momas Re: Przyjęcie grzybowe. 02.10.06, 11:14 Ech, za szybko enter.... Wypadło mi zorganizować popołudniowe przyjęcie tematyczne. Do dyspozycji mam (wszystko w dużych ilościach) Grzyby suszone, grzyby marynowane grzyby mrożone (podduszone na maśle maślaki) grzyby pasteryzowane (kurki) Jakie menu skomponować? Coś mi pomysłu brakuje. Nie będzie na pewno pierogów z kapustą i gdzybami oraz kapusty z grzybami. Ma byś obowiązkowo grzybowa z łazankami. I co dalej? Mam dwie opcje: Albo klasyczny obiad - na drugie np zrazy w sosie grzybowym, albo coś w stylu śniadania Wielkanocnego. Zupa i na zimno dalej. Pasuje mi bardziej ta druga opcja, bo mogę dać wtedy gzybki marynowane. Ale co jeszcze? Myślałam o jeczecze czymś na ciepło typu warkocze z ciasta francuskiego z nadziniem grzybowo mięsnym...Ale czy to będzie dobre do sałatek i wędlin? A może to będą przysłowiowe dwa grzyby w barszcz? Oj zaćmienie mam jakieś, pomocy proszę w ustaleniu menu.... Oczywiście na deser będą ciastka grzybki (były na GP). To wiem na pewno... O rany, jakoś mam zacmienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 zrób vol-au-vent z grzybami, jest pyszne !! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 11:21 Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: zrób vol-au-vent z grzybami, jest pyszne !! n 02.10.06, 11:46 No o tym zapomniałam.... Przmknęło mi przez myśl, ale równie jak szybko wpadło, tak wypadło.... To będzie dobre... z nadzieniem maślakowym... A do tego: sąłatki, grzybki marynowane, wędliny etc. Chociaż te ślimaczki z kurkami też nęcą i kuszą. Co prawda lepiej mi pasują do do zupy grzybowej czystej.. W każdym razie czekam na dalsze sugestie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f zupa grzybowa z mufinkami grzybowymi 02.10.06, 11:23 i forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=49554595i forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=45756309&a=46029576 i forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=48237042&a=49123559spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 i jeszcze tarta grzybowa :):) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 11:49 Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: i jeszcze tarta grzybowa :):) n/t 02.10.06, 11:57 No tak. ja myślałam o tarcie, ale nie jakoś nie widzę, jak to wszytko zgrać z sałatkami i wędlinami... (bo niestety, mięcho musi być). Czy pójść w tym kierunku: vol-au-vent z sosem mięsno grzybowym, do tego tarta grzybowa i np. sałata z winegreten /;)/, i zapiekane pomidory z czosnkiem i ziołami prowansalskimi? A z wędlin zrezygnować (tylko do czego ja podam te grzybki marynowane??) Hmmmm. Jakoś tak nie do końca widzę to co ma być po zupie... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: momas - zajrzyj za jakiś czas na pocztę. 02.10.06, 12:08 Wysyłam małe kompedium grzybowe: potrawy z patelni, z piekarnika, duszone, zupy i sałatki. Mam nadzieję, że Cię "natchną".))) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: momas - zajrzyj za jakiś czas na pocztę. 02.10.06, 12:13 Banito, dzięki.... Zaraz sprawdzę pocztę. I poszukam natchnienia.... A mój problem polega nie na potrawach, tylko JAK ZGRAć te potrawy, by można było wykorzystać moje grzybne zasoby :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Tam jest zestaw - z jednej książki. 02.10.06, 12:18 W zamyśle autora stanowią całość obiadowego zestawu grzybowego właśnie (przynajmniej tak się chwali we wstępie). Nie ma deseru...Na szczęście.))) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Tam jest zestaw - z jednej książki. 02.10.06, 12:24 Właśnie go przeglądam.... Dzięki wielkie. A na deser - jak pisałam grzybki słodkie . No i ewentualnie potem chłód rodzinnej kryptki. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: no i purchweczki na przystawke - koniecznie! 02.10.06, 15:54 na przystawke marynowana kozia bródka i muchomorki brązowe (panienki). serio. Odpowiedz Link Zgłoś