Dodaj do ulubionych

przepisy na "mazurki"

IP: *.we.client2.attbi.com 19.03.03, 16:22
poprosze...
Obserwuj wątek
    • masia27 Re: przepisy na 'mazurki' 19.03.03, 16:31
      Ja robię taki - pomarańcze obrane ze skórki, wypestkowane, miksuję i przesmażam
      z cukrem, cukru nie za dużo, tak żeby całośc była kwaskowa - dodaję odrobinę
      agar (zamiast żelatyny, żeby masa zgęstniała) i wykładam to na spód z kruchego
      ciasta. Dekoruję migdałami lub rodzynkami.
      Przepis prosty i szybki, a mazurek pyszny, taki 'odświeżajacy'
      • Gość: Maria Re: przepisy na 'mazurki' IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 12:55
        Oto parę przepisów na mazurki.
        Mazurek bakaliowy
        6 jaj, 25 dag cukru, po 25 dag daktyli i migdałów, wanilia, sok z połowy
        cytryny, 4 dag mielonych biszkoptów, tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do
        posypania formy.
        Do dekoracji: polewa czekoladowa, polewa biała, migdały i skórka pomarańczowa.
        Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, zmieszać z pokrojonymi daktylami,
        zmielonymi migdałami, sokiem z cytryny, wanilią i utartymi, przesianymi
        biszkoptami. Włożyć masę do prostokątnej formy natłuszczonej i posypanej tartą
        bułką, wyrównać. Upiec w średnio gorącym piekarniku, wyjąć, ostudzić. Ozdobić
        mazurek polewami i bakaliami.

        Mazurek makowy
        25 dag mąki pszennej, 2 szklanki maku, 25 dag masła, 20 dag cukru, łyżka
        miodu, 2 jaja, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, po szczypcie drobno
        utłuczonych przypraw: gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków, 5 dag
        posiekanych orzechów włoskich.
        Mak zalać wrzątkiem, osączyć na sicie i dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z
        cukrem, dodać jaja, mąkę, mak i przyprawy. Zagnieść ciasto, rozwałkować na
        prostokątny placek wielkości blachy. Ułożyć w formie, posypać orzechami. Upiec
        w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzony mazurek dowolnie udekorować.

        Mazurek serowy
        1 kg białego sera, 5 jaj, 4 żółtka, półtorej szklanki cukru, cukier
        wanilinowy, kostka masła, 2 ugotowane ziemniaki średniej wielkości, łyżka mąki
        ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z cytryny, 15 dag
        rodzynków.
        Polewa: szklanka cukru, pół szklanki gęstej śmietany, pół tabliczki gorzkiej
        czekolady lub czubata łyżka kakao, łyżka rumu lub koniaku, 5 dag orzechów
        laskowych, bakalie do dekoracji.
        Ser i ostudzone ziemniaki dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć w makutrze i wciąż
        ucierając dodawać po łyżce sera i ziemniaków, cukru i po jednym żółtku. Masę
        serową połączyć na sztywno pianą z białek, mąką ziemniaczaną wymieszaną z
        proszkiem do pieczenia i sparzonymi osączonymi rodzynkami. Lekko wymieszać i
        wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Piec ok. 40
        min w średnio gorącym [ok. 180 st.C] piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i
        przekroić na pół. Do rondelka wlać śmietanę, wsypać cukier i gotować 8 min do
        momentu zawrzenia. W osobnym naczyniu stopić na parze czekoladę, wlać do
        śmietany, wymieszać i gotową polewę wylać na placki, udekorować orzechami i
        bakaliami.

        Mazurek jabłkowy
        Ciasto: 30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 surowe
        żółtka, cukier waniliowy, skórka otarta z cytryny.
        Masa jabłkowa: 10 dużych jabłek, 30 dag cukru, 10 dag smażonej skórki z
        pomarańczy, 15 dag migdałów, skórka otarta z połowy cytryny, konfitury i
        bakalie do dekoracji.
        Z podanych składników zagnieść ciasto i uformować z niego dwa placki o
        dowolnych kształtach. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i połowy
        szklanki wody ugotować gęsty syrop, wrzucić jabłka i ciągle mieszając smażyć,
        aż masa stanie się szklista, dodać posiekaną skórkę z pomarańczy oraz
        sparzone, obrane i posiekane migdały. Ciepłą masą posmarować placek,
        udekorować konfiturami i bakaliami.

        Uff ale dużo. Myślę, że już wystarczy.
        Pozdrawiam - Maria
      • agus7 Re: przepisy na 'mazurki' 24.03.03, 15:02
        Ja zwykle robie na dużej blasze (takiej z piekarnika) pół na pół. Bazą jest
        oczywiscie kruche ciasto, a do tego:
        1. połowa: kajmak (ugotowane w puszce mleko skondensowane slodzone) i połówki
        orzechów włoskich
        2. połowa: kwaśny dżem (np. czarne porzeczki), biała czekolada stopiona z
        odrobiną mleka i na wierzchu poukładane suszone śliwki.
        mniam... mazurek to moje ulubione ciasto!!!

        Zaintrygował mnie mazurek pomaranczowy Masi: poradzcie jak zmiksować pomarańcze
        bez uzycia malaksera? będę baaardzo wdzieczna za poradę!
        • masia27 Re: przepisy na 'mazurki' 24.03.03, 17:23
          agus7 napisała:
          > Zaintrygował mnie mazurek pomaranczowy Masi: poradzcie jak zmiksować
          pomarańcze bez uzycia malaksera? będę baaardzo wdzieczna za poradę!


          Ja też nie mam melaksera i do miksowania zawsze używam zwykłego, ręcznego
          miksera z przykręconą końcówką z nożykiem - w ten sposób robię z pomarańczy
          pulpę.
          Przy okazji dodam jeszcze, bo zapomniałam wcześniej, że dodaję do masy trochę
          soku z cytryny.
      • Gość: Annette Re: przepisy na 'mazurki' - mazurek krówkowy IP: *.at.ibm.com 07.04.03, 13:15
        Gość portalu: Gosia napisał(a):

        > W porzednim roku, w Magazynie GW był przepis na mazurek z krówkami. Zrobiłam
        i
        > był pyszny, niestety gdzieś zgubiłam przepis. Może ktoś ma?

        Powiem z pamięci: zamkniętą puszkę mleka skondensowanego SŁODZONEGO wkładamy do
        garnka z gotującą się wodą. Gotujemy na małym ogniu półtorej godziny. Puszkę
        wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia (to bardzo ważne, jeśli otworzy się ją
        nieostudzoną, nastąpi niekontrolowana erupcja ;-)))
        Po ostudzeniu otwieramy, masą krówkową smarujemy upieczony spód z kruchego
        ciasta. Ozdabiamy, tym, co nam się wyda odpowiednie (ja używam obranych
        migdałów, ładnie wyglądają takie białe na brązowym mazurku). I gotowe!
        Pozdrawiam!
        A.
        • mary_ann proszę, doprecyzujcie... 14.04.03, 11:50
          ... na jaką ilość OTRZYMANEGO ciasta to sa przepisy. Chcialabym wiedzieć, ile
          składników potrzeba np. na 1 standardową blachę. Mozecie też podać w cm2
          otrzymanego mazurka:-) Rok temu skorzystałam z przepisu, z ktorego wyszło mi
          niecale pół małej blachy...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka