moni755 20.11.06, 17:28 Czy ktoś wie jak przechowywać dynie? ja ją ugotowałam, zmiksowałam wsadziłam do słoiczków i pasteryzowałam i........wszystkie słoiczki do wyrzucenia a maleństwo musi jeść kupną dynie. Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni755 Re: Zamroź.n/t 20.11.06, 17:46 Właśnie się zastanawiałam czy można i czy po rozmrożeniu nie zostanie z niej ciapa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keti Ja mroziłam IP: *.ghnet.pl 20.11.06, 18:14 i nie zrobiła się ciapa. Poza tym, dynia w całości dobrze i długo się przechowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
reniali Do słoików 20.11.06, 18:21 obrać ze skóry i wybrać czesc z pestkami.Obgotować mozna nawt prawie rozgotować ja zalewałam zalewa cytryna i troche cukru dla dziecka. Słoiki zagotować jak kompoty. a jak masz miejce to przygotowaną zke np. masło marchewka dynia zmiksować i do zamrażarki. Ja dynię używam do wszytskiego do zup jako warzywo do leczo i innych potraw, Odpowiedz Link Zgłoś
veto12 Re: Do słoików 20.11.06, 18:45 Dynia jest obojętna w smaku ,więc aby się nie zepsuła w słoiku musi być lekko słodko kwaśna Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: Ja mroziłam 20.11.06, 19:37 Gość portalu: keti napisał(a): > i nie zrobiła się ciapa. Poza tym, dynia w całości dobrze i długo się > przechowuje. sugerujesz,ze nalezy cala banie wstawic do zamrazarki?! Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Dynia 20.11.06, 19:30 Hej!Prawdopodobnie za krótko pasteryzowałaś.Jeżeli masz piekarnik elektryczy, ustaw go na 90 stopni i wstaw słoiki na 20-30 min/czas zależy od tego czy pasteryzujesz surową,czy już ugotowaną dynię/ surową trzeba pasteryzować 2 rzy dłużej/Brawo za to,że dajesz dziecku dynię,która w przeciwieństwie do marchwi nie wchłania azotanów i mikrobów z gleby/jest owocem/,a karotenu ma więcej niż marchew.Jeżeli jeszcze zamiast mąki i kaszy pszennej stosujesz kukurydzę ,to masz moje wielkie uznanie. K Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Dynia 21.11.06, 10:19 Przetwory z dyni trzeba koniecznie zakwasić!!! Pomidorem, jabłkiem czy cytryną. W środowisku obojętnym czy słabo zasadowym rozwijają się bakterie. Ja swoim dzieciom robiłam przeciery dyniowo-antonówkowe. Odpowiedz Link Zgłoś