Dodaj do ulubionych

klasyczne kotlety mielone

12.11.06, 06:51
moze pytanie nie na miejscu tu, gdzie rzadzi nouvelle cuisine jednak... Mielone robie of lat, zawsze na czuja, na smak i nigdy nie korzystalem z przepisow. Choc poczestowani zawsze je chwala, nigdy nie wyszly mi tak, jak smakuja w knajpach czy po ludziach, Jaki jest wiec najbardziej podstawowy przepis na kotlety mielone?
Obserwuj wątek
    • mrgodot Re: klasyczne kotlety mielone 12.11.06, 12:26
      Z twojej wypowiedzi wynika, że cudze smakują ci bardziej niż własne. Ciekawe!
      Nie ma jakiegoś tradycyjnego, zunifikowanego przepisu. Każdy coś tam wynosi z
      domu, a potem modyfikuje. Smak zależy od użytego mięsa (ja np. preferuję
      wołowe), ale chyba większość robi z mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Jedni
      dodają więcej cebulki, inni mniej, a niektórzy wcale. No i na koniec kwestia
      przyprawiania - każdy jak lubi i ile lubi. Ze smażeniem też różnie bywa - jeden
      na smalcu, drugi na oleju, trzeci na grillu, itp.
      • kicior99 Re: klasyczne kotlety mielone 12.11.06, 12:29
        no nie, sa wyjatki, np. angielskie faggots doprowadzaja mnie do torsji...
        • she8 Re: klasyczne kotlety mielone 12.11.06, 12:40
          Ja dodaję cebulę przysmażoną na maśle, sporo bułki tartej, smażę na oleju,
          odwracam,a gdy są zrumienione z obu stron,kładę kawałek masła na każdym
          kotlecie, przykrywam i na małym ogniu dochodzą.Są miękkkie i smaczne.
    • bagatella Nouvelle cuisine tutaj? 12.11.06, 13:10
      no to chyba pomylilas adresy, my tu glownie gotujemy po domowemu, sporawdzone
      przepisy, no chyba ze gdzies tam w galerii przemknie sie jakis fajnie
      wygladajacy fotosik i to wszystko. nowa kuchnia francuska jest juz dawno dawno,
      albo jeszcze dawniej has been.
      odnosnie mielonych to tak, mieso mieszane, cebula surowa, duzo pieprzu
      ziolowego, tego wlasnie uzywaja w wiekszosci knajp, bo jest tanszy i nadaje
      taki swoistyczny smaczek, czego nie daje niestety pieprz czarny, ktorego i tak
      nalezy dodac szczypte. a pozniej to juz klasyka, jajko rozbeltane, bulka, maka
      i na koniec lyzeczki proszku do pieczenia lub sody(sic, ale tak tak) powoduje
      pulchnosc mielonych jak i plackow ziemniaczanych.
      • she8 Re: Vieux cuisine :) 12.11.06, 13:15
        Zapomiałam o jajku w mielonych.Zaskoczyłaś mnie proszkiem/sodą.
        • magda270519761 Re: Vieux cuisine :) 12.11.06, 13:22
          -mięso wołowo -wieprzowe(kupuje kawałki mięsa i mielą mi na miejscu w sklepie)
          -drobno pokrojona surowa cebula
          -jajka(4 na 1kg. mięsa)
          -namoczona i wyciśnięta suszona bułka
          -czasem pieczarki drobno pokrojone i przesmażone na maśle
          -sól , pieprz
          smażę na oleju
          czasem podleje wodą i zagotuje chwilkę , a czasem takie bez sosu prosto z patelki
          • bagatella Vieille ciusine 12.11.06, 13:43
            she8, sprawa bardzo indywidualna z tym proszkiem czy soda, sa malkontenci i
            przeciwnicy lecz w mojej rodzinie od dawien dawna tak sie robi, nie mozna
            jednak przesadzac, to nie ciasto, doslownie szczypta na koniec noza czy lyzki.
            czy to placki ziemniaczane czy mielone rosna pieknie i sa pulchne. a jesli
            chodzi o sode to chinczycy wala ja do wszystkiego bo uwazaja, ze wplywa na
            lepsze trawienie. ponoc rowniez rano na kaca zrobic sobie taka miksturke z
            wody, lyzeczki sody i octu czy soku z cytryny, nie ma nic lepszego na ten
            wlasnie day after, pono przechodzi od razu. nie namawiam, choc moze warto raz
            sprobowac, bagatella pozdrawia
            • mzrr21 Re: Vieille ciusine 12.11.06, 14:00
              Przypomniałaś mi. 30 lat temu na dwa dni przed moim ślubem kuzynka mojego
              przyszłego zaserwowała mi na kaca cos takiego. Pomogło. Wiedziałam, że ocet
              woda, ale nigdy nie ryzykowałam, bo nie wiedziałam co z czym i w jakiej ilości.
              Brakowało tej sody. Słusznie nie ryzykowałam
              • bagatella Re: Vieille ciusine 12.11.06, 15:01
                mzrr21, ale pomoglo wtedy? jak widze to na tak. wiec czemu piszesz, ze slusznie
                nie ryzykowalas? ale kiedy i w jakim celu? hmmm?
                • mzrr21 Re: Vieille ciusine bagatella 13.11.06, 08:00
                  Bagatello, wtedy pomogło. Nie ryzykowałam, bo czegoś mi brakowało. tej sody.
                  jak będę miała kaca w najbliższym czasie to spróbuję, ale teraz to ja kca
                  szybko miała nie będę.
    • mroofka2 Re: klasyczne kotlety mielone 12.11.06, 20:46
      typowo domowe? mięsko mielone wieprzowe, namoczona i wyciśnięta bułka,
      jajko, pieprz, sól, cebula, przyprawa do mięsa mielonego i smażę na smalcu
      • Gość: Aki Re: klasyczne kotlety mielone IP: *.16.100-84.rev.gaoland.net 13.11.06, 01:27
        Moja mama tak robi i dopóki nie spróbowałam inaczej to był ideał (choć mało
        zdrowy).
        Teraz zaś uwielbiam mielone z udźca indyka i mniej więcej 1/4 wieprzowiny (+
        cebulka, sól i pieprz ziołowy, czasem czosnek) na oleju z pestek winogron.

Kwestia smaku :)
      • kicior99 Re: klasyczne kotlety mielone 13.11.06, 06:39
        wlasnie tak robie a efekty sa nieco inne... I jeszcze: obtaczacie w bulce przed smazeniem? w mace? saute?
        • gonia225 Re: klasyczne kotlety mielone 13.11.06, 11:42
          w bułce
          • mrgodot Re: klasyczne kotlety mielone 14.11.06, 19:25
            W bułce. Ale ta soda to dla mnie nowość.
            • Gość: zuzia Re: klasyczne kotlety mielone IP: *.aster.pl 14.11.06, 19:59
              Mięso mieszane najczęściej indyk z wieprzowym lub wieprzowo-wołowe, jajo,
              namoczona i odciśnięta bułka, podsmażona cebulka i koperek(sporo)do tego
              sól,pieprz:-)
        • mroofka2 Re: klasyczne kotlety mielone 14.11.06, 19:40
          no jasne, w bułce, zapomniałam dodać;)
          • Gość: misia Re: klasyczne kotlety mielone IP: *.kolonianet.pl 14.11.06, 22:55
            W knajpie smakują, bo z okrawków mięsa, co to się już do niczego więcej nie
            nadawały i głównie bułki. Widzieliście w TV wyznania kelnerów? "Nigdy, pod
            żadnym pozorem, nie zamawiajcie niczego mielonego". Soda znakomicie nadaje się
            do czyszczenia metalu. Kuchnia jak nowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka