Gość: kaska IP: *.tele2.pl 27.03.03, 11:57 skad go bierzecie? Ja kupuje w kulkach ale przeciez mrozony! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
u_ Re: no wlasnie: swiezy szpinak 27.03.03, 11:59 z ogrodka lub straganu, ale w pl to dopiero za pare miesiecy dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz JUZ MOZNA KUPIC na rynku IP: *.atr.bydgoszcz.pl 05.05.03, 12:07 świeży juz mozna kupic na rynku potem bedzie tańszy albo swoj z ogródka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: no wlasnie: swiezy szpinak IP: *.tele2.pl 27.03.03, 12:02 no przeciez ja tez biore ze straganu:-) Ale pytam skad biora go teraz lub zima? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: no wlasnie: swiezy szpinak 27.03.03, 13:56 Świeży szpinak można kupić na bazarkach, w zieleniakach, a w sezonie również w supermarketach, ale tam go nigdy nie kupuję. W Warszawie w sklepach Bomi jest świeży szpinak w opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: no wlasnie: swiezy szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.03, 02:18 A co robicie ze świeżego szpinaku? Ostatnio w jakiejś knajpce jako przystawkę zamówiłam sobie taki szpinak (pierwszy raz jadłam) i strasznie mi smakował: był z jakimś sosem, ale jakim? Posypane to było ziarenkami chyba słonecznika, ale nie jestem pewna. Gadałyśmy z koleżanką i bardziej byłyśmy zainteresowane naszą rozmową niż tym co zjemy w sensie składników. Możecie coś napisać? Tak bardzo ładnie Was proszę:))) Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vaal1 Re: no wlasnie: swiezy szpinak IP: *.mweb.co.za 03.05.03, 23:01 sałatki ze swieżego szpinaku są rewelacyjne. Ja znam przepisy na dwie; po dokładnym umyciu szpinaku kroimy go na średnie kawałki i albo mieszamy ze smietaną + nasiona słonecznika + sól+ pieprz albo druga wersja to; kawałki sera Feta lub sera plesniaka +olej z oliwek +ocet balsamiczny +zmielony czosnek + sól + pieprz , dobrze wymieszac . Dobre zwłaszcza do pieczonych mięs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nenne jakie jeszcze przepisy na swiezy szpinak? IP: *.icpnet.pl 13.05.03, 13:50 wlasnie kupilam na rynku i teraz myślę co by tu.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: jakie jeszcze przepisy na swiezy szpinak? 13.05.03, 14:02 Ja robie cos takiego (juz gdzies to pisałam) -szpinak 1/2kg mrożony (świeży 1 kg) -kukurydza z puszki -serek wiejski -czosnek,papryka w proszku,kolendra,pieprz,sól Najpierw na patelni troche masła rozgrzewam dodając ok 1/2 łyżeczki pieprzu,papryki i kolendry oraz rozdrobniony czosnek (przyprawy mozna dodać wg upodobania)- ummmm tez zapach- chwilę smażę ,potem daje szpinak i duszę az bedzie miękki.Aha jeszcze pół szkl. joguru (lub smietany) z łyżka mąki dodaję,żeby zageścić (bez tego też dobre) Pożniej dodaję kukurydzę,troche podduszam. Na sam koniec solę i dodaje serek wiejski. Szpinak w tej wersji wyjątkowo mi smakuje. Robi sie ok 1/2 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: jakie jeszcze przepisy na swiezy szpinak? IP: *.tele2.pl 13.05.03, 16:58 obcinam ogonki, liscie obgotowuje, jakies 2 minuty. Z wegeta. Siema, na patelnie daje maslo, troszke oliwy i bardzo duzo czosnku, wrzucam szpinak. Koniec. Mozna dodac lyzke mleka lub smietany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz NIE! IP: *.atr.bydgoszcz.pl 14.05.03, 11:27 nie trzeba tych lisci obgotowyc po co meczyć termicznie tak delikatne listeczki wysraczy na patelnie z oliwą wrzucić i za chwilkę gotowe wegeta chemiczny syf - polecam jeno sol i piepsz z młyneczka no i orzech muszkatołowy swiezo tarty w finale dania przed wlotem na talerz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Pirogi ze szpinakiem i twarogiem, to dobre. IP: *.fastres.net 17.05.03, 21:42 Odpowiedz Link Zgłoś
hella100 Re: no wlasnie: swiezy szpinak 13.05.03, 22:12 Przez cala zime kupuje swiezy szpinak. W Warszawie mozna go dostac na Ursynowie na bazarku za Megasamem. A robie tak: umyte liscie szpinaku sparzam wrzatkiem, albo goraca oliwa jesli jest mlody (oliwe podgrzewam z czosnkiem). Do szpinaku z oliwa wrzucam uprazone orzeszki pinii (ale zadko miewam) lub pestki slonecznika. Mozna dodac troche octu winnego, a latem pokrojone w cwiartki truskawki. pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Szpinakowe przepisy IP: *.access.uk.tiscali.com 13.05.03, 23:18 Polecam www.serwisy.net/dusiolek/szpinak/ Milego eksperymentowania ! Pozdr Julka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mils Re: Szpinakowe przepisy IP: *.lshtm.ac.uk 15.05.03, 13:48 najlepszy - i nie za mokry, nie lubie mokrego - jest wrzucony na patelnie z odrobina oliwy i pokrojonym czosnkiem, smazy sie pare sekund zeby tylko 'zwiadl'. Oraz pyszny jest sos szpinakowy - do makaronu, do ryb, super! Robie podstawowy sos beszamelowy(??chyba??), tzn. na maslo wrzucam pokrojona drobniutko cebulke, jak sie zeszkli to dodaje lyzke maki i lyzeczke musztardy. Potem dolewam smietane albo mleko, i do tej papki dodaje posiekany nie za drobno szpinak - ze dwie garscie. Sol i pieprz i odrobina cukru i jesli za gesty to troche wody. Mniam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szpinakowe przepisy do Julki IP: *.itpp.pl 16.05.03, 09:50 Julka świetna strona!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Szpinakowe przepisy do a IP: 217.206.146.* 16.05.03, 15:38 Gość portalu: a napisał(a): > Julka świetna strona!!!!!! Bardzo sie ciesze, ze Ci sie podoba :) Pozdr Jul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Roch Re: Szpinakowe przepisy do a IP: 213.25.97.* 19.05.03, 11:12 Julka Skoro jesteś takim "szpinakowym ekspertem" może znasz przepis na sałatę ze szpinaku surowego. Papki szpinakowe, a nawet lekko podgotowane czy podsmażone przerażają mnie i przywołują okropne wspomnienia z dzieciństwa. Jadłem kiedyś taką sałatę w sosie (chyba) vinegret z kaparami. Była rewelacyjna. Pozdrawiam Jan Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Sałatka ze szpinaku 19.05.03, 11:21 Gość portalu: Jan Roch napisał(a): > Julka > Skoro jesteś takim "szpinakowym ekspertem" może znasz przepis na sałatę ze > szpinaku surowego. Ja co prawda nie Julka, ale proszę, oto sprawdzony przepis na sałatkę: liście szpinaku umyć, odciąć łodyżki i poszarpać na mniejsze kawałki. Wymieszać z liśćmi zielonej sałaty i rukoli. Dodać pomidorki koktajlowe, oliwki i parę kaparów. Polać oliwą zmieszaną z octem balsamico. Posypać płatkami parmezanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Roch Re: Sałatka ze szpinaku IP: 213.25.97.* 19.05.03, 15:57 Dzięki Haniu. Uratowałaś mi życie, bo teraz będę mógł udowodnić niewiarkom, że potrawy z surowego szpinaku istnieją i są doskonałe. Przepis jest rewelacyjny ( narazie z lektury). Zrobię z pewnością. Pozdrawiam Jan P.S. A może masz jeszcze jakieś ciekawe przepisy. Uwielbiam eksperymentować z potrawami wegetariańskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Sałatka ze szpinaku 19.05.03, 16:30 Gość portalu: Jan Roch napisał(a): > Dzięki Haniu. Uratowałaś mi życie, bo teraz będę mógł udowodnić niewiarkom, że > potrawy z surowego szpinaku istnieją i są doskonałe. Przepis jest rewelacyjny ( > > narazie z lektury). Zrobię z pewnością. > > Pozdrawiam > > Jan > > P.S. A może masz jeszcze jakieś ciekawe przepisy. Uwielbiam eksperymentować z > potrawami wegetariańskimi. Hm.... Na razie przychodzą mi do głowy wariacje do tej sałatki, np. możesz do niej dodać pokrojoną w słupki podsmażoną cukinię albo bakłażana albo jedno i drugie. Pyszne są też surowe liście szpinaku z ćwiartkami pomidorów obtoczonymi w suszonym oregano i podsmażonymi na oleju z pestek winogron. Do tego również troszkę oliwy i balsamico. Można też wymieszać liście szpinaku z orzechami włoskimi i gorgonzolą. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: no wlasnie: swiezy szpinak 16.05.03, 10:32 Szpinaku teraz mnóstwo na targach, bazarkach, w sklepach. W środę zrobiłam więc szpinak w taki sposób: Obrałam liście z łodyżek, wypłukałam z piachu. Włożyłam do wrzącej osolonej wody na 20 sekund. Odsączyłam z wody i wrzuciłam na patelnię na rozgrzane masło. Szpinak posmażył się 2 minuty i przełożyłam go na półmisek. Zmieszałam z aioli i małymi grzaneczkami. Było to coś pysznego (nie chwaląc się ;-)). A aioli robi się tak: jedno żółtko zmieszać z 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i 1/2 łyżeczki soli. Żółko ucierać aż zrobi się b. jasne. Powolutku dodawać oliwę ale pilnować, żeby sos nie zrobił się za rzadki (troszkę mniej niż pół szklanki). Dodać szczyptę szafranu. Taki szpinak można też robić na zimno, tzn. mieszać z aioli i grzankami kiedy już szpinak wystygnie, a później włożyć jeszcze do lodówki. Super przystawka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdabi Re: no wlasnie: swiezy szpinak IP: 217.153.88.* 21.05.03, 12:22 Pod wpływem forum po raz pierwszy w życiu kupiłam szpinak. Swieży. Dobrowolnie. I zrobiłam taglliatele. Ugotowałam makaron, nałożyłam na wierzch masę szpinakową (z czosnkiem, cebulką, jogurtem z łyżeczką mąki i słodką śmietaną, sola, gałką muszkat.). Posypałam parmezanem i zapiekłam w piekarniku 200 stopni 20 minut. Niezłe. No i się zastanawiam jak oni to robili kiedyś w moim dzieciństwie, i potem na stołówkach, że zawsze było mdłe i takie bleee. Chyba nie dodawali czosnku ani cebulki, żeby dziecięcego żołądka nie drażnić tylko samo zdrowie szpinakowe parzone bez dodatków. Albo czosnek był tak plebejski, że nie wypadało go używać. Co za strata. No i przypomina mi się jeszcze scenka ze studenckiej stołówki. Kolejni studenci proszą o ziemniaki z jajkiem sadzonym ale bez szpinaku. Jeden, drugi, trzeci, czwarty. Piaty podchodzi i mówi: jajka z ziemniakami i cztery szpinaki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEJ Re: no wlasnie: swiezy szpinak IP: 213.241.45.* 13.06.03, 09:05 a ja dziś będę jadła szpinak ale nie wiem wg jakiego przepisu- będzie niespodzianka ;)) Odpowiedz Link Zgłoś