juwelis 03.08.06, 15:20 mam prośbe kto z Was "pożyczyłby" mi własny prze4pis na jabłecznik?chciałabym taki dobry jak w cukierniach z lukrem na gorze...:P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabi621 Re: jabłecznik 03.08.06, 19:14 Ciasto : 50 dag mąki,25 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 2 żółtka, 10 dag gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie : 1kg jabłek /obranych ze skórki/10 dag cukru. Jeśli lubisz można dodać cynamonu do smaku. Lukier : 1 białko, trochę soku z cytryny, cukru pudru ok 10 - 15 dag. Wykonanie : Jabłka pokroić i rozgotować z odrobiną wody, dodać cukier i ew.cynamon.Wymieszać i odstawić, aby przestygło.W międzyczasie zrobić ciasto tzn.wumieszać proszek z mąką, dodać pokrojoną w kawałeczki margarynę i jeszcze posiekać ją nożem w mące, następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części.Jedną połowe rozwałkować, włożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy i podpiec w piekarniku na lekko złotawy kolor. Wyjąć posypać po wierzchu tartą bułką i na to wyłożyć nadzienie jabłkowe. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka.Blachę wstawić do piekarnika i piec, aż ładnie się zrumieni. Sporządzanie lukru : biało wlać do garnuszka, wcisnąć do tego trochę soku z cytryny i wsypywać cukier puder kręcąc łyżeczką jak kogel-mogel.Lukier powinien być dość gęsty. Po paru minutach ucierania zbieleje i jest gotowy, aby polać nim wystudzoną szarlotkę.Zyczę smacznego i napisz czy się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
juwelis Re: jabłecznik 03.08.06, 20:02 dziękuje Ci bardzo za przepis koniecznie chce już wypróbować ale tak naprawde to jestem laikiem kompletnym i będzie to moje 1 ciasto:D mam nadzieje że się uda.jeszcze raz dzięki pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio chodzi ci o szrlotkę czy wino jabłkowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 22:37 Odpowiedz Link Zgłoś
juwelis Re: jabłecznik 07.08.06, 15:23 mam prośbę napisz mi na ile stopni ma byc piekarniek i ile mniej więcej to piec,będę bardzo wdzięczna.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabi621 Re: jabłecznik 07.08.06, 21:58 Pierwszy placek musisz piec około 15 min w temp.175 stopni. Ten na wierzchu w tej samej temperaturze gdzieś około pół godziny. Możesz śmiało zajrzeć do piekarnika czy się ładnie zrumienił - nic się nie stanie.Lukier nakładaj na lekko ciepły, Odpowiedz Link Zgłoś
juwelis Re: jabłecznik 09.08.06, 19:15 dziekuje za przepis-ciasto wyszło super,troche tylko zepsułam lukier,chyba dałam na zbyt cieple ciasto.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabi621 Re: jabłecznik 11.08.06, 14:20 Cieszę się, że Ci się udało ! Zamiast lukru możesz poprostu posypać cukrem pudrem. Zobacz mój przepis, który podałam 11.08 dla Kamaili - też na jabłecznik. Super ! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: jabłecznik 11.08.06, 15:21 czemu nie podaje sie po domowemu w szklankach a nie w dkg bylo prosciej Odpowiedz Link Zgłoś