosci sprowadza sie do wlozenia pomidorow do woreczkow i zamrozenia ich. A w zimie pyszna pomidorowa lub sos, smakujace jakby byl srodek lata. Kiedys moja Babcia robila cos w rodzaju ketchupu: pomidory byly podgotowywane z drobniusienko posiekana cebulka i spora iloscia przypraw (i do sloikow). Zdrowsze niz kupne, a i smaczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klin Re: przetwory z pomidorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 08:49 >...Następnie wzmocniłem go poprzez dwókrotne > podgrzewanie i skroplenie uchodzącej pary. Ale destylacja wymaga sprzętu, i nie jest bezpieczna, podobno jak ktoś nie całkiem potrafi to może wybuchnąć. Wina są bezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: przetwory z pomidorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 17:25 E tam! Sprzętu to oczywiście wymaga (wydatek ok. 150,- złotych), ale żeby od razu miało wybuchać... Robię to od paru ładnych lat i nic się nigdy złego nie stało. Podstawowa zasada: albo się pije, albo pędzi - jednocześnie nie da się A swoją droga to na prawdę przyjemne hobby. Odpowiedz Link Zgłoś