Gość: k3 IP: 195.109.94.* 21.02.03, 14:42 szukam przepisu na leczo, pomozcie. Z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silie Re: szukam przepisu na leczo 21.02.03, 15:20 Bardzo proszę; leczo podstawowe: Składniki: 7,8,9 papryk kolorowych 5 duzych cebul 2 laski tłustszej kiełbasy 6 pomidorów/przecier pom. Pokrioc cebulę w talarki, podsmazyć na oleju i dodac pokrojoną w kostkę kiełbasę.Nie smażyc cebuli do miękkości, dojdzie potem. Dodać do tego pokrojone drobno pomidory, jesli jest ich za mało dodac przecier. Dodać pokrojoną dośc drobno paprykę i gotować wszystko do miękkości papryki. Doprawiac do samku solą, pieprzem, vegetą. NAJWAZNIEJSZE! trzeba wychwycić moment, kiedy papryka jest juz miękka, ale nie schodzi z niejjeszcze skórka.Wtedy leczo jest gotowe.W zadlugo gotowanym skórki pływaja osobno i jest to dośc cięzkie do zjedzenia...;) W razie pytań, pytaj!:) pzdr, s. Odpowiedz Link Zgłoś
jcebula Re: szukam przepisu na leczo 21.02.03, 17:02 W wersji klasycznej: 1 cebulę w talarki, podsmażyć na słoninie wędzonej lub boczku, dodać 1 paprykę zieloną (paski) 1 dużego pomidora (kostka, bez skórki). + sól, pieprz, słodka papryka. Można dodać jajko roztrzepane, ryż, lane kluseczki i oczywiście kiełbasę (talarki). Podałam proporcje na jedną głodną osobę. Smacznego :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: szukam przepisu na leczo IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.03, 22:14 A ja do leczo dodaję kabaczki, cukinię, bakłażany. A moze to już nie jest leczo tylko jakoś inaczej się nazywa? :) W każdym razie pycha. Polecam wszelkie urozmaicenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: szukam przepisu na leczo IP: *.chello.pl 21.02.03, 22:45 Klasyczne leczo składa sie z papryk (kolorowe), cebuli i pomidorów (i ew. kiełbasy). Ale, co najważniesze - wszystkie składniki smaży się osobno i dopiero na końcu łączy w 1 garnku i oddaje przyprawy (własciwie tylko sól i pieprz). A w wersajch modyfikowanych dodaje się- pieczarki, cukinie, kabaczka, ogórki konserwowe, itd. Można też dodać gotowy sos leczo ze słoika (ja tak czasem robie). A z przypraw- chili, papryke, majeranek, ... Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: szukam przepisu na leczo 22.02.03, 12:26 Gość portalu: k3 napisał(a): > szukam przepisu na leczo, pomozcie. > Z gory dziekuje! Pisze jako osoba, która wychowaŁa sie na Wegrzech (przez 20 lat). Kocham lecsó. W Polsce przygotowac prawdziwe leczo jest w zasadzie niemozliwe bo wiem nie ma odpowiedniej papryki. Papryka "kolorowa", która jest tu proponowana jest jakims nieporozumieniem. Jest slodka. Z takiej papryki nie robi sie lecso. Z reszta w wegierskiej kuchni te kolorowe sŁodkie papryki w ogóle nie wystepuja. Prawdziwa papryka to tzw. zielona, której nie lub bardzo bardzo zadko mozna kupic. (np. w Carrefour raz na 4-6 miesiecy). Ma kolor bladszy i jasnieszy zóŁty (zielonozóŁty), ksztaŁt podŁózny. A TERAZ PRZEPIS TZW. ORYGINALNY: 1. Nie ma oryginalnego przepisu :) Jedno jest pewne - podstawowo skŁada sie z 3 skŁadników: papryka, pomidory i cebula. Proporcje sa rózne w zaleznosci od zwyczajów ale mozemy przyjac nastepujaca: 1 czesc cebul, 2 czesci pomidorów i 4 czesci papryk. 2. Pokroic cebule na drobne i poddusic (ew. smazyc jak kto woli) najlepiej na smalcu, po czym zdjac z ognia i domieszac 1.5 Łyzki (do herbaty) papryki sŁodkiej w proszku jezeli mamy 1/2 kg cebuli (czyli 2 kg papryki i 1 kg pomidorów). Niech papryka w proszku pochodzi z Wegier. Naprawde jest lepsza. 3. Do cebuli domieszac juz pokrojona papryke, spowrotem na ogien na 3-4 minut, mieszajac, po czym dodac takze pokrojone pomidory (najlepiej obrane). Sa tacy, krórzy dodaja czosnek. Ja tez. Teraz trzeba posolic, ale nie pózniej aczkolwiek mozna wczesniej. Jezeli dosypiemy wedle smaku troche pieprzu tez bedzie OK. (ja tak robie) 4. Jezeli powyzsza mixtura puszciŁa sos to redukujemy ogien i na wolnym gotujemy az nie bedzie "leczowata". I w zasadzie to jest ta kombinacja klasyczna. Ale jednak i na Wegrzech trwa "wojna religijna". Niektórzy cebule dusza na oleju, inny przysiegaja na smalec z indyka itp. Niektórzy juz na etapie duszenia (smazenia) cebul dozucaja troche kieŁbasy (to jest akurat dosc czesta mutacja lecza). Niektórzy wkŁadaja najpierw pomidory a potem papryke, inny wszystko naraz (najwyzej garnek sie zbuntuje). Mozna na ostro, domieszajac do papryki zielonej troche ostrej papryki. (w polsce bedzie to pepperoni zdaje mi sie). Antycypujac nieprzyjemnosci przy tej kombinacji, wysoce porzadane jest umiescic papier toaletowy w lodówce juz przed gotowaniem. Niektórzy (np. czasem ja) do gotowego lecza i do odpowiedniej dawki (na 1 osobe) dozucaja 1 jajko gotuja az bedzie OK. (1 minuta) Niektórzy dogotowuja ryz do leczo inny kartofle. Rany, ile tego jest! W zasadzie tyle. Smacznego! M Odpowiedz Link Zgłoś
gosiowo Re: szukam przepisu na leczo 24.02.03, 23:24 alez nie slodka papryka jest jak najbardziej dostepna, taka lubie najbardziej :) kupuje ja na zwyklym bazarku coprawda tylko ciemnozielona ale mi wystarcza jeden kolor :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: szukam przepisu na leczo IP: *.chello.pl 22.02.03, 18:40 Węgierskie leczo czy stylizowane? Bo jeśli bliskie oryginału to należy pamietać, ze kuchnia węgierska oparta była na smalcu a nie na żadnym tam oleju czy oliwie. Po drugie, ile Węgierek, tyle modyfikacji (ile Polek, tyle bigosów): u nas sie zawsze mówiło, ze do leczo daje się po równo cebuli, papryki, pomidorów i kiełbaski. Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: szukam przepisu na leczo 23.02.03, 17:42 Gość portalu: kiwi napisał(a): > Węgierskie leczo czy stylizowane? Bo jeśli bliskie oryginału to należy > pamietać, ze kuchnia węgierska oparta była na smalcu a nie na żadnym tam oleju > czy oliwie. Po drugie, ile Węgierek, tyle modyfikacji (ile Polek, tyle > bigosów): u nas sie zawsze mówiło, ze do leczo daje się po równo cebuli, > papryki, pomidorów i kiełbaski. Gdzie u nas? Na Mazowszu? Z reszta sŁusznie ze tylko mówiŁo. Moze mówili o zupie cebulowej? Bo ja jak opowiadam tu w Budapeszcie o równouprawnieniu cebuli z papryka to sŁuchacze pokŁadaja sie ze smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: szukam przepisu na leczo IP: *.chello.pl 24.02.03, 21:54 martijn napisał: > Gość portalu: kiwi napisał(a): > > > Węgierskie leczo czy stylizowane? Bo jeśli bliskie oryginału to należy > > pamietać, ze kuchnia węgierska oparta była na smalcu a nie na żadnym tam > oleju > > czy oliwie. Po drugie, ile Węgierek, tyle modyfikacji (ile Polek, tyle > > bigosów): u nas sie zawsze mówiło, ze do leczo daje się po równo cebuli, > > papryki, pomidorów i kiełbaski. > > Gdzie u nas? Na Mazowszu? > Z reszta sŁusznie ze tylko mówiŁo. Moze mówili o zupie cebulowej? > Bo ja jak opowiadam tu w Budapeszcie o równouprawnieniu cebuli z papryka to > sŁuchacze pokŁadaja sie ze smiechu. Nie wiem, czy pokładają się ze smiechu, bo u nas nie znaczy na Mazowszu, ale w Budapeszcie - stamtąd pochodzi część mojej rodziny. O ile wiem przepisów na leczo jest tyle, ile w Polsce przepisów na bigos albo barszczyk czerwony, a każdy przepis jedynie słuszny, ma sie rozumieć! Ale wypowiedź w tonie tak złośliwym, jak Twoja, jest niesmaczna i nie na miejscu w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: szukam przepisu na leczo 25.02.03, 15:05 Gość portalu: kiwi napisał(a): > martijn napisał: > > > Gość portalu: kiwi napisał(a): > > > > > Węgierskie leczo czy stylizowane? Bo jeśli bliskie oryginału to należ > y > > > pamietać, ze kuchnia węgierska oparta była na smalcu a nie na żadnym > tam > > oleju > > > czy oliwie. Po drugie, ile Węgierek, tyle modyfikacji (ile Polek, tyl > e > > > bigosów): u nas sie zawsze mówiło, ze do leczo daje się po równo cebu > li, > > > papryki, pomidorów i kiełbaski. > > > > Gdzie u nas? Na Mazowszu? > > > Z reszta sŁusznie ze tylko mówiŁo. Moze mówili o zupie cebulowej? > > Bo ja jak opowiadam tu w Budapeszcie o równouprawnieniu cebuli z papryka t > o > > sŁuchacze pokŁadaja sie ze smiechu. > > Nie wiem, czy pokładają się ze smiechu, bo u nas nie znaczy na Mazowszu, ale w > Budapeszcie - stamtąd pochodzi część mojej rodziny. O ile wiem przepisów na > leczo jest tyle, ile w Polsce przepisów na bigos albo barszczyk czerwony, a > każdy przepis jedynie słuszny, ma sie rozumieć! Ale wypowiedź w tonie tak > złośliwym, jak Twoja, jest niesmaczna i nie na miejscu w kuchni. Nie, nie jedynie sŁuszny dlatego pisaŁem ze nie ma orygimalnego. Z drugiej strony pomieszac zupe cebulowa z lecso to lekka przesada. Sorry Ale wypowiedź w tonie tak > złośliwym, jak Twoja, jest niesmaczna i nie na miejscu w kuchni. Niesmaczne bedzie wtedy jak jeden frajer na podstawie twojego przepisu zrobi papke cebulowa zamiast lecso. I dotad byŁem zŁosliwy. Przepraszam Swojo droga mozesz sprobowac swoj przepis. Jestem naprawde jestem ciekawy co wyjdzie. Pzdr M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: szukam przepisu na leczo IP: *.we.client2.attbi.com 24.02.03, 18:47 Gość portalu: k3 napisał(a): > szukam przepisu na leczo, pomozcie. > Z gory dziekuje! Zajrzyj do "Kamienne Tablice" Zukrowskiego- zawsze tak robie. Odpowiedz Link Zgłoś