Dodaj do ulubionych

jabłecznik

03.08.06, 15:20
mam prośbe kto z Was "pożyczyłby" mi własny prze4pis na jabłecznik?chciałabym
taki dobry jak w cukierniach z lukrem na gorze...:P
Obserwuj wątek
    • gabi621 Re: jabłecznik 03.08.06, 19:14
      Ciasto : 50 dag mąki,25 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 2 żółtka, 10 dag
      gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
      Nadzienie : 1kg jabłek /obranych ze skórki/10 dag cukru. Jeśli lubisz
      można dodać cynamonu do smaku.
      Lukier : 1 białko, trochę soku z cytryny, cukru pudru ok 10 - 15
      dag. Wykonanie : Jabłka pokroić i rozgotować z odrobiną wody, dodać
      cukier i ew.cynamon.Wymieszać i odstawić, aby przestygło.W międzyczasie zrobić
      ciasto tzn.wumieszać proszek z mąką, dodać pokrojoną w kawałeczki margarynę i
      jeszcze posiekać ją nożem w mące, następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść.
      Ciasto podzielić na 2 części.Jedną połowe rozwałkować, włożyć do nasmarowanej
      tłuszczem blachy i podpiec w piekarniku na lekko złotawy kolor. Wyjąć posypać po
      wierzchu tartą bułką i na to wyłożyć nadzienie jabłkowe. Drugą część ciasta
      rozwałkować i przykryć nią jabłka.Blachę wstawić do piekarnika i piec, aż ładnie
      się zrumieni. Sporządzanie lukru : biało wlać do garnuszka, wcisnąć do tego
      trochę soku z cytryny i wsypywać cukier puder kręcąc łyżeczką jak
      kogel-mogel.Lukier powinien być dość gęsty. Po paru minutach ucierania zbieleje
      i jest gotowy, aby polać nim wystudzoną szarlotkę.Zyczę smacznego i napisz czy
      się udało.
    • juwelis Re: jabłecznik 03.08.06, 20:02
      dziękuje Ci bardzo za przepis koniecznie chce już wypróbować ale tak naprawde
      to jestem laikiem kompletnym i będzie to moje 1 ciasto:D mam nadzieje że się
      uda.jeszcze raz dzięki pozdrawiam pa
    • Gość: gucio chodzi ci o szrlotkę czy wino jabłkowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 22:37
    • juwelis Re: jabłecznik 07.08.06, 15:23
      mam prośbę napisz mi na ile stopni ma byc piekarniek i ile mniej więcej to
      piec,będę bardzo wdzięczna.pozdrawiam
      • gabi621 Re: jabłecznik 07.08.06, 21:58
        Pierwszy placek musisz piec około 15 min w temp.175 stopni. Ten na wierzchu w
        tej samej temperaturze gdzieś około pół godziny. Możesz śmiało zajrzeć do
        piekarnika czy się ładnie zrumienił - nic się nie stanie.Lukier nakładaj na
        lekko ciepły,
    • juwelis Re: jabłecznik 08.08.06, 06:57
      dzięki wielkie
    • juwelis Re: jabłecznik 09.08.06, 19:15
      dziekuje za przepis-ciasto wyszło super,troche tylko zepsułam lukier,chyba
      dałam na zbyt cieple ciasto.pozdrawiam
    • gabi621 Re: jabłecznik 11.08.06, 14:20
      Cieszę się, że Ci się udało ! Zamiast lukru możesz poprostu posypać cukrem
      pudrem. Zobacz mój przepis, który podałam 11.08 dla Kamaili - też na jabłecznik.
      Super ! Pozdrawiam.
    • olka981 Re: jabłecznik 11.08.06, 15:21
      czemu nie podaje sie po domowemu w szklankach a nie w dkg bylo prosciej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka