Dodaj do ulubionych

jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 22:33
ja robie mniej więcej tak: mąka, woda, olej, sól, cukier, drożdże. ale nie jestem zadowolony, ciasto raz się uda, raz zakalec. no i nie jest takie fajne, rozciągliwe. może mi ktoś doradzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamila Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 22:35
      zakalec? :O
      jeśli masz na mysli takie ciasto jak w pizzeri to w domowych warunkach nie
      wyjdzie :(
      oni nie używają tam ani grama drożdży
      • ampolion Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 05:58
        Z drożdżami:
        kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=43
        www.capri.pl/assorted/pizza-capri
        pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pizza/sos-do-pizzy,-ciasto-na-pizz%EA-%11-przepis-ilustrowany.html
        • ampolion Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 06:11
          I po angielsku, encyklopedia pizzy:
          www.correllconcepts.com/Encyclopizza/_home_encyclopizza.htm
          Tajemnicą dobrej pizzy jest należyte pieczenie spodu, najlepiej na
          specjalnym "kamieniu' i w bardzo nagrzanym piecu.
          Pizza stone, jeden z wielu wersji:
          www.amazon.com/Old-Stone-Oven-4444-Pizza/dp/B0000E1FDC
          -
          "Mądrej głowie dość dwie słowie".
          Przepisy kulinarne są dłuższe.
      • ba_nita Re: Zanim napiszesz jakąś totalną bzdurę najpierw 31.12.06, 12:12
        się zastanów.Po pierwsze: dlaczego niby nie można takiego samego ciasta zrobić w
        domu jak w pizzerii?Inna flora bakteryjna czy też oko szefa pizzę robi? Po
        drugie: ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym. Można się co najwyżej spierać o
        stosunek ilości drożdży do ilości mąki i wody. Po trzecie: jeżeli piekarnik ma
        osiągi powyżej 250'C to zbytniej różnicy smakowej nie ma. Tym bardziej jeżeli
        dysponuje się kamieniem.
      • podyanty Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 01.01.07, 03:34
        Gość portalu: Kamila napisał(a):

> zakalec? :O
        > jeśli masz na mysli takie ciasto jak w pizzeri to w domowych warunkach nie
        > wyjdzie :(
        > oni nie używają tam ani grama drożdży

????????????????
        To czego w takim razie uzywaja????
    • tadek-niejadek Dobre ciasto na pizzę 31.12.06, 00:24
      Seba! Ty na poważnie czy tylko tak, żeby właścicieli i dyżurnych tego forum
      podenerwować? Jeśli poważnie - chodź na skrzynkę, pogadamy. Wesołego Nowego
      Roku! Pzdr - tn
      • Gość: Gość Re: Dobre ciasto na pizzę IP: *.pronet.lublin.pl 31.12.06, 08:45
        A kto tu jest właścicielem?
    • marghe_72 Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 00:29
      poszukac w Galerii potraw długiego watku o pizzy
    • aniutek Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 04:40
      po co robic idz TU www.grimaldis.com/brooklyn.htm
      im sie zawsze udaje :)
    • linn_linn Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 08:33
      Tak "ja robie mniej więcej tak: mąka, woda, olej, sól, cukier, drożdże" tzn,
      jak?
    • she8 Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 10:59
      najlepsze niewątpliwie w thermomixie: 300g mąki,30 g drożdży, 2 łyżki oliwki,
      250g wody, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli.Schłodzone w lodówce co najmniej
      2h.Pycha!
      • linn_linn Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 11:02
        30 g drozdzy na 300 g maki? Stanowczo za duzo.
        • she8 Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 11:14
          Sorry, sorry, 400g maki, pisałam z pamieci, teraz sprawdziłam.Mam nadzieję,że
          jeszcze nikt nie zaczął pieczenia:)))Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
          • linn_linn Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 11:18
            Nie ma znaczenia. Klasyczna ilosc to 25 g na 500 g maki, ale zapewniam Cie, ze
            mozna dac nawet 8 g. A wloscy "pizzaioli" daja nawet chyba 2 g...
            • she8 Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 11:24
              Pewnie masz rację, ale ten przepis wypróbowałam nie tylko ja, jest najlepszy ze
              wszystkich.
              • linn_linn Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 12:11
                Ze wszystkich? To wyprobowalas wszystkie przepisy na pizze? A powaznie,
                najdrozszy na pewno. Na pewno lepszy wyjdzie z maszyny do chleba za 80 zl.
                • Gość: she Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? IP: *.mtm-info.pl 31.12.06, 12:12
                  Precyzuję:ze wszystkich, jakie próbowałam, ten najlepszy.
                • s.dominika Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 12:28
                  Mam pytanie w sprawie pizzy - ogólne i nie chcę nowego wątku tworzyć:

1. Jakiej używacie mąki (mam typ 550)? Czy ją przesiewacie przez sito najpierw?
                  2. Czy pieczarki mają być wcześniej podsmażone, czy takie surowe piec?
                  3. Co zrobić, żeby ciasto wyrosło grube? Bo mi na takim grubszym właśnie zależy.
                  • linn_linn Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 13:57
                    1. Lepsza jest tzw. chlebowa / 650 /. Make do pieczenia nalezy zawsze
                    przesiewac: niektorzy twierdza, ze nawet 2 razy.
                    2. Surowe, leciutko posolone
                    3. Jesli lubisz ciasto grube i miekkie, po ulozeniu skladnikow zostaw ja w
                    cieplym piekarniku na 10-20 minut / jeszcze podrosnie, a od czasu zalezy jej
                    koncowa wysokosc /. Potem nagrzej piekarnik / z pizza na zewnatrz / i piecz.
                    Wyglada to mn. wiecej tak, jak opisalam w przepisie na focaccie:
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42061549,42227779,0,2.html?v=2
                    Ciasto rozciagnij rekoma, nie walkuj. Potem daj mu podrosnac w piekarniku i
                    piecz. Pizza niska i chrupiaca pieczona jest od razu: bez rosniecia w
                    piekarniku.
                    • s.dominika Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 14:12
                      Czyli najpierw sobie ciasto normalnie rośnie w misce (ok 30 minut), potem
                      rozwałkować, nałożyć składniki - włożyć takie surowe ciasto ze składnikami na 10
                      minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Wyjąć pizze. Nagrzać piekarnik na
                      maxa i piec jeszcze powiedzmy 10 minut.Tak?
                      Co zrobić z pizza w momencie, jak się będzie nagrzewał piekarnik do tych 250?
                      Niech sobie leży i czeka po prostu? Nie oklapnie?
                      • linn_linn Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 31.12.06, 15:03
                        Mn. wiecej tak, chociaz u mnie rosnie w maszynie dluzej. Musi stac na zewnatrz
                        w czasie nagrzewania: w srodku trwaloby to dlugo i wysuszylaby sie.
                        Przy robieniu pizzy wazna jest jednak praktyka: czasem niewielkie zmiany ( inna
                        maka, 2 minuty mniej czy wiecej itp. / zmieniaja koncowy rezultat. O piekarniku
                        juz nie wspomne. Trzeba probowc i korygowac bledy czy dostosowac do wlasnego
                        smaku. M. in. dlatego jest tyle pytan o pizze: skladniki to jedno, a sposob
                        robienia i pieczenia to juz inna para kaloszy. W przepisie nie da sie tego
                        przekazac.
    • she8 Re: Już biegnę kupować termomix...//lol n/t 31.12.06, 12:09
      Polecam.A przy okazji - banito, dzięki za przepisy na dorsza.
      • ba_nita Re: Nie ma za co. A zamiast termomixu wolę kolejną 31.12.06, 12:15
        gitarę. Przynajmniej zarabia na siebie...//rotfl.
        • Gość: she Re: Nie ma za co. A zamiast termomixu wolę kolejn IP: *.mtm-info.pl 31.12.06, 12:17
          Gitarę też mam.Zieloną.Też kolejną.Poprzednia po (kolejnym) spływie kajakowym
          rozeschła się.A thermomix czemu? Bom leniwa i już!!!
    • ampolion Jest wiele rodzajów pizzy. 31.12.06, 14:54
      Nie ma jednego "prawdziwego" przepisu na ciasto pizzy tak jak nie ma jednego
      przepisu na "babkę"!
    • ampolion Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę? 31.12.06, 23:03
      TAK:
      Przejrzałem ze dwadziescia angielskich przepisów na ciasto do pizzy i z zasady,
      jesli już to nawyższej jakosci oliwa.
      A tutaj masz krok po kroku ilustrowany przepis:
      www.annamariavolpi.com/pizza_recipe.html
      • ampolion Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę? 31.12.06, 23:06
        Tamże link do... Polish Recipes!
        www.annamariavolpi.com/pictures.html
        • Gość: dudek przepis pizzy ktora zamawia krolowa angielska IP: *.bredband.comhem.se 01.01.07, 14:03
          Kiedys zaistnial 20 minut w text tv pewnej telewizji i od razu zoostal
          zdjety,ledwo przepisalem:pizza dla 4 osob
          10 g-----------drozdzy,
          1,5 ----decilitra wody,
          1/4 ----lyzeczki cukru,
          4 ----decilitry maki,
          2 lyzki stolowe oliwy,
          1 -----szczypta soli.

Drozdze rozpuscic w wodzie,domieszac 1/4 lyzeczki cukru.Domieszac make i
          sol,wyrobic recznie ciasto,dodajac olive.
          Ciasto pozostawic do wyrosniecia na 30 minut do 1 godziny.
          Uformowac 4 male podstawy do pizzy i pozostawic na 10 minut.
          Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w 250 stopniach okolo 10 minut.
          Dodatki na wierzch pizzy mozna komponowac sobie wedlug uznania.Jezeli jest
          udany spod cala pizza jest dobra.
          Na wierzch przed pieczeniem posmarowac uformowane pizze gestym sosem
          pomidorowym, polozyc smazone pieczarki i zolty ser(tarty),posypac przyprawa
          ziolowa do pizzy.Mozna pizze wzbogacac (jak ktos lubi) szynka posiekana bardzo
          drobno lub ryba,rakami,malzami,papryka,cebula(sama wyjda zydowskie cebularze-
          pyszne z maselkiem i makiem).
          Smacznego:)

• Gość: dudek uwaga na kolejnosc i trzymanie sie proporcji IP: *.bredband.comhem.se 01.01.07, 14:07
            Po posmarowaniu sosem pomidorowym odczekac aby troche wsiakl w pizze.Najpierw
            posypac zoltym serem a potem na to inne dodatki na przyklad pieczarki smazone
            lub surowe wedlug uznania.Jezeli damy odwrotnie podczas krojenia ser z cala
            zawartoscia bedzie sie zsuwal z pizzy.
            • marghe_72 Re: uwaga na kolejnosc i trzymanie sie proporcji 01.01.07, 21:05
              ja bym jednak przepisu na prawdziwą pizzę szukała w jej ojczyźnie...

ser żółty na pizzy?
              • s.dominika Re: uwaga na kolejnosc i trzymanie sie proporcji 02.01.07, 11:23
                Zrobiłam wg przepisu Babeczki. No nie powiem, nawet, nawet. Problem polega na
                tym, że chciałam mieć grube ciasto, a mi nie wyrosło aż tak jak oczekiwałam. Czy
                po prostu zrobić z podwójnej porcji i grubiej wałkować, czy dać więcej drożdży?
                Sama już nie wiem.
                • linn_linn Re: uwaga na kolejnosc i trzymanie sie proporcji 02.01.07, 11:28
                  Przede wszystkim nie walkowac: walkowanie niweluje wczesniejsze wyrosniecie.
                  Nie ma co dawac wiecej drozdzy: wazny jest czas. Mysle, ze po prostu ciasto nie
                  mialo dosc czasu. Pewien wloski pizzaiolo mawia: "jesli nie masz czasu na
                  zrobienie dobrej pizzy, zrob spaghetti".
                  • linn_linn Re: uwaga na kolejnosc i trzymanie sie proporcji 02.01.07, 11:30
                    No i z uporem maniaka bede polecac maszune do chleba. Ciasto rosnie w cieple:
                    wszystkie problemy z ciastem drozdzowym rozwiazane / no zostaje jeszcze
                    pieczenie, ale i to wychodzi lepiej /.
                • tadek-niejadek Info dla S.Dominiki 02.01.07, 15:11
                  Dominiko! Zerknij wieczorem do skrzynki. Tam znajdziesz przepis na ciasto grube
                  i mięciutkie jak poducha. Pzdr - tn
                  • irys54 Re: Info dla S.Dominiki 02.01.07, 21:16
                    tadku , bardzo prosze o ten przepis. Z gory dziekuje.Pozdrawiam
                    • Gość: zuzia Re: Info dla S.Dominiki IP: *.aster.pl 02.01.07, 21:26
                      Ja robie juz od dłuższego czasu ciasto tylko i wyłącznie z przepisu Bajeczki:-)
                      jest świetne a to jak bardzo jest puchate zależy ile dam mu czasu na
                      wyrośnięcie. Po 40 min jest takie jakie lubie najbardziej-średnie a po godz
                      takie jak lubi mąż:-) Robimy więc na zmianę:-) No i oczywiście drożdże-jak sa
                      stare to nie wyrośnie i już.
                      • linn_linn Re: zamrazac drozdze / bialka tez / 03.01.07, 11:02
                        Drozdze nie maja prawa byc stare. Po kupienia wlozyc do zamrazalnika. Dobrze
                        jesli sa od razu w malych opakowaniach.
                        • bfinger Linn 03.01.07, 16:58
                          widzę, że znasz się na rzeczy - podrzuć proszę, jak zrobić fachowo ciasto, ale
                          cienkie? bo mój mąż nawet bułek nie jada......
                          • linn_linn Re: ciasto cienkie i chrupiace 03.01.07, 17:53
                            • linn_linn Re: ciasto cienkie i chrupiace 03.01.07, 18:01
                              No nie... wyslal sie pusty.
                              Ciasto musisz rozciagnac na cieniutki placek, oblozyc i piec od razu. Nie
                              bedzie mialo ciasto na urosniecie w piekarniku.
                              Ja do mometu kupienia piecyka Ferrari zawiesilam pieczenie pizzy: rezultaty w
                              domowym piekarniku nie sa najlepsze. Zreszta wole focaccie: zastepuje mi
                              pieczywo, a pizza jest jednak bardziej kaloryczna.
                              Piecyk Ferrari / rezultaty dorownuja najlepszym pizzeriom / mozna zobaczyc
                              tutaj:
                              buoneforchette.canalblog.com/archives/pizza_e_focaccia/index.html
                              Upieczone w nim pizze tez.
                              • linn_linn Re: ciasto cienkie i chrupiace 03.01.07, 18:05
                                Piecyk osiaga temperature 450°C.
                              • bfinger Re: ciasto cienkie i chrupiace 03.01.07, 21:22
                                dziękuję - skorzystam z tej rady
                                a takie Ferrari, to chyba dla mnie nieosiągalne, choć kto wie? ale na pewno nie
                                w tej kuchni, którą mam ;)
                    • tadek-niejadek Re: Info dla S.Dominiki i Irys 02.01.07, 21:44
                      Miłe Panie - przepis w skrzynce. Pzdr - tn
                      • marghe_72 Re: Tadku, a czemu nie umieścisz przepisu na forum 03.01.07, 10:30
                        j.w.
                        • tadek-niejadek Re: Tadku, a czemu nie umieścisz przepisu na foru 03.01.07, 11:14
                          Nie umieszczam bo już kiedyś umieściłem. A wcześniej, w tym samym wątku sama
                          proponowałaś:
                          *************************************************************
                          Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę??
                          Autor: marghe_72
                          Data: 31.12.06, 00:29

poszukac w Galerii potraw długiego watku o pizzy
                          *************************************************************
                          Powodzenia w poszukiwaniach. Pzdr - tn

• marghe_72 Re: Tadku, a czemu nie umieścisz przepisu na foru 03.01.07, 11:48
                            tadek-niejadek napisał:

> Nie umieszczam bo już kiedyś umieściłem. A wcześniej, w tym samym wątku sama
                            > proponowałaś:
                            > *************************************************************
                            > Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę??
                            > Autor: marghe_72
                            > Data: 31.12.06, 00:29
                            >
                            > poszukac w Galerii potraw długiego watku o pizzy
                            > *************************************************************
                            > Powodzenia w poszukiwaniach. Pzdr - tn
                            >
                            to podaj linka
                  • ampolion Re: Info dla S.Dominiki 03.01.07, 19:28
                    Pizza miękka jak poducha? A cóż to za zberezeństwo?...
                    Nawet "sycylijska" taką nie jest.
                    • linn_linn Re: Info dla S.Dominiki 03.01.07, 19:45
                      Kazdy robi taka pizze jaka mu smakuje: sa z grubsza rzecz biorac wysokie i
                      miekkie, a sa i niskie chrupiace.
                    • marghe_72 Re: Info dla S.Dominiki 03.01.07, 21:42
                      ampolion napisał:

> Pizza miękka jak poducha? A cóż to za zberezeństwo?...
                      > Nawet "sycylijska" taką nie jest.

na pólnocy Włoch pizza bywa puchata
    • Gość: kasiagość Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 10:26
      polecam piwo zamiast wody 250ml/na 0,5 kg mąki reszta jw
    • Gość: zocha Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.07, 19:49
      ciasto na pizze wychodzi samo -jak robi się w maszynie-
      nie stosuję zadnych technik ,najpierw to a potem tamto
      jezeli chcę zrobić dużo to daję najpierw 400-500ml.wody a reszta składników na oko -
      drozdże około 40-50g ,
      łyzeczka soli ,
      cukru nie daję -wystarczy cukier zawarty w mące
      -maka 650 najlepsza ,mozna dodać pare łyżek mąki krupczatki -to mój przypadkiem
      odkryty sekret -ciasto wyrasta spręzyste ,wysokie,
      do wody dodaję składniki mąkę sypię powoli a maszyna zagniata aż zrobi luźną
      kulę -podlewam oliwą z oliwek lub z pestek winogron -czasami łyzeczka masła,
      czasami dolewam troche mleka zamiast wody-ciasto ma być spręzyste ,nie za scisłe
      -,można dodac ale niekoniecznie jajko,
      wyrobione rosnie sobie na programie , zagladam jak wyrosło za duzo to
      zagniatam -dobrze jest zagnieść 2-3 razy -podobnie jak brioszkę ,
      dziele na 3 kule i wałkuję albo dłonmi rozpłaszam placek -nie ma to dla mnie
      znaczenia- dość cienko,
      nakładam sos i resztę+ przyprawy
      i ser -zawsze na wierzchu - czekam az trochę podrosnie i do pieca 220c -piecze
      się do 10-20 min. zależy od ciasta , im lzejsze ciasto ,czyli mniej dodatków tym
      krócej
      niestety mój piekarnik nie daje wiecej temp.
      jak nie miałam maszyny ciasto robiłam w misce i bez zadnego wielkego
      wyrabiania -ot taka technika jakbym robiła ciasto na pierogi -do michy mąka
      drożdże -woda +sól i oliwa -duża łycha i mieszałam az ciasto zaczeło się
      zbierać w kulę -potem to wyrzucałam na stół na mąkę i zagniatałam ąz przestaje
      kleić się do rąk -podpatrzyłam to jak mój mąż sobie radził jeszcze jak był
      kawalerem -w sumie to od niego nauczyłam sie całej techniki -nie obeszło się
      bez błędów ale robię już 25 l. i wierzcie mi nie lubię się napracować a pizza to
      nasze popisowe danie ,
      ostatnim przebojem jest zawijana ,calzone
      • linn_linn Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 03.01.07, 20:58
        Ilosc drozdzy mozesz spokojnie zmniejszyc. Ja daje 12,5 g na 600 g maki.
        Moglabym mniej / 6-8 /, ale to jest polowka opakowania i tak mi jest wygodnie.
        • borsuk_dawid Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 03.01.07, 22:01
          Aby polepszyc smak ciasta nalezy po wyrobieniu schlodzic je w lodowce
          conajmniej kilka godzin, najlepiej przez noc. Formowac i piec nastepnego dnia
          (ciasto wyjac z lodowki ok. 1 godz. przed pieczeniem).
          • roxy361 Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 03.01.07, 22:31
            najlepsze ciasto wychodzi z mąki OO reszta składników standartowo
            • linn_linn Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 04.01.07, 08:17
              00 jesli producent zaznacze, ze jest do pizzy / ma specjalna kompozycje. W
              ciemno mozna kupowac make typu 0 / polska 650 mn. wiecej /. Maka wloska typu 00
              to zwykla maka pszenna: aby byla dobra do pizzy, musi miec odpowiedni sklad.
            • Gość: fgtyjjf Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 12:25
              roxy, lepiej się zajmij własną dupą niż doradzaniem innym, bo jesteś
              beznadziejnie głupia i na drugi raz nie denerwuj ludzi
              • linn_linn Re: pizza z 1 g drozdzy 21.01.07, 13:58
                Pizza tzw. wysoka zrobiona z 1 g drozdzy / na 600 g maki wysokoglutenowej /:
                www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.php?/ubb/get_topic/f/5/t/009723/p/1.html
                Wynika z tego, ze ilosc drozdzy mozna zawsze zmniejszyc. Najwazniejsze jest i
                tak wyrastanie.
    • mathias_sammer Re: jak zrobić prawdziwe, dobre ciasto na pizzę?? 07.01.07, 12:03
      metod jest wiele. moza polowa robi ciasto z dodatkiem bialego twarozku zamiast
      drozdzy. ciasto jest pulchne i wybornie smakuje.
      m.s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka