Gość: katik IP: *.gliwice.pik-net.pl 27.02.03, 08:34 Kto zna jakieś fajne i niezbyt trudne przepisy na chińszczyzne? Please!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Chińszczyzna IP: *.tele2.pl 27.02.03, 17:02 republika.pl/chinafood/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Chińszczyzna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 16:54 Znalazłam ten przepis w jakiejs gazecie i robiłam go już kilka razy - rodzina zachwycona. Na 4 osoby: 2 marchewki 3 dymki ze szczypiorem puszka kiełków sojowych puszka kiełków bambusowych / lub słoik / puszka ananasa 2-3 filety z kaczej piersi bez kości sos sojowy słodko-kwaśny sos chili sól, cukier Z filetów zdjąć skórę, pokroić w drobne paseczki i wysmażyć na średnim ogniu. Wyjąć chrupiącą skórkę, odlać połowe tłuszczu i usmażyć mięso z kaczki porojone w kostkę.Mięso osolić i wyjąć łyżką cedzakową. Na tej samej patelni smażyć marchewkę i dymkę pokrojone w paski. Dodać kiełki, przyprawić. Dołożyć mięsko i pokrojonego ananasa wraz z sokiem. Całość smażyć, mieszając.Po wyłożeniu na talerz posypać chrupiącą skórką. Ja podaje z pilawem ryżowym ale można z makaronem chińskim albo z bułeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Chińszczyzna IP: *.acn.pl 27.02.03, 19:10 Kroje papryke, cebule, obrane ze skorki pomidory, ewentualnie cukinie. Wrzucam to wszystko do rozgrzanej na woku oliwy i na pare minut na ogien, czesto mieszam. Dorzucam albo twarde tofu, albo seitan, albo grzybki shitake. Dodaje troche sosu sojowo-grzybowego i sporo przyprawy do dan chinskich Knorra albo curry lagodnego Kotanyi (mozna tez zrobic swoj zestaw przypraw, ale ja jakos nie bardzo lubie sie w kuchni wysilac). To jest wersja wegetarianska, bo nie jadam miesa. Mozna tez dodac mieso zamiast tych wszystkich chinszczyzn. Robi sie to bardzo szybko i bez problemu. Najlepiej jak jest takie bardziej chrupiace niz rozgotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Chińszczyzna IP: *.prem.tmns.net.au 27.02.03, 20:36 Bardzo smaczny i efektowny, znakomity tak na cieplo i na zimno, a stopien komplikacji zaden. Trzeba tylko przygotowac zalewe wlozyc do niej calego kurczaka ugotowac i podawac. Kurczaka nalezy wzmyc osuszyc I gotowac w zalewie, po wlozeniu kurczaka zalewa siegac powinna do polowy tuszy) Skladniki: Kurczak ok 1.5 kg Kawalek korzenia imbiru (wielkosci orzecha wloskiego) Mloda cebulka ze szczypiorem Zalewa Szklanka wody 3 2/3 szklanki sosu sojowego ciemnego 1 lyzka miodu 2 lyzeczki brunatnego cukru ( moze byc bialy) 2 gwiazdki anyzu 1 lisc laurowy 1lyzeczka oleju sezamowego lyzka stolowa sosu „hoi sin” 1 lyzka sherry ( nie mylic z wisniówka) ja czesto omijam dwa ostatnie skladniki. Nie wydaje mi sie, ze smak na tym traci. 1. imbir (w calosci) i cebula -do wnetrza kurczaka 2. Zagotowac sos uwazajac by cukier i miód dokladnie sie rozpuscily. 3. wlozyc kurczaka do rondla . Doprowadzic do wrzenia polewajac zalewa nie wystajaca czesc i gotowac na b.wolnym ogniu przez 15 minut (zalewa powinna zaledwie powoli bulgotac). 4. Przewrócic kurczaka I kontynuowac przez nastepne 15 min. po czym przewrócic znowu na ostatnie 15-30 minut wolnego gotowania . Kurczak jest gotowy, gdy mieso na udku skurczy sie odlaczajac od kosci w okolicy nozek. 5. danie jest gotowe,pociac na eleganckie kawalki lub podac w calosci polanego paroma lyzkami podgrzanej zalewy w „dowolnym” przybraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katik Re: Chińszczyzna IP: *.gliwice.pik-net.pl 28.02.03, 07:17 dziękuję ślicznie i proszę o jeszcze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alluette Re: Chińszczyzna 28.02.03, 08:24 bardzo łatwe: - pierś z kurczaka obsmażyć na patelni - sos chiński Knora przygotować wg przepisu na opakowaniu - do gotowego sosu wrzucić obsmażonego kurczaka, dodać puszkę mieszanki warzywnej bonduelle - podawać oczywiście z ryżem pychota! pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Chińszczyzna IP: *.oaza-dd.com 28.02.03, 17:27 "Chinszczyzna" z woka, czyli kurczaczek z warzywami. Najwiecej czasu zajmuje zawsze pokrojenie wszystkiego w ladne kawaleczki... Piersi kurczaka kroje w zgrabne paseczki i marynuje przez ok. 30 min w mieszance oliwy, sosu sojowego i przypraw (imbir, piec smakow, sol,pieprz, czasem ostra papryka lub cayenne) oraz z zabkiem-dwoma czosnku. Gdy sie kurczak marynuje, obgotowuje grzyby mun, i na paseczki kroje kolorowe papryki i marchewke, a cebule na piorka. Siekam drobno czosnek. Grzyby po obgotowaniu tez kroje na paseczki. Przydadza sie tez kielki. W woku na silnie rozgrzanej oliwie smaze kurczaka, pod koniec posypujac go ziarnami sezamu. Wyjmuje i wrzucam warzywa, zaczynajac od cebuli i czosnku. Pod koniec wrzucam znow kurczaka, ugotowany wczesniej ryz lub makaron, hojnie podlewam sosem sojowym, dodaje sos hoisin (jak mam), czasem dorzuce orzeszki ziemne.... Strasznie duzo tych skladnikow, ale bardzo to pyszne. Wcinac, rzecz jasna, z miseczek - tylko paleczkami! :-)) (juz wiem,co bedzie jutro na obiad:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ita Re: Chińszczyzna IP: 217.153.61.* 28.02.03, 18:50 moj chinczyk: 1 podsmazyc kurczaczka pociachanego w kostke(obsypanego przyprawa chinska kamis) 2 osobno podsmazam mieszanke warzywna (taka zwyczajna mrozonka chinska HORTEKSU) 3 lacze miesko i warzywka zalewam odrobina wody i sosem sojowym posypuje dowolnymi przyprawami w stylu orientalnym i smaze wszystko do miekkosci Odpowiedz Link Zgłoś