Dodaj do ulubionych

tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 20:36
Bardzo proszę o odpowiedz czy wszystko dobrze zaplanowałam.
Mam biszkopt jasny przekrojony na 3 krążki. Zamierzam przełożyć go bitą
śmietaną. Kupiłam 1,5 litra śmietany 36%. (i gdyby nie chciała się ubić 4 szt
śmietan-fix). Mam jeszcze puszkę brzoskwiń w syropie. Zamierzań pokroić je w
kostkę i dodać do bitej śmietany.
Czy śmietanę mogę ubić wcześniej i przewieźdz samochodem (1,5 godz) i nic jej
się nie stanie? Nie zepsuje się? Tort chcę przygotować na miejscu i mieć już
ubitą śmietanę.
Czy mam nasączać czymś biszkopt? może ten syrop z brzoskwiń się nada?
Czy przygotowanie tortu 3 godziny przed przyjęciem wystarczy by sie dokładnie
skleił?
z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • betsypetsy Re: tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę 27.10.06, 20:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37307772&a=37307772
    • osesek22 Re: tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę 27.10.06, 22:46
      Z moich doświadczeń wynika, że tort śmietanowy jest tym lepszy im bardziej
      świeży. Ja stosuję zwykłą kremówkę - 30%, ubijam mikserem, czasem dodaję trochę
      cukru pudru, ale b.niewiele a może być też bez cukru, zależy co kto lubi, no i
      żelatyna też niekoniecznie. Skoro mowa o podróży 1,5 godzinnej, to ja wolałabym
      zrobić krem i przełożyć biszkopt dopiero na miejscu (jeżeli masz takie warunki),
      choćby ze względu na to, że owoce (np.wiśnie, jagody) szybko puszczają sok i
      zabarwiają śmietanę. Poza tym śmietana szybko jełczeje. No i bez nasączania, ale
      to tylko moja propozycja.
      • Gość: zorientowana Re: tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.10.06, 23:55
        Z bitą śmietaną szybko namaka więc max.1godz.przed podaniem.Dodatkowo namaczać
        nie trzeba,ale można posmarować -cienko-konfiturą lub dżemem wg upodobania.
    • roxy361 Re: tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę 28.10.06, 01:27
      według moich doświadczen to nie ma mowy o dowiezieniu samej ubitej smietany
      rozwarstwi się ale spróbuj zrobic tak: ubij smietane ze snieżką ja na taka
      ilośc ok. 750 ml biore dwa opakowania ale moga byc i trzy do tego dodaję
      rozpuszczona białą czekolade i wiórki kokosowe, krążki zwilżam sokiem z
      alkoholem ( szczególnie polecam biały rum bo wspaniale podkresla smak biszkoptu)
      kłade smietane na każdy krążek potem dowolne owoce ale odciśnięte z nadmiaru
      soku, na wierzch krem i dużo kokosu moga byc też wiórki czekoladowe wkładam do
      lodówki a potem to moge wieżć i te 1,5 godziny bez zadnej szkody wręcz
      powiedziałabym że taki tort jest lepszy nastepnego dnia bo biszkopty przesiąkna
      smakiem smietany ale wcale nie sa za miękkie, natomiast wiśnie możesz dodac juz
      na miejscu na wierzch.
      • lilka24 Re: tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę 29.10.06, 00:16
        Mnie się tak zdarzyło, że nasączenie pod wpływem wstrząsów samochodu w czasie
        jazdy wypłynęło na zewnątrz. A co ciekawe, tort był słabo nasączony.
        Śmietana po ubiciu, jak trochę postoi w naczyniu, lubi podejść wodą,
        szczególnie ta 30%. Ja na pół litra śmietany daję 3 łyżki cukru i trochę cukru
        waniliowego. Mieszam 2 rodzaje śmietany - tak, żeby wyszła 33 %.
        • roxy361 Re: tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę 30.10.06, 18:56
          prawdopodobnie włozyłas tort do lodówki zaraz po zrobieniu i nie zdązył jeszcze
          nasiaknąc dlatego tak spłynął.
    • horpyna4 Re: tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę 30.10.06, 21:35
      Śmietanka 36% ubija się na tak sztywny krem, że bez problemu można z niego
      wyciskać wzorki "szprycą", można ubić wcześniej i przewieźć krem. Warunek -
      przed ubiciem musi być dobrze schłodzona (inaczej wyjdzie masło), do ubijania
      dodać troszkę cukru pudru, nie za dużo, tak do smaku. 1,5 litra to jest bardzo
      dużo, w trakcie ubijania śmietanka się napowietrza i jej objętość wzrasta mniej
      więcej dwukrotnie. Nie ubijaj od razu wszystkiego, schowaj część do lodówki.
      Aha, jeżeli masz mikser niezbyt dużej mocy, to lepiej ubijaj po max 0,5 litra
      na raz, bo większa ilość może nie ubić się na sztywno.
      Syrop z brzoskwiń jest bardzo dobry do nasączenia. Jeżeli tort nie jest dla
      małych dzieci, to warto do syropu dodać trochę wódki. Nasączaj oczywiście
      kolejne placki już po położeniu na poprzednim i warstwie kremu, żeby nie
      przenosić nasączonych, bo się mogą rozlecić. Niby oczywiste, ale niejedno już
      widziałam.
      Brzoskwinie pokrojone w kostkę można dodać do kremu, ale najlepiej nie do
      całego, tylko kłaść na pierwszej i drugiej posmarowanej kremem warstwie i
      wklepywać w nią. Część brzoskwiń pokroić na segmenty i ułożyć na wierzchu, żeby
      była ładna dekoracja. Gotowy tort wstawić koniecznie do lodówki, 3 godziny w
      zupełności wystarczy.
      • Gość: małgosia Re: tort z bitą smietaną - pomóżcie proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 21:41
        baaardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka