Dodaj do ulubionych

makaron z serem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 23:05
wiem, że to głupie, ale córka poprosiła dziś o zrobieniem makaronu z serem, a
ja owszem jadłam to kiedyś (na obozie harcerskim), ale nigdy nie robiłam. jak
to to się doprawia? rozumiem, że gotuję makaron, dodaję ser i o ile pamiętam
smak to dodaje się cukier, ale czy coś jeszcze, np. śmietanę. Proszę pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • asiek_asiekowaty Re: makaron z serem 04.01.07, 23:09
      My jadamy makaron + twarog + roztopione maslo + cukier + cynamon.
    • Gość: cora Re: makaron z serem IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 04.01.07, 23:59
      Moi rodzice ostatnio takie coś jedli- ja nie;) oni zwą to kluskami z serem i
      robią na słono, czyli dodają coś w stylu kucharka czy vegety.
      • mrowax Re: makaron z serem 05.01.07, 06:41
        makaron, er i cukier do posypania na górze... przedszkola pamiętam :)
    • Gość: basiek13 Re: makaron z serem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 13:22
      Ja często robię coś takiego:
      Twaróg mieszam/rozgniatam ze śmietaną ,solę i dodaję do tego przysmażoną cebulę,
      wszystko mieszam z ugotowanym (jeszcze gorącym!) makaronem.Makaronu nie
      przelewam zimną wodą.
    • fettinia Re: makaron z serem 05.01.07, 16:18
      u nas jak u Asieka:)Makaron,maslo,twarog,cynamon,cukier.Dla rozpusty mozna dodac
      troche smietany:)
    • sathi1983 Re: makaron z serem 05.01.07, 17:44
      makaron aldente posypję rozgniecionym twarogiem, polewam roztopionym masłem i
      sypie cynamonem i cukrem.
      Zamiast masła można polać jogurtem.
      • Gość: marbor1 Re: makaron z serem IP: *.npgo.pl 05.01.07, 19:25
        Ugotowany makaron, posypany obficie twarogiem i to wszystko polane przesmażonym
        świeżym boczkiem z cebulką. Pychota.
      • Gość: gosc Re: makaron z serem IP: *.dsl.club-internet.fr 05.01.07, 19:25
        ludzie! przestancie, bo umre z ochoty na kluski z prawdziwym serem !!!!!!!
        • salimis Re: makaron z serem 06.01.07, 13:35
          Ja pamiętam makaron z serem jeszcze ze szkoly podstawowej. Zastanawiałam się nie
          dawno co też kucharki dodawały do sera ze był taki pyszny. Może był to cukier
          waniliowy ??
        • Gość: bagatella Re: makaron z serem IP: *.proxy.aol.com 06.01.07, 13:41
          a ja mam bialy ser bo sobie przywoze z PL w ilosciach przemytniczych i sru do
          zamrazaka, wlasnie tak mi narobili ochoty, ze jak sie tylko ser rozmrozi to od
          razu pochlone kluski z serem i boczkiem wedzonym, pysznosci
          zobacz na stoisku z serami, jest bialy ser ktory Billy sie nazywa, nie w kazdym
          magazynie jest, ja kupuje w Leclercu. nawet nawet to to ser przypomina, taki
          erzac ale dobre i to, pozdrawiam
          • Gość: gosc Re: makaron z serem IP: *.dsl.club-internet.fr 06.01.07, 15:53
            dziekuje za info ! :) nie mam leclerca, ale mam niedaleko auchan. moze tam tez
            mozna kupic.
            pozdro
        • fettinia gosc to zrob ser:) 06.01.07, 13:43
          mleko swieze zagotowac zakwasic cytryna i juz:)Pyszny twarozek wychodzi:)
          • Gość: bagatella Re: gosc to zrob ser:) IP: *.proxy.aol.com 06.01.07, 13:48
            ja nie gosc, ale tez jestem tym zainteresowana, bo u nas swiezego mleka raczej
            niet albo astronomicznie drogie jest, a z pasteryzowanego to raczej nie wyjdzie
            chyba, wiec bede dalej przemycala w bagazniku ser bialy
            • fettinia Re: gosc to zrob ser:) 06.01.07, 13:50
              pasteryzowane moze byc-byle takie z lodowki a nie H-milch:)U nas tez twarogu
              niet,wiec produkuje sama.No i przynajmniej 3,5 %:)
              • bagatella Re: gosc to zrob ser:) 06.01.07, 13:58
                no to sprobuje i dam znac czy sie udalo, a z 1 litra to ile tego twarozku sie
                naprodukuje? z 10-15 deko? tzn na ile moge liczyc
                • fettinia Re: gosc to zrob ser:) 06.01.07, 14:01
                  ja dosc mocno odciskam-wychodzi kulka ok 200g:)A zamiast cytryny moze byc kwasek
                  w plynie tez wychodzi.Sprobuj z kilku roznych mlek i sprawdz,ktore najlepsze:)
                  • bagatella Re: gosc to zrob ser:) 06.01.07, 14:05
                    tak zrobie i dzieki za dobre rady. a w zamrazaku to mam chyba ze 2kilo twarogu
                    pysznego z gor, takiego wsiowego to nic nie jest w stanie przebic.
                    ale na bezrybiu i rak ryba, dzieki i pozdrawiam
                    • fettinia Re: gosc to zrob ser:) 06.01.07, 14:07
                      a to ja ci tego wiejskiego uprzejmie zazdraszczam hehe:)Ale racja-lepszy taki
                      robiony domowo niz zaden:)Pozdrawiam tez:)
    • Gość: susharnia Ale makaron z serem? Czy z twarogiem??? IP: *.chello.pl 06.01.07, 17:21
      Bo z serem to sie robi beszamel i sie dodaje duzo startego sera, slodka papryke
      w proszku sol i pieprz i troche chilli.I sie zapieka.

A z twarogiem to mozna jesc na slodko i na slono.

Na slodko to sie polewa goracy makaron sosem z twarogu smietany/jogurtu cukru i
      masla. Plus moga byc rozne owoce albo orzechy albo przyprawa piernikowa tez
      jest pycha.

Na slono to ja daje twarog, przesmazona na zloto cebulke na masle i smietane
      albo jogurt naturalny. Mozna tez jeszcze dodac skwarki.
    • Gość: maga Re: makaron z serem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 16:39
      Dzięki. Ja miszkam w Polsce, więc nie mam problemu z zakupem dobrego sera.
      Zrobiłam podstawę, tzn. makaron, ser, cukier, masło, cynamon. Pycha, córka
      powiedziała, że lepszy niż w szkonej stołówce. Mała rzecz, a cieszy. Jeszcze
      raz dzięki.
    • mroofka2 Re: makaron z serem 07.01.07, 16:47
      mogą być rodzynki, czekolada, cukier, wg gustu i smaku;)
      • smolkowicz_a Re: makaron z serem 07.01.07, 18:51
        A ja na słono: wysmażone skwarki z boczku, ser biały, makaron; mieszam wszystko
        z tłuszczem który się wytopił z boczku (lub z częścią jeśli go dużo), solę do
        smaku. PYCHOTA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka