agnieszkagorska 04.11.06, 21:41 jak się robi strogonowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: strogonow 04.11.06, 21:51 tak sie robi znaczy ja korzystam z wyszukiwarki www.google.pl/search?hl=pl&q=strogonow&btnG=Szukaj&lr= ale polecam ci polecam ten www.restaurants.pl/przepisy/kuchmistrz/boef_strogonow.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 Re: strogonow 04.11.06, 21:57 Stroganow z cieleciny?! BOEUF Stroganov??? To musi byc jakies nieporozumienie.)) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: strogonow 04.11.06, 22:16 ja nie kwestionuje nazewnictwa BOEUFa tylko proponuje przepis jaki JA lubie jesli posiadasz przpis inny to podaj :D sprawdzimy tez z twojego BOEUFa :D a jesli drazni cie uzywanie nazwy do potraw gdzie zamienia sie skladniki proponuje cie pogrzebac na FK i znajdziesz wiele nieporozumien takich jak zrazy, tiralisu, i inne kieds Bagatella zalozyla fajny watek dotyczacy wlasnie nazewnicwta, tam masz pole do popisu :) a tak poza tym lubie tez ten przepis :) www.lesieur.fr/lesieur/fr/recette/recette.html?icmc=8&input_keydata=77 Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 Re: strogonow 04.11.06, 22:22 Nic mnie nie drazni i nie szukam pola do popisu. Zle mnie zrozumialas. Zdziwilam sie jedynie, ze slynnego Stroganowa mozna zrobic z cieleciny. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: strogonow 04.11.06, 23:27 nie rozumiem w czym problem: boeuf = wolowina/cielecina (francuski). a oeil de boeuf, to niby co? oko swini? i owszem: klasyczny boeuf str. jest z cieleciny. moze dlatego jest rowniez robiony z wieprzowego miesa, bo to jest tansze od cieleciny. idz do dobrej restauracji i zamow klasyczny boeuf stroganow, zobaczysz co Ci podadza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 Re: strogonow ? 06.11.06, 05:27 j.o.a.q.u.i.n.a napisała: > nie rozumiem w czym problem: boeuf = wolowina/cielecina (francuski). Mylisz pojecia. Roznica jest ogromna tak w smaku jak i w nazwie boeuf = wolowina, veau = cielecina Francuz nigdy tych dwoch mies nie pomyli. > a oeil de boeuf, to niby co? oko swini? Jesli juz, to "oko byka", ale nie mowimy o architekturze;) >i owszem: klasyczny boeuf str. jest z cieleciny. moze dlatego jest rowniez > robiony z wieprzowego miesa, bo to jest tansze od cieleciny. Co za herezje! Beef Stroganof juz w nazwie ma wolowine, wiec nie moze byc ani z cieleciny ani z wieprzowiny. To tak, jakby zrobic kotlet schabowy z kurczaka i upierac sie, ze schab znaczy kurczak! > idz do dobrej restauracji i zamow klasyczny boeuf stroganow, zobaczysz co Ci > podadza. Bylam w niejednej. Zapewniam.))) Pozdrawiam rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: strogonow ? 06.11.06, 22:50 owszem, to byl moj blad i zle Was zrozumialam. myslalam, ze ktos robi b.str. z wieprzowiny, niestety niedoczytalam do konca :( nie jestem z polski, na Wasze forum wchodze, aby pozbierac sobie wlasnie polskie przepisy. tak jak kolezanke, Aniutke, poprosilam o przepis na "kluski kladzione"?? roznica cielecina/wolowina byla mi w jezyku polskim obca, ale juz moj wlasny blad zauwazylam. przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 do Joaquiny 06.11.06, 23:30 j.o.a.q.u.i.n.a napisała: > nie jestem z polski, na Wasze forum wchodze, aby pozbierac sobie wlasnie > polskie przepisy. tak jak kolezanke, Aniutke, poprosilam o przepis na "kluski > kladzione"?? Twoja kolezanka Aniutek, tez jest b. daleko od Polski ale to tutaj przeciez nie ma najmniejszego znaczenia.))) > roznica cielecina/wolowina byla mi w jezyku polskim obca, ale juz moj wlasny > blad zauwazylam. Zycze w takim razie wielu sukcesow na drodze poznania; nowych smakow, nowych jezykow, nowych przepisow etc. (tak jak zreszta i sobie tego zycze;) To fascynujaca zabawa.))) Serdecznie, p. Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: do Joaquiny 07.11.06, 00:09 dziekuje i zycze rowniez Tobie powodzenia w "pogoni" za nowymi przepisami :)) musze przyznac, ze jak dla mnie kuchnia polska jest fascynujaca, a ja jestem na nowe przepisy zawsze ciekawa :)) przepraszam jeszcze raz za zamieszanie....;) i pozdrawiam rownie serdecznie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a tajemnicze poczatki strogonowa 04.11.06, 23:39 www.nawidelcu.pl/Articles/exeSingle/?id=471 moze tu sie dowiesz cos nowego... Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 01:35 ha dobrze robie :) ciekawe, dzieki ! Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 01:57 prosze bardzo:) a ja wyprobuje przepis przez Ciebie podany i rowniez dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 02:14 o teymprzpeisie pisalam "Mistrz Car?me wziął więc polędwicę wołową, pokroił w słupki, oprószył mąką i pieprzem, usmażył na gorącym tłuszczu, dodał podduszoną z masłem pastę pomidorową oraz posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę, podlał rosołem i razem dusił, a pod koniec zaprawił to wszystko śmietaną, posolił, posypał papryką." ja dodaje do cebuli malenkie pieczrki w calosci- podsmazam - i lycha konc.pomid do smietany. pycha jest szczegolnie z kluskami kladzionymi :) pozdr anka Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 02:18 rozumiem :) o matko, kluski kladzione? sie robi jak?? :)) mnie "wywialo" zbyt wczesnie, zeby poznac kluski kladzione...;) to moze ja tym razem poprosze o przepis? i dziekuje z gory (jak wolisz, to mozesz na poczte wyslac) pozdrawiam rowniez, manda Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek kuski kladzione, prosze bardzo :) 06.11.06, 23:59 do michy tak na oko pol kg maki, 2 cale jajka + 2 zoltka, troche wody, wymieszac dobrze lyzka az ciasto bedzie odchodzilo od lyzki i mialo bable powietrza, w miedzy czasie gotujesz wode, plaski garnek no taki do klusek ;) solisz. kiedy woda sie zagotuje a ciasto masz juz wyrobione, czysta lyzke maczasz we wrzatku po czym nabierasz na jej brzeg ciasto, tak troche mniej niz pol lyzki, maczasz w gotujacej wodzie, kluska spada - bo lyzka byla mokra i sie zeslizguje. powtarzasz do skoncznia ciasta, kluski sa gotowe gdy wyplyna na wierzch a woda bedzie sie gotowala. te ilosc trzeba robic na 2 razy. bardzo to skomplikowanie brzmi ale te kluski to banal !!!! beda bardziej puszyste gdy bialka ubijesz na piane i na koniec dodasz do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: kuski kladzione, prosze bardzo :) 07.11.06, 00:05 bardzo Ci dziekuje, Aniu :) brzmi na prawde dosc skomplikowanie, ale wyprobuje...w koncu do odwaznych swiat nalezy...;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewab2507 Re: tajemnicze poczatki strogonowa 06.11.06, 12:31 polędwicę wołową kroję w paski, oprószam mąką i smażę na sklarowanym maśle oddzielnie duszę małe pieczarki (w całości), pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w paseczki zieloną paprykę i czosnek - podduszone warzywa wrzucam do obsmażonego mięsa. wlewam trochę wytrawnej sherry, dodaję musztardy dijon, sosu Worcester i duszę na małym ogniu. na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, śmietanę i przyprawiam do smaku solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: strogonow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 00:45 tuż nad wyjściem na forum, na stronie gazety, są "zasady gotowania", tam w "daniach krok po kroku" wyświetla się "elementarz gotowania" jest tam przepis na strogonowa. Ja robiłam go właśnie z elementarza i bardzo mi smakował. Odpowiedz Link Zgłoś
roxy361 Re: strogonow 06.11.06, 00:03 ja strogonowa robie także z mięsa drobiowego i szynki wieprzowej i stwierdzam, że z wieprzowiny i cielęciny jest najlepszy a robię go tak: szynke wieprzowa kroję w paseczki lub kostke przyprawiam róznymi przyprawami w tym pieprz, sól. papryka,przyprawa do mięsa wieprzowego, do grila, zioła, skrapiam oliwa z oliwek i odstawiam na 24 godziny do lodówki, nastepnie podsmażam i wrzucam do żeliwnego rondla,podlewam rosołkiem i duszę, podsmażam pieczarki przyprawione sosem sojowym, wegeta i papryką dodaję cebulke i dusze az bedzie rumiana, jak mięso jest miękkie dodaję pieczarki i surową czerwona paprykę oraz korniszonki, dusze az wszystko jest mięciutkie przyprawiam do smaku - mozna zagęścić maką ziemniaczana zmieszana z woda. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: strogonow 06.11.06, 01:22 znam tylko z poledwicy ( wolowej oczywiscie) potrawa ruska, nazwa Boeuf Stroganov www.russiansabroad.com/cuisine/Recipe.asp?ComID=92 a moze Wy piszecie o jakiejs innej potrawie??? gulaszu jakims? Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: strogonow 06.11.06, 01:26 ja dodaje pieczarki i lyzke koncentratu pomidorowego. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es tu :) 06.11.06, 08:33 przepraszam, za wcześnie enter mi się klinął ;) kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2971068.html wiele razy robiłam z tego przepisu, naprawdę dobry wychodzi - polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś