Dodaj do ulubionych

zrobiłm golonkę w piwie i mam pytanie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 18:14
Został mi wywar piwno-golonkowy co można z nim zrobić? Macie jakieś tajne
przepisy?
Aha dodam,ze golonka duszona w piwie jest ble.....nigdy więcej
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Skoro była "bee" to coś mogłaś spaprałać. 02.12.06, 18:54
      Podaj przepis według, którego robiłaś.
    • Gość: patyska Re: zrobiłm golonkę w piwie i mam pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 19:04
      skoro golonka w piwie cie nie posmakowala (ja niestety tez nie lubie dodatku
      piwa) to chyba sosik tez lepiej wywalic ;)
      • Gość: basia Re: zrobiłm golonkę w piwie i mam pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 20:01
        Golonkę robiłam według przepisu z onetu, po jednodniowej odsiadce w ziołach i
        soli obsmażyłam ja na tłuszczu i wsadziłam do gara z piwem (1 litr),pitrasiło
        to się aż nóż sięgał do kości.Ogólnie robiłam ściśle według przepisu ale wyszła
        trochę za sucha,chyba trochę inaczej to sobie wyobrażałam. Smaku piwa nie było
        specjalnie czuć więc i z całej tej potrawy najbardziej smakuje mi ten wywar ale
        przecież go nie wypiję więc zastanawiam się jak go należycie wykorzystać.
        • Gość: basia Re: zrobiłm golonkę w piwie i mam pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 21:35
          No świetnie! Dzięki, przepis zaczerpnęłam z Twoich propozycji banito.
          • Gość: AnkaKw Re: zrobiłm golonkę w piwie i mam pytanie? IP: *.lublin.enterpol.pl 03.12.06, 11:49
            Golonka Ci nie smakowała i nie dziwię się,bo zrobiłaś z dziwnego przepisu.
            Ja golonkę gotuję w wodzie z solą,liściem laurowym i zielem angielskim.Gdy jest
            prawie miękka,przekładam na wysmarowaną smalcem blachę.Obkładam wielką ilością
            marchewki poszatkowanej w plastry.I piekę.Pod koniec pieczenia podlewam 0,5 l
            jasnego piwa.I jeszcze trochę dopiekam.
            Zapewniam Cię,że taka golonka to pycha!
            Do tego ziemniaki i chrzanik.Mniam
            • jacek1f o i to jest klasyk naj naj... A nie gotowanie w pi 03.12.06, 12:17
              wie!
              :-)
            • Gość: basia Re: zrobiłm golonkę w piwie i mam pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:31
              Skuszę się więc na taką golonkę. Dam sobie szansę:)i golonce rzecz jasna.
    • jacek1f jezu... Ngdy wiecej nie marnuj golonki na takie co 02.12.06, 20:23
      ś...
      A wywar - na każdą zupe - masz po prostu wywar mięsny - zrób co chcesz!

(a golonke to sie piecze z dodatkiem piwa... tak na przyszlosc!)
      • ba_nita Re:Jacek dobrze gada.n/t 02.12.06, 20:50

• Gość: Gośka Re:Jacek dobrze gada.n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 21:35
          jeżeli gotować to na parze z piwa,golonkę wkladam do koszyka(Zepter)i wkladam
          do garnka z piwem,golonka nie powinna dotykać piwa,palce lizać.
      • ampolion Re: jezu... Ngdy wiecej nie marnuj golonki na tak 03.12.06, 01:58
        Kapusniak? Grochówka?
    • Gość: KrAk Re: przepis był do dooopy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:36
      A ja pozwolę sobie być innego zdania. Wino do bigosu bardzo pasuje. Oczywiście
      nie samo ale z wędzonką, żeberkami, suszonymi grzybami, śliwkami i tak dalej i
      tak dalej. A golonka w piwie ale zapieczona po wcześniejszym ugotowaniu, a nie
      gotowana - to jest bajka. A tak w ogóle: nie dobre to co dobre, tylko to co komu
      smakuje...
      • ampolion Re: przepis był do dooopy! 03.12.06, 21:41
        Od wina bardziej klasyczna jest madera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka