Dodaj do ulubionych

czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo?

IP: *.telia.com 16.03.03, 20:05
Niewiem co jest co,moze to sa te same kluski tylko maja
regionalna nazwe??
Moze ktos cos wie na ten temat,a moze przepis ktos posiada
nawet ten na "OKO" ,jest mile widziany.
dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: aniela Re: czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo? IP: *.blueyonder.co.uk 16.03.03, 20:32
      Gość portalu: baba napisał(a):

> Niewiem co jest co,moze to sa te same kluski tylko maja
      > regionalna nazwe??
      > Moze ktos cos wie na ten temat,a moze przepis ktos posiada
      > nawet ten na "OKO" ,jest mile widziany.
      > dzieki.

z tego co ja wiem to nie jest to samo. pamietam ze jak bylam mala to moja mama
      robila kopytka ( o ktorych ja nie mam pojecia) natomiast kluski slaskie to
      bulka z maslem

ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odcedzasz, gnieciesz dokladnie, dzilisz
      na cztery czesci. jedna czwarta wyjmujesz na gore ziemniakow a do dolka
      wsypujesz make ziemniaczan( czyli cztery czwarte ziemniakow i jedna czwarta
      maki ziemniaczanaj) dodajesz jajko albo dwa i ja daje troszke oleju ( mam na
      mysli ok 1 lyzki niezbyt duza to zalezy ile masz tych ziemniakow).wszystko
      dokladnie zagniatasz formujesz kluseczki nastepnie gotujesz w osolonej wodzie
      jak wyplyna na wierzch to musza sie troche pogotowac.musisz uwazac zeby sie
      nie rozgotowaly.

mam nadzieje ze pomoglam.
      • Gość: aniela Re: czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo? IP: *.blueyonder.co.uk 16.03.03, 20:45
        zapomnialam napisac ze po pogniecieniu ziemniakow musisz je oczywiscie
        odstawic do przestygniecia co jakis czas mieszajac je nie mogabyc calkiem
        zimne. wszystko musisz robic gdy ziemniaki sa jeszcze cieple.
        powodzenia
        • Gość: baba Re: czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo? IP: *.telia.com 16.03.03, 22:02
          Gość portalu: aniela napisał(a):

> zapomnialam napisac ze po pogniecieniu ziemniakow musisz je oczywiscie
          > odstawic do przestygniecia co jakis czas mieszajac je nie mogabyc calkiem
          > zimne. wszystko musisz robic gdy ziemniaki sa jeszcze cieple.
          > powodzenia

Dziekuje za pomoc,jutro poniedzialek 030317 beda kluski na obiad.
          Pozdrawiam
      • u_ Re: czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo? 17.03.03, 13:39
        na oko to juz nie to samo ;)

a kopytka to tez bulka z maslem. gniecie sie je tak samo, tylko zamiast
        maki ziemniaczanej dajesz pszenna i jajko. nie wiem czy akurat 1/4 maki,
        bo zawsze wychodzi mi ilosc z konsystencji masy ziemniaczanej. robisz z
        tego waleczki i tniesz ukosnie.
    • Gość: ania Re: czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.03, 01:41
      Do klasycznych klusek śląskich nie daje się jajek!!!! I nie trzeba ich formować
      na ciepło. Można kulać kluchy nawet z zimnego ciasta. Po wypłynięciu gotuje się
      je 2-3 minuty.
      • Gość: k3 Re: czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo? IP: 195.109.94.* 21.03.03, 10:01
        Gość portalu: ania napisał(a):

> Do klasycznych klusek śląskich nie daje się jajek!!!! I nie trzeba ich
        formować
        >
        > na ciepło. Można kulać kluchy nawet z zimnego ciasta. Po wypłynięciu gotuje
        się
        >
        > je 2-3 minuty.

A coz to za bzdury? Jajko nalezy dodac! Inaczej bede sie rozwalac i nie bede
        gumowe. A to typowee dla klusek slaskich. ONE MUSZA BYC GUMOWE!!!!
        • Gość: Maria Re: czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 11:20
          Bzdura K3, po to dodaje się mąkę ziemniaczaną do klusek śląskich żeby musiały
          być jak Ty piszesz GUMOWE.
          Maria
          • felicia jajka w kluskach 21.03.03, 13:37
            Dziewczyny, jajko można dawać, można nie dawać. Ja lepię kopytka z
            wystudzonych, zgniecionych (lub przeciśniętych przez praskę) ziemniaków
            wymieszanych z mąką pszenną. Bez jajka. Rzecz tylko we właściwych proporcjach
            ziemniaków i mąki (nie może jej byc za mało, a gdy będzie za dużo kopytka będą
            za twarde). Warto po ugnieceniu zagotować kilka na próbę i gdyby były za
            miękkie - dodać mąki.
            Nie ma jak domowe kopytka!
            • felicia PS. 21.03.03, 13:39
              A, jak napisała Maria, to mąka ziemniaczana daje kluskom śląskim "gumowatą"
              konsystencję. Jajka też w nich być nie musi. Kiedyś to były kluski biedaków, bo
              właśnie bez jajek - tylko ziemniaki i mąka!
    • Gość: punia Re: czy kluski slaskie i kopytka to jest to samo? IP: *.acn.waw.pl 21.03.03, 22:31
      A czy kluski slaskie, to nie te okragle z wglebieniem w srodku? Bo ja mam
      przepis od mamy na takie okragle z dziurka pod nazwa kluski slaskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka