Gość: izelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 13:50 kochani własnie upieklam golonke peklowaną ale jest bardzo słona i tak sie zastanawiam co zrobic aby troche ta sol wytracić.Moglibyście cs doradzić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadek-niejadek Golonka 04.11.06, 14:58 Izelko! Na dno garnka ze trzy cztery widelce, na nie - talerzyk denkiem do góry, na talerzyk golonka, do garnka flaszka piwa albo pół litra wody, przykryć szczelną pokrywką i gotować spokojnie z godzinę. Golonka ma być cały czas nad płynem. Trochę się odsoli a wywar na zupę. Pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Golonka 08.11.06, 12:34 udusić w warzywach i piwie z przyprawami oczywiście bez soli. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: przesolone 08.11.06, 13:14 bardzo ciekawy sposób na potraktowanie przesolonego mięsa :); czy mozna też inne mięsa tak traktować jak tą golonkę, czy sie nie rozlecą?, chyba lepiej nie przesalać ----- dagmargallery.old-house.net Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: przesolone 08.11.06, 16:40 jeżeli mięso nie jest bardzo miękkie to można dusić w warzywach. często tak robię mimo, że nie przesalam potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: golonka 08.11.06, 14:34 moze osobno poodusic marchewke z rodzynkami, mieso podzielic i wymieszac z jarzynka ja bardzo lubie taka, jeszcze ewentualnie z pomidorami zaraz ise biore za przygotowywanie takowej Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: golonka 09.11.06, 04:31 Podobno obrany surowy ziemniak dodany do potrawy, którą dodatkowo się gotuje wyciąga sól. Nie próbowałem, ale czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś