Gość: joa IP: 83.238.108.* 02.04.07, 11:46 Poszukuje przepisow na sałatki wielkanocne - mamy zawsze jarzynową, dwa lata temu zrobiłam jajka, pieczarki, szczypiorek. A moze macie jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: sałatki wielkanocne IP: *.net.autocom.pl 02.04.07, 12:55 Jakie to są sałatki...wielkanocne? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 15:30 Sałatki wielkanocne? Toż to starodawna, polska tradycja... Odpowiedz Link Zgłoś
aga10000 Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 13:28 Polecam taką: puszka fasoli czerwonej, białej, kukurydzy, groszku zielonego, paczka rodzynek. Sos: 1/2 szklanki oleju, 3 łyżki keczupu, 3 duże ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka pieprzu, vegety, musztardy, ciut chili, wytrząsnąć w słoiku. Zalać jarzynki i rodzynki (ha, rymło mi się). Najlepsze, jak się trochę "przegryzie". Robi się toto szybciutko, a jest całkiem, całkiem AGA Odpowiedz Link Zgłoś
mitta Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 15:23 Na Wielkanoc zawsze robię taką: słoik szparagów (lub ugotowane świeże) pokrojone w 3 cm kawałki, mała puszka kiełków soi, mała puszka groszku. Składniki lekko wymieszać, ułożyć na poszarpanych liściach sałaty, polać sosem jogurtowo - majonezowym, nie mieszać już, zrobić tuż przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: sałatki wielkanocne???? 02.04.07, 21:00 a co w twojej pycha salatce jest wielkanocnego? czyzby tym akcentem byla kukurydza i czerwona fasola? na boze narodzenie, wigilie, wszelkie komunie i bierzmowania robisz taka sama? gratuluje ups, przepraszam nie zauwazylam groszku Zielonego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martas78 Re: sałatki wielkanocne???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 14:40 nie podoba Ci się to NIE RÓB! Każdy ma inny gust. Co za ludzie... Jak idziesz w gości to też wybrzydzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella nie, nie podoba mi sie 03.04.07, 15:00 ja nie mam w zwyczaju chodzic w gosci tam gdzie gospodyni idzie na latwizne i podaje np glupie salatki na proszona wizyte, i ja rowniez jak przyjmuje gosci to sie bardzo staram, i jak chodze w gosci to gospodarze tez staja na wysokosci zadania. dla mnie pojsc do kogos na kolacje czy obiad i byc przyjetym jakakolwiek salatka np. z kukurydzy i czerwonej fasoli jest nietaktem. na szczescie takich problemow nie mam. a co do tej powyzszej wielkanocnej salatki to prosze, wskaz mi palcem akcenty wiosenne lub wielkanocne? Odpowiedz Link Zgłoś
aga10000 Re: nie, nie podoba mi sie 03.04.07, 16:12 No cóż, to, że sałatka istotnie wielkanocna nie jest, to fakt. Myślałam, że chodzi o coś do wędlin, które podaje się na śniadaniu. Ale hasła o jej głupocie lub o moim chodzeniu na łatwiznę nie są ani sprawiedliwe ani grzeczne. Może troszkę kultury w tym przedświątecznym okresie? AGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: nie, nie podoba mi sie IP: *.dsl.club-internet.fr 03.04.07, 20:42 podobno wielkim nietaktem jest podac gosciom wieprzowine, a teraz dochodzi do tego fasola... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: nie, nie podoba mi sie 04.04.07, 09:23 ????????? basta!! co za odpowiedz - jak ide 'w gosci' do jakis fajnych ludzi to mozna i slone paluszki zjesc popijajac piwem - z puszki zreszta i jest ok. zamiast sie wymadrzac napisz sama jaka salatke proponujesz dla autorki watku typowo wielkanocna - i zaraz ci udowodnie, ze kazdy skladnik wymieniony przez ciebie niekoniecznie jest wielkanocny. a propos salatki - u mnie czesto jest po prostu mnostwo warzyw: salata, szczypiorek, rzodkiewki, pomidory, ogorki, papryka, ktore sie podjada do roznych innych dan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska35 Re: nie, nie podoba mi sie IP: *.legnica.um.gov.pl 04.04.07, 09:56 łoj.... jak ostatnio byłam na imprezie to był smalec, ogórki i paluszki - chyba powinnam była odwrócić się na pięcie i wyjść.... Nie ma chyba pojęcia "sałatki wielkanocnej", robię takie, które moja rodzina lubi i wiem że zje - żadnych wynalazków, które pójdą do śmnieci - szkoda mojej pracy i czasu. U mnie będzie zwykła sałatka jarzynowa i nazwana przez dzieci "polską" - pokrojone w kostkę lub paseczki i warstwowo układane: - kapusta pekińska lub sałata lodowa - ogórki i pomidory - szynka - jajka - wszystko to zalane sosem czosnkowym (majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posolone, popieprzone) - a na wierzchu starty żółty ser Obecność jajek i szynki może wskazywać na Wielkanoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
tygryska_28 Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 16:06 A ja ostatnio jadłam taką sałatkę z selera. Bardzo mi smakowała i postanowiłam zrobić na święta :) seler ze słoika (tzn kupuję taki paskowany seler w zalewie w słoiku) odsączony ryż ugotowany ogórek konserwowy pokrojony w kostkę jakaś wędlina (np szynka prasowana) pokrojona w kostkę sól, pieprz, bazylia albo jakaś ulubiona przyprawa sosik: majonez i śmietana (albo w wersji light jogurt) Pycha, polecam :) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancyk.62 Re: sałatki wielkanocne IP: *.zamosc.mm.pl 02.04.07, 16:27 jakos niezbyt mi to światrecznie wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
tygryska_28 Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 16:32 A dlaczego niby? Że co, że jajka wkroić? No nie ma sprawy :) Można ;) Poza tym szyneczka w kosteczkę jest moim zdaniem jak najbardziej świąteczna :DD Można obficie rzeżuchą posypać - będzie świąteczniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: sałatki wielkanocne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:52 a ja zrobię tak ; 5 jaj na twardo drobno pokroję, pokroję tez drobno ogórki konserwowe( cały słoj) i b. drobniutko dwa pęczki natki pietruszki( ale żadne tam mechaniczne na papkę, tylko i wyłacznie nożem)dodam puszkę groszku i wymieszamz majonezem. i zielono i świątecznie i dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc salatka zolto-zielona, "wielkanocna" IP: *.dsl.club-internet.fr 03.04.07, 21:35 2 twarde gruszki 200 g fasolki szparagowej 15 cl schlodzonej smietanki sok z polowy cytryny pol peczka szczypiorku (ze 20 sztuk) sol gruboziarnista (albo zwykla skoro nie ma innej) pieprz gotowac fasolke przez 10 minut, nastepnie schlodzic ja w salaterce z woda z lodem drobno pokroic szczypiorek, utrzepac smietanke (nie na sztorc !)jak juz bedzie lekko stawala, dodac powoli sok z cytryny, pieprz i sol. na koncu szczypior. wstawic do lodowki. obrac gruszki, pokroic w kostki lub w talarki, odcedzic fasolke. ulozyc fasolke na talerzach, nieregularnie, w drabinke czy jak sie komu podoba, dodac czasteczki gruszek i wszystko bardzo szczodrze polac sosem ze smietanki. jest to przepis z "ELLE à table", periodycznego dodatku kulinarnego do magazynu "Elle". z tego samego zrodla polecam salatke z czerwonej fasoli. Nie mam dokladnego przepisu, ale killka juz razy ja robilam, wiec pamietam dosc dobrze... NIc trudnego : czerwona fasola (nie z puszki, tylko osobiscie ugotowana), szalotki, vinaigrette z piment d'espelette (ostra mielona papryka). Salatka ta jest hitem podparyskich barbecue. Mysle, ze moze sie nadawac takze na stol wielkanocny, np. do pieczeni. ------------------------- Salatka ze swiezego bobu, z feta i ziolami. bob (duzo bobu), feta, oliwa, siekana pietruszka, szczypior, bazylia, mielona ostra paptyka, sol i pieprz ---------- mysle, ze salatki te dobrze zniosa dorzucone jajko na twardo (moze z wyjatkiem tej z gruszkami...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: salatka zolto-zielona, "wielkanocna" IP: *.chello.pl 03.04.07, 22:25 Dobrze to wyglada, ale chyba niewykonalne - na fasolke i bob jeszcze za wczesnie, chyba ze mrozone, a to nie to samo, bo na salatke powinny byc mlode i swieze. Moze buraczki z pomarancza? Ugotowane buraczki obrac, pokoic w kostke albo slomke, dodac czastki pomaranczy bez blonki, sos vinaigrette lekki z sokiem cytrynowym i pomaranczowym, posypac paskami skorki pomaranczowej i swiezym tymiankiem (albo innym ziolem). Albo ziemniaki, jajka na twardo, duzo szczypiorku, koperku i rzezuchy, ogorek kiszony domowy w kostke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: salatka zolto-zielona, "wielkanocna" IP: *.devs.futuro.pl 03.04.07, 22:44 bób mrożony jest imho całkiem ok - u nas sałatka była w piątek i raczej niezła fasolka mrozona to faktycznie nie to i psuje efekt Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: salatka zolto-zielona, "wielkanocna" 03.04.07, 22:52 Dobrze to wyglada, a fasolke mozna wymienic bez wielkiej szkody na sparzonego kalafiora. Kalafiory widzialam onegdaj w supermarkecie, a polaczenie gruszki i kalafiora to sprawdzony klasyk kuchni zydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aga10000 Re: ago1000, 03.04.07, 16:50 Przeprosiny przyjęte, zaistnieć nie chciałam, o gustach się nie dyskutuje, przyjmowanie gości nie jest moim światem. Pozdrawiam AGA Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: ago1000, 03.04.07, 17:32 bagatello - szczytem nietaktu jest wygłaszanie takich sądów. "wszelkie salatki z zawartoscia kukurydzy, z lub albo czerwona fasola zakrawaja na wielka latwizne i do szczytow szczytu kulinarii nie naleza wrecz nietakt". Przyjmij do wiadomości, że te sałtaki - ależ tak - bywają dobre. Ba są dobre. Najczęściej nie są jedyną potrawą na stole. A dla niektórych ortodoksów są to jedyne sałatki. Ja np. mam gości, któzy jedzą li i jedynie sałatkę z sera, kukurydzy, czosnku i majonezu. Co, mam nie zapraszać? Zmuszać na siłę do jedzenia innych sałatek? Czy cieszyć się, że w całym tym zamęcie jest coś, co im smakuje, a mnie nie sprawia kłopotu? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella pinos, 03.04.07, 17:59 nie odczuwam absolutnie tego tak jak ty, wrecz powtorze sie, ze szczytem nietaktu jest zaproszenie gosci na przyjecie i podjecie ich kukurydza i czerwona fasola, ktora w pewnych kregach jest uznawana za has been, chyba ze chodzi o studenckie biedne spotkanie biesiadne. o reszcie nie dyskutuje, bo jak wiem o czyichs szczegolnych upodobaniach typu wege to staram sie dopasowac do reszty , ale na pewno nie kosztem kukurydzy Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: pinos, 03.04.07, 22:49 Jest jasne, ze mozemy rozmawiac wylacznie o eleganckich konstrukcjach z szynka serrano i jajami wyselekcjonowanych ras zagrozonych wyginieciem kurek- zlotopiorek. Oraz naprawdziwszym kawiorem astrachanskim. Tyle, ze po pierwsze - nie kazdego stac na takt przyjmowania gosci, wydajac na glowe zaproszonego rownowartosc sredniej krajowej (tak szczerze, to w moim bezpretensjonalnym kregu cos takiego byloby moze nie nietaktem, ale w kazdym razie swiadczyloby o pojsciu na latwizne i byloby powodem do wieloletnich kpinek :). A po drugie - jak masz zly dzien, to idzze se na forum 'bluzgi' i tam sie zzymaj, a nie wylewaj bezinteresownie dosc kubel swoich emocji na glowie bogu ducha winnej dziewczynie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_lemona Re: pinos, 03.04.07, 23:38 ba nawet jestem słonna nazwać to kulinarnym rasizmem... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_lemona Re: pinos, 03.04.07, 23:41 bagatella...czy to grzechem śmiertelnym jest przyjmować gości fasolą...kukurydzą...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ")) Re: sałatki wielkanocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 23:28 Może być niezłe a z całą pewnością pożywne. Brakuje tylko zasmażki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: sałatki wielkanocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 00:14 Jadłam ostatnio prostą sałatkę która składała się z jajek, czerwonej papryki, kukurydzy :)) - (w równych mniej więcej proporcjach) z dodatkiem szczypiorku, z sosem majonezowo- musztardowym. Podana była w rożkach zwiniętych z szynki na sałacie i przybrana zielonymi oliwkami. Była niezła a i pólmisek wyglądał efektownie. Ja tradycyjnie robię sałatkę składającą się z jajek, ogórków konserwowych, wędliny (jałowcowa, ewentualnie swojska). Dorzucam coś zielonego: szczypiorek albo rzeżuchę, czerwonego: rzodkiewkę albo odrobinę papryki i mieszam z majonezem i tartym chrzanem. Też niezła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: sałatki wielkanocne IP: *.chello.pl 05.04.07, 00:51 Goska (powyzej) ma racje - nie ma tradycyjnej salatki wielkanocnej, tradycyjne sa sosy do mies i wedlin - glownie chrzanowe (z jajkami, smietana, zielenina, zurawina, buraczkami itp.), zeby jakos przepchnac i spalic te miesiwa - chrzan przyspiesza trawienie. Ale dobra salatka - czemu nie. Nawiasem mowiac, salatka jarzynowa w starych ksiazkach kucharskich nazywa sie rosyjska, tylko ze jest bogatsza, bo oprocz jarzyn sa kawalki homara, lososia albo mieso pieczone w kostke krojone. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek zgadzam sie z Bagatela 05.04.07, 01:02 te salatki z fasola, wszedzie !!!! obecna kukurydza, sa opedzeniem gosci a nie przyjeciem. oczywiscie sa OK kiedy nagle znajomi wpadna z butelka wina i szybko trzeba cos zamieszac a w lodowce nie za wiele jest ( tudziez w kieszeni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: zgadzam sie z Bagatela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 22:35 Wykwintną sałatkę z dodatkiem kukurydzy jadłam ostatnio na raucie w ambasadzie jednego z państw zachodnich(słynącej z wyśmienitej kuchni!). Widać nie dotarło do nich, że idą na łatwiznę, że jest to "opędzanie". Nie zaglądają po prostu na to forum :)) Odrobina kukurydzy w sałatce, konweniująca z pozostałymi składnikami nie przynosi ujmy gospodarzom, proszę mi wierzyć! Odpowiedz Link Zgłoś
sathi1983 Re: sałatki wielkanocne 05.04.07, 06:28 jajka ugotować na twardo białka pokroić w kostkę ułożyć w przezroczystej salaterce posolić, posmarować warstwą majonezu na to rozsmarować tuńczyk w puszce na to por duży w kosteczkę posolić, warstwa majonezu na to groszek z puszki warstwa majonezu na to ser żółty potarty na grubych oczkach osolić, warstwa majonezu na całość zetrzeć żółtka na "puch" na bardzo dronej tarce lekko osolić. na górze zrobić otoczkę z posiekanego szczypiorku. Odstawić do lodówki na noc. Sałatka zawsze gości w moim domu na święta, jest przepyszna :) Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: sałatki wielkanocne 05.04.07, 08:47 W ubiegłym roku Kika podała taki przepis na sałatkę a ja chciałam zapytać czy ktoś robił już sałatkę z brzoskwiniami, bo coś mi nie pasuje do majonezu. Pozostałe składniki wydają mi się interesujące. Co o tym sądzicie??? Gość: kika 11.04.06, 13:54 zarchiwizowany >Podam Wam przepis na niestandardową sałatke, którą robi się szybko i nie tylko na świeta. Potrzeba 5 składików: - 1 puszka kukurydzy w kolbach - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 puszka kiełków soji - 1 puszka pędów bambusa - 1 puszka brzoskwiń Wszystko odsączamy i kroimy w kosteczke brzoskwinie i kolby kukurydzy w talarki Solimy i pieprzymy dodajemy dwie szczypty ostrej papryki i majonez, wszystko nalezy wymieszać. Robi się szybciutko i dużo wychodzi. życzę smacznego :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: susharnia Z jajem, fasolka szparagową i pomidorami IP: 81.210.12.* 05.04.07, 12:11 Tak jak w tytule proporcje 1:1:1 plus majonez, pieprz i sól. Pyszna i zdrowa sałatka. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sałatki wielkanocne 06.04.07, 23:22 my z uporem maniaka robimy tę :) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,21554752,21554752.html?f=777&w=21554752&a=21554752 Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek finska z ziemniakami, kaparami, ogorkiem, 07.04.07, 01:53 koperkiem przygotowywana na cieplo i chlodzona; dunska warzywna; szwedzka z burakow i jablek, lub fasolowa z Toskanii. Szparagowa z sosem pomaranczowym. Wszystkie smaczne a moje przepisy i fotografie sa tu; www.pinezka.pl/content/view/1977/202/ no i Waldorf jest dla mnei tez taki "wielkanocny" Odpowiedz Link Zgłoś