Dodaj do ulubionych

Automat do chleba

06.09.06, 12:34
Od dawna marzy mi się takie coś, świerzy, pachnący chlebek co rano i takie
tam :) Może ktoś, kto się na tym zna doradzi mi, czy warto kupić coś takiego
www.allegro.pl/item124878640_super_automat_do_pieczenia_chleba_za_jedyne_85zl_.html
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak. Jak ma dwa mieszadła, a ma, to kupuj. 06.09.06, 12:41
      i poczytaj sobie i na forum domowe zaparszam
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=24872902&a=40815991
      domowe.forumer.pl/index.php
      powodzenia
      • dzioucha_z_lasu Re: tak. Jak ma dwa mieszadła, a ma, to kupuj. 06.09.06, 12:47
        Dzięki :) Czyli niedługo będę się zajadać własnym chlebkiem :D
    • dzioucha_z_lasu Re: Automat do chleba 06.09.06, 13:03
      I mam jeszcze jedno pytanie - słyszałam, że w tym automacie można też piec
      pieczeń i robić różnego rodzaju zapiekanki - czy to prawda? Bo znalazłam tylko
      przepisy na chleb, ciasta i powidła..
      • jacek1f nigdy nie slyszalem i nie uzywalem do innego piecz 06.09.06, 13:16
        enia....
        Zapiekanki na pewno nie, pieczeń - też nie.
        Ale ciasta drożdzzowe, na pizze itp... marmolady i inne tak.
        • reniatoja Re: nigdy nie slyszalem i nie uzywalem do innego 06.09.06, 14:41
          Tez nie użwałam do innego pieczenia, ale myślę, że spokojnie można by upiec
          zapiekankę czy pieczeń. Natomiast pizze to chbya masz na myśli tylko wyrobienie
          ciasta?

Osobiście uważam jednak, ze taka maszyna jest świetna do wyrobu ciasta -
          wsypujesz i samo się robi, dosłownie, w ogóle rąk sobie nie brudzisz. Natomiast
          wolę upiec chleb czy bułki z tego ciasta w piekarniku - jest o wiele lepszy. To
          z pewnością kwestia tego, ze wkąłdasz ciasto do nagrzanego na max piekarnika (a
          najlepiej na nagrzany w tym piekarniku kamień lub marmur lub granit), a w
          maszynie ciasto piece się od zera - nagrzewa sie razem z maszyną - chleb jest
          inny. Jednak zakup polecam, poprobujesz, nie raz i nie dwa bedziesz
          niezadowolona, ale w koncu dojdziesz do wprawy. Ja mam kilka sprawdzonych
          przepisów - na chleb, na kajzerki, na chałkę, na pizzę, na pączki - i ich się
          trzymam. I pieczywa nie kupuję juz od pół roku, mozę dłuzej, nie pamiętam ile
          czasu mam tę maszynę :)
          • mama_idalki Re: nigdy nie slyszalem i nie uzywalem do innego 06.09.06, 15:16
            Reniatoja- możesz wrzucić te sprawdzone przepisy? Ja cały czas eksperymentuję...
    • Gość: karolina Re: Automat do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 22:41
      Zachęcona pozytywnymi opiniami i z nadzieja na swojski chlebek na świeta kupiłam
      też maszynę. Tak, jak sugerowano na forum, nie za drogą na początek z dwoma
      mieszadełkami - na allegro :((. W opisie było -instrukcja i polskie przepisy. I
      fakt - przepisy są polskie a instrukcja po francusku. Gdyby bodaj angielski:((
      Pan sprzedawca twierdzi ,ze jest w porządku - nie było powiedziane ze instrukcja
      po polsku. Niech mu będzie - nie dopytałam. No i machina stoi na honorowym
      miejscu prawie miesiąc, siły męskiej do pomocy brak, moja wioska daleko od
      cywilizacji, nawet wyprawę do marketu odbyłam, coby jakąś instrukcje pooglądać -
      ale niepodobne one. Może ktoś posiada typ Elta BA 120 i mógłby mi pomóc? Ja
      zawsze do tych guziczków , jak pies do jeża. Mieszać już umiem, ale dalej mi nie
      wychodzi. Czy gdzieś można nabyć polską instrukcję - proszę o jakieś sugestie.
      Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość - jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.
      Przeglądałam wiele postów na "mieszankach" itp, ale na moje cudo nie trafiłam.
      • roseanne moze cos tutaj znajdziesz 21.12.06, 00:08
        www.instruction-manuals.co.uk/category/bread.htm
        choc tej konkretnej maszyny nie znalazlam, moze jakis wspolny producent?

albo porownac dane z tabliczki znamionowej, jaka moc, pojemnosc itd
      • cipcipkurka Re: Automat do chleba 21.12.06, 07:41
        To w zasadzie nie jest istotne, jaka maszyna, one nie różnią się aż tak bardzo
        od siebie. Może możesz poszukać instrukcji do innego automatu? No niestety, na
        domowym był dostęp do instrukcji Alaski (bodajże), ale domowe wzięło i się
        zmyło, więc nie pomogę w szukaniu.
        • cipcipkurka No tak, idę na kurs czytania ze zrozumieniem. 21.12.06, 07:47
          Rose już podała link do innych instrukcji.
          A tu z innego forum o Twojej maszynie ;-)
          www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=710&offset=130
      • linn_linn Re: Automat do chleba 21.12.06, 08:01
        Nie wychodzi pieczenie? Mieszanie powinno wyjsc.
        Spisz wszystko to, co jest: wazne sa programy i stopien wypieczenia. Instrukcja
        w zasadzie nie jest potrzebna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka