m_arita 26.01.07, 18:23 Proszę o podpowiedź czy żurek w butelce wlewamy razem z mąką która jest na dnie? Pytanie z grupy naiwnych ale pierwszy raz korzystam z żurku butelkowego. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: Sprawa żurku 26.01.07, 18:45 proponuję przywiązać się na stałe do używania dobrego butelkowego żurku, a jeszcze lepiej sobie kisić - bo taki jest najlepszy :) kiszenie nie jest wygodne jak często żurku nie gotujesz, więc warto sobie znaleźć dobre żródło butelkowego, z moich doświadczeń to najlepszy mają w piekarniach koniecznie wlewamy ze wszystkim co jest w butelce, uprzednio zamieszawszy porządnie wstrząsając butelką - bez tej mąki wyjdzie żurek, ale bardzo rzadki i słabiutki Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Sprawa żurku 26.01.07, 18:50 o tak tak domowy najlepszy-wlassnie sie kisi:)A butelkowy jak i kazdy inny w calosci:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f a ja tylko dodam, ze najlepiej to 2 wewamy, bo 26.01.07, 18:53 z jednej butelki kupnego, to słaby zurek... Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: a ja tylko dodam, ze najlepiej to 2 wewamy, b 26.01.07, 19:04 Dziękuję bardzo,odpowiedź otrzymałam w samą porę.Mam dwie but.żurku jeden nosi nazwę "domowy" a drugi "staropolski o smaku bekonu" myślę że wystarczy.Poszukam na forum jak taki żurek domowy się robi i też będę mieć.Na dziś muszę korzystać z tego co mam.Często korzystałam z torebki ale zostałam uświadomiona że najlepszy z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrAk Re: a ja tylko dodam, ze najlepiej to 2 wewamy, b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 19:33 E no, aleś wyjechała z tym żurkiem z torebki. Toż to przecież s.y.f :( Tylko kiszony!!! Jeśli chodzi o te sklepowe z butelki to szczerze mówiąc jakoś dotychczas szerokim łukiem obchodziłem te o smaku wędzonki. Nie miałem zaufania do tego co tam mogą dawać na smak. Wolę sam nagotować. Ale podziel się doświadczeniem, może sie mylę... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu... 26.01.07, 19:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31276146&a=31276146 Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Sprawa żurku 26.01.07, 19:46 zrób żurek sama-jest świetny,mozna go trzymac w lodówce i używac w razie potrzeby.oto przepis: do słoika ca o,3 l(po dżemie n.p.) wsyp kopiasta łyzke maki żytniej(do kupienia n.p.w prywatnej piekarni),mała łyzke maki pszennej,płaska łyżeczke płatkow owsianych,troche soli,ząbek lub dwa czosnku,zalej ciepłą przegotowana wodą,zakręć,potrząsnij żeby się dobrze wymieszało,potrzymaj dwa dni w normalnej temperaturze,potem włóż do lodówki,i użyj kiedy chcesz.Ta porcja wystarcza na około 6 porcji zupy.Do garnka wlewam ca 3 szkl.wody,listek bobkowy,utłuczone 5 ziaren ziela ang. 3 zabki czosnku,jedna kostkę rosołu Knorra-pokrojoną w kawałki kiełbase,gotuję ca 10 min.potem wlewam żurek ze słoika,chwile gotuję-uwaga,bo kipi-dodaje śmietanę kwasna lub słodką. Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: Sprawa żurku 26.01.07, 20:05 Dziękuję za przepis,żurek już gotowy ma być na jutro dla gości a co do smaku bekonu to chyba bujda,żadnego bekonu się nie czuje ale żurek jest pyszny.A jutro będzie pieczona biała kiełbasa z cebulą i czosnkiem .Mam nadzieję że będzie dobra przepis wyszukałam przez google. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś