Dodaj do ulubionych

sałatki wielkanocne

IP: 83.238.108.* 02.04.07, 11:46
Poszukuje przepisow na sałatki wielkanocne - mamy zawsze jarzynową, dwa lata
temu zrobiłam jajka, pieczarki, szczypiorek. A moze macie jakieś inne
propozycje?
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: sałatki wielkanocne IP: *.net.autocom.pl 02.04.07, 12:55
      Jakie to są sałatki...wielkanocne?

• ampolion Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 15:30
        Sałatki wielkanocne? Toż to starodawna, polska tradycja...
    • aga10000 Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 13:28
      Polecam taką: puszka fasoli czerwonej, białej, kukurydzy, groszku zielonego,
      paczka rodzynek. Sos: 1/2 szklanki oleju, 3 łyżki keczupu, 3 duże ząbki czosnku,
      sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka pieprzu, vegety, musztardy, ciut chili, wytrząsnąć
      w słoiku. Zalać jarzynki i rodzynki (ha, rymło mi się). Najlepsze, jak się
      trochę "przegryzie". Robi się toto szybciutko, a jest całkiem, całkiem AGA
      • mitta Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 15:23
        Na Wielkanoc zawsze robię taką:
        słoik szparagów (lub ugotowane świeże) pokrojone w 3 cm kawałki,
        mała puszka kiełków soi,
        mała puszka groszku.
        Składniki lekko wymieszać, ułożyć na poszarpanych liściach sałaty, polać sosem
        jogurtowo - majonezowym, nie mieszać już, zrobić tuż przed podaniem.
      • bagatella Re: sałatki wielkanocne???? 02.04.07, 21:00
        a co w twojej pycha salatce jest wielkanocnego?
        czyzby tym akcentem byla kukurydza i czerwona fasola?
        na boze narodzenie, wigilie, wszelkie komunie i bierzmowania robisz taka sama?
        gratuluje
        ups, przepraszam nie zauwazylam groszku Zielonego
        • Gość: martas78 Re: sałatki wielkanocne???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 14:40
          nie podoba Ci się to NIE RÓB! Każdy ma inny gust. Co za ludzie... Jak idziesz w
          gości to też wybrzydzasz?
          • bagatella nie, nie podoba mi sie 03.04.07, 15:00
            ja nie mam w zwyczaju chodzic w gosci tam gdzie gospodyni idzie na latwizne i
            podaje np glupie salatki na proszona wizyte, i ja rowniez jak przyjmuje gosci
            to sie bardzo staram, i jak chodze w gosci to gospodarze tez staja na wysokosci
            zadania.
            dla mnie pojsc do kogos na kolacje czy obiad i byc przyjetym jakakolwiek
            salatka np. z kukurydzy i czerwonej fasoli jest nietaktem.
            na szczescie takich problemow nie mam.
            a co do tej powyzszej wielkanocnej salatki to prosze, wskaz mi palcem akcenty
            wiosenne lub wielkanocne?
            • aga10000 Re: nie, nie podoba mi sie 03.04.07, 16:12
              No cóż, to, że sałatka istotnie wielkanocna nie jest, to fakt. Myślałam, że
              chodzi o coś do wędlin, które podaje się na śniadaniu. Ale hasła o jej głupocie
              lub o moim chodzeniu na łatwiznę nie są ani sprawiedliwe ani grzeczne. Może
              troszkę kultury w tym przedświątecznym okresie? AGA
            • Gość: gosc Re: nie, nie podoba mi sie IP: *.dsl.club-internet.fr 03.04.07, 20:42

podobno wielkim nietaktem jest podac gosciom wieprzowine, a teraz dochodzi do
              tego fasola... :)))
            • aagnes Re: nie, nie podoba mi sie 04.04.07, 09:23
              ?????????
              basta!! co za odpowiedz - jak ide 'w gosci' do jakis fajnych ludzi to mozna i
              slone paluszki zjesc popijajac piwem - z puszki zreszta i jest ok.

zamiast sie wymadrzac napisz sama jaka salatke proponujesz dla autorki watku
              typowo wielkanocna - i zaraz ci udowodnie, ze kazdy skladnik wymieniony przez
              ciebie niekoniecznie jest wielkanocny.

a propos salatki - u mnie czesto jest po prostu mnostwo warzyw: salata,
              szczypiorek, rzodkiewki, pomidory, ogorki, papryka, ktore sie podjada do
              roznych innych dan.
              • Gość: goska35 Re: nie, nie podoba mi sie IP: *.legnica.um.gov.pl 04.04.07, 09:56
                łoj.... jak ostatnio byłam na imprezie to był smalec, ogórki i paluszki -
                chyba powinnam była odwrócić się na pięcie i wyjść....

Nie ma chyba pojęcia "sałatki wielkanocnej", robię takie, które moja rodzina
                lubi i wiem że zje - żadnych wynalazków, które pójdą do śmnieci - szkoda mojej
                pracy i czasu. U mnie będzie zwykła sałatka jarzynowa i nazwana przez
                dzieci "polską" - pokrojone w kostkę lub paseczki i warstwowo układane:
                - kapusta pekińska lub sałata lodowa
                - ogórki i pomidory
                - szynka
                - jajka
                - wszystko to zalane sosem czosnkowym (majonez, jogurt, przeciśnięty przez
                praskę czosnek, posolone, popieprzone)
                - a na wierzchu starty żółty ser

Obecność jajek i szynki może wskazywać na Wielkanoc :)
    • tygryska_28 Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 16:06
      A ja ostatnio jadłam taką sałatkę z selera. Bardzo mi smakowała i postanowiłam
      zrobić na święta :)

seler ze słoika (tzn kupuję taki paskowany seler w zalewie w słoiku) odsączony
      ryż ugotowany
      ogórek konserwowy pokrojony w kostkę
      jakaś wędlina (np szynka prasowana) pokrojona w kostkę
      sól, pieprz, bazylia albo jakaś ulubiona przyprawa
      sosik: majonez i śmietana (albo w wersji light jogurt)

Pycha, polecam :)
      Ania
      • Gość: ancyk.62 Re: sałatki wielkanocne IP: *.zamosc.mm.pl 02.04.07, 16:27
        jakos niezbyt mi to światrecznie wyglada
        • tygryska_28 Re: sałatki wielkanocne 02.04.07, 16:32
          A dlaczego niby? Że co, że jajka wkroić? No nie ma sprawy :) Można ;)
          Poza tym szyneczka w kosteczkę jest moim zdaniem jak najbardziej świąteczna :DD
          Można obficie rzeżuchą posypać - będzie świąteczniej?
    • Gość: Jola Re: sałatki wielkanocne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:52
      a ja zrobię tak ; 5 jaj na twardo drobno pokroję, pokroję tez drobno ogórki
      konserwowe( cały słoj) i b. drobniutko dwa pęczki natki pietruszki( ale żadne
      tam mechaniczne na papkę, tylko i wyłacznie nożem)dodam puszkę groszku i
      wymieszamz majonezem. i zielono i świątecznie i dobre.
      • Gość: gosc salatka zolto-zielona, "wielkanocna" IP: *.dsl.club-internet.fr 03.04.07, 21:35
        2 twarde gruszki
        200 g fasolki szparagowej
        15 cl schlodzonej smietanki
        sok z polowy cytryny
        pol peczka szczypiorku (ze 20 sztuk)
        sol gruboziarnista (albo zwykla skoro nie ma innej)
        pieprz

gotowac fasolke przez 10 minut, nastepnie schlodzic ja w salaterce z woda z
        lodem
        drobno pokroic szczypiorek, utrzepac smietanke (nie na sztorc !)jak juz bedzie
        lekko stawala, dodac powoli sok z cytryny, pieprz i sol. na koncu szczypior.
        wstawic do lodowki.
        obrac gruszki, pokroic w kostki lub w talarki, odcedzic fasolke.
        ulozyc fasolke na talerzach, nieregularnie, w drabinke czy jak sie komu
        podoba, dodac czasteczki gruszek i wszystko bardzo szczodrze polac sosem ze
        smietanki.

jest to przepis z "ELLE à table", periodycznego dodatku kulinarnego do
        magazynu "Elle".

z tego samego zrodla polecam salatke z czerwonej fasoli. Nie mam dokladnego
        przepisu, ale killka juz razy ja robilam, wiec pamietam dosc dobrze... NIc
        trudnego : czerwona fasola (nie z puszki, tylko osobiscie ugotowana), szalotki,
        vinaigrette z piment d'espelette (ostra mielona papryka). Salatka ta jest hitem
        podparyskich barbecue. Mysle, ze moze sie nadawac takze na stol wielkanocny,
        np. do pieczeni.
        -------------------------
        Salatka ze swiezego bobu, z feta i ziolami.

bob (duzo bobu), feta, oliwa, siekana pietruszka, szczypior, bazylia, mielona
        ostra paptyka, sol i pieprz

----------

mysle, ze salatki te dobrze zniosa dorzucone jajko na twardo (moze z wyjatkiem
        tej z gruszkami...)

• Gość: en Re: salatka zolto-zielona, "wielkanocna" IP: *.chello.pl 03.04.07, 22:25
          Dobrze to wyglada, ale chyba niewykonalne - na fasolke i bob jeszcze za
          wczesnie, chyba ze mrozone, a to nie to samo, bo na salatke powinny byc mlode i
          swieze.
          Moze buraczki z pomarancza? Ugotowane buraczki obrac, pokoic w kostke albo
          slomke, dodac czastki pomaranczy bez blonki, sos vinaigrette lekki z sokiem
          cytrynowym i pomaranczowym, posypac paskami skorki pomaranczowej i swiezym
          tymiankiem (albo innym ziolem). Albo ziemniaki, jajka na twardo, duzo
          szczypiorku, koperku i rzezuchy, ogorek kiszony domowy w kostke.
          • Gość: dalloway Re: salatka zolto-zielona, "wielkanocna" IP: *.devs.futuro.pl 03.04.07, 22:44
            bób mrożony jest imho całkiem ok - u nas sałatka była w piątek i raczej niezła

fasolka mrozona to faktycznie nie to i psuje efekt
          • illiterate Re: salatka zolto-zielona, "wielkanocna" 03.04.07, 22:52
            Dobrze to wyglada, a fasolke mozna wymienic bez wielkiej szkody na sparzonego
            kalafiora. Kalafiory widzialam onegdaj w supermarkecie, a polaczenie gruszki i
            kalafiora to sprawdzony klasyk kuchni zydowskiej.
    • aga10000 Re: ago1000, 03.04.07, 16:50
      Przeprosiny przyjęte, zaistnieć nie chciałam, o gustach się nie dyskutuje,
      przyjmowanie gości nie jest moim światem. Pozdrawiam AGA
    • pinos Re: ago1000, 03.04.07, 17:32
      bagatello - szczytem nietaktu jest wygłaszanie takich sądów.
      "wszelkie salatki z zawartoscia kukurydzy, z lub albo czerwona fasola zakrawaja
      na wielka latwizne i do szczytow szczytu kulinarii nie naleza wrecz nietakt".

Przyjmij do wiadomości, że te sałtaki - ależ tak - bywają dobre. Ba są dobre.
      Najczęściej nie są jedyną potrawą na stole. A dla niektórych ortodoksów są to
      jedyne sałatki. Ja np. mam gości, któzy jedzą li i jedynie sałatkę z sera,
      kukurydzy, czosnku i majonezu. Co, mam nie zapraszać? Zmuszać na siłę do
      jedzenia innych sałatek? Czy cieszyć się, że w całym tym zamęcie jest coś, co im
      smakuje, a mnie nie sprawia kłopotu?
      • bagatella pinos, 03.04.07, 17:59
        nie odczuwam absolutnie tego tak jak ty, wrecz powtorze sie, ze szczytem
        nietaktu jest zaproszenie gosci na przyjecie i podjecie ich kukurydza i
        czerwona fasola, ktora w pewnych kregach jest uznawana za has been, chyba ze
        chodzi o studenckie biedne spotkanie biesiadne.
        o reszcie nie dyskutuje, bo jak wiem o czyichs szczegolnych upodobaniach typu
        wege to staram sie dopasowac do reszty , ale na pewno nie kosztem kukurydzy
        • illiterate Re: pinos, 03.04.07, 22:49
          Jest jasne, ze mozemy rozmawiac wylacznie o eleganckich konstrukcjach z szynka
          serrano i jajami wyselekcjonowanych ras zagrozonych wyginieciem kurek-
          zlotopiorek. Oraz naprawdziwszym kawiorem astrachanskim.

Tyle, ze po pierwsze - nie kazdego stac na takt przyjmowania gosci, wydajac na
          glowe zaproszonego rownowartosc sredniej krajowej (tak szczerze, to w moim
          bezpretensjonalnym kregu cos takiego byloby moze nie nietaktem, ale w kazdym
          razie swiadczyloby o pojsciu na latwizne i byloby powodem do wieloletnich
          kpinek :). A po drugie - jak masz zly dzien, to idzze se na forum 'bluzgi' i
          tam sie zzymaj, a nie wylewaj bezinteresownie dosc kubel swoich emocji na
          glowie bogu ducha winnej dziewczynie.
        • zielona_lemona Re: pinos, 03.04.07, 23:37
          wysoce żenujące...
        • zielona_lemona Re: pinos, 03.04.07, 23:38
          ba nawet jestem słonna nazwać to kulinarnym rasizmem...
        • zielona_lemona Re: pinos, 03.04.07, 23:41
          bagatella...czy to grzechem śmiertelnym jest przyjmować gości
          fasolą...kukurydzą...?
    • Gość: ")) Re: sałatki wielkanocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 23:28
      Może być niezłe a z całą pewnością pożywne. Brakuje tylko zasmażki :)))
    • Gość: Anka Re: sałatki wielkanocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 00:14
      Jadłam ostatnio prostą sałatkę która składała się z jajek, czerwonej papryki,
      kukurydzy :)) - (w równych mniej więcej proporcjach) z dodatkiem szczypiorku, z
      sosem majonezowo- musztardowym. Podana była w rożkach zwiniętych z szynki na
      sałacie i przybrana zielonymi oliwkami. Była niezła a i pólmisek wyglądał
      efektownie.
      Ja tradycyjnie robię sałatkę składającą się z jajek, ogórków konserwowych,
      wędliny (jałowcowa, ewentualnie swojska). Dorzucam coś zielonego: szczypiorek
      albo rzeżuchę, czerwonego: rzodkiewkę albo odrobinę papryki i mieszam z
      majonezem i tartym chrzanem. Też niezła!
      • Gość: en Re: sałatki wielkanocne IP: *.chello.pl 05.04.07, 00:51
        Goska (powyzej) ma racje - nie ma tradycyjnej salatki wielkanocnej, tradycyjne
        sa sosy do mies i wedlin - glownie chrzanowe (z jajkami, smietana, zielenina,
        zurawina, buraczkami itp.), zeby jakos przepchnac i spalic te miesiwa - chrzan
        przyspiesza trawienie.
        Ale dobra salatka - czemu nie. Nawiasem mowiac, salatka jarzynowa w starych
        ksiazkach kucharskich nazywa sie rosyjska, tylko ze jest bogatsza, bo oprocz
        jarzyn sa kawalki homara, lososia albo mieso pieczone w kostke
        krojone.
      • aniutek zgadzam sie z Bagatela 05.04.07, 01:02
        te salatki z fasola, wszedzie !!!! obecna kukurydza, sa opedzeniem gosci a nie przyjeciem.
        oczywiscie sa OK kiedy nagle znajomi wpadna z butelka wina i szybko trzeba cos zamieszac a w lodowce
        nie za wiele jest ( tudziez w kieszeni).
        • Gość: Anka Re: zgadzam sie z Bagatela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 22:35
          Wykwintną sałatkę z dodatkiem kukurydzy jadłam ostatnio na raucie w ambasadzie
          jednego z państw zachodnich(słynącej z wyśmienitej kuchni!). Widać nie dotarło
          do nich, że idą na łatwiznę, że jest to "opędzanie". Nie zaglądają po prostu na
          to forum :))
          Odrobina kukurydzy w sałatce, konweniująca z pozostałymi składnikami nie
          przynosi ujmy gospodarzom, proszę mi wierzyć!
    • sathi1983 Re: sałatki wielkanocne 05.04.07, 06:28
      jajka ugotować na twardo
      białka pokroić w kostkę
      ułożyć w przezroczystej salaterce
      posolić, posmarować warstwą majonezu
      na to rozsmarować tuńczyk w puszce
      na to por duży w kosteczkę
      posolić, warstwa majonezu
      na to groszek z puszki
      warstwa majonezu
      na to ser żółty potarty na grubych oczkach
      osolić, warstwa majonezu
      na całość zetrzeć żółtka na "puch" na bardzo dronej tarce
      lekko osolić.
      na górze zrobić otoczkę z posiekanego szczypiorku.
      Odstawić do lodówki na noc.
      Sałatka zawsze gości w moim domu na święta, jest przepyszna :)
    • osika4 Re: sałatki wielkanocne 05.04.07, 08:47
      W ubiegłym roku Kika podała taki przepis na sałatkę
      a ja chciałam zapytać czy ktoś robił już sałatkę
      z brzoskwiniami, bo coś mi nie pasuje do majonezu.
      Pozostałe składniki wydają mi się interesujące.
      Co o tym sądzicie???

Gość: kika 11.04.06, 13:54 zarchiwizowany

>Podam Wam przepis na niestandardową sałatke, którą robi się szybko i nie tylko
      na świeta.
      Potrzeba 5 składików:
      - 1 puszka kukurydzy w kolbach
      - 1 puszka czerwonej fasoli
      - 1 puszka kiełków soji
      - 1 puszka pędów bambusa
      - 1 puszka brzoskwiń
      Wszystko odsączamy i kroimy w kosteczke brzoskwinie i kolby kukurydzy w talarki
      Solimy i pieprzymy dodajemy dwie szczypty ostrej papryki i majonez, wszystko
      nalezy wymieszać.
      Robi się szybciutko i dużo wychodzi.
      życzę smacznego :))))
    • Gość: susharnia Z jajem, fasolka szparagową i pomidorami IP: 81.210.12.* 05.04.07, 12:11
      Tak jak w tytule proporcje 1:1:1 plus majonez, pieprz i sól. Pyszna i zdrowa
      sałatka.
    • marghe_72 Re: sałatki wielkanocne 06.04.07, 23:22
      my z uporem maniaka robimy tę :)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,21554752,21554752.html?f=777&w=21554752&a=21554752
    • doris-ek finska z ziemniakami, kaparami, ogorkiem, 07.04.07, 01:53
      koperkiem przygotowywana na cieplo i chlodzona; dunska warzywna; szwedzka z burakow i jablek, lub
      fasolowa z Toskanii.
      Szparagowa z sosem pomaranczowym.
      Wszystkie smaczne a moje przepisy i fotografie sa tu;

www.pinezka.pl/content/view/1977/202/
      no i Waldorf jest dla mnei tez taki "wielkanocny"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka