Gość: epiphany IP: 83.238.108.* 15.11.06, 12:54 Jak w temacie: czym na imprezie-domówce można by zastąpić nieśmiertelny bigosik? Chodzi mi o jakiś jednogarnkowiec, który dobrze się podgrzewa i pasuje pod wódkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Co zamiast bigosu na imprezę? 15.11.06, 12:58 gulasz; ratatuja; czulent;jakas gęsta zupa.... wrzuć w forumową wyszukiwarkę haślo jednogarnkowiec - znajdziesz wiele pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
ebi3 Re: Bogracz! Nt 15.11.06, 14:19 bogracz pychotka - jedna zmoich ulubionych potraw a propo czegos innego niz bigos moze sproboj bardzo prostej potrawy, ktora robimy praktycnzie na kazda oimpreze i wszyscy sie zajadaja;) parowki(ale jakies lepsze npo z majerowicza wieprzowe) pieczarki cebula paparyka przyprawy kroisz pieczarki na polowki lub cwiartki i dusisz, dodajesz potem papryke i cebuke w talarki i nadal duszisz, potem wrzycasz parowki pokorjone na cztery kawalki, na kazdym kawalku z dwoch stron mozna zrobic naciecia w ksztalcie krzyzykow - fajny efekt wychodzi, potem doprawiasz i gotowe proste ale naprawde smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Co zamiast bigosu na imprezę? 15.11.06, 14:45 golonke w warzywach flaczki leczo ratatui z kielbasa Odpowiedz Link Zgłoś
asiula30 Re: Co zamiast bigosu na imprezę? 15.11.06, 15:01 a ja robie cos takiego 1 kg pieczarek(grubsze talarki) 1 kg cebuli(pokroic w polpiorka) 1 kg kiełbasy(talarki) sredni sloiczek ketchupu "Kotlin" pikantny kazdy produkt podsmazyc osobno nastepnie polaczyc dodac ketchup doprawic jeszcze do smaku pieprzem moze nie wyglada rewelacyjnie ale jest bardzo pyszne szczegolnie podane z bagietka Asia Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Co zamiast bigosu na imprezę? 15.11.06, 15:26 chili con carne 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/5kg mielonej wołowiny 250g suchej czerwonej fasolki ( namoczyć na noc) lub 2 puszki gotowej żółta, czerwona i zielona papryka ( ewentualnie: 1 mała cukinia 2-3 ziemniaki lub 2-3 słodkie pataty) sól pieprz chili (lub pieprz z Cayenne, lub ostra papryka) mielony kmin oregano słodka papryka 3-4 swieze pomidory lub puszka sosu pomidorowego olej lub oliwa Posiekać cebulę i czosnek. Wrzucić połowe na tłuszcz, zamieszać, dodać mięso. Smażyć mieszając przez 3min. zdjąć z ognia, postawić na boku. Nalać oliwy na patelnie, wrzucić resztę cebuli i czosnku, dodać przyprawy. Zamieszać, wrzucić ziemniaki, cukinię, paprykę i pataty. Teraz trzeba również dodać swieże pomidory ( kto się decydyje na sos pomidorowy dodaje do na końcu). Smażyć na mocnym ogniu przez 3-4min. Dodać sos pomidorowy, mięso i szkalnkę wody. Przykryć. Dusić na małym ogniu przez 1- 1,5 h. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Co zamiast bigosu na imprezę? 16.11.06, 19:40 Moje. Wymyślone, kiedy znudziło mi sie takie tylko z mięsem i fasolą. Odpowiedz Link Zgłoś