Dodaj do ulubionych

żur a barszcz biały

09.01.07, 21:15
Czym się właściwie różnią?
Obserwuj wątek
    • adam725 Re: żur a barszcz biały 09.01.07, 21:24
      Dzięki! (przez pewien czas żyłem w przekonaniu, że chodzi o obecno ść lub brak
      grzybów ;-)

Pozdrawiam :-)
      • ba_nita Re:Grzyby mogą być obecne i tu i tu. To już należy 09.01.07, 21:45
        do wariacji na temat.
        • fettinia slaski zur 09.01.07, 22:01
          to raczej bez ziela za to z pietka razowego chleba:)Reszta jak
          napisales-woda,maka zytnia,czosnek:)
          • ba_nita Re: Do żadnego z zakwasów nie dodaję chleba a to 09.01.07, 22:24
            dlatego, że jego zadaniem jest przyspieszenie li tylko kiszenia. Aż tak na
            czasie mi nie zależy a drugą rzeczą jest szczególna łatwość pleśnienia nastawu.
            • fettinia Re: Do żadnego z zakwasów nie dodaję chleba a to 09.01.07, 22:27
              ale ja robie i nic mi nie plesnieje:)Do czerwonego nie dodaje:)
    • Gość: ab Re: żur a barszcz biały IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 09.01.07, 22:19
      Też kiedyś rozmyślałam nt. tych zup. Ja je rozróżniam i bywam rozczarowana, gdy
      zmawiam jedną, a ona się okazuje drugą. Aczkolwiek lubię obie;)
    • Gość: Autor Re: żur a barszcz biały IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 06.02.07, 02:23
      Próbowałam zrobić zakwas na żur. Niestety już po jednym dniu zaczął pachnieć
      mało przyjemnie... Kolejnego dnia zapach zamiast "przyjemnie kwaśny" był hmm...
      podobny raczej do zapachu wymiocin. Wyrzuciłam to.
      Co się stało - spleśniał? Do jego robienia użyłam mąki żytniej, wody oraz kromkę
      razowego chleba bez ulepszaczy (sama piekłam). Nie było widać pleśni, ale ten
      zapach naprawdę był niemiły. Gdy robię zakwas na chleb, z samej mąki i wody, to
      pachnie zdecydowanie ładniej...
      • Gość: EWa Re: żur a barszcz biały IP: *.CNet.Gawex.PL 06.02.07, 09:16
        Do takiego zakwasu na żur trzeba dorzucić jeszcze czosnku (wedle uznania, ja
        daję 2-3 ząbki). Zapach to ma faktycznie niekonieczny dla niewprawionego nosa,
        ale po ugotowaniu jest prima!
      • bogda35 Re: żur a barszcz biały 07.02.07, 22:23
        oto mój idealny przepis na ca 6 porcji zupy : do słoika po dżemie ca o,5 l
        wsypuje 3 łyzki płaskie maki żytniej 1 ł.maki pszennej,łyżeczke płatków
        owsianych,pół łyżeczki soli,dwa ząbki pokrojonego podłużnie czosnku,zalewam
        przegotowaną ciepła wodą,zakręcam-zostawiam na dwa dni w cieple,wkładam do
        lodówki i uzywam dowolnie.Potem daje kostke rosołową,listek bobkowy,utłuczoe 4-
        5 ziaren ziela ang.,3 zabki czosnku,pokrojona kiełbasę,gotuję ca 1o min.dodaje
        zur, zagotowuję,dodaje smietanę.Smacznego.
        • ba_nita Re: Skoro kostka to po co się bawić w kiszenie? 07.02.07, 22:27
          kupujesz w torebce i masz z głowy.A jaki "smaczny" - taki domowy - jak to reklamują.
    • Gość: Pokrak Re: żur a barszcz biały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 09:06
      Żur(ek) jest zdecydowanie bardziej kwaśny od, czasem wręcz słodkawego, białego
      barszczu.
      • fettinia Re: żur a barszcz biały 06.02.07, 09:34
        czosnek koniecznie:)Ale jesli ewidentnie bardzo brzydko pachnial,moze maka byla
        stara?:)
      • ba_nita Re:A od kiedy barszcz biały jest słodkawy? 06.02.07, 12:00
        Tym bardziej, że składnikiem (i to integralnym) jest sok spod ogórków kiszonych
        albo kapusty kiszonej? Cukier dodajesz?
        • anuteczek Re:A od kiedy barszcz biały jest słodkawy? 08.02.07, 10:09
          a u mnie w domu barszcz biały robi się na bazie nie zakwasu, ale zwykłej mąki
          pszennej, zakwasza się go chrzanem i podaje z jajkiem i jakąś wędzonką - bez
          ziemniaków

żur - po łódzku zalewajka robi się z zakwasu, z grzybami i ma kilka odmian -
          tylko okraszoną, z wędzonką, kiełbasą, pieczarkami, tata kiedyś uskutecznił z
          kaszanką (bardzo mu smakowało), mama czasami robi z warzywami
          Jak moje dziecię nie chce żreć to właśnie gotuję żurek - w najprostszej postaci
          - na kurczaku, okraszony skwarkami, koniecznie z grzybkiem.
    • e._ Re: żur a barszcz biały 10.04.07, 10:46
      Bo jeszcze jest jedna z odmian zupy chrzanowej, bardzo podobna do białego
      barszczu.
      A moja babcia dodawała do białego barszczu czasem posiekanych drobno liści
      białej kapusty surowej, Smakował fantastycznie, z ziemniakami kraszonymi
      skawrkami z wędzonego boczku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka