Gość: Edyta IP: *.nowiny.net 03.12.06, 13:39 proszę o propozycje deserów z budyniu. Uwilebiam budyń, ale taki "tradycyjny" już mi sie znudził. Chętnie bym coś dodała, zmiksowała, tak żeby powstał jakiś pyszny krem, albo coś innego ale pysznego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: desery z budyniu- szukam 03.12.06, 13:57 Baza ma buc budyn z torebki czy chcesz wykombinowac cos sama? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: desery z budyniu- szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 14:04 może ciasto z budyniem? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=52996569&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: desery z budyniu- szukam IP: *.nowiny.net 04.12.06, 10:23 wszystko jedno. Bazą może być budyń z torebki, mogę też "wykombinować" coś sama. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: desery z budyniu- szukam 03.12.06, 15:11 moja rodzinka uwielbia: zwykły budyń, np. waniliowy tylko odrobinę rzadszy (trochę więcej mleka), wlewam do salaterek, "zatapiam" w tym kilka herbatników, np. petit-beure, tak po 3-4 na porcję . po wystygnięciu smakuje jak karpatka, ciastka są miękkie,na wierzchu trochę własnego dżemu truskawkowego czy syropu... smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: desery z budyniu- szukam 04.12.06, 08:18 • Re: gotowanie lustroo 27.07.06, 14:12 + odpowiedz Biszkopty okrągłe(pół paczki)układamy na dnie miski ceramicznej czy szklanej (takiej w jakiej podamy deser)na dnie i brzegach, wlewamy gorący budyń, czekamy trochę wsypujemy owoce. Teraz robię z czerwonymi porzeczkami(dużo porzeczek) na to galaretka jak już się porządnie zaczyna zsiadać, bo inaczej ucieknie na dno. Do lodówy. smacznego :) Aaaa, na porzeczki posypać trochę cukru :) W zimie robię z brzoskwiniami z puszki, albo gruszkami z kompotu, wcześniej zrobiłam truskawki poziomki i banan :) Kroimy trójkąty jak tort, czasem się rozlatuje i trza se pomagać łyżką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Lustroo! 04.12.06, 12:10 Ale ten budyń to chyba musi być gęściejszy ugotowany, niż wg przepisu na torebce? Czy niekoniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Lustroo! 04.12.06, 14:18 2 szklanki mleka biorę. Tak jak na normalny budyń :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Desery z budyniu 04.12.06, 14:35 Gdzieś mam przepis na krakersy przekładane kremem z budyniu. Sto lat nie robiłam. Ciekawy smak, krakersy słone, a masa słodka. Jak się zje od razu sa chrupiące, jeśli później to zmiękną, to przepis z P.D. poszukam i jeśli mi się uda wpiszę jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: desery z budyniu raffaello 04.12.06, 15:52 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23149457,23149457.html?f=777&w=23149457&a=23149457 Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: desery z budyniu 06.12.06, 07:17 Napoleonki bez pieczenia 5 szklanek mleka, torebka budyniu śmietankowego, 4 żółtka, szklanka cukru, szklanka mąki, kostka masła lub margaryny(ja wolę masło), cukier lub aromat waniliowy, 2 paczki dużych niezbyt słonych krakersów. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, maką, żółtkami i wlać do gotującego sie mleka. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Połowę krakersów ułożyć na blasze posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów. Posypać cukrem pudrem. Odstawić do odstygnięcia. (100 g - 245 kcal) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: budyn-cappuccino 09.12.06, 17:14 Przepis Cameo / w Polsce chyba Dr. O. /: - czesc 1/2 litra mleka nalezy zastapic 1-2 filizankami kawy espresso / takimi wloskimi, malutkimi / - zrobic budyn wg przepisu i rozlac go do szklanek z uszkiem - udekorowac bita piana i posypac gorzkim kakao Znalazlam ten zbiorek przepisow w necie: www.cameo.it/IMG/fiorfantasia.pdf Jesli sa chetni na inny przepis, przetlumacze. Odpowiedz Link Zgłoś
tillengel Re: desery z budyniu- szukam 10.12.06, 21:15 Proponuję Ci deser, który uwielbiają moi znajomi. Przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut. Stopić troche masła z dwiema łyżkami miodu.Dodać do tego dwie paczki pokruszonych herbatników i ewentualnie troche orzechów. Masę wymieszać i przełożyć do przepłukanych zimną wodą miseczek. Na herbatniki wylać budyń waniliowy ugotowany według przepisu. Na budyń wyłożyć kompot z owoców leśnych zagęszczony mąką ziemnaiaczaną. Deser wstawić do lodówki. Ps.Bardzo dobrze smakuje też kawałek szarlotki zalany rzadkim budyniem, posypany cukrem i zapieczony w piekarniku. Mmmm.... Mam nadzieję, że jakoś pomogłam:) Pozdrawiam i życzę udanego kucharzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: desery z budyniu- szukam 11.12.06, 00:19 Czarka budyniu pokryta bitą smietanką i na tym czapeczka prawdziwych konfitur. Odpowiedz Link Zgłoś