adam725 09.01.07, 21:15 Czym się właściwie różnią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam725 Re: żur a barszcz biały 09.01.07, 21:24 Dzięki! (przez pewien czas żyłem w przekonaniu, że chodzi o obecno ść lub brak grzybów ;-) Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Grzyby mogą być obecne i tu i tu. To już należy 09.01.07, 21:45 do wariacji na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia slaski zur 09.01.07, 22:01 to raczej bez ziela za to z pietka razowego chleba:)Reszta jak napisales-woda,maka zytnia,czosnek:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Do żadnego z zakwasów nie dodaję chleba a to 09.01.07, 22:24 dlatego, że jego zadaniem jest przyspieszenie li tylko kiszenia. Aż tak na czasie mi nie zależy a drugą rzeczą jest szczególna łatwość pleśnienia nastawu. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Do żadnego z zakwasów nie dodaję chleba a to 09.01.07, 22:27 ale ja robie i nic mi nie plesnieje:)Do czerwonego nie dodaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: żur a barszcz biały IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 09.01.07, 22:19 Też kiedyś rozmyślałam nt. tych zup. Ja je rozróżniam i bywam rozczarowana, gdy zmawiam jedną, a ona się okazuje drugą. Aczkolwiek lubię obie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: żur a barszcz biały IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 06.02.07, 02:23 Próbowałam zrobić zakwas na żur. Niestety już po jednym dniu zaczął pachnieć mało przyjemnie... Kolejnego dnia zapach zamiast "przyjemnie kwaśny" był hmm... podobny raczej do zapachu wymiocin. Wyrzuciłam to. Co się stało - spleśniał? Do jego robienia użyłam mąki żytniej, wody oraz kromkę razowego chleba bez ulepszaczy (sama piekłam). Nie było widać pleśni, ale ten zapach naprawdę był niemiły. Gdy robię zakwas na chleb, z samej mąki i wody, to pachnie zdecydowanie ładniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: żur a barszcz biały IP: *.CNet.Gawex.PL 06.02.07, 09:16 Do takiego zakwasu na żur trzeba dorzucić jeszcze czosnku (wedle uznania, ja daję 2-3 ząbki). Zapach to ma faktycznie niekonieczny dla niewprawionego nosa, ale po ugotowaniu jest prima! Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: żur a barszcz biały 07.02.07, 22:23 oto mój idealny przepis na ca 6 porcji zupy : do słoika po dżemie ca o,5 l wsypuje 3 łyzki płaskie maki żytniej 1 ł.maki pszennej,łyżeczke płatków owsianych,pół łyżeczki soli,dwa ząbki pokrojonego podłużnie czosnku,zalewam przegotowaną ciepła wodą,zakręcam-zostawiam na dwa dni w cieple,wkładam do lodówki i uzywam dowolnie.Potem daje kostke rosołową,listek bobkowy,utłuczoe 4- 5 ziaren ziela ang.,3 zabki czosnku,pokrojona kiełbasę,gotuję ca 1o min.dodaje zur, zagotowuję,dodaje smietanę.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Skoro kostka to po co się bawić w kiszenie? 07.02.07, 22:27 kupujesz w torebce i masz z głowy.A jaki "smaczny" - taki domowy - jak to reklamują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokrak Re: żur a barszcz biały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 09:06 Żur(ek) jest zdecydowanie bardziej kwaśny od, czasem wręcz słodkawego, białego barszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: żur a barszcz biały 06.02.07, 09:34 czosnek koniecznie:)Ale jesli ewidentnie bardzo brzydko pachnial,moze maka byla stara?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:A od kiedy barszcz biały jest słodkawy? 06.02.07, 12:00 Tym bardziej, że składnikiem (i to integralnym) jest sok spod ogórków kiszonych albo kapusty kiszonej? Cukier dodajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
anuteczek Re:A od kiedy barszcz biały jest słodkawy? 08.02.07, 10:09 a u mnie w domu barszcz biały robi się na bazie nie zakwasu, ale zwykłej mąki pszennej, zakwasza się go chrzanem i podaje z jajkiem i jakąś wędzonką - bez ziemniaków żur - po łódzku zalewajka robi się z zakwasu, z grzybami i ma kilka odmian - tylko okraszoną, z wędzonką, kiełbasą, pieczarkami, tata kiedyś uskutecznił z kaszanką (bardzo mu smakowało), mama czasami robi z warzywami Jak moje dziecię nie chce żreć to właśnie gotuję żurek - w najprostszej postaci - na kurczaku, okraszony skwarkami, koniecznie z grzybkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: żur a barszcz biały 10.04.07, 10:46 Bo jeszcze jest jedna z odmian zupy chrzanowej, bardzo podobna do białego barszczu. A moja babcia dodawała do białego barszczu czasem posiekanych drobno liści białej kapusty surowej, Smakował fantastycznie, z ziemniakami kraszonymi skawrkami z wędzonego boczku. Odpowiedz Link Zgłoś