Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

IP: 212.158.75.* 18.09.06, 19:58
Troche wstyd przyznac , ale nie wiem jak sie robi placki ziemniaczane :(.
Czy ktos moglby dac mi przepis. BYm byl bardzo wdzieczny. domyslam sie , ze
sciera sie ziemniaki na miazge ale co dalej ???
Moze prz okazji ktos moglby napisac z czym te placki mozna zjesc. U mnie w
domu pamietam , ze sie jadlo z cukrem :)
Dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: placki ziemniaczane 18.09.06, 20:19
      jajko, cebulka drobno starta, maka zwykla plus troche maki ziemniaczanej, sol,
      pieprz i ... duzo pieprzu ziolowego, to wlasnie on nadaje taki fajny smaczek
      plackom. sa szkoly, ktore dodaja nawet smietane i majeranek, ale to nie moja
      szkola. mozna wycisnac zabek czosnku
    • nnike Re: placki ziemniaczane 19.09.06, 00:01
      Ziemniaki najlepiej zetrzeć na grubych oczkach. Wtedy placki zawsze będą
      chrupiące. Z tym, że ja nie daję już mąki ziemniaczanej, lecz zasypuję utartą
      masę (ziemniaki, jajko, albo nawet 2, cebula, sól i pieprz) zwykłą mąką, tak
      by całość przykryć cienką warstwą.

      A usmażone można polać gęstą śmietaną, lub sosem grzybowym, albo na gorący
      placuszek położyć plaster żółtego sera. Jak kto lubi :)
      Gdy mało słone, można jeść i z cukrem też.
    • bea123456789 Re: to kup sobie w proszku Knorra 19.09.06, 13:07
      Ja placki robię tak że cebule kroję w drobną kostkę i w ten sposób uzyskuję
      masę bez dużej ilości wody i daję dwa jajka. Nie dodaję żadnej mąki a placki
      trę na takiej tarce do jabłka i do jarzyn plastikowej. trze tak jak metalowa a
      do tego nie ma takiej obcji żebyś sobie palce pokaleczyła. Smarzyć na dużej
      ilości oleju bardzo dobrze rozgrzanego wtedy są chrupiące
    • Gość: zadumana Re: placki ziemniaczane IP: 83.238.166.* 19.09.06, 14:37
      Placki Knorra kupiłam kilka lat temu. Miesiącami nie miałam czasu i liczyłam
      każdą chwilę - pomyślałam, że może spróbuję, bo "chodziły za mną" placki. Moja
      sąsiadka zachwalała.
      Ale co się okazało? To nie jest "to". Jakaś namiastka. Nie oszukujmy się. Może
      pewnie smakować (w swojej klasie proszków), ale kiedy chce się zjeść normalne
      placki... Mikser(malakser) plus ziemniaki - nie trwa to długo, a efekt
      wspaniały.

      Może wydzielić forum dla zagonionych? Kupiłam sobie kiedyś wydaną w Polsce
      amerykańską ogromną książkę kucharską - są w niej różne ciekawe potrawy
      tradycyjne dla tego ogromnego i różnorodnego kulinarnie kraju, ale wszystkie
      sposorowane przez różnej maści producentów ichnich proszków. Odrzucając te
      proszki można coś ugotować sensownie, czyli np. gdzie kostka rosołowa tam
      dajesz rosół i w porządku.
      Rozumiem, że ktoś nie ma czasu na gotowanie "od podstaw". W życiu bywa różnie z
      czasem. Ale nie twórzmy przekonania, że kulinaria w proszku to genialne
      rozwiązanie. To rozwiązanie genialnie działające na czas, ale na kubki smakowe?
      Niestety to metody na tworzenie "śmieciowego" jedzenia w domu. Zaczęła się w
      mediach akcja wyrzucania tego typu jedzenia ze szkół. Widać, że potrzebna akcja
      wyrzucenia paru torebek z proszkiem w domu.

      Podkreślam, że brak czasu zmusza faktycznie do różnych ekscesów. Ale nie
      perswadujmy sobie i innym, że coś w proszku to cudo. Leczy toto brak czasu, ale
      trudno to polecać zwłaszcza dla dzieci.
    • wojciech.debowski Re: placki ziemniaczane 19.09.06, 16:05
      Dziekuje wszystkim serdecznie. Z tego zo rozumiem tre ziemniaki dodaje jajko
      albo dwa make ziemniaczana sol i pieprz. Cebuli niestety nie moge, gdyz mam
      alergie:(. Z checia bym sprubowal Knorra ale niestety tu gdzie mieszkam nie
      sprzedaja placzkow ziemniaczanych z Knorra.
      Jeszcze raz dziekuje za pomoc. :) i zycze wszystkim smacznego :)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka