Dodaj do ulubionych

Czy lubicie baranine?

21.02.03, 11:56
Nigdy nie bylam fanem tego gatunku miesa, ale od kiedy nauczylam sie je
marynowac i przyrzadzac, bardzo czesto wystepuje w moim domowym menu.
Marynuje mieso ( moga byc kotlety albo zeberka )w odrobinie oliwy z oliwek z
duza iloscia rozmarynu, zmiazdzonego czosnku, swiezo zmielonego pieprzu i
soli.Mozna tez dodac tymianek, majeranek,oregano i sok z cytryny.
Po ok 20 min. od zamarynowania, mieso grilluje.
Pycha, naprawde polecam!
A moze wy znacie jakies inne przepisy na baranine?
Obserwuj wątek
    • Gość: al a strusie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.03, 14:45
      brookie napisała:

> Nigdy nie bylam fanem tego gatunku miesa, ale od kiedy nauczylam sie je
      > marynowac i przyrzadzac, bardzo czesto wystepuje w moim domowym menu.
      > ...
      Baranina jest OK, ale strusiny nie wziąłbym do pyska. Nie mógłbym się przemóc.
      • Gość: tralalupek Re: a strusie? IP: *.35.11.vie.surfer.at 24.02.03, 20:10
        Gość portalu: al napisał(a):

> Baranina jest OK, ale strusiny nie wziąłbym do pyska. Nie mógłbym się
        przemóc.

i powinieneś jeszcze potupać nóżkami, jak małe dziecko: "nie znam ale z góry
        nie lubię"
        zakładam że gdyby ci podano steka ze strusia to poprosiłbys o dokładkę, bo
        naprawde mięso jest wspaniałe (skrzyżowanie indyka z wołowiną)
        • Gość: al Re: a strusie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.03, 07:28
          Gość portalu: tralalupek napisał(a):

> i powinieneś jeszcze potupać nóżkami, jak małe dziecko: "nie znam ale z góry
          > nie lubię"

Człowiek ma różne uprzedzenia, których pokonać z różnych względów nie może.

> zakładam że gdyby ci podano steka ze strusia to poprosiłbys o dokładkę, bo
          > naprawde mięso jest wspaniałe (skrzyżowanie indyka z wołowiną)

Pewnie tak jest. Nawet jakby mi podano mięso psie albo ludzkie, w nieświadości
          mógłbym je zjeść ze smakiem.
    • Gość: Maria Re: Czy lubicie baranine? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:03
      Od bardzo dawna nie widziałam w sprzedaży baraniny [jagnięciny]. Może źle się
      rozglądam. Bardzo dawno temu w rodzinie znajomych mieli chodowlę owiec i
      często coś robiłam z jagnięciny. Rosół jest fantastyczny zwłaszcza z
      kołdunami. Po za tym jagnięcina duszona, pieczona również jest super.
      Maria
      • aniutek Re: Czy lubicie baranine? 23.02.03, 03:11
        bardzo lubie baranine ale nie za bardzo wiem jak ja przyzadzic w domu, na grillu swietnie
        wychodza szaszlyki i kotlety baranie ale jak zabejcowac pieczen? z jakiego kawalka robic?
        jak gotowac? nie wiem, podzielcie sie tajemnicami : )
        • hania_76 Re: Czy lubicie baranine? 23.02.03, 16:00
          Aniutku, spójrz do mojego postu poniżej - najczęściej robię coś w rodzaju
          gulaszu z łopatki. Podstawa to długie bejcowanie, żeby mięso było kruche.
        • brookie Re: Czy lubicie baranine? 25.02.03, 00:31
          Wlasnie przegladalam ksiazke kucharska i znalazlam niespotykane przepisy na
          baranine,np.gulaszz czerwonym winem i ziolami, baranina po irlandzku, kotlety
          z rozmarynem i cytryna, lamb chops w parmezanie, nadziewana baranina po
          marokansku,baranina z kuskusem, duszona w czosnku i oleju sezamowym, kebaby po
          indyjsku, w jogurcie,baranina curry, filety zawijane w szynce parma, filet w
          ciescie.
          Gdyby ktos potrzebowal ktorys z przepisow, to chetnie podam.
    • hania_76 Re: Czy lubicie baranine? 23.02.03, 15:59
      Baraninę np. mięso z łopatki kroję w kostkę i zostawiam co najmniej na 1 dobę
      w marynacie z czerwonego wina, świeżej mięty, czosnku i czarnego pieprzu. Po
      wyjęciu z marynaty smażę na dużym ogniu a później dodaję trochę zalewy i
      duszę. B. dobre z kous-kous i z sałatą z sostem vinaigrette.
    • roseanne Re: Czy lubicie baranine? 23.02.03, 16:52
      lubimy

najbardziej udziec pieczony w calosci, szpikowany czosnkiem
      wspaniale sa tez przepisy indyjskie do tego mieska
      potem przestukam wam cos
    • Gość: kluba1 barania noga czyli leg of lamb IP: *.we.client2.attbi.com 24.02.03, 18:42
      Leg of lamb czyli noga barania !! Poproscie rzeznika zeby ja wybonowal. Mozna
      nastepnie namoczyc na cala noc w maslance jesli sie nie lubi tego
      charakterysrtcznego zapaczku. na drugi dzien maslanke tylko w
      zasadzie "otrzepuje" ostryn, waskim nozen robie " kieszonki w miesie i wkladam
      w nie czosnek. Nastepnie podsmazam tak na 1-2 minuty ,az tylko "zwiednie "
      swiezy, umyty osuszony . troche pociety ale nie zsiekany na miazge szpinak,
      dodaje sol , pieprz ale ostroznie bo mieszam szpinak po obsmarzeniu z Feta a
      jest to na ogol slony ser. Cala ta mase rozsmarowuje po wewnetrznej czesci
      wybonowanej nogo, roluje, zwiazuje sznurkiem, po wierzch sol, pieprz, rozmaryn,
      majeranek, tymianek , papryka, sok z cytryny lub czerwone wino( zmienia kolor
      miesa na taki troche niesamowity ale smakuje wspaniale) i do pieca. Piec az
      bedzie jeszcze czerwonawe w srodku, po wyjeciu z pieca odczekac przed krojeniem
      ok 15-20 min aby sie nie wysuszylo przy krojeniu, podaje z powtykana
      pietruszka i mieta . Acha!! gdy pieke to klade cebule wokol, najbardziej lubie
      czerwona i lodygi selera. Pozniej krojac jak rolade odslaniamy "nadzienie"
      czyli szpinak z feta - wyglada b. efektownie !! odaje z ryzem i czasami z
      paprykami zamarynowanymi w "italian " z gryla. Baaaardzo smaczne !!! :-)))
      Podaje z czerwonym, wytrawnym winem. Osobiscie nie przepadam za sosem mietowym
      ale " idzie" z potrawa.
    • aniutek dzieki 25.02.03, 02:27
      za super przepisy, szczegolnie Klubie za hint z maslanka, jutro wyruszam na poszukiwanie
      nogi baraniej :)
      pozdrowki,
      aniutek
      • Gość: Senin Re: dzieki IP: *.prem.tmns.net.au 25.02.03, 09:42
        aniutek napisała:

> za super przepisy, szczegolnie Klubie za hint z maslanka, jutro wyruszam na
        pos
        > zukiwanie
        > nogi baraniej :)
        > pozdrowki,
        > aniutek

Jesli baranina to koniecznie w curry.
        Prosto, podsmazyc na oliwie czosnek, dodac duza drobno posiekana cebule i
        troche swiezego imbiru, dorzucic sporo pasty lub sproszkowanej mieszanki
        curry, posmazyc przez minute by przyprawy wydaly aromat, wrzucic pokrojona w
        kostke baranine, posolic podsmazyc a potem dusic z dodatkiem wody przez ok 40
        minut. Mozna dodac pokrojone w kostke ziemniaki (ale przed zakwaszeniem
        tamaryszkiem)- z ryzem i dodatkami (raita, pickle) znakomite

Inna wersja zaklada marynowanie pokrojonego miesa w jogurcie (300 g na ok. 1
        kg miesa) i zmielonym czosnku (2-3 zabki) mozna dodac do tego bialego wina i
        troche soli. pozostawic na noc lub pare godzin.

Podsmazyc cebule, imbir, dodac curry (dwie kopiate lyzki), podsmazyc wrzucic
        mieso z marynata - dodac duzego posiekanego pomidora lyzeczke cukru - dudic
        pod przykryciem ok. 40 minut. - to moja ulubiona potrawa - nigdy nie zawodzi

Pozdr
        Senin

Mozna dodac pomidora czy tamarind (roztwor)
        • aniutek Re: dzieki 26.02.03, 01:45
          Gość portalu: Senin napisał(a):

> aniutek napisała:
          >
          > > za super przepisy, szczegolnie Klubie za hint z maslanka, jutro wyruszam n
          > a
          > pos
          > > zukiwanie
          > > nogi baraniej :)
          > > pozdrowki,
          > > aniutek
          >
          >
          > Jesli baranina to koniecznie w curry.
          > Prosto, podsmazyc na oliwie czosnek, dodac duza drobno posiekana cebule i
          > troche swiezego imbiru, dorzucic sporo pasty lub sproszkowanej mieszanki
          > curry, posmazyc przez minute by przyprawy wydaly aromat, wrzucic pokrojona w
          > kostke baranine, posolic podsmazyc a potem dusic z dodatkiem wody przez ok 40
          > minut. Mozna dodac pokrojone w kostke ziemniaki (ale przed zakwaszeniem
          > tamaryszkiem)- z ryzem i dodatkami (raita, pickle) znakomite
          >
          > Inna wersja zaklada marynowanie pokrojonego miesa w jogurcie (300 g na ok. 1
          > kg miesa) i zmielonym czosnku (2-3 zabki) mozna dodac do tego bialego wina i
          > troche soli. pozostawic na noc lub pare godzin.
          >
          > Podsmazyc cebule, imbir, dodac curry (dwie kopiate lyzki), podsmazyc wrzucic
          > mieso z marynata - dodac duzego posiekanego pomidora lyzeczke cukru - dudic
          > pod przykryciem ok. 40 minut. - to moja ulubiona potrawa - nigdy nie zawodzi
          >
          > Pozdr
          > Senin
          >
          > Mozna dodac pomidora czy tamarind (roztwor)

Senin :) jak zwykle nioceniona :)
          tym razem z Twojego przepisu radoche bedzie mial moj maz, uwielbia curry ja niestety n ie
          moge sie przekonac do tego aromatu. Ale zrobie mu niech sie cieszy.
          dziekuje bardzo.
          jestem dzis w szczegolnie dobrym nastroju bowiem ruszyly sie sprawy knajpki, ktora mamy
          zamiar niebawem otworzyc,
          pozdrawiam
          aniutek
          • Gość: Senin Re: dzieki IP: *.prem.tmns.net.au 26.02.03, 07:49
            aniutek napisała:

> tym razem z Twojego przepisu radoche bedzie mial moj maz, uwielbia curry ja
            nie
            > stety n ie
            > moge sie przekonac do tego aromatu. Ale zrobie mu niech sie cieszy.
            > dziekuje bardzo.

Sprobuj te w jogurcie - mozesz zmienic zdanie....

> jestem dzis w szczegolnie dobrym nastroju bowiem ruszyly sie sprawy
            knajpki, k
            > tora mamy
            > zamiar niebawem otworzyc,

Ciesze sie bardzo, ja dosc dawno temu tez mialam tzw. "go" ale niestety nie
            mialam tego doswiadczenia co dzisiaj, ani wytrwalosci no i z finansami bylo
            wtedy kiepsko... ale i teraz cos mi wciaz po glowie sie kolacze..., nie ma to
            jak na swoim, moze ..., kiedys... - nie mniej zycze Wam powodzenia, i jak
            najwiecej radochy!

Senin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka