Gość: milicjant IP: czech:* / 192.168.11.* 10.05.03, 14:13 Szukam informacji na temat tiramisu. Chcialbym sam przygotowac. Czy mascarpone, ktore sie tam uzywa, trzeba koniecznie kupic, czy jest mozliwosc przygotowania go samemu ? MO Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melanie Re: tiramisu 10.05.03, 15:44 Gość portalu: milicjant napisał(a): > Szukam informacji na temat tiramisu. Chcialbym sam > przygotowac. Czy mascarpone, ktore sie tam uzywa, > trzeba koniecznie kupic, czy jest mozliwosc > przygotowania go samemu ? > > MO Nie wiem, jak długo szukasz, wystarczy wpisac w wyszukiwarce:)))))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=2449588&a=2976594 Odpowiedz Link Zgłoś
kitty Re: tiramisu 11.05.03, 18:54 Mniam. Najlepiej jest oczywiście robić samemu i z mascarpone. Ale tu czeka szereg pułapek. Mnie na przykład ciężko jest wymieszać serek z bita śmietaną. Bo albo nie siądzie i są grudy, albo jest wymieszny i "siada", nie chce się zchłodzić, wylewa się. Z bogatej tradycji walki z tiramisu polecam zrobienie go z gotowca firmy Gellwe. Podejmowałam gości z Włoch tym gotowcem, zjedli całą blachę. Plusy - jeśli robisz zgodnie z przepisem, wychodzi; za cenę + dodatki wychodzi blacha ciasta - jest ekonomiczne, można coś poszachrować - u mnie część rodziny lubi zamiast "ponczu" kawowego czekoladowy - i jest. Minusy - no, dla wielkich fachowców pewnie różni się od oryginału (ale tylko dla wielkich). Smacznego. Jutro kupie i zrobie na weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 11.05.03, 19:03 Do zrobienia tiramisù nie uzywa sie bitej smietany. Powodem grudek jest najczesciej roznica temperatur poszczegolnych skladnikow. Mascarpone nalezy kupic i to w miejscach godnych zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milicjant Re: tiramisu IP: czech:* / 192.168.11.* 12.05.03, 10:44 A czy ktoś wie jaka jest technologia robienia mascarpone? Może niewiele się ró¶ni od robienia twarogu? MO Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: tiramisu 12.05.03, 11:59 przede wszystkim mascarpone jest ze słodkiego mleka :) poszukaj, był kiedyś tutaj o nim cały wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 13.05.03, 07:29 Na pewno sie rozni, ale jesli Cie to interesuje moge poszperac. Przypomnialo mi sie tez, ze dodaja mascarpone nalezy robic to stopniowo. Mieszac i dopiero po uzyskaniu gladkiej masy dodawac nastepna partie. Jesli wrzuci sie wszystko od razu, moga wyjsc grudki, ktore trudno bedzie zlikwidowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 13.05.03, 09:22 Jesli chcesz poeksperymentowac, oto kilka informacji. Mascarpone jest produktem o wielowiekowej tradycji, pochodzacym z Lombardii. Produkowany jest ze smietany z mleka krowiego. Smietane podgrzewa sie w kapieli wodnej do 85-90°C, a nastepnie zakwasza uzywajac kilku kropli soku z cytryny. Smietana zsiada sie po 10 minutach, po czym pozostawia sie ja na 8-12 godzin. Po uplywie tego czasu nalezy ja przecedzic uzywajac gestej tkaniny. Czesc odlaczona od serwatki wlewa sie do drewnianych form, ktore wstawia sie do lodowki na 18 godzin. Gotowe! Mascarpone jest serem o smaku maslanym, w pierwszej chwili slodkim, a nastepnie kwaskowatym. Kolor mascarpone jest slomkowy albo bialy. Informacje podaje za www.mangiarebene.com , strona majaca oprocz wloskiej takze wersje angielska i japonska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZUZIA Re: tiramisu IP: 213.76.128.* 21.05.03, 13:12 SEREK MASCARPONE MOŻNA KUPIĆ W KAŻDYM SUPERMARKECIE, NP. w AUCHAN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milicjant Re: tiramisu IP: czech:* / 192.168.11.* 13.05.03, 18:20 Jestescie genialni. Dzieki. Prawdopodobnie rozpoczne eksperymenty. MO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 14.05.03, 07:41 Napisz o rezultatach. Odpowiedz Link Zgłoś