magda.no 28.04.03, 21:33 Proszę Was drodzy forumowicze o sprawdzone przepisy na pyszne dania z grilla. Chętnie coś wypróbuję w majowy weekend, mogą być mięsa i warzywa, rybami też nie pogardzę ;) Dziękuję z góry i pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prostaczek Re: Grillowanie! IP: *.ki.net.pl 29.04.03, 02:22 magda.no napisała: > Proszę Was drodzy forumowicze o sprawdzone przepisy na pyszne dania z grilla. > Chętnie coś wypróbuję w majowy weekend, mogą być mięsa i warzywa, rybami też > nie pogardzę ;) > Dziękuję z góry i pzdr! Wczesniej bylo o potrawach z baraniny, tam podalem dwa przepisy na grila ..., mysle, ze bez trudu znajdziesz jesli zechcesz poszukac. Tu i teraz zycze smacznego, za te co sam podalem gwarantuje .... prostaczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karuzelowy Re: Grillowanie! IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 29.04.03, 02:41 jeśli pijesz piwo to znakomite będą skrzydełka.trzeba je jednak kilka godzin przed grilowaniem zamarynować. i tu trudno o konkrety ,bo co człowiek to inny smak.najprościej posmarować oliwa i obsypać ulubionymi przyprawami. ja daję dużo papryki,pieprzu,odrobinę miodu i oliwa. suche przyprawy typu majeranek strasznie sie palą. tak więc, do piwka skrzydełka kurzęcie,lub żeberka , ale tych nie lubią za bardzo kobietki. a moje najnowsze "odkrycie " grilowe to szaszłyk z kiełbasy! zamiast piec ją w całości lub na patyku , najzwyklejszą kiełbachę nadziewam szaszłykowym sposobem na zmianę z cebulą , papryką zieloną , pieczarkami, całymi główkami czosnku, słoninką wędzoną , wszystkim co Ci smakuje w stanie smażonym. całość posypuję przyprawami / dobra jest np vegeta,jeśli nie znasz się na nich/ szybko, smacznie , tanio i niecodziennie! przecie zazwyczaj grilujemy kawał mięcha... taki szaszłyk jest bardzo mało wymagający--można go zrobić na najprostszym , turystycznym grilu,nawet tym z folii alu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostaczek Re: Grillowanie! IP: *.ki.net.pl 29.04.03, 02:50 qurcze .... nie mam pojecia co sie dzieje! Szukalem watku o ktorym napisalem poprzednio, tego o czyms z baraniny i nie znalazlem! jak ostatnio go widzialem bylo chyba ze 14 postow. A teraz ZNIKL! no chyba ze ja go znalezc nie moglem prostaczek Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Grillowanie!/prostaczek 29.04.03, 05:05 spoko prostaczek, znalazlo sie :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=5109716&a=5109716 pozdrawiam, aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostaczek Re: Grillowanie!/prostaczek IP: *.ki.net.pl 30.04.03, 02:01 aniutek napisała: > spoko prostaczek, znalazlo sie :) > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=5109716&a=5109716 > pozdrawiam, > aniutek ... ślepota mnie jakaś napadła ..., dzięki wielkie :-)) ech, poczytałem i ślina ..., ale to znacie, idę do kuchni ... pzdrw prostaczek Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: Grillowanie! 30.04.03, 10:43 na grilla najcześciej robię żelazny zestaw: - karkówka (to dla panów). dzień wczesniej ją papram w przyprawach, sporo czosnku, smaruje odrobinę musztarda albo ketchupem, upycham w misce przekładajac cebula. - pierś z kurczaka (dla pań). Marynuje ja w jogurcie. Jogurt sie miesza z ziołami, tez czosnek (uwielbiam!), sporo soli i w ogóle wszystkiego bo miecho musi przejść. Kurczak w jogurcie po zgrillowaniu jest bardzo delikatny i mięciutki. - szaszłyki z kuraka (dla wszystkich). Piers z kurczaka, wędzony boczek, kolorowa papryka, cebulka, marynowane pieczary nabijam na patyczki i już. Wyglada przecudnie. - watróbka (dla tych co lubią). Watróbkę preparuję tak, żeby jej żadne dzyndzle nie odstawały. Barzdo delikatnie solę, zawijam w cienkie, długie plastry wędzonego boczku, przebijam wykałaczką i na ruszt. Świetne ze zgrilowaną cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masza74 Re: Grillowanie! IP: *.biaman.pl 30.04.03, 13:11 Mój sprawdzony przepis .Myjemy ładne małe ziemniaczki( nie obieramy)Następnie każdy mały ładny ziemniaczek owijamy plasterkiem wędzonego boczku , dodajemy plasterek cebulki, można dodać ząbek czosnku i każdy taki zestawik owijamy szczelnie folią aluminiową. I te piękne srebrne kulki kładziemy na grilla. Podczas pieczenia kilkakrotnie obracamy.Gotowość potrawy sprawdzamy poprzez nakłucie widelcem srebrnej kuleczki. Następnie kuleczkę na talerzyk, rozwijamy , przyprawiamy (sól, pieprz itp co kto woli)i się delektujemy.PYCHA! I jeszcze zabawne zdarzenie związane z tą potrawą.Otóż w tamtym roku latem jesteśmy nad wodą , na grillu smażą się w/w ziemniaczki, my się opalamy, aż tu nagle nawiedził nas kocur. Dostał kawałek mięska ale nim pogardził więc go niewdzięcznika pogoniliśmy.Po ok. 10 min. poszłam sprawdzić czy ziemniaczki są już gotowe a tu... koło grilla na ziemi leżą pozwalane ziemniaki, folia porozrywana a kocisko wcina je jeszcze gorące(zrzucał ziemniaki z gorącego grilla łapą!!!).Chyba też tak jak ja uznał wyższość tej potrawy nad mięskami, szaszłykami itp. Pozdrowionka i smacznego :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wheelman Re: Grillowanie! 30.04.03, 15:44 ubawiła mnie ta kocurowość, do ziemniaczków proponuję sos jogurtowy z czusnkiem i szczypiorem) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne jarzynki na grill 30.04.03, 15:49 pychota niesamowita mlode baklazany umyc, wytrzec , pokroic w plastry ok 1,5 cm papryki - kolor dowolny, pokroic wzdluz "zeberek", usunac gniazda nasienne mlode cukinie , takie z miekka skorka, pokroic wzduz, na pol w miseczce przygotowac mieszanine soli, pieprzu i olowy z oliwek ukladac jarzynki na ruszcie ,smarowac mieszanina za pomoca pedzla kucharskiego srednio po 3-5 min na strone do tego sos z jogurtu z przecisnietym na prasce czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne spare ribs - zeberka 30.04.03, 15:54 zeberka wieprzowe - czesci z koscia, koniecznie (ok 20 zeberek) marynata sos hoishin - 4 lyzki cukier - 1 lyzka czosnek - posiekane 3 zabki sol - lyzka olej roslinny - 2 lyzki mieso umyc, osuszyc pokroic na pojedyncze kostki, kazde zeberko osobno wlozyc do marynaty (wszystkie skladniki zmieszac) na przynajmniej godzine, moze stac tez i cala noc ul;ozyc wszystko na blasze, przykryc folia aluminiowa PIec 40 min w temp 180stopni w piekarniku tak przygotowane zeberka moga czekac do nastepnego dnia Teraz folie zdjac i albo na ruszt i polewac powstalym sosem, albo do piekarnika na nastepne 20-30 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Grillowanie! IP: *.we.client2.attbi.com 30.04.03, 17:21 Mozna to zrobic i w piekarniku ale to juz nie to samo. Potrzebne sa OLBRZYMIE ziemniaki, takie wlasnie jak Idaho odmiana. podluzne najlepiej. Odcinamy koncowke ziemniaka , wyciagamy miazsz z ziemniaka zostawiajac na sciankach tyle , ile nam odpowiada, na to miejsce pakujemy surowa biala kielbase wybrana z kishki, calosc zawijamy w folie i pieczemy!! Trudno mi powiedziec w minutach jak dlugo, bo to zalezy od rozmiaru ziemniaka ale trwa to ok godziny + . Sok z piekacej sie kielbasy przesyca ziemniaka i wychodzi niesamowicie dobra pychotka tylko trzeba uwaznie jesc bo piekielnie gorace wszystko i to przez dluzszy okres czasu. CZesto to robie bo w zasadzie nie wymaga talerza , kazdy moze w reku trzymac owiniete czesciowo w folie wiec jest naprawde fajne na kampingi z piwem i kiszonym ogorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DrizzlySpike Re: Grillowanie! - Sekret!! IP: *.ci.seattle.wa.us 01.05.03, 16:41 Malo kto wie, ale grilowanie miesa bez jego uprzedniego przygotowania konczy sie przewaznie suchym, malo apetycznym rezultatem. A oto ten sekret: Mieso (ryba) musi byc namoczona w solance (tzw. brining). Rozpuscic 1 kubek koszernej soli w 1 galonie wody. Mozna dodac 1 lyzke cukru i inne przyprawy. Moczyc w tej zalewie okolo 1-2 godziny/funt miesa w lodowce. Rezultat gwarantowany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Grillowanie! - Sekret!! 01.05.03, 19:30 Gość portalu: DrizzlySpike napisał(a): ). > Rozpuscic 1 kubek koszernej soli w 1 galonie wody. czyli 250 ml soli w 4 litrach wody Odpowiedz Link Zgłoś
magda.no Re: Grillowanie! 01.05.03, 22:34 Dziękuję wszystkim za przepisy! Ślinka mi leci!!! Wiedziałam, że mnie nie zawiedziecie i zaprosiłam gości na sobotę. Myślę, że na pewno im będzie smakowało! Jeśli na coś jeszcze wpadniecie - piszcie! Odpowiedz Link Zgłoś