quancia 21.12.06, 18:11 Robiłam gołąbki wigilijne czyli z grzbami ryżem cebulką i zapiekałam w piekarniku Niestety wyparował mi cały sos, albo to z czego mógł być zrobiony Proszę o poradę z czego zrobić smaczmy sos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Wywar z suszonych grzybów. Od biedy - pieczark 21.12.06, 18:50 owy, a od wielkiej pbiedy - pomidorowy. Można jeszcze zrobić z Rosy ale nie wiem czy wyrazi zgodę.))) Odpowiedz Link Zgłoś
bona486 Re: Gołąbki - sos 21.12.06, 23:21 1 główka kapusty włoskiej, 20 dkg ryżu, 2 cebule, kilka suszonych grzybów, 30dag pieczarek, 2 łyżki oleju,sól,pieprz, 3 łużki koncentratu pomidorowego,1 łyżka mąki, 2 łyżki masła,bulion. Zwinąć gołąbki. zalać bulionem, ugotować. mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat i bulion, zagotować. Zalać zasmażką. Zapiec w piekarniku 10 min. bardzo smaczne bo przygotowywalam w zeszłym roku na wigilię. Odpowiedz Link Zgłoś
quancia Re: Gołąbki - sos 22.12.06, 07:50 OK. Ja gołąbki już mam . Brakuje tylko sosu Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to podzielcie się Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Gołąbki - sos 22.12.06, 08:57 no przeciez ci Ba-nita podal trzy warianty:) i to te naj naj lepsze :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja1 Re: Gołąbki - sos IP: *.chelm.mm.pl 22.12.06, 09:05 nie wiem czy bedzie pasował na wigilię ale mój ulubiony sos robię z prawdziwej wiejskiej smietany-musi być gęsta.wlewam do rondelka troszkę oleju na to śmietanę i chwilę smażę aż wyparuje woda i zrobi się takie masełko,potem dodaję koncentrat pomidorowy i troszkę vegety.po wyłączeniu gazu posypuje oregano. pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś