Dodaj do ulubionych

sos tatarski

22.11.06, 22:59
mam zakupiony już od jakiegoś czusu sos tatarski, ale nie wiem do czego mogę
go dodać i z czym go zkonsumować. Może ktoś z was wie i mi poradzi?

Obserwuj wątek
        • salimis Re: sos tatarski 23.11.06, 12:33
          Gość portalu: reni napisał(a):

          > Sos tatarski kupny jest ochydny !!!Nadaje się tylko do śmietnika .

          Skoro kupny tobie nie smakuje, to podaj przepis na sos tatarski własnej roboty .
          • kajkaa5 Re: sos tatarski 23.11.06, 15:18
            Ja go robię tak /może on mało tatarski ale dobry/ i rodzina nie narzeka.Każą go
            robić na każde święta - zwłaszcza do ryb faszerowanych i w galarecie.A więc -
            Trochę smietany,dobrej,trochę majonezu,starty na tarce kiszony ogórek,grzybki w
            occie,śliwki w occie /pokrojone drobno/.Dodać trzeba
            gukru,pieprzu.Wymieszać,poczekać.Proporcje czy składniki do uznania /mozna
            czegoś nie dodać/.I już.....
          • Gość: KrAk Re: sos tatarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 18:58
            Ja moge podać, przepis na sos tatarski bardzo mało zdrowy, ale za to
            pracochłonny i właściwie jedyny jaki mi smakuje. Trzeba mieć: marynowane opieńki
            (inne grzybki się według mnie mało nadają), korniszony własnej roboty, bardzo
            "octowe" - według przepisu ze stareńkiej Kuchni Polskiej (bodajże z 1965 roku
            wydanie), jajka na twardo. Z gotowanych jajek wyjąć żółtka, rozetrzeć z
            niewielkim dodatkiem musztardy i surowych żółtek (po tyle samo gotowanych i
            surowych żółtek). Wlewać powoli olej (daję słonecznikowy), ucierając na majonez
            - na dwie pary (w sensie po dwa gotowane i surowe) żółtek - szklanka oleju. Gdy
            majonez jest już gotowy dodać dobrej, gęstej śmietany tyle ile było oleju i
            wymieszać na gładko. Dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę grzybki, korniszony
            i białka z ugotowanych jajek. Na koniec dołożyć tartego chrzanu w occie, tak
            żeby sos był dostatecznie pikantny. Jeśli trzeba to dosolić. Odstawić do lodówki
            na noc. Nadaje się do wędlin, jajek na twardo oraz panierowanego, smażonego sera
            typu brie, oscypka itp., ale też i jako samodzielne danie typu sałatka.
            Od razu śpieszę wyjaśnić, że aby otrzymać surowe żótko porządnie myję całe
            jajko (od własnej kury) płynem do garów i sparzam, wrzucając do wrzątku na
            mniej-więcej pół minuty. Dopiero wtedy oddzielam żółtko. I jak dotychczas nie
            dostałem salmonelli, a robię tak ze 30 lat...
            • kajkaa5 Re: sos tatarski 23.11.06, 23:39
              Pewnie też świetny,taki arystokratyczny.Ale mój przaśny,jeśli się dobierze
              proporcje wegug własnego smaku robi sie w 20 minut i nie ma tyle kalorii.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka