Dodaj do ulubionych

pomysł na sałatkę.....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 15:58
czy któraś pani zna przepis na jakąś pyszną sałatkę? łatwą w przygotowaniu.
Obserwuj wątek
    • maialina1 Re: pomysł na sałatkę..... 30.08.06, 17:23
      Ostatnio sa bardzo modne salatki ze swiezym kalafiorem, w ogole nie gotowanym
      ani nawet nie sparzonym, a do tego sos czosnkowy zamiast tradycyjnej oliwy /
      majonezu / smietany.
      Sos czosnkowy robi sie bardzo latwo: wyciskasz jeden zabek czosnku, i mieszasz
      go z pol szklanki smietany, solisz, pieprzysz i gotowe.
      A do tych kalafiorkow mozesz dodac np. jeszcze swieze cukinie, kukurydze z
      puszki i kielki soji, tez moga byc z puszki.

Zalezy jeszcze czy ta salatka ma byc z "wkladem" (hihihi, czyli z mieskiem /
      ryba) czy tylko warzywna, i czy ona bedzie podana do drugiego dania, czy jako
      danie oddzielne.
      • Gość: Magda Re: pomysł na sałatkę..... IP: *.bsk.vectranet.pl 30.08.06, 18:31
        dziś robiłam taką: jaja, kukurydza i brokuły+majonez i dowolne przyprawy,
        zajadała sie rodzinka
        • Gość: kasiulka Re: pomysł na sałatkę..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:00
          dziękuję bardzo za porady!
          pozdrawiam
    • marghe_72 Re: pomysł na sałatkę..... 30.08.06, 23:25
      polecam wizytę w Galerii Potraw
      • karmin-cynober Re: pomysł na sałatkę..... 30.08.06, 23:33
        Same majonezy?
        Oliwa, ocet balsamiczny z pomidorami, zielona salata i co tam sie jeszcze w
        lodowce znajdzie to juz skomplikowane?
    • Gość: pinkink najlepsza salata swiata IP: *.oc.oc.cox.net 31.08.06, 08:05
      Rozne zielone salatowe listki- ja to kupuje w gotowej kompozycji pt.Organic Herb
      Salad Mix- (salata czerwona karbowana, zielona rzymska, szpinak, arugula,
      pietruszka, cilantro, koper, itp, itd ),
      plus
      zielony ogorek,
      pomidory,
      awokado (dojrzale!),
      zielona cebulka,
      lodygi selera naciowego,
      feta,
      ziarna slonecznika (surowy, nie pieczony)

Na to wlewam wlasny sos, energicznie roztrzepany wczesniej w sloju z nakretka:

musztarda zwykla zolta
      musztarda miodowa
      olej z pestek winogron
      lodowata woda

Jest to moja codzienna salata bez ktorej dzien jest stracony.
      Taka jest dobra!
      Nigdy sie nie nudzi, syci a nie tuczy.
      Polecam.
      • maialina1 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 08:22
        Jaka to jest "zielona" cebulka?
        • pinkink2 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 17:28
          Zielona cebulka?
          To taki szczypior tyle, ze z grubszymi lodyzkami.))
      • maialina1 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 08:26
        Ja tez kupuje te salaty w zestawie, sa praktyczne - od razu pokrojone, poza tym
        nic sie nie marnuje, nie trzeba kupowac kilku calych salat zeby sobie zrobic
        taka mieszanke.
        Zastanawiam sie tylko czym je konserwuja ze zawsze sa takie chrupiace.
        ...
        • pinkink2 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 17:34
          W przypadku moich salat- niczym nie sa konserwowane, bo sa 'organic'.
          Sa po prostu swieze i dostawiane pare razy na dzien. Stare, niesprzedane sa
          usuwane.
          Dodatkowa ich zaleta to to, ze zanim trafia do klienta sa juz trzykrotnie myte
          tak ze nie trzeba ich moczyc.))

PS. wydaje mi sie, ze te moje nie sa krojone, tylko targane.
          • maialina1 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 18:56
            Targane, krojone, szarpane, rwane, drapane, niewazne :) Chodzi o to ze od razu
            mozna je polozyc na talerz.
            A wracajac do tematu: byc moze ty kupujesz jakies inne, ale moje sa naprawde az
            nader chrupiace. Przeciez zwykla salata jak rosnie w ogrodku to taka nie jest.
            • illiterate Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 19:34
              Ale do tych mieszanek uzywa sie specjalnych, trwalych zielenin: zamiast
              maslowej salaty - lodowa, radiccio czy inne grubolisciaste, rzymska etc.
              Odpowiedni gatunek i odpowiednie pakowanie - dlatego nie oklapuja.
            • Gość: senin Re: najlepsza salata swiata IP: *.dsl.dodo.com.au 01.09.06, 20:47
              > A wracajac do tematu: byc moze ty kupujesz jakies inne, ale moje sa naprawde
              az
              > nader chrupiace. Przeciez zwykla salata jak rosnie w ogrodku to taka nie jest.

wyplucz te salate i nie osuszywszy wpakuj do worka foliowego i do lodowki na
              pare godzin - zrozumiesz dlaczego sa chrupiace ;)
      • marsz11 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 17:23
        A gdzie mozna kupić taką sałatę?
        • giga28 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 18:43
          właśnie , ciekawe gdzie można ją kupić ,nigdy nie widzialam takiej sałaty i ile
          jej jest w opakowaniu ? jeszcze ile kosztuje ?bo to tez ważne czy można sobie
          na nią pozwolić !!! POZDRAWIAM
          • maialina1 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 18:58
            Ja nie mieszkam w Polsce.
            Opakowanie jest "formatu" A4 :) tylko ze wypchane salata.
            Kosztuje, w zaleznosci od zawartosci i od producenta, od 1 euro do 2.50 euro
            (przelicznik na zlotowki: razy 4)
            • maialina1 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 18:59
              Uwazam ze to dosc drogo jak na worek najzwyczajniejszych w swiecie LISCI :)
              hihihi :) Ale kupuje ja ze wzgledu na to ze w tym opakowaniu jest kilka
              gatunkow, i jakbym miala kupic te kilka gatunkow salat oddzielnie, i zrobic z
              nich salatke, to bym mi sie duzo zmarnowalo i ostatecznie wyszloby drozej.
              • Gość: Jola smakoszka Re: najlepsza salata swiata IP: *.devs.futuro.pl 31.08.06, 20:04
                Ciekawe dlaczego nikt nie wspomina o ziołach np. liście bazylii czerwonej,
                cytrynowej i tej zwykłej do tego pomidorki koktailowe, kulki ulubionego sera,
                polane octem balsamicznym, kroplę dobrego oleju, sól, świeżo zmielony pieprz i
                mamy odrobinę luksusu śródziemnomorskiego na naszym nudnym bez ziół stole.
                Zastanawiwiam się dlaczego w naszych szkołach gastronomicznych nie uczy się
                przyszłych kucharzy używania ziół. Zioła suszone to nie to samo. A rukola kto
                jadł sałatkę z nią będzie zawsze szukał tego smaku. A kwiaty jadalne
                słyszeliście np. płatki nagietków, chabrów. A jedliście mizerię z miętą?
                świetna na upały, a kiszoną kapustę z pokrojonymi młodymi listkami pokrzywy?, a
                dynię z kolendrą (silantro) i krewetkami, jakieś sałaty z worka nie na to nigdy
                bym nie poszła a wiem, że używają je idące na łatwiznę barki w mieście.
                • karmin-cynober Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 21:02
                  Dobre pomysly tylko gdzie to zdobyc. Wyobraz sobie, ze ogladalam kiedys polska
                  ksiazke kucharska z lat trzydziestych i bylo takie danie jak zupa pokrzywowa.
                  Mam narwac pokrzyw na parkingu? No, chyba nie.
                  Rukole bardzo lubie ale tego lata moim hitem byly serca salaty. Po trzy male,
                  owalne glowki w opakowaniu za 79 centow. Smakowo nie tak ostre jak rukola ale
                  lekko korzenne. Salaty z dressingiem typu oliwa i ocet balsamiczny zawsze
                  powinny byc doprawione pieprzem z mlynka.
            • pinkink2 Re: najlepsza salata swiata 31.08.06, 21:32
              Ja tez nie mieszkam w Polsce ale myslalam, ze taka rzecz jak worki z mieszanka
              salat sa w Polsce dostepne.
              Moj sklep " na salaty" ale tez na inne smakolyki ze swiata to Trader Joe's.
              www.traderjoes.com/
              Worki bywaja rozne: ziolowa mieszanka, wiosenna mieszanka, mlody szpinak, mloda
              arugula itp, itd. Cena to ok. $1. 79
              I jeszcze ciekawostka.
              W worku sa czesto liscie dmuchawca, o ktorym w dziecinstwie (w Polsce)
              nasluchalam sie strasznych rzeczy, ze truje i oslepia i unikalam, jak ognia! :)

• default Re: najlepsza salata swiata 01.09.06, 12:47
                Worki, albo czasem pudełka plastikowe z mieszanką sałat są dostępne w
                delikatesach Bomi. Chyba kiedyś widziałam też w jakimś supermarkecie, bodajże
                Auchanie albo Carrfourze. I na pewno w Elei.
              • madziulek8 Buu,buu 01.09.06, 14:20
                W ZEA salata nie rosnie,wiec jak jest sprowadzona z UK to kosztuje okolo 30zl
                za worek mieszanej salaty!!! A tak, jest tylko lodowa(za w miare rozsadne
                pieniadze-jakies 8zl za kilogram i rukula(tez b.droga)...
                parafrazujac:gdzie sie podzialy moje salaty...?
                • Gość: senin salaty taka uroda ze w lodowce dlugo wytrzyma IP: *.dsl.dodo.com.au 01.09.06, 20:52
                  tylko oplukac trzeba, i lekko wilgotan do lodowki w jakims pudelku lub worku
                  szczelnie zamknietym - moze i 3 tygodnie wytrzymac (sprawdzone ;)

nie ma problemu - kupic kilka rodzajow, przez tydzien sie chyba zuzyja

a swoja droga dobry sposob na odswiezenie zwiednietej salaty - do wody z lodem
                  i do lodowki na godzine- bedzie chrupac jak... sami sprawdzcie
    • nancy08 Re: pomysł na sałatkę..... 01.09.06, 00:48
      Ugotowane w osolonej wodzie piersi z kuraka
      Puszka kukurydzy
      Puszka ananasów
      Sól
      Majonez

Piersi i ananasa pokroić w kostkę, posolić, dodać kukurydzę i majonez.
      smacznego:)
    • amikeo Re: pomysł na sałatkę..... 01.09.06, 10:00
      Wczoraj robiłam zainspirowana róznymi pomysłam z Forum. Gotowana pierś z
      kurczaka, 2 jaja na twardo, czerwona papryka, ser żołty- w kostkę, do tego
      kukurydza, majonez, posiekana natka, pieprz, sól. troche się przegryzło w
      lodówce i wyszło smaczne bardzo.
      • Gość: x.armide Re: pomysł na sałatkę..... IP: *.walecznych.net 01.09.06, 12:28
        kupic swiezego ananasa i przepuscic do przez maszynke zeby wyszly takie
        niteczki jak makaron nitki do tego poledowa w kostke i kukurydza z puszki,
        salatka ma nieziemski aromat tylko pamietaj koniecznie swiezy zadne tam z puszki
        • katimai Re: pomysł na sałatkę..... 01.09.06, 12:50
          -2 słoiki selera
          -8 jajek
          -puszka ananasa
          -puszka groszku
          -puszka kukurydzy
          -20 dag sera żółtego
          -sól, pieprz, majonez, musztarda, śmietana

seler odcedzamy, wrzucamy do miski, ugotowane jaja , drobno siekamy albo
          scieramy na tarce o grubych oczkach, to samo ser żółty, dodajemy kukurydze i
          groszek i pokrojony w grubą kostkę ananas,
          odrobinę solimy ( nie dużo majonez jest słony), pieprzymy - w moim przypadku
          sporo, wrzucamy 2 łyżki smietany, łyżkę musztardy, i do smaku majonezu

niech postoi godzinkę , dwie i się przeżre
          PYCHA!!!

to są proporcje na dużą michę :)
          • piedor Re: pomysł na sałatkę..... 01.09.06, 17:25
            puszka fasolki szparagowej zielonej
            4 parówki pokroic w talarki
            25 dag sera zoltego pokrojony w kostke
            czerwona cebulka cienko pokrojona
            majonez

PYCHOTA
    • Gość: Tomek Re: pomysł na sałatkę..... IP: 86.41.135.* 01.09.06, 19:46
      Rukola
      Baby pomidorki
      Feta
      Ziarna słonecznika
      Cebula czerwona
      Sos vinegret
      Pomidorki na pół, Feta w kostkę, Ziarna rozsypać, Cabula na pół-
      talarki.Wszystko wymieszać Polać sosem i ready to go.
    • Gość: Tomek Re: pomysł na sałatkę..... IP: 86.41.135.* 01.09.06, 19:52
      Dodam tylko, że rukolę mozna wymieszać na pół z młodym szpinakiem...
    • Gość: Tomek Re: pomysł na sałatkę..... IP: 86.41.135.* 01.09.06, 19:55
      I jeszcze dodam, ze rukolę i młody szpinak mozna wymieszać również z
      watercress...(odmiana rzeżuchy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka