Dodaj do ulubionych

Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię źle???

05.10.06, 19:19
Przeprowadziliśmy się do nowego domu z już urządzoną kuchnią. Mamy kuchenkę
elektryczną Amica, ponoć fajną, nawet termoobieg jest...

ale ja mam problemy, bo mi się notorycznie ciasta oddolnie nie dopiekają :((((

Nie wiem, co robię źle - czy powinnam wyłączyć ten termobieg w trakcie
pieczenia ciast? Wydaje mi się, że mam włączone grzanie od dołu i od góry,
ale ten dół coś słabo grzeje chyba...
Obserwuj wątek
    • Gość: wiolka Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 19:44
      Ja też taką mam i też ciasta mi sie nie dopiekały.Teraz piekę ok.15min.od góry i
      od dołu a pozostały czas pieczenia tylka dół.
      • egraa Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź 05.10.06, 20:46
        W mojej (też Amica) jest opcja ,,ciasto" i tylko ustawiam temperaturę i
        wszystko jest ok.
      • 1oo Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź 05.10.06, 20:49
        W mojej Amice mam funkcję termoobieg+dół. Odkąd jej używam do pieczenia ciast,
        zawsze się udają. Są równe i nie pękają. Tyle, że odejmuję 10-15 stopni od
        zalecanej w przepisie temperatury. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta za
        bardzo się zbrązowi, przykrywam pergaminem.
    • krzysztof_wandelt Cos nie tak z piekarnikiem- my pieczemy zawsze 05.10.06, 22:55
      z normalnym termoobiegiem i nie ma żadnych problemów. A czy zachowujesz
      wysokości z instrucji?? Zrobiłem wyciąg odnosnie pieczenia ciast:
      img126.imageshack.us/img126/5783/instrukcjaht6.jpg
      • krzysztof_wandelt powtarzam jeszcze najważniejsze z instrukcji 05.10.06, 23:40
        img145.imageshack.us/img145/4819/instrukcja11ch9.jpg
    • Gość: Monika Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź IP: 212.160.71.* 06.10.06, 12:42
      Ja też mam piekarnik Amici.
      A w jakich blaszkach pieczesz ciasta - jeśli w takich aluminiowych srebrnych to
      niestety cisto piecze sie duuużo wolniej (bo to tworzywo odbija ciepło).
      Wtedy ciasto z góry jest przypieczone a od spodu nie.
      U mnie problem zniknął po wymianie blaszek na takie czarne (nie wiem czym są
      pokryte).
      Zresztą w instrukcji obsługi jest na ten temat taka informacja.
    • Gość: margaretka Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź IP: 195.116.105.* 06.10.06, 13:18
      No właśnie, Gosia ma rację z tymi srebrnymi blaszkami ! Mam Amicę, piekę w niej
      od 3 lat wszystkie ciasta tylko na termoobiegu i są o.k.
      • krzysztof_wandelt czerwone z zewnątrz formy teflonowe 06.10.06, 16:16
        w "srebrnej" suszę chleb pod stołem :)
        • Gość: noemi5858 Re: czerwone z zewnątrz formy teflonowe IP: *.microchip.net.pl 06.10.06, 17:44
          Wystarczy trochę wcześniej nagrzać dół a potem piec dół i termoobieg
          ale termoobieg wysusza ciasta. Teraz piekę ciasta i pizzę tylko góra i dół
          wkładam na ostatnią przegródkę na dole. Chwile przed włożeniem ciasta włączam
          dół bo dłużej się nagrzewa .
          • krzysztof_wandelt własnie się przypiekło za bardzo od spodu :) 06.10.06, 18:02
            ale ja barrrrrrrrrrdzo takie lubię :)))))
            na normalnym termoobiegu ze wskazówkami z instrukcji
    • krzysztof_wandelt Pełna ilustracja pieczenia z normalnym podwójnym 06.10.06, 20:08
      termoobiegiem i spieczony spód:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=44252682&a=49912483
      • Gość: ariadnik Re: Pełna ilustracja pieczenia z normalnym podwój IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.10.06, 21:28
        Dzisiaj po raz pierwszy sprobowalam upiec muffinki z twarogiem i biala
        czekolada i nie wyszly....:(mam pytanie wg przepisu jest wskazane uprzednio
        nagrzac piekranik na 210 stopni i dalej przyznaje moja inwencja sie konczy jak
        piec muffinki podgrzewac z gory,czy z dolu,czy termoobieg???prosze doradzcie
        jutro mam impreze i chcialabym zeby sie udaly no i zebym sie wreszcie nauczyla
        piec...
        • krzysztof_wandelt przy teroobiegu nie jest wymagane wstępne 06.10.06, 21:52
          wygrzewanie piekarnika:
          przeczytaj i zobacz tabelkę, oczywiście porady z praktyki też są cenne :)
          img126.imageshack.us/img126/5783/instrukcjaht6.jpg
    • marzek2 Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź 07.10.06, 14:16
      Ogromnie Wam dziękuję za wszelkie uwagi. Postaram się próbować inaczej przy
      następnym pieczeniu. Używam różnych blach, choć fakt, w starym domu miałam taką
      czarną, dopasowaną do elektrycznego piekarnika, została ... Teraz piekłam na
      srebrnej i były problemy, ale w starym domu nie było :(

DOdatkowym problemem jest to, że do owej Amiki nie mam instrukcji obsługi,
      tylko pokrętła i tyle, coś niecoś mi moja mama wyjaśniła, bo ma podobną, ale
      nie czuję się biegła co na jakim "obrazku" piec. Jedno pokrętło jest do
      temperatury, drugie ma tylko różne ikonki.

Czyli jak, piec troszkę tylko na górze i potem długo dół, a wierzch ciasta
      ewnetualnie przykryć folią? Chyba będę musiała próbować parę razy na rodzinie,
      żeby się potem nie stresować tak jak ostatnio przy gościach, gdy musiałam
      podawać wierzch ciasta, bo pod spodem było kompletnie niedopieczone...
    • jagoda85 Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź 08.10.06, 11:54
      Koniecznie wymień formy na czarne. Ja też miałam ten problem. Początkowo
      piekłam ciasto w starych wypalonych, ciemnych formach i były ok. Potem kupiłam
      sobie nowe srebrne i totalna porażka. Wszystko było z zakalcem, a piekę już
      sporo lat. Nawet wezwałam service. Okazało się, że powodem są jasne blaszki,
      które zamiast pochłaniać ciepło, odbijają je.
      • Gość: noemi5858 Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź IP: *.microchip.net.pl 08.10.06, 16:05
        Ważne jest żeby forma nie była zbyt gruba bo się mocno nagrzewa i pali dół a
        takie są oryginalne blachy z AMIKI .Każdy piekarnik trzeba wypróbować ale
        generalnie w takich piekarnikach bardziej piecze góra ,nawet jeżeli piecze się
        tylko termobiegiem .

• lucy_z Re: Amica,może mi ktoś pomoże?:))) 10.10.06, 22:16
          Też mam kuchenkę "Amica exclusive i "gazowo- elektryczną . Piekarnik elektryczny
          ma dwa pokrętła. Jedno do temperatury a drugie z oznaczeniami piekarnika jak
          piec. I tu mam wielki problem bo....bo wszystkie oznaczenia mi się z biegiem
          czasu wytarły. Nie mam instrukcji i nie pamiętam tych oznaczeń, gdzie jest np.
          gora-dół a gdzie tylko sam dół itd. Czy może ktoś z Was ma podobny piekarnik i
          podał by mi te oznaczenia na pokrętle. Mam przez to duży problem jak mam coś
          upiec w piekarniku.
          • krzysztof_wandelt tak na szybko: 10.10.06, 22:35
            bi.gazeta.pl/o/a/forum/316/6/316649.jpg
            jesli Cie to nie urzadza to zeskanuje z instrukcji
            • lucy_z Re: tak na szybko: 11.10.06, 12:59
              krzysztof_wandelt napisał:

> bi.gazeta.pl/o/a/forum/316/6/316649.jpg
              > jesli Cie to nie urzadza to zeskanuje z instrukcji

Dziękuję bardzo ale...troszkę słabo widać te ikonki. Gdbybyś był tak uprzejmy
              to proszę o więcej, może z instrukcji:)))
              • krzysztof_wandelt prosze uprzejmie: 11.10.06, 14:15
                pokrętła w kuchence:

img135.imageshack.us/img135/3371/pokretaxr2.jpg
                img135.imageshack.us/img135/8352/pokreta001ti5.jpg
                img132.imageshack.us/img132/2972/pokreta002ty5.jpg
                • krzysztof_wandelt prosze powiekszyc przez klikniecie na prawy dolny 11.10.06, 14:18
                  róg lub ściągnąć klikajac na "dyskietke" w lewym górnym rogu
                • lucy_z Re: Dziękuję:)))))))))))))))))))))))) )))))))) 12.10.06, 11:58
                  Krzysztofie, bardzo, bardzo dziękuję:)))))))))
                  Wreszcie będę wiedziała jak piec;)
                  JUż sobie wszystko wydrukowałam a w samym pokrętle trzeba będzie jakoś wydrapać
                  oznaczenia i wymalować. Jeszcze raz serdecznie dziękuję:))))))))))
          • Gość: mk Re: Amica,może mi ktoś pomoże?:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.15, 19:52
            www.google.com/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=639&q=kuchnia+gazowo+elektryczna+amica&oq=kuchnia+gazowo+&gs_l=img.1.0.0l10.1741.11791.0.14809.17.13.1.3.3.0.138.1411.5j8.13.0.msedr...0...1ac.1.61.img..0.17.1432.9lfnRLcUqL0#hl=pl&tbm=isch&q=kuchnia+gazowo+elektryczna+amica+oznaczenia+na+pokret%C5%82ach&imgdii=_&imgrc=ElW1BPCjejEswM%253A%3BSnrUmsPSdlcqZM%3Bhttp%253A%252F%252Fobrazki.elektroda.net%252F71_1247000115.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.elektroda.pl%252Frtvforum%252Ftopic1361306.html%3B706%3B682
            • Gość: x skroc ten link przez tinyurl IP: *.unitymediagroup.de 05.02.15, 22:31
              • eurytka Re: skroc ten link przez tinyurl 06.02.15, 06:54
                Jeśli dolna grzałka przepalona,
                robi się zakalec.
                Nawet termoobieg nie pomoże.
                Wymiana grzałki 187 zł minimum.
                Chyba, że samemu to taniej.
    • illiterate Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź 10.10.06, 22:41
      Czarne blaszki skracaja czas pieczenia o jakies 10-15%.
      Jesli pieczesz ciasta, najwazniejsze jest, zeby na poczatku pieczenia 'ruszyly'
      od dolu. Czyli musisz wstawic blaszke do nagrzanego z obu stron piekarnika,
      przykrecic gore na zero i 3/4 czasu piec na grzaniu dolnym tylko. To da szanse
      ciastu pieknie wyrosnac. Jesli od razu wlaczas gore i dol, jest duza szansa na
      zakalca. Zakalce bywaja pyszne, ale jesli nie o to Ci chodzi... ;) Jesli
      nagrzejesz piekarnik tylko od dolu, mozliwe, ze ciasto 'ruszy' zbyt gwaltownie
      i bedzie mialo nienajciekawsza strukture po przekrojeniu (zupelnie jakby
      zezarly je korniki).

Termoobieg wg mojego doswiadczenia do pieczenia ciast jest zupelnie
      niepotrzebny. Oczywiscie - wiele zalezy od jakosci kuchenki, ale wg mnie
      sprawdza sie tylko przy bezach i ciescie francuskim, bo im wysuszanie sluzy. No
      i - w mojej starej kuchence z termoobiegiem przy wlaczonym nawiewie zaden
      pergamin nie mial szans sie utrzymac na lezaco :)
    • taptap Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź 11.10.06, 15:39
      Ja tez mam amike ciasta sie dopiekaja chodz w srebrnej blasze :) ale mam inny
      problem z jednej strony jest wyzsze nie zakalec ale znacznie sie roznia
      wysokoscią dlaczego?
      • Gość: zadumana Re: Amica, termobieg, nowy piekarnik - co robię ź IP: 83.238.166.* 12.10.06, 13:36
        Piekarnik nierówno grzeje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka