04.11.06, 21:41
jak się robi strogonowa
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: strogonow 04.11.06, 21:51
      tak sie robi
      znaczy ja korzystam z wyszukiwarki
      www.google.pl/search?hl=pl&q=strogonow&btnG=Szukaj&lr=
      ale polecam ci polecam ten
      www.restaurants.pl/przepisy/kuchmistrz/boef_strogonow.htm
      • pinkink2 Re: strogonow 04.11.06, 21:57
        Stroganow z cieleciny?!
        BOEUF Stroganov???

To musi byc jakies nieporozumienie.))
        • nimeska Re: strogonow 04.11.06, 22:16
          ja nie kwestionuje nazewnictwa BOEUFa tylko proponuje przepis jaki JA lubie
          jesli posiadasz przpis inny to podaj :D sprawdzimy tez z twojego BOEUFa :D

a jesli drazni cie uzywanie nazwy do potraw gdzie zamienia sie skladniki
          proponuje cie pogrzebac na FK i znajdziesz wiele nieporozumien takich jak zrazy,
          tiralisu, i inne kieds Bagatella zalozyla fajny watek dotyczacy wlasnie
          nazewnicwta, tam masz pole do popisu :)

a tak poza tym lubie tez ten przepis :)
          www.lesieur.fr/lesieur/fr/recette/recette.html?icmc=8&input_keydata=77
          • pinkink2 Re: strogonow 04.11.06, 22:22
            Nic mnie nie drazni i nie szukam pola do popisu.
            Zle mnie zrozumialas.
            Zdziwilam sie jedynie, ze slynnego Stroganowa mozna zrobic z cieleciny.
            I tyle.
            • j.o.a.q.u.i.n.a Re: strogonow 04.11.06, 23:27
              nie rozumiem w czym problem: boeuf = wolowina/cielecina (francuski).
              a oeil de boeuf, to niby co? oko swini?
              i owszem: klasyczny boeuf str. jest z cieleciny. moze dlatego jest rowniez
              robiony z wieprzowego miesa, bo to jest tansze od cieleciny.
              idz do dobrej restauracji i zamow klasyczny boeuf stroganow, zobaczysz co Ci
              podadza.
              pozdrawiam
              • pinkink2 Re: strogonow ? 06.11.06, 05:27
                j.o.a.q.u.i.n.a napisała:

> nie rozumiem w czym problem: boeuf = wolowina/cielecina (francuski).

Mylisz pojecia.
                Roznica jest ogromna tak w smaku jak i w nazwie
                boeuf = wolowina,
                veau = cielecina
                Francuz nigdy tych dwoch mies nie pomyli.

> a oeil de boeuf, to niby co? oko swini?

Jesli juz, to "oko byka", ale nie mowimy o architekturze;)

>i owszem: klasyczny boeuf str. jest z cieleciny. moze dlatego jest rowniez
                > robiony z wieprzowego miesa, bo to jest tansze od cieleciny.

Co za herezje!
                Beef Stroganof juz w nazwie ma wolowine, wiec nie moze byc ani z cieleciny ani z
                wieprzowiny. To tak, jakby zrobic kotlet schabowy z kurczaka i upierac sie, ze
                schab znaczy kurczak!

> idz do dobrej restauracji i zamow klasyczny boeuf stroganow, zobaczysz co Ci
                > podadza.

Bylam w niejednej. Zapewniam.)))

Pozdrawiam rowniez.
                • j.o.a.q.u.i.n.a Re: strogonow ? 06.11.06, 22:50
                  owszem, to byl moj blad i zle Was zrozumialam. myslalam, ze ktos robi b.str. z
                  wieprzowiny, niestety niedoczytalam do konca :(
                  nie jestem z polski, na Wasze forum wchodze, aby pozbierac sobie wlasnie
                  polskie przepisy. tak jak kolezanke, Aniutke, poprosilam o przepis na "kluski
                  kladzione"??
                  roznica cielecina/wolowina byla mi w jezyku polskim obca, ale juz moj wlasny
                  blad zauwazylam.
                  przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam ;)
                  • pinkink2 do Joaquiny 06.11.06, 23:30
                    j.o.a.q.u.i.n.a napisała:

> nie jestem z polski, na Wasze forum wchodze, aby pozbierac sobie wlasnie
                    > polskie przepisy. tak jak kolezanke, Aniutke, poprosilam o przepis na "kluski
                    > kladzione"??

Twoja kolezanka Aniutek, tez jest b. daleko od Polski ale to tutaj przeciez nie
                    ma najmniejszego znaczenia.)))

> roznica cielecina/wolowina byla mi w jezyku polskim obca, ale juz moj wlasny
                    > blad zauwazylam.

Zycze w takim razie wielu sukcesow na drodze poznania; nowych smakow, nowych
                    jezykow, nowych przepisow etc. (tak jak zreszta i sobie tego zycze;)
                    To fascynujaca zabawa.)))

Serdecznie,
                    p.

• j.o.a.q.u.i.n.a Re: do Joaquiny 07.11.06, 00:09
                      dziekuje i zycze rowniez Tobie powodzenia w "pogoni" za nowymi przepisami :))
                      musze przyznac, ze jak dla mnie kuchnia polska jest fascynujaca, a ja jestem na
                      nowe przepisy zawsze ciekawa :))
                      przepraszam jeszcze raz za zamieszanie....;) i pozdrawiam rownie serdecznie :))
            • j.o.a.q.u.i.n.a tajemnicze poczatki strogonowa 04.11.06, 23:39
              www.nawidelcu.pl/Articles/exeSingle/?id=471
              moze tu sie dowiesz cos nowego...
              • aniutek Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 01:35
                ha dobrze robie :)
                ciekawe, dzieki !
                • j.o.a.q.u.i.n.a Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 01:57
                  prosze bardzo:)
                  a ja wyprobuje przepis przez Ciebie podany i rowniez dziekuje :)
                  • aniutek Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 02:14
                    o teymprzpeisie pisalam
                    "Mistrz Car?me wziął więc polędwicę wołową, pokroił w słupki, oprószył mąką i pieprzem, usmażył na
                    gorącym tłuszczu, dodał podduszoną z masłem pastę pomidorową oraz posiekaną i zeszkloną na
                    maśle cebulę, podlał rosołem i razem dusił, a pod koniec zaprawił to wszystko śmietaną, posolił,
                    posypał papryką."
                    ja dodaje do cebuli malenkie pieczrki w calosci- podsmazam - i lycha konc.pomid do smietany.
                    pycha jest szczegolnie z kluskami kladzionymi :)
                    pozdr
                    anka
                    • j.o.a.q.u.i.n.a Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 02:18
                      rozumiem :)
                      o matko, kluski kladzione? sie robi jak?? :)) mnie "wywialo" zbyt wczesnie,
                      zeby poznac kluski kladzione...;)
                      to moze ja tym razem poprosze o przepis? i dziekuje z gory (jak wolisz, to
                      mozesz na poczte wyslac)
                      pozdrawiam rowniez,

manda
                      • aniutek kuski kladzione, prosze bardzo :) 06.11.06, 23:59
                        do michy tak na oko pol kg maki, 2 cale jajka + 2 zoltka, troche wody, wymieszac dobrze lyzka az
                        ciasto bedzie odchodzilo od lyzki i mialo bable powietrza, w miedzy czasie gotujesz wode, plaski
                        garnek no taki do klusek ;) solisz. kiedy woda sie zagotuje a ciasto masz juz wyrobione, czysta lyzke
                        maczasz we wrzatku po czym nabierasz na jej brzeg ciasto, tak troche mniej niz pol lyzki, maczasz w
                        gotujacej wodzie, kluska spada - bo lyzka byla mokra i sie zeslizguje. powtarzasz do skoncznia ciasta,
                        kluski sa gotowe gdy wyplyna na wierzch a woda bedzie sie gotowala. te ilosc trzeba robic na 2 razy.
                        bardzo to skomplikowanie brzmi ale te kluski to banal !!!!
                        beda bardziej puszyste gdy bialka ubijesz na piane i na koniec dodasz do ciasta.
                        • j.o.a.q.u.i.n.a Re: kuski kladzione, prosze bardzo :) 07.11.06, 00:05
                          bardzo Ci dziekuje, Aniu :)
                          brzmi na prawde dosc skomplikowanie, ale wyprobuje...w koncu do odwaznych swiat
                          nalezy...;)
                          pozdrawiam :)
                    • ewab2507 Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 12:31
                      polędwicę wołową kroję w paski, oprószam mąką i smażę na sklarowanym maśle
                      oddzielnie duszę małe pieczarki (w całości), pokrojoną w kostkę cebulę,
                      pokrojoną w paseczki zieloną paprykę i czosnek - podduszone warzywa wrzucam do
                      obsmażonego mięsa. wlewam trochę wytrawnej sherry, dodaję musztardy dijon, sosu
                      Worcester i duszę na małym ogniu. na koniec dodaję koncentrat pomidorowy,
                      śmietanę i przyprawiam do smaku solą, pieprzem cayenne i słodką papryką.
    • Gość: Gosia Re: strogonow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 00:45
      tuż nad wyjściem na forum, na stronie gazety, są "zasady gotowania", tam
      w "daniach krok po kroku" wyświetla się "elementarz gotowania" jest tam przepis
      na strogonowa. Ja robiłam go właśnie z elementarza i bardzo mi smakował.
      • roxy361 Re: strogonow 06.11.06, 00:03
        ja strogonowa robie także z mięsa drobiowego i szynki wieprzowej i stwierdzam,
        że z wieprzowiny i cielęciny jest najlepszy a robię go tak: szynke wieprzowa
        kroję w paseczki lub kostke przyprawiam róznymi przyprawami w tym pieprz, sól.
        papryka,przyprawa do mięsa wieprzowego, do grila, zioła, skrapiam oliwa z
        oliwek i odstawiam na 24 godziny do lodówki, nastepnie podsmażam i wrzucam do
        żeliwnego rondla,podlewam rosołkiem i duszę, podsmażam pieczarki przyprawione
        sosem sojowym, wegeta i papryką dodaję cebulke i dusze az bedzie rumiana, jak
        mięso jest miękkie dodaję pieczarki i surową czerwona paprykę oraz korniszonki,
        dusze az wszystko jest mięciutkie przyprawiam do smaku - mozna zagęścić maką
        ziemniaczana zmieszana z woda.
    • aniutek Re: strogonow 06.11.06, 01:22
      znam tylko z poledwicy ( wolowej oczywiscie) potrawa ruska, nazwa Boeuf Stroganov
      www.russiansabroad.com/cuisine/Recipe.asp?ComID=92
      a moze Wy piszecie o jakiejs innej potrawie??? gulaszu jakims?
      • aniutek Re: strogonow 06.11.06, 01:26
        ja dodaje pieczarki i lyzke koncentratu pomidorowego.
    • em_es proszę, tu bardzo szczegółowy przepis: 06.11.06, 08:31

• em_es tu :) 06.11.06, 08:33
        przepraszam, za wcześnie enter mi się klinął ;)

kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2971068.html
        wiele razy robiłam z tego przepisu, naprawdę dobry wychodzi - polecam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka