Gość: Teresa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 09:55 Czy mogę prosić o sprawdzony, niezawodny przepis na to ciasto? Wyszukiwarka nic nie podpowiedziała... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalena2lbn Re: Metrowiec 08.02.07, 10:59 Mam ale wpisany przed laty do zeszytu,a teraz nie mam czasu go przepisywać. Jesli do poznego wieczora nikt Ci nie wklei to mozesz na mnie liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Metrowiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:00 Bardzo dziękuję, będę czekała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Metrowiec 08.02.07, 22:09 Ciasto jasne -1,5 szkl.maki 4 jajka 1 szkl cukru 8 lyzek oleju 1 lyzeczka proszku 10 lyzek wody letniej Jajka ubic z cukrem,dodac make wymieszana z proszkiem,olej i wode.Upiec w długiej waskiej blaszce. Drugie ciasto ciemne - te same skladniki plus 3 lyzki kakao. Ciasta robie osobno ,bo mam tylko jedna blaszke tej wielkosci. masa -nieco mniej niz 0,5 l. mleka 1 szkl pudru 2 lyzki maki pszennej 1,5 koski masla 2 lyzki maki ziemniaczanej zapach waniliowy + sok cytrynowy Ugotowac budyń.Zmiksowac maslo z cukrem pudrem,dodawac po jednej lyzce ostudzony budyn.Miksowac az do uzyskania puszystej masy.Na koniec dodac zapach waniliowy i ew.sok z cytryny (ostroznie,bo masa lubi sie w tym momencie warzyc). Upieczone ciasta pokroic w 1 cm kromki.Smarujac masa jedna strone kromki,ukladac je na przemian kolorami.Pozostala iloscia kremu posmarowac wierzch i boki lub polac polewa czekoladowa. Ciasto kroic ukosnie.Róg skroić ukośnie do czwartej kromki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Metrowiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 07:13 Bardzo dziękuję, chodziło mi właśnie o taki "przepis ze starego zeszytu". Wybróbuję w sobotę. Mam nadzieję, że nic się nie stanie jak zrobię z podwójnej porcji i podzielę na dwie blaszki. Moi mężczyźni będą szczęśliwi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Metrowiec 09.02.07, 21:08 Błagam nie rób 2 porcji........tego wychodzi naprawde bardzo duzo,zniechęca Ci sie po pierwszym wypieku. Może nie bardzo dużo wychodzi,ale bardzo dłuuuuuugo :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Metrowiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 07:51 Upiekłam! SUPER - dziękuję za przepis. Wszystkim bardzo smakował. Źle mnie zrozumiałaś - chodziło mi o to, że nie będę osobno robiła dwóch ciast - jasne i ciemne. Co prawda nie podzieliłam idealnie równo i białe było nieco wyższe ale nożem dopasowałam kromki:-) Smakowało tak jak na imieninach u cioci. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Metrowiec 08.02.07, 22:45 Ach, ta wredna wyszukiwarka... szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52000.html?slowo=metrowiec Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Metrowiec 08.02.07, 22:47 I jeszcze w temacie: szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52000.html?slowo=metrowiec Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Metrowiec 08.02.07, 22:50 A dlaczego przerzycają z "tematu" na "w trści"???? Przepisy są jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę i zaznaczysz "w temacie". Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion To też metrowiec 09.02.07, 21:15 smv.berkeley.edu/features/2005/t58.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: To też metrowiec 09.02.07, 23:04 O własnie.metrowiec jest prawie taki dłuuugi,tyle,że o niebo ładniejszy,bo kolorowy ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
umaa Re: Metrowiec 10.02.07, 21:47 metrowiec - smak dziecinstwa :) nigdy za nim nie przepadalam, wolalam plesniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Metrowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 23:54 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,20844079,20844079.html Odpowiedz Link Zgłoś