Dodaj do ulubionych

Tarta!Prosze!

IP: *.80-203-21.nextgentel.com 22.10.06, 21:23
Czy ktoś mógłby mi podać przepis na DOBRĄ tarte?
Obserwuj wątek
    • Gość: aneta ;) IP: *.80-203-21.nextgentel.com 22.10.06, 21:45
      Może nie jestem jakąś szczególną fanką Magdy M.ale przepis wypróbuje:)Brzmi
      smakowicie;)
      • wujek.sam Re: ;) 22.10.06, 23:55
        :? Nic nie rozumiem. Co brzmi smakowicie - slowo tarta, czy co?? A ta tarta to
        jak ma byc na slono, slodko, czy moze pytasz o somo ciasto?? Sorry ale nie wiem
        o co Ci chodzi...
    • vespertinee Wystarczy wpisac "tarta" do wyszukiwarki (np.tej 23.10.06, 08:32
      w Galerii POtraw) i wyświetla sie dziesiątki wypróbowanych tart.
      • Gość: p.olina w tej wyszukiwarce od pewnego czasu wyswietla sie IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.06, 09:03
        tylko to:
        szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=tarta&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=0&poz=0&A_szukaj=tresc
        &zywe=2&x=15&y=5
        • Gość: p.olina Re: w tej wyszukiwarce od pewnego czasu wyswietla IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.06, 09:05
          zlamal sie, jeszcze raz go:
          tiny.pl/rr1l
          • Gość: aneta Re: w tej wyszukiwarce od pewnego czasu wyswietla IP: *.80-203-21.nextgentel.com 23.10.06, 19:48
            Oczywiście,że nie słowo tarta brzmi smakowicie tylko przepis który znalazłam
            wpisując w goglach "tarta":)
            Składniki:

Ciasto:
            300 g mąki
            125 g zimnego masła
            1 żółtko
            łyżka zimnej wody
            sól, pieprz
            tłuszcz do posmarowania formy
            Nadzienie:
            500 g świeżego szpinaku
            150 ml śmietany
            2 jaja
            150 g tartego żółtego sera
            2 ząbki czosnku
            sok z połowy cytryny
            sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i
            przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
            Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego
            wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę czosnku,
            soku z cytryny oraz przyparw przygotować sos.
            Ciasto trozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w
            kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
            Na podpoeiczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie
            zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

• mrgodot Re: w tej wyszukiwarce od pewnego czasu wyswietla 24.10.06, 21:23
              kupiłabym raczej zamrożone francuskie ciasto, bo czasu szkoda.
              A na wierzch - co jest pod ręką (byle z głową) no i jakiś sosik - pomidorowy
              albo typu beszamel. Wszystko znajdziesz w podanych linkach i na stronach o
              gotowaniu.
              • pinos Re: w tej wyszukiwarce od pewnego czasu wyswietla 25.10.06, 12:14
                ja kruche zagniatam w 3 minuty.
                mrożę 30
                wałkuję minutę

zdecydowanie szkoda mi czasu na francuza mrożonego
                • mrgodot Re: w tej wyszukiwarce od pewnego czasu wyswietla 26.10.06, 21:04
                  Zazdroszczę, szczerze!!! ):
                  • pinos Re: w tej wyszukiwarce od pewnego czasu wyswietla 01.11.06, 09:54
                    Chyba nie ma czego...
                    francuz w zamrażarce mi kwitnie, bo się boję do niego podejść... znów połowa
                    będzie spływać, a druga połowa kamieniem zwiniętą pozostanie...
    • marghe_72 Re: Tarta!Prosze! 23.10.06, 21:26
      Gość portalu: aneta napisał(a):

> Czy ktoś mógłby mi podać przepis na DOBRĄ tarte?

na słono?
      na słodko?
      na kruchym czy francuskim cieście?
      itp
      • Gość: aneta Re: Tarta!Prosze! IP: *.80-203-21.nextgentel.com 24.10.06, 10:36
        Na słono a jeśli chodzi o ciasto to może być zarówno na francuskim jak i na
        kruchym.
    • marghe_72 Re: Tarta!Prosze! 24.10.06, 13:42
      ja niezmiennie polecam tę
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=34771214&a=34771214
    • cipcipkurka Proszę: 24.10.06, 14:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=34700440&v=2&s=0
      • Gość: aneta Re: Dziękuje IP: *.80-203-21.nextgentel.com 25.10.06, 11:49
        Dziękuje bardzo za podane linki i rady.Wiedziałam,że na was zawsze można
        liczyć ;)
        • Gość: ka Re: Dziękuje IP: *.cf.ac.uk 25.10.06, 15:47
          a moze na slodko?

1.na podieczone ciasto wylewamy karmel zmieszany z odrobina margaryny(jak
          zastygnie to nie szkodzi)
          2.wykladamy jabkami w plasterkach(maja na siebie nachodzic)
          3.zalewamy jajkiem wymieszanym z mlekiem, odrobiną mąki,cynamonem
          4.posypujemy cukrem na wirzchu.

wszystko bedzie plywac ale nie nalezy sie tym przejmowac-po upieczeniu zastygnie

wsadzamy do pikarnika na ok 180C na 30 min, patrzymy czy ciasto sie nie pali-
          wszystko ma sie zarumienic

wychodzi przepyszne bo karmel troche sie rozpuzcza i miesza z jablkami..mmmm
          smacznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka