Dodaj do ulubionych

Jaka ryba nadaje się do galarety

IP: *.devs.futuro.pl 13.12.06, 15:24
Będę robić po raz pierwszy bo mąż się uparł że chce mieć a ja ie lubie
karpia. Wiec co moge jeszcze? Może być na przykład pstrąg?
Obserwuj wątek
    • Gość: chwileczka Re: Jaka ryba nadaje się do galarety IP: 205.193.50.* 13.12.06, 15:26
      Pstarag jak najbardziej moze byc,zawsze robie pstraga.
      • Gość: brak-pomysłu Re: Jaka ryba nadaje się do galarety IP: *.devs.futuro.pl 13.12.06, 15:28
        dzieki.
        a czy coś jeszcze ? w razie gdyby mi mąż chciał więcej urozmaicenia?
        • jacek1f kazda - łosoś, panga, .. kazda...aby sie nie rozpa 13.12.06, 15:36
          dla, znaczy aby jej nie rozpasc:-) w obróbce:-)
          • b_a_l_b_i_n_k_a Re: kazda - łosoś, panga, .. kazda...aby sie nie 13.12.06, 15:50
            Moja babcia robi kawałki halibuta. Pyszne......
    • roseanne Re: Jaka ryba nadaje się do galarety 13.12.06, 15:49
      moja ulubiona w galarecie to pstrag teczowy, pstrag zwykly
      losos
      szczupak

moze byc karp, ewentualnie
    • Gość: brak-pomysłu Re: Jaka ryba nadaje się do galarety IP: *.devs.futuro.pl 14.12.06, 11:36
      chyba nie chodzi wam o filet z pangi, bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby mi sie
      nie rozpadła w gotowaniu.
      A leszcz odpada, nienawidzę babrac sie w osciach.
      Za resztę propozycji dziękuję. Myślę że to może będzie ten pstrąg albo sandacz.
      Wesołych świąt życzę...
      • em_es Re: Jaka ryba nadaje się do galarety 14.12.06, 11:49
        myślę, że panga spokojnie się nada, ma zwarte mięso bez tendencji do rozpadania
        się w obróbce - zamierzam spróbować w weekend to napiszę co wyszło ;)
        • Gość: brak-pomysłu Re: Jaka ryba nadaje się do galarety IP: *.devs.futuro.pl 14.12.06, 12:25
          to czekam w takim razie na relacje bo do końca nie jestem przekonana
          • em_es no więc stwierdzam, że panga się nadaje :) 15.12.06, 08:05
            właśnie spożyłam na śniadanie przyrządzoną wczoraj galaretę, baaardzo smaczna :)

oczywiście mają rację ci, którzy doradzają dorzucenie rybich łbów dla lepszego
            wywaru - ale nie zawsze jest gdzie je kupić, zwłaszcza jak człowiek na prowincji
            mieszka, a filety są wszędzie, więc jak człowieka napadnie na rybę w galarecie,
            to można i z filetów, co właśnie doświadczalnie stwierdziłam ;)

wykonałam następująco:
            ugotowałam wywar warzywny, dodając kilka gałązek koperku, duuużą cebulę w
            talarkach i ćwierć posiekanej limonki, przecedziłam na gęstym sicie,
            zagotowałam, wrzuciłam kawałki pangi i gotowałam na małym ogniu kilka minut bez
            przykrycia, rybę wyłowiłam, wywar znowu przecedziłam, klarować mi się nie
            chciało, więc tylko rozpuściłam żelatynę, trochę mniej niż zalecali na
            opakowaniu, po ostudzeniu zalałam rybę, bez dodatków w stylu marchew czy inny
            groszek

bardzo dobra wyszła, oczywiście bez klarowania wywar nie jest przejrzysty, więc
            na wigilijny stół zwalczę lenistwo ;)
    • Gość: Klocia Re: Jaka ryba nadaje się do galarety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 13:32
      Jadłam u koleżanki galaretę z mintaja lub morszczuka i też była OK.
      • roxy361 Re: Jaka ryba nadaje się do galarety 14.12.06, 21:40
        ja robie w galarecie łososia, pstraga i dodaję przed zalaniem galaretka kawior
        nie wiem dlaczego mówicie o rozpadaniu i gotowaniu ryby o wiele szybciej jest
        zawinąc przyprawiona rybke wraz z ziołami w folie aluminiowa i włozyc na 20
        minut do nagrzanego piekarnika a potem na pólmisek do tego rożne warzywka,
        ozdobic cytrynką i koperkiem świeżym, zalać galaretka i gotowe.
        • Gość: senin Re: Jaka ryba nadaje się do galarety IP: *.bri.dsl.connect.net.au 14.12.06, 21:51
          bo przez gotowanie ryby otrzymuje sie naturalna galerete naturalnie scieta)w
          dodatku o smaku ryby

ja dodalabym do gotowania rybi leb - zeby nie musiec dodawac zbyt duzo
          galarety "w proszku " - leb pogotowac mozna dluzej by galaretka byla scislejsza
          rybe wyjac po ok 5 minutach
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Jaka ryba nadaje się do galarety 14.12.06, 22:56
            ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru.
            dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a
            wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie
            używam. po przestudzeniu wywaru zalewam nim rybę i stawiam do stężenia
            • Gość: senin Re: Jaka ryba nadaje się do galarety IP: *.eq.edu.au 14.12.06, 23:51
              przepisowo i bardzo smacznie zapewne

> ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru.
              > dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a
              > wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie
              > używam. po przestudzeniu wywaru zalewam nim rybę i stawiam do stężenia

ooo!! zelatyna! to bylo slowo ktorego mi brakowalo:)

ja tez jej nie uzywam, a galareta sie scina wspaniale
              • jarek_zielona_pietruszka Re: a i jeszcze można mięso z łbów powyjadać nt 15.12.06, 00:09
            • Gość: Rimano Re: Jaka ryba nadaje się do galarety IP: *.proxy.aol.com 16.12.06, 23:41
              Dla mnie na 1 miejscu SANDACZ a na drugim PSTRAG /BLekitny/
    • Gość: brak-pomyslu Re: Nie czekaj - zrób w galarecie szprotki. IP: *.devs.futuro.pl 14.12.06, 15:27
      akurat tego to mi nie można zarzucić. Poza tym skąd taki wniosek?
      • ba_nita Re: Wniosek?Nie waćpan/nno- propozycja.n/t 14.12.06, 15:31

• Gość: waćpani Re: Wniosek?Nie waćpan/nno- propozycja.n/t IP: *.devs.futuro.pl 15.12.06, 08:59
          Jeśli tylko propozycja to ok, ale jak wspominałam zawsze przesadzam raczej w
          druga stronę.
    • ampolion Re: Jaka ryba nadaje się do galarety 14.12.06, 23:29
      Szczupak, sandacz...
      www.dobrakuchnia.com/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=89
    • paprotka-gd Re: Jaka ryba nadaje się do galarety 15.12.06, 00:08
      Nikt nie wymienił węgorza a jest wspaniałą rybą w galarecie
      na leszcza bym się nie porywała choć jest jak dla mnie bardziej
      szlachetną rybą niż karp tylko te ościiiiii .
      Polecam węgorza lub pstrąga
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Węgorz w galarecie jest wspaniały 15.12.06, 00:13
        ale bardziej zawsze kojarzy mi się z innymi uroczystościami niż Wigilia, dlatego
        o nim zapomniałem. To jest oczywiście moje subiektywne zdanie. Co do leszcza
        podzielam Twoje zdanie leszcz jest wspaniałą w smaku szczotką drucianą :) te
        jego ości odstraszają niejedną osobę. ale w occie jest już strawialny
        szczególnie gdy w zalewie postoi ze 3 miesiące.
        • paprotka-gd Re: Węgorz w galarecie jest wspaniały 15.12.06, 01:43
          Węgorza w galarecie przeważnie smakowałam gościnnie na kaszubskich
          uroczystościach familijnych i od nich nauczyłam się , że węgorz
          to nie tylko smażona czy wędzona ryba .
          A z leszczami to musiałam wobec takich zmasowanych wędkarskich
          połowów nad jeziorem stawić czoła , te parę kilo rybnej dobroci
          zostało obsmażone i pochłonięte ale co dalej z całą resztą ?
          Nic tylko z cebulką w zaprawie octowej , drobne ości już po 3 dniach
          nie istniały .
          Zaproszeni sąsiedzi opróżnili ku mojemu zadowoleniu dwa 3 -litrowe słoje
          na przestrzeni zaledwie dwóch wieczorów .
          Trzy m-ce taka rybka u mnie ma małe szanse żeby doczekać :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka