Dodaj do ulubionych

Dieta cholesterolowa

IP: *.chello.pl 26.03.03, 09:13
Niedawno dowiedziałam się że mam b. wysoki cholesterol i zupełnie nie mam
pomysłów na dietę. Dodam że jestem szczupła i nie chciałabym schudnąć, a nie
potrafię wyobrazić sobie jak tego uniknąć nie jedząc tłuszczy. Czy ktoś ma
ten sam problem i podzieli się ze mną pomysłami na potrawy z niską
zawartością cholesterolu? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zagatka3 Re: Dieta cholesterolowa IP: 62.121.128.* 26.03.03, 12:14
      Spróbuj włączyć do diety produkty obniżające wysokość cholesterolu - oliwa z
      oliwek, olej z pestek winogron. Można je dodawać do sałatek, smażyć na nich
      mięso. Ale przede wszystkim zorientuj się jaki cholesterol miałaś mierzony -
      bo są dwa rodzaje - zły i dobry. Może trzeba powtórzyc badania ? Skonsultuj
      wyniki z lekarzem - przy okazji możesz poprosić o wykaz produktów, których
      powinnaś unikać. Pozdrawiam
      • Gość: bef Re: Dieta cholesterolowa IP: *.chello.pl 26.03.03, 15:15
        Gość portalu: zagatka3 napisał(a):

> Spróbuj włączyć do diety produkty obniżające wysokość cholesterolu - oliwa z
        > oliwek, olej z pestek winogron.

...orzechy (zwł włoskie), ryby morskie a tłuste. No i unikaj jak ognia
        utwardzanych tłuszczy roślinnych (margaryna, większość czekolad - czytaj skład
        wszystkiego na etykietach).
        Polecam artykuł na ten temat w Świecie Nauki (w Wiedzy i Życiu może to było?)
        z marca bodaj. Warto przeczytać, komu życie miłe (he he, trochę żartuję...)
        Pzdr
    • Gość: kluba1 Re: Dieta cholesterolowa IP: *.we.client2.attbi.com 26.03.03, 16:36
      proponuje wizyte u dietetyczki.
      • Gość: bef Re: Dieta cholesterolowa IP: *.chello.pl 26.03.03, 17:35
        Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> proponuje wizyte u dietetyczki.

Przepraszam, Kluba1, oczywiście masz słuszność, ale i dietetyczce trzeba
        baaardzo patrzeć na ręce. Dietetyczka zawodowa i dyplomowana oraz kształcona
        bardzo zleciła jako potrawę bezglutenową rosół z kaszą manną, autentyk! (jestem
        pewna, że wiele dietetyczek wierzy w antycholesterolową moc margaryn, co jest w
        niejakiej sprzeczności z danymi z wyżej wspomnianego artykułu).
        • Gość: kluba1 Re: Dieta cholesterolowa/do bef IP: *.we.client2.attbi.com 26.03.03, 19:10
          Gość portalu: bef napisał(a):

> Gość portalu: kluba1 napisał(a):
          >
          > > proponuje wizyte u dietetyczki.
          >
          > Przepraszam, Kluba1, oczywiście masz słuszność, ale i dietetyczce trzeba
          > baaardzo patrzeć na ręce. Dietetyczka zawodowa i dyplomowana oraz kształcona
          > bardzo zleciła jako potrawę bezglutenową rosół z kaszą manną, autentyk!
          (jestem
          >
          > pewna, że wiele dietetyczek wierzy w antycholesterolową moc margaryn, co jest
          w
          >
          > niejakiej sprzeczności z danymi z wyżej wspomnianego artykułu).
          "wcielo" wiec pisze ponownie : jasne, ze patrzec trzeba ale moga byc inne
          dolegliwosci wiec ina moze wszystko zlozyc w "jedno menu".Tego Forum nie zrobi.
          Pozdrawiam serdecznie :-))
          • Gość: bef Re: Dieta cholesterolowa/do bef IP: *.chello.pl 27.03.03, 11:09
            Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> Pozdrawiam serdecznie :-))

Ja też, i wiosennie :))) (piękne słońce za oknem, ach!)
    • Gość: Grazyna Re: Dieta cholesterolowa IP: *.Red-80-34-194.pooles.rima-tde.net 26.03.03, 17:40

Czesc !

Pozdrowienia z Hiszpani, mam ten sam problem, zeby zmniejszyc cholesterol
      musisz, jesc duzo surówek, warzyw i owoców, np: surówka kawalek miesa i zupa z
      warzyw nie zchudniesz i bedziesz zdrowa. Nie jedz smalcu tylko oliwe.

serdeczne pozdrowienia
      • Gość: xxx Re: Dieta cholesterolowa IP: 62.233.139.* 27.03.03, 17:49
        Dziękuję wam wszystkim pieknie za porady. Juz je stosuję :) Pozdrawiam
        wiosennie.
        • Gość: xxx Re: Dieta cholesterolowa IP: *.chello.pl 28.03.03, 10:27
          jeszcze jedno pytanko- czy można pić kawę i herbatę z cukrem? czy lepiej bez?
          • Gość: bef Re: Dieta cholesterolowa IP: *.chello.pl 28.03.03, 11:03
            Gość portalu: xxx napisał(a):

> jeszcze jedno pytanko- czy można pić kawę i herbatę z cukrem? czy lepiej bez?

Czy cukier ma wpływ na cholesterol - nie wiem (być może coś o tym można
            wyczytać we wzmiankowanym tekście z Wiedzy i Życia, nie pamiętam). Na pewno
            jest tam (i w innych, bardzo licznych tekstach) o szkodliwości cukru (także
            białej mąki i ziemniaków). No, nie zabija na miejscu, więc ja osobiście uważam,
            że tam, gdzie to się da, należy ich unikać (właśnie herbata, serki danio i inne
            przesłodzone gotowce, mniej cukru do ciasta, chętnie domowe lody, by były mniej
            słodzone, a miały więcej smaku naturalnego, soki raczej warzywne niż owocowe, a
            owocowe raczej nie z kartonu, chleb ciemny i mało, makaron najlepiej razowy, a
            ryż chętnie nieoczyszczony, kasza gryczana OK, pizza z razowej mąki - bardzo
            dobra, zupa raczej bez zaciągania mąką, warzywa najważniejsze itp). Ale
            przecież stosuję to właśnie "raczej", bo jemy też ciasto piaskowe, lody ze
            sklepu, zapiekanki ziemniaczane, bułki i cukierki - ale ograniczając takie
            rzeczy.

Ale się rozpisałam... A miało być tylko: 'cukier a cholesterol - nie wiem, ale
            po co Ci ten cukier'!
            Pozdr
            • Gość: xxx Re: Dieta cholesterolowa IP: 62.233.139.* 01.04.03, 18:18
              ojej, jak ciężko dochować takiej diety, cukier lubie, bo nie potrafię
              rozsmakować się w gorzkiej herbacie lub kawie, czy można zamoast jakiś słodzik
              chociaż...? a co z ciastami? ja jestem taki ciastkowy łasuch, bardzo mi ciężko
              i smutno :(( wciąż te warzywa i owoce, a mnie się tęskni do pączka i babki
              piaskowej właśnie!
              • Gość: Kasia Re: Dieta cholesterolowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.03, 10:35
                Chyba się wszystkim narażę, ale ostatnio wpadło mi w ręce opracowanie, w którym
                jak byk było napisane, że za wysoki cholesterol odpowiada duża ilość
                spożywanych węglowodanów (mąka - pieczywo, ciastka, kluski itp; ziemniaki,
                cukier - zarówno ten w ciastkach, jak i w herbacie) oraz tłuszcze chemicznie
                utwardzane (margaryny, kremy w ciastkach itp). Natomiast absolutnie wpływu nie
                mają produkty w których naturalnie znajduje się cholesterol (jajka, tłuszcze
                zwierzęce, mięso). Robiono badania w których podawano ludziom cholesterol
                znaczony izotopem promieniotwórczym oraz takąż samą glukozę także znaczoną.
                Okazało się, że cholesterol nigdzie nie jest widoczny w organiźmie, natomiast
                glukoza po około 0,5 godzinie "świeciła" w naczyniach krwionośnych.
                Z tego co napisałaś wynika, że prawdopodobnie masz także za wysoki poziom
                trójglicerydów. To wszystko jest wynik zbyt dużej ilości węglowodanów w diecie.
                Zamiast dostarczać energię w węglowodanach, dostarczaj ją w tłuszczach (już
                słyszę jak protestujecie), ale to naprawdę działa. Po miesiącu należy zrobić
                badania i sprawdzić czy spada poziom trójglicerydów, jeśli tak tojesteś na
                dobrej drodze. Cholesterol zacznie spadać później.
                Pozdrawiam
                • Gość: xxx Re: Dieta cholesterolowa IP: 62.233.139.* 03.04.03, 17:51
                  dziękuję Kasiu za post, trochę zmartwiło mnie to że nie mogę jeść ziemniaków-
                  uwielbiam, podobnie jak wszystko co słodkie, a może macie przepis na
                  jakąś "dozwoloną" babeczkę, lub podacie nazwę takiego słodycza?
                  • Gość: Kasia Re: Dieta cholesterolowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.03, 10:56
                    Generalnie mało słodkie serniki, bita śmietana z niewielką ilością cukru pudru,
                    orzechami i gorzką czekoladą, ale niezbyt często. Po pewnym czasie nie będziesz
                    miała takiej ochoty na słodycze a większość będzie za słodka. Wiem z autopsji,
                    bo ja uwielbiałam słodycze i po obiedzie nie było szansy, musiałam zjeść coś
                    słodkiego. Teraz ptasie mleczko jest dla mnie za słodkie :)
                    Pozdrawiam
                  • Gość: Ziuta "Swieta prawda"!!! IP: *.cm.chello.no 05.04.03, 19:41
                    To co pisze Kasia to "swieta prawda"!!!
                    Ja to rowniez probuje.
                    Bylam strasznym lasuchem na slodycze i inne weglowodany.
                    Odkad rzucilam ich jedzenie nie odczuwam potrzeby. I co dziwne, poczestowana bylam
                    u znajomej pysznym ciastem, ktore zawsze uwielbialam i podziekowalam po jednym
                    malenkim kesie. Strasznie mi sie kwasno zrobilo i nie bylam w stanie zjesc wiecej.
                    Co do "obnizacza" choresteloru, to dobry (sic !) jest .....tran.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka